aaragorn73 Napisano 12 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2012 Witam. Wybieram się z znajomymi jak co roku na rozpoczecie sezonu narciarskiego w Alpy. W tym roku padło 3-doliny z kwaterą w Val Thornes. Wyjeżdzamy 7 grudnia a karnet mamy od 9 grudnia. Pytanie do osób które były w tym regionie jakie mogę spotkać tam warunki śniegowe ? Na stronie oficialnej znalazłem że w zeszłym roku, że wszystko ruszyło od 10 grudnia tj całe 3 doliny. W zeszłym roku było kiepsko z śniegiem w grudniu w Alpach (byłem w Madonnie) i nie wiem jak nastawiać się na ten rok. I jeszcze jedno. Mamy karnety na całe 3-doliny (Meribel, Courchevel i VT) i jestem ciekaw czy jest szansa wykorzystać (jeżdzić wszędzie) na początku sezonu taki karnet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbiter Napisano 12 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2012 Witaj Jak dla mnie pomyliłeś dział .... wróżenie i przepowiednie to nie te forum Równie dobrze zapytaj czy w zeszłym roku świeciło słońce w tym terminie ale kto pyta ten nie błądzi pozdrawiam i wiele śniegu życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 Byłem w ubiegłym roku w tym terminie. Śniegu na poczatku mało. Czynnych ok. 50 - 60% tras. W ciagu 6 dni jeden dzień / pierwszy/ miałem lampę, nastepnie 4 dni opad sniegu + mgła. Duzo śniegu. Sukcesywnie otwierali kolejne trasy. Nie nadążali ratrakować. Ostatni dzień hardcore: -10C + wiatr 80 km/h - w południe zamknęli wyciagi. Poza tym, ze była w wiekszości mgła co utrudniało jazdę było OK. Mało ludzi, fajny kopny snieg. W tym roku od 7.12.12 jadę do Les2Alpes. Pozdr Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 Ze sniegiem i pogoda wiadomo moze byc roznie.Wprawdzie stacja polozona wysoko ale mnie juz nic nie zdziwi w anomaliach pogodowych.Rok temu rozpoczalem sezon 1 grudnia w Tinges,pierwsze dwa dni sniegu jak na lekarstwo,dlatego w tym roku lecimy do Val Thores tydzien pozniej z pozytywnym nastawieniem ze pojezdzimy na calym obszarze 3-dolin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 Ze sniegiem i pogoda wiadomo moze byc roznie.Wprawdzie stacja polozona wysoko ale mnie juz nic nie zdziwi w anomaliach pogodowych.Rok temu rozpoczalem sezon 1 grudnia w Tinges,pierwsze dwa dni sniegu jak na lekarstwo,dlatego w tym roku lecimy do Val Thores tydzien pozniej z pozytywnym nastawieniem ze pojezdzimy na calym obszarze 3-dolin. Póki co zapowiadają cały czas słońce, ale armatki z przerwami pracują już 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 Numeryczny model ,na którym można zobaczyć prognozę komputerową opadów, temperatury i układy baryczne aż do 26.12 jest dla narciarzy optymistyczny. Szczególnie w Alpach powinno mroźno i śnieżnie.W Karpatach trochę gorzej. Model ten zmienia się raz na dobę dobę a sprawdzalność jego jest na poziomie 25 procent. 7.12.12. zaplanowałem pierwszy wyjazd do Szczyrku lub Ustronia! http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?LANG=en&MENU=0000000000&CONT=euro&MODELL=cfs&MODELLTYP=1&BASE=-&VAR=tmp2&HH=648&ZOOM=0&ARCHIV=0&RES=0&WMO=&PERIOD= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 Ogólnie w tym roku źle to nie wygląda: Tak było równo rok temu 13 list 2011. A tak jest dzisiaj: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 ... Model ten zmienia się raz na dobę dobę a sprawdzalność jego jest na poziomie 25 procent. 7.12.12. ... To chyba lepiej rzucić monetą... Wtedy sprawdzalność będzie duuuużo większa, bo aż 50 %. :biggrin: Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 (edytowane) Ogólnie w tym roku źle to nie wygląda: Tak było równo rok temu 13 list 2011. A tak jest dzisiaj: Hmm...wyglada to calkiem sympatycznie.chyba ze sniegiem nie bedzie tak zle Edytowane 13 Listopad 2012 przez marcinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 To chyba lepiej rzucić monetą... Wtedy sprawdzalność będzie duuuużo większa, bo aż 50 %. :biggrin: Tadek Modelami numerycznymi posiłkuje się synoptyk w czasie opracowywania prognozy. prognozy na okres dłuższy niż 72 godziny są obarczone małą sprawdzalnością . Właściwie na grudzień to tylko przewidywanie a nie prognoza. Z moich obserwacji to najlepsze warunki narciarskie w nadchodzącym sezonie będą właśnie w grudniu. Później to tylko gorzej tzn. częste odwilże , silne wiatry i opady, dopiero od 1700-1800m.np.m. śniegu niżej deszcz. W Alpy (Passo Resia/Tyrol) jadę 14.12.12.Ten rejon Alp słynie z najlepszych warunków śniegowych w całych Alpach. Sprawdzę na miejscu już niedługo. Wychodzi mi ,że będzie w tym terminie 16-21.12 około 100cm śniegu i mróz przez całą dobę:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2012 1700-1800m.np.m. śniegu niżej deszcz. Mi zima w Alpach od takiej wysokości zupełnie wystarczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzojo Napisano 18 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2012 Dwa lata temu byłem w VT od 8 czy 9 grudnia i było super. Przez 6 dni nie widziałem potrzeby "odjeżdżania" gdzieś dalej. Jak jedziesz pierwszy raz to myślę, że karnet na VT w zupełności wystarczy, można się wyjeździć jak dziki śnieżny prosiak ;-) . Gdybym jechał drugi raz to już bym sobie dokupił opcję na całe trzy doliny, ale za pierwszym nie ma się co jarać bo jest tego naprawdę sporo, chyba że na dłużej jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 21 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2012 (edytowane) We Francji rusza sezon. Val Thorens od jutra otwarte! "Val Thorens [surprise !] Vous faites quoi demain ? Nous on ouvre !! [surprise !] What are you doing tomorrow ? We are opening !!" Edit: Jeszcze świeży: [video=youtube;cJ5_O7njsXA] Edytowane 21 Listopad 2012 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaragorn73 Napisano 29 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2012 Z warunkami śniegowymi chyba nie bedzie żle po 8 grudnia: http://www.valthorens.com/hiver-fr/val-thorens/infos-live/livecams--webcams.61.name-mc_picto3.nb0.html pada śnieg od 2-3 dni a pogoda na przyszłe dni tez jest obiecujaca http://www.skionline.pl/stacje/francja-savoi-val-thorens-trois-valees,osrodek,270,pogoda-warunki-narciarskie.html ciekawe czy bedą warunki w całym regione 3 dolin czy tylko w Val Thornes ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 29 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2012 ciekawe czy bedą warunki w całym regione 3 dolin czy tylko w Val Thornes ... W całych,inaczej nie zakładam : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 29 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2012 W całych,inaczej nie zakładam : Wczoraj na stronie Les Menuires pokazał sie taki komunikat: 15 cms à la station, premières bases pour l'ouverture des Menuires, le 8 décembre, (ouverture Partielle). Czyli przewidują częściowe otwarcie 8 grudnia. W tym momencie pada i ma padać do rana, później przerwa i od niedzieli znowu. Przez cały czas mróz, więc będą śnieżyć. Warunki powinny być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 5 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2012 (edytowane) Ale macie farta z warunkami:D Alpy francuskie zasypane łącznie z dolinami. np w Bourg Saint Maurice (miejscowość w dolinie) jest ponad 50 cm śniegu - najwięcej od 1950 r. Ja osobiście nigdy tam śniegu nie widziałem nawet w styczniu. Sypie cały czas i będzie sypać do końca tygodnia, a następny tydzień lampa. Francja obok Austrii to chyba najlepsze miejsca na narty w grudniu. Val Thorens: Snow depth at 3200m - 190 cm Snow depth at 2300m - 130 cm Depth of new snow - 40 cm Pamiętajcie o łańcuchach! Edytowane 5 Grudzień 2012 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi