bocian Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 (edytowane) Lustrzanka plus najwyższej klasy obiektywy od dłuższego czasu robią furorę w półprofesjonalnych (czy raczej niżej budżetowych) realizacjach. Wystarczy dokupić specjalne ramię i osprzęt za powiedzmy 15 K aby mieć możliwości porównywalne z RED-em za drobną część jego ceny. Szczególnie obiektywy fotograficzne jakościowo biją te filmowe a są jak za darmo. Pozdro Wiesiek Nie no Wieśku- tutaj trochę przesadziłeś- lustrzanki filmują w HD i to mocno skompresowanym (pomijam hacki typu Green Lantern). Co do obiektywów- obiektywy fotograficzne są sporo tańsze, ale jednak są optymalizowane w kierunku szybkiego działania AF a nie precyzyjnego, ręcznego ustawiania ostrości (chodzi o "skok" pierścienia). Pozostaje problem moire i rolling shutter, większy w lustrzankach niż w kamerach, wiec jeśli ktoś chce jechać w 100% na automatyce i robić materiały reporterskie, to chyba lepiej się sprawdzi dedykowana kamera, kosztująca ułamek ceny zestawu 5d plus L-ka. Dodatkowo- często taka kamera zajmuje mniej miejsca. Co prawda taka kamerą nie zrobisz porządnego zdjęcia, ale cóż- jak chce się mieć jedno narzędzie do wszystkiego, to trzeba iść na jakiś zgniły kompromis Pozdr Marcin Edytowane 18 Październik 2013 przez bocian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Nie no Wieśku- tutaj trochę przesadziłeś- lustrzanki filmują w HD i to mocno skompresowanym (pomijam hacki typu Green Lantern). Co do obiektywów- obiektywy fotograficzne są sporo tańsze, ale jednak są optymalizowane w kierunku szybkiego działania AF a nie precyzyjnego, ręcznego ustawiania ostrości (chodzi o "skok" pierścienia). Pozostaje problem moire i rolling shutter, większy w lustrzankach niż w kamerach, wiec jeśli ktoś chce jechać w 100% na automatyce i robić materiały reporterskie, to chyba lepiej się sprawdzi dedykowana kamera, kosztująca ułamek ceny zestawu 5d plus L-ka. Dodatkowo- często taka kamera zajmuje mniej miejsca.... A mnie się filmy z lustrzanki podobają: [video=vimeo;76562682] To filmik mojej córy robiony Canon-em 5D mark II i obiektywem Tamron 17-50 F2,8. Niestety obiektywy do fotografii mają problemy z nadążaniem regulacji ostrości (widać na filmiku) i są głośne - słychać je kiedy potrzebny jest oryginalny dźwięk. Do filmowania trzeba by kupić obiektyw dedykowany dla video, ponoć takie są. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 A mnie się filmy z lustrzanki podobają Ależ oczywiście, są świetne- z zastrzeżeniem co do obiektywów, które sam wymieniłeś. Wiesiek przesadził tylko porównując jakość do REDa Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Nie no Wieśku- tutaj trochę przesadziłeś- lustrzanki filmują w HD i to mocno skompresowanym (pomijam hacki typu Green Lantern). Co do obiektywów- obiektywy fotograficzne są sporo tańsze, ale jednak są optymalizowane w kierunku szybkiego działania AF a nie precyzyjnego, ręcznego ustawiania ostrości (chodzi o "skok" pierścienia). Pozostaje problem moire i rolling shutter, większy w lustrzankach niż w kamerach, wiec jeśli ktoś chce jechać w 100% na automatyce i robić materiały reporterskie, to chyba lepiej się sprawdzi dedykowana kamera, kosztująca ułamek ceny zestawu 5d plus L-ka. Dodatkowo- często taka kamera zajmuje mniej miejsca. Co prawda taka kamerą nie zrobisz porządnego zdjęcia, ale cóż- jak chce się mieć jedno narzędzie do wszystkiego, to trzeba iść na jakiś zgniły kompromis Pozdr Marcin Marcin, Ja mam przyzwoitą kamerę Sony HXR-NX5, ale problem polega na jej gabarytach przy wyjazdach w góry. Dotychczas zawsze zabierałem lustrzankę plus kamera i wyglądałem jak wielbłąd na stoku. Teraz mam lżej :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Marcin, Ja mam przyzwoitą kamerę Sony HXR-NX5, ale problem polega na jej gabarytach przy wyjazdach w góry. Dotychczas zawsze zabierałem lustrzankę plus kamera i wyglądałem jak wielbłąd na stoku. Teraz mam lżej :mellow: I to jest akceptowalny dla ciebie kompromis. Patrząc jednak na zamieszczony film, podobną, jeśli nie lepszą jakość (mniej problemów z ustawieniem ostrości) osiągnąłbym moim Panasonc'iem SD90, który kosztował o wiele mniej, mieści się w kieszeni a dodatkowo wyrabia 50klatek na sekunde w fullHD. Zdjęcia pewnie robi fatalne, ale to jest już mój kompromis Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Nie no Wieśku- tutaj trochę przesadziłeś- lustrzanki filmują w HD i to mocno skompresowanym (pomijam hacki typu Green Lantern). Co do obiektywów- obiektywy fotograficzne są sporo tańsze, ale jednak są optymalizowane w kierunku szybkiego działania AF a nie precyzyjnego, ręcznego ustawiania ostrości (chodzi o "skok" pierścienia). Pozostaje problem moire i rolling shutter, większy w lustrzankach niż w kamerach, wiec jeśli ktoś chce jechać w 100% na automatyce i robić materiały reporterskie, to chyba lepiej się sprawdzi dedykowana kamera, kosztująca ułamek ceny zestawu 5d plus L-ka. Dodatkowo- często taka kamera zajmuje mniej miejsca. Co prawda taka kamerą nie zrobisz porządnego zdjęcia, ale cóż- jak chce się mieć jedno narzędzie do wszystkiego, to trzeba iść na jakiś zgniły kompromis Pozdr Marcin no w sumie to przesadziłem bo rzeczywiście jednak rozdzielczość mniejsza no i sposób sczytywania matrycy dają RED-owi "sporą" przewagę. Ale jednak full HD to jest dużo i nawet w kinie ten obraz jest do pokazania a duży przetwornik daje małą głębię ostrości co daje lustrom dużą przewagę na tanimi kamerami. Sprzęt ten lokuje się gdzieś pośrodku i w bardziej statycznych zastosowaniach może dać wyniki zdumiewająco dobre. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 no w sumie to przesadziłem bo rzeczywiście jednak rozdzielczość mniejsza no i sposób sczytywania matrycy dają RED-owi "sporą" przewagę. Ale jednak full HD to jest dużo i nawet w kinie ten obraz jest do pokazania a duży przetwornik daje małą głębię ostrości co daje lustrom dużą przewagę na tanimi kamerami. Sprzęt ten lokuje się gdzieś pośrodku i w bardziej statycznych zastosowaniach może dać wyniki zdumiewająco dobre. A główna przewaga, moim zdaniem, to łatwy dostęp do manualnych ustawień, które w przypadku tańszych kamer są tak schowane, że praktycznie nieużywalne. To, plus wielkość matrycy, pozwala na uzyskanie małej głębi ostrości. Gorzej, jeśli jest ciemno, a ty potrzebujesz dużej głębi- wtedy mniejsza matryca okazuje się być zaletą Ale, jak już pisałem gdzie indziej- ważniejsze jest co, niż czym- do pewnego stopnia, oczywiście. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasziek Napisano 30 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2013 Hej Ja na stok (zagraniczne wyjazdy) zabieram nikona i 2 obiektywy - szeroki z polarem i 70-200 - żaden inny nie jest potrzebny. Wrzucam to do plecaka North face'a:) Pozdr Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goldenman Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Piekne są te filmiki, ale to wyższa szkoła jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 A ja niedawno postawiłem na wygodę i praktyczność kosztem jakości zdjęć i sprawiłem sobie kompakta Canona s110. Po pierwsze nie chce mi się taszczyć ze sobą Canona 5d2 z zestawem stałek czy chociażby 24-75L lub 24-105L, bo niezbyt to wygodne, a na nartach trochę też niebezpieczne dla siebie w przypadku jakiegoś nieprzewidzianego upadku czy wypadku. A ten Canonik s110 jest mały, poręczny, ma jakąś taką pancerną metalową obudowę, ma dużo nawet fajnych programów tematycznych, których jak dla mnie mógłby nie mieć, bo i tak ich nie używam, no i najważniejsze, ma pełny Manual i robi zdjęcia w RAW, co było dla mnie priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi