marboru Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 Jednym ze wspomnień wakacyjnych są wyprawy po okolicy...czyli, świętokrzyskie klimaty. Pierwszym odwiedzonym miejscem były ruiny Zamku Krzyż Topór w miejscowości Ujazd Budowany w pierwszej połowie XVII wieku, przez Krzysztofa Ossolińskiego nigdy nie został ukończony... Nieopodal tej wspaniałej Warowni znajduje się miejscowość Szydłów z świetnie zachowaną bramą miasta... ...i murami obronnymi, zamkiem wybudowanym za czasów Kazimierza Wielkiego: Kolejną atrakcją w bliskim sąsiedztwie jest miejscowość Opatów. Można tutaj oprócz XII wiecznej Kolegiaty podziwiać piękny mały ryneczek... ...podziemia http://www.podziemia.pl/doc/info.php?show=d1 , oraz odrestaurowaną bramę warszawską: Kolejną świętokrzyską atrakcją jest Zamek w Baranowie Sandomierskim "Mały Wawel", bo taką nazwę nosi. To XVI wieczna posiadłość rodowa Leszczyńskich. Piękny ogród, dobra restauracja, muzeum... ...większość z nas to miejsce zna dzięki serialowi "Czarne Chmury"...kojarzycie ten dziedziniec? Kolejnym historycznym miejscem jest Szydłowiec, ze swoim XIII wiecznym Zamkiem Szydłowieckich i Radziwiłłów Pięknie zachowana fosa oraz muzeum instrumentów ludowych, nieopodal w Chlewiskach Pałac Odrowążów wraz z kompleksem SPA http://www.manorhouse.pl/html/ to atrakcje tego miejsca. XVII wieczny Ratusz w Szydłowcu: Ostatnim z miejsc jakie chciałbym Wam, w swoim wspomnieniu przedstawić, to Kurozwęki. Historia tego miejsca to XIII wiek. Wtedy na miejscu dzisiejszego Pałacu stał Zamek. Obecnie można tu spędzić cały dzień...nie tylko zwiedzając z przewodnikiem XVII wieczny Pałać wraz z ogrodem. Można zobaczyć piękne "czworaki"... ...ale również, pochodzić w labiryncie z kukurydzy oraz zrobić sobie małe safari wśród bizonów. Z narciarskim pozdrowieniem, marboru na tle Pałacu w Kurozwękach, w którym Król Stanisław August...gościł Carycę Katarzynę ;-) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 Z Radomia a ciągnie go do świętokrzyskiej ziemi! A była szansa na woj. świętokrzyskie z Kielcami i Radomiem, była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 Rozumiem że paluszkiem wskazujesz etap w którym jesteś:biggrin:Nie mogłem się powstrzymać, biłem się po łapach od godziny, ale nie udało się:biggrin:A tak poza tym to pomysł koszulki to chyba trochę plagiat:cool:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 Nooooo widzę, że przed następną wizytą na "Szkielecczyźnie" trzeba będzie to i owo wpisać do kajetu. Ostatnio jak tam byłem to zaliczyłem zamek w Chęcinach i jaskinię Raj, Sandomierz i Kurozwęki właśnie. Ale jak widać z Twojej relacji marboru jest jeszcze mnóstwo ciekawych miejsc do odwiedzenia. No i kombinuję też żeby odkryć również narciarskie uroki "Szkielecczyzny". Ale do tego potrzebna będzie solidna zima. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 Wyglada na to ze przegapilem wiele w stronach z ktorych pochodze :sad: Urodzony pare kilometrow od zamku w Checinach wiec ciezko bylo by go przegapic :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 A tak poza tym to pomysł koszulki to chyba trochę plagiat:cool:: No rozkoszne to zdjęcie! Co prawda nie mam pojęcia kto był pierwszy jeśli chodzi o pomysł na koszulkę i jego realizację ale ważne, że rozmiarówka jest pełna!:wink::wink::wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 4 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 SB, mój "plagiat" kupiony na szczycie Kronplatzu, z logo tego ośrodka na rękawku :-) Zresztą czy ja wiem, czy "plagiat"? Wasza z Figo wersja zjazdowa, moja Freestylowa :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 6 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2012 Co tam zamki i koszulki ( w różnej rozmiarówce). Jak podaje Gazeta Wyborcza w tym roku przybędzie atrakcji na świętokrzyskich stokach. W Bodzentynie zmontowali drugi wyciag przez co podwoili przepustowość.W Bałtowie mają dodatkowo uruchomić krzesło na nowej trasie o dł. 700m. W Krajnie ruszy pełną parą restauracja z własną kuchnią, no i jak piszą, uzupełnili oświetlenie. Reszta stoków(Telegraf, Skocznia, Niestachów i Tumlin), praktycznie bez zmian. Oby śnieg dopisał! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 3 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2012 To do zobaczenia gdzieś na stoku :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi