johnny_narciarz Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Jak ktoś nie wie,to w nocy dosypało dobre pół metra - tak wyglądało to poza trasami - dziś szansa na więcej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Ktoś tu pisał, że SON umiera. Ludzi jest teraz tyle, że masakra, a ja tam chciałem jutro jechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaka Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 ALARM!!!!!!! Słowacy zabrali nam Pilsko!!!!!! http://www.ski-gruniky.sk/kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 (edytowane) Ktoś tu pisał, że SON umiera. Ludzi jest teraz tyle, że masakra, a ja tam chciałem jutro jechać... Przeglądałem kamerki m.innymi w Nowej osadzie, Zwardoniu w SON. Dużo narciarzy. Najwięcej w Nowej osadzie.http://www.nowaosada.pl/5,kamery-on-line.html Dobrze ,ze wczoraj po południu byłem na Czantorii bo chociaż warunki były trudne i jazdę momentami bardzo ograniczała śnieżyca to jeździło nas mało lub bardzo mało i wyjazd uważam za udany. Staram się w razie możliwości jeździć w dni robocze bo dwa razy byłem w sobotę i było nieciekawie. Ferie zimowe się rozpoczęły to w weekendy trzeba sobie zdecydowanie odpuścić. Do SON zawitam w piątek 18.01.13.Liczę na luz na stokach. Edytowane 12 Styczeń 2013 przez janek57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Ktoś tu pisał, że SON umiera. Ludzi jest teraz tyle, że masakra, a ja tam chciałem jutro jechać... To akurat ja :smile: Z tym, że pisałem o Szczyrku, a nie o SON-ie, chodziło mi bardziej o całokształt. Teraz ferie, weekend, to i ludzi tłum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta69 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Złoty Groń Istebna Przyjechaliśmy pod wyciąg na godz. 8.00. Ludzi jeszcze było mało, więc szybko udaliśmy się do kasy po 2-godz. karnety i dalej do wyciągu. Po pierwszym rzucie oka na stok zrozumieliśmy, że dzisiaj warunki będą dla freerajdowców I tak było w rzeczywistości. Na ratrakowaną wieczorem powierzhcnię dopadało 20 cm świeżego śniegu. Więc kręciliśmy zjazdy co sił, żeby w jako takich warunkach pojeździć przed tłumami. Około 9-ej stok zaczął przypominać kretowisko, a my po 13-u zjazdach spasowaliśmy zmęczeni Ludzi zdecydowanie przybyło i zaczęło być tłoczno. Wrażenia: naprawdę przyjemne 6- cioosobowe krzesło z mięciutkim siedzonkiem do braku szczęścia tylko osłon brakuje, sporo Czechów. Górka przyjemna szeroka, szkoda że rano nie przejechali ratrakiem. Niestety bez zdjęć, bo telefon odmówił współpracy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 (edytowane) ALARM!!!!!!! Słowacy zabrali nam Pilsko!!!!!! http://www.ski-gruniky.sk/kontakt Ale o co chodzi? To akurat ja :smile: Z tym, że pisałem o Szczyrku, a nie o SON-ie, chodziło mi bardziej o całokształt. Teraz ferie, weekend, to i ludzi tłum. A no chyba, że tak Jak myślicie, jutro więcej narodu będzie rano czy po południu? Bo dziś rano tłumy, teraz jakby luźniej. Muszę wiedzieć, bo ja wyjazd organizuję i będzie na mnie, że co to za miejsce wybrałem jak tyle ludzi Edytowane 12 Styczeń 2013 przez Slash0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Ferie się zaczęły to i ludzisków wszędzie będzie pod dostatkiem ,tak rano jak i po południu. Oby wszędzie było pełno ludzi. Tak żeby inwestycje się zwracały. :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Śniegu też pod dostatkiem - ruszyła nawet niebieska trasa z Czantorii i "5" z Cieńkowa, które z reguły bardzo rzadko są czynne (brak naśnieżania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Ja mam dylemat. Jutro wybieram się na narciochy z żoną i zastanawiam się czy wybrać Pilsko czy Stożek? Czy ktoś z Was był dzisiaj na jednej z tych górek i co bardziej polecacie? Pytanie dotyczy głównie ilości ludzi na stokach i oczywiście wyciągach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 (edytowane) Janku - mógłbyś rozwinąć warunki z Czantorii? Były muldy, czy ta śnieżyca tak przeszkadzała, jakieś odkryte oblodzenia pod koniec dnia (górna część)? Edytowane 12 Styczeń 2013 przez fundu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 (edytowane) Ja tam nie będę się rozpisywał o Pilsku. Wszystko lub prawie wszystko powie Johnny Narciarz. Powiem tylko, że karnet 6 godzinny mógłby być jeszcze dłuższy :smile: A siedzenie na Babie pod koniec było bardzo przyjemne, a jakie widoki... :biggrin: Edytowane 12 Styczeń 2013 przez andy-w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Janku - mógłbyś rozwinąć warunki z Czantorii? Były muldy, czy ta śnieżyca tak przeszkadzała, jakieś odkryte oblodzenia pod koniec dnia (górna część)?SzkGórna część muldy i oblodzenia, dolna część, gdzieś od połowy dosyć dobrze z mniejszymi muldami do przejechania przy umiarkowanej szybkości (niektórzy zasuwali ostro). Śnieg momentami tak sypał.że widoczność była ograniczone do kilku metrów. Dla niewielu narciarzy ,którzy wczoraj tam jeździli jazda z emocjami na długiej trasie. Przy większej ilości narciarzy niebezpiecznie. Od wczoraj znowu dosypało i warunki określane są jako dobre. Otworzyli tez niebieska trasę ,która wczoraj była jeszcze zamknięta.Jeździłem w godz. 13.00-15.10. Rano zapewne było lepiej. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Czyli teraz tylko wyczekiwać relacji johnnego:biggrin: Co do widoków i siedzenia na Babie - Twoje zdanie może być dwuznacznie odebrane:tongue::wink: Ja tam nie będę się rozpisywał o Pilsku. Wszystko lub prawie wszystko powie Johnny Narciarz. Powiem tylko, że karnet 6 godzinny mógłby być jeszcze dłuższy :smile: A siedzenie na Babie pod koniec było bardzo przyjemne, a jakie widoki... :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis991 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 To ja opisze troszkę Cieńków, co prawda jeździłem tylko na Sarajewie ale o godzinie 8.20 nie było już miejsca na pierwszym parkingu, a dalsze dopiero odśnieżali. Od samego początku kanapa 4 osobowa jeździła praktycznie pełna. Armatki cały czas naśnieżają. Od około 11 kolejka była już naprawdę spora (filmik). Co do samego Sarajewa to stok dobrze przygotowany, o 8.30 4 osoby później zaczęło przybywać. Koło 12.00 kolejka na 3-5 minut. Karnet 6 przejazdowy - 10 zł, a 12 przejazdowy - 15 zł, natomiast pojedynczy 2 zł. Piszę bo nie umiałem znaleźć info na temat cennika w necie Dorzucam filmiki, widać Sarajewo, Z daleka ściągnięte Klepki i kolejkę na Cieńków. [video=youtube;uamU-M8a3cw] [video=youtube;t6mQEtgClKg] 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Pilsko w puchu Dziś miałem w planach zaliczyć dwa małe ośrodki w Istebnej,ale Andrzej zaproponował Pilsko.Nie muszę mówić,że kocham to miejsce,więc zmiana planów!Wyruszyliśmy tak,aby dotrzeć ok 8.Drogi bezproblemowe,czarne,jedynie sam dojazd do stoku standard biały.Parkujemy tak,żeby po zjeździe na dół nie trzeba było zbytnio drałować i udajemy się w stronę krzesełka.Jak już wiadomo,teraz do krzesełka dojedziemy taśmociągiem,jak węgielki: Sama jazda nim to dość ciekawe przeżycie,nic złego,ale trochę szarpane tempo jazdy ma.Ośrodek ma nowego właściciela,więc ma też nowy cennik.My bierzemy opcję 6 godz. za 65zł + kaucja,która teraz wynosi 10 a nie 25zł.Chyba czytniki kart też są nowe,ale póki co krzesełko takie jak zawsze.Dalej na orczyk i jakoś tak dziwnie się czuję,kiedy patrzę na szeroką czarną "7" Kontaktujemy się Matim,jego Żonką i kolegą - miło było poznać - i zgadujemy na dole przy krzesełku.Dalej śmigamy to na samą górę,to do Szczawin,a raz też na Kopiec.Aura dość surowa,przypomina mi się zeszłoroczny styczeń.Trochę wieje,mocno sypie,przez szczyt przewalają się ciemne chmury,na szczęście bez mgieł.Czasem nieśmiało wychyla się słońce. Widać,że tu dosypało.Nie wiem czy to aura,czy też zasługa nowych porządków,ale trasy przygotowane znakomicie,bez żadnych przetarć,minerałów czy innych atrakcji.Dziś spokojnie mogę dać najwyższą ocenę.Natomiast jest dość miękko,co pewnie nie każdemu pasuję. Spodziewałem się świeżej sporej dostawy śniegu,więc zabrałem moje łopaty K2 Coomback.Nawet na trasach dobrze mi się na nich jeździło,ale postanowiłem spróbować trochu freeridu.Na początek obok trasy nr 5: Niby sporo delikatnego puchu,ale nie za bardzo mi się podoba,kiedy spod nart dobiegają dźwięki typu: "hhhh" , "chrup".Chyba nie ma jeszcze odpowiedniego podkładu.Ponownie się o tym przekonuję,kiedy jedną nartą uderzam w jakąś małą choinkę... tym razem się udało. Zanim snowboardziści rozjeżdżą mi całkowicie puch,ruszam jeszcze na "5a",ale tu już nierówno i niestety mało przyjemnie. Po ok. dwóch pojawia się większa ilość ludzi i robią się kolejki do wyciągów,choć bez jakieś tragedii.My jednak uciekamy na dół,spenetrować dolną część ośrodka.Po drodze czasem na chwilę stajemy,bo trasa wygląda bajkowo: Jak wygląda dół?Równie dobrze jak góra i tu jest też dość miękko.Po bokach jest też trochę puchu,Commbacki są szczęśliwe.Tutaj też pojawia się więcej słońca,chmury utrzymują się głównie nad szczytem. Przy okazji dostrzegam brak kilku drzew tuż po starcie na Buczynkę.Pewnie niedługo poszerzą to miejsce. Dalej zaliczyliśmy jeszcze trasę z Soliska do Kamiennej,oraz... Babę (tylko bez niewłaściwych skojarzeń!).Tutaj też fajnie!Krzesełko przynajmniej daje nam chwile na odpoczynek.Mimo sporego naturalnego opadu,na dole trwa naśnieżanie: Niestety jak każdy piękny dzień także i ten się kończy.Zaliczamy jeszcze Buczynkę i jazda na sam dół! Kolejny udany dzień na nartach! :applause: 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Pilsko - uzupełnienie Zwróciłem uwagę,że szerokie narty stają się popularne.Dziś "łopaciarzy" było naprawdę sporo,a na czarnej trasie chwilami było bardziej tłoczno niż na "5"!Dlatego m.in. zrezygnowałem z jej zaliczenia. : Razem z Andrzejem zwróciliśmy uwagę na różne ciekawe tablice,jakby "bechapowiec" je pilnował... :biggrin: Wyjeżdżamy dwoma wyciągami,a następnie czytamy: Pamiętajcie,natychmiast! No i te widoczki: Nic tylko stanąć i podziwiać: Ile jo to już z Pilska zdjęć tu wrzuciełam... :wink: 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 (edytowane) "jak węgielki":smile: Dzięki za piękne foty i relację. p.s. nawet nie zdążyłem napisać-już uzupełnienie wpłynęło:smile: Nie ma co - w przyszły weekend obowiązkowo trzeba na narty! Edytowane 12 Styczeń 2013 przez fundu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 troszkę zazdroszcze!! ja na pilsku melduje się dopiero pod koniec miesiąca!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Andy i Johny - macie minusa i to wielkiego. Byliscie i nie daliscie znac.... Tak to przynajmniej bym sie zmobilizowal i wyszedl pojezdzic;) A relacja jak zawsze bomba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Andy i Johny - macie minusa i to wielkiego. Byliscie i nie daliscie znac.... Tak to przynajmniej bym sie zmobilizowal i wyszedl pojezdzic;) A relacja jak zawsze bomba Choler,nie pomyślałem... :redface: Decyzja zapadła dość późno i jakoś tak wyszło. Planujemy ponowny wypad na Pilsko next week , to może się zgadamy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Obowiazkowo dawaj znac. Od 8 do 10 nie powinno byc problemu, potem pewnie na osle laczki bede musial spadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Obowiazkowo dawaj znac. Od 8 do 10 nie powinno byc problemu, potem pewnie na osle laczki bede musial spadac Ok!To jesteśmy dogadani.Odezwę się w piątek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Pilsko - uzupełnienie cd...a dodam parę zdjęć do relacji Johnego. Napisał chyba wszystko. Ja tylko ze swej strony muszę powiedzieć, że bardzo miło było poznać i razem trochę pośmigać! Jutro się zobaczymy:smile:Pozdrawiam Maciek 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 Slash0r - chodzi o fotę:wink: ALARM!!!!!!! Słowacy zabrali nam Pilsko!!!!!! http://www.ski-gruniky.sk/kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi