mifilim Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 Strona: http://www.nartybodzentyn.pl/ nic nie mówi o nachyleniu : wg mojej oceny na 700m długości, przewyższenie max 80m. czyli jak to wypada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smiths23 Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 O Jaworzynie Krynickiej już było, ale dodam, że nie spodziewałem sie tylu ludzi w piatek na otwarciu. Stok przygotowany dość dobrze. W sobotę i niedzielę zaliczyłem Słotwiny. Tam, jak zwykle, stok przygotowany bardzo dobrze. Ludzi nie było zbyt wiele więc mozna było sobie posmigać. W sobotę padał śnieg i trochę wiało. byłem i w piatek na jaworzynie i w sobote chwile na słotwinach, 3 zjazdy i pojechał na azoty czego załowałem bo mieli gorzej przygotowany stok ale wyjezdzilem tam 2 godz. piatek byl fajny ale zaraz rano na jaworzynie, w miare pusto było i można było pociagnać cały zjazd na pełnym piecu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 17 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2012 A no tak, że jak są dobre warunki i śnieg szybki, możesz się rozpędzić gdzieś do 50-60 km/h jadąc na krechę:smile: czyli jak to wypada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 17 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2012 czyli jak to wypada? 11%, czyli prawie jak pod górkę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 17 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2012 To teraz Ci z Dębowca będą przepowiadać pogodę. Jak będą dymić armatkami, to zima idzie sroga, a jak będzie tak jak na zdjęciu, no to nici z nartowania :laughing: apropos Dębowca, to na innym forum chodzą plotki, że w tym roku w ogóle nie ruszy, raz bo Aqua nie wyrabia z wodą, a dwa bo zieloni wymagaja min. 50 cm ubitego śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 17 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2012 a dwa bo zieloni wymagaja min. 50 cm ubitego śniegu Ubitego? Ale czym? Sztachetami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek0020 Napisano 17 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2012 Witam. Byl ktos moze na nowej osadzie lub cienkowie dzis? jakie warunki? Bo chce sie wybrac jutro popoludniu lub w srode z ranka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Panowie,pobudka. Zbliża się weekend więc pewnie wielu by chciało ruszyć gdzieś pozgarniać dechami śniegu troszke. Pytanie gdzie się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Troszkę tak uzupełniając moje pytanie. Chodzi mi o stoki do których dojechanie nie przekroczy dwóch godzin. Start z Sosnowca. Jeździł ktoś na Skrzycznym? Jeździ ktoś wogóle ostatnio po ŚNIEGU? No i co by krzesło na góre wjechało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edario Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 byłem wczoraj na mosornym groniu w zawoi zero ludzi stok przygotowany super w srody 20 procent znizki na karnet tam nawet w weekend nie ma kolejek kzesło 1400 metrów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Troszkę tak uzupełniając moje pytanie. Chodzi mi o stoki do których dojechanie nie przekroczy dwóch godzin. Start z Sosnowca. Jeździł ktoś na Skrzycznym? Jeździ ktoś wogóle ostatnio po ŚNIEGU? No i co by krzesło na góre wjechało. Myślenice. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Nie taki cienki ten Cieńków Nie ma jak to pojechać na narty w środku tygodnia!Zazwyczaj oblężone stacje,teraz świecą pustkami,a do tego zapowiadali piękną pogodę.Tym razem postanowiłem zawitać na Cieńkowie,gdzie dotychczas byłem raz,na darmoszce... Pobudka o szóstej rano,trza być pierwszym na stoku.Już chyba "wszedłem w sezon",miałem spory zapas czasowy.Wybrałem Cieńków bo to jedna z lepszych stacji narciarskich w Beskidach i do tego z rozsądną "cenówką",zwłaszcza na tle Czantorii.Drogi bezproblemowe,żadnego śniegu,gołoledzi,jedynie samochodów więcej niż o tej porze w weekend,ale dotarłem na czas.Na darmowym parkingu stoją tylko dwa samochody.Jedynie niepokoi mnie pewien pan,który najwyraźniej "zgubił trop węża"... Powiedziałem "dzień dobry" i masz babo placek!Gaduła,nie dość,że mi przeszkadzał,to jeszcze gadał i gadał bóg wie o czym,a ja już na stok chciałem.Na koniec poprosił o 1,40zł :tongue: Po wyziewach już wiedziałem na co. Po przejściach wreszcie docieram na stok i kupuję karnet na 6 godzin za 60zł.Tutaj wspomnę,że jest fajna opcja dla porannych narciarzy: 20 zł od 8.00 do 10.00. Na pierwszy rzut oka trasa wygląda dobrze: Choć są też miejsca,gdzie kolor pokrywy śnieżnej nieco niepokoi: Pierwsza ścianka wygląda dobrze,ale im dalej w lewo tym więcej kalafiorów i dość niebezpiecznych żlebów: Miały być otwarte 4 z 5 tras według komunikatu,ale w praktyce otwarta była jedynie ta pod krzesełkiem.Dodatkową opcją,choć na pierwszy rzut oka nie wyglądającą dobrze,była trasa nr 2,ale tylko pierwsza ścianka.Otwarta też była przecinka do objazdu tej pierwszej ścianki i tu dostrzegłem nową inwestycję - ta przecinka nie była oświetlona,ale teraz jest.Podobnie jak początek trasy nr 2. Nie wspomniałem o tym,że kiedy kupowałem karnet,zostałem uprzejmie poinformowany iż za chwilę będą włączone armatki.Miła pani powiedziała mi o tym,ponieważ są osoby mocno narzekające na ten fakt.Gdyby pomyśleli,zrobiliby to w nocy,ale mi to nie przeszkadzało,niech śnieżą! Przez cały dzień w porywach jeździło nie więcej niż ok. 20 narciarzy naraz.Właściwie za każdym razem,kiedy jadę ma pustą trasę przed sobą.A ja faktyczne warunki?W mojej opinii dałbym max -4 w skali 5-stopniowej.Część winy to oczywiście ostatnia odwilż,ale pierwsza ściana w połowie zepsuta przez ratrakującego.Ok godz. 12-ej w połowie rasy trochę lodu,ale nawet po 13-ej mam do swojej dyspozycji całe połacie sztruksu - miodzio! :angel: Po południu wreszcie słońcu udaje się przebijać przez mgłę i widoki całkiem fajne: Wspomnę jeszcze o jednej niedogodności.Armatki śnieżyły stok,ale też krzesełka... Dopiero po dłuższym czasie panowie zaczęli je zamiatać.Ja byłem przemoczony w mało komfortowym miejscu... :biggrin: Temperatura przez cały dzień oscylował w granicach -4 do -6 st.,ale odczuwalna to co najmniej -15st! Dzień udany,a Cieńków całkiem dobrze sobie poradził z odwilżą. Kiedy wracałem,przyjrzałem się innym wiślańskim stokom i Czantorii.Klepki wyglądały całkiem dobrze,ale dziś chętnych nie było,Nowa Osada bez zastrzeżeń,Soszów również wyglądał przyzwoicie,podobnie Czantoria. Na krzesełku rozmawiałem z jakimś gościem - w SON ponoć przyzwoicie na czerwonej na Julianach,ale już na Golgocie sporo kamieni,ponoć też całkiem fajnie na czerwonej z Hali Skrzeczeńskiej,przyzwoicie wygląda Salmopol. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Widziałem wcześniej zdjęcia i czekałem na relację Jak zwykle spisałeś się :wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Widziałem wcześniej zdjęcia i czekałem na relację Jak zwykle spisałeś się :wink: Dzięki za miłe słowo! Ja to zawsze muszę się rozpisać... :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 A ja ostatnie 2 dni spędziłem w Beskidzie Niskim a dokładnie w DukliWprawdzie wyjazd nie stricte narciarski,ale nie był bym sobą jak bym niezabrał nartek tym bardziej że rzut beretem od Dukli znajduje się stacja Chyrowa-SkiTak więc rano wygospodarowane były cztery godzinki na :biggrin:Coż mogę powiedzieć o Chyrowej-Ski :Górka długości ok kilometra z niezbyt dużym nachyleniemTypowa dla początkujących,średniozaawansowanych,rodzinnaCo mnie zaskoczyło to szerokość stoku,ponad 100mStok dobrze przygotowany,ok 40-50 cm śniegu,oczywiśćie w większości sztucznegoJak na taki stok naliczyłem 10 nowych armatek śnieżnych,stok oświetlonyNa dole dobre zaplecze gastronomiczne z bardzo dobrymi cenami,parking free,tak samo toalety,conie jest takie oczywiste w Polskich realiach :Karnet 5 godzinny 48zł,czasowy 2 godz 25złSmiało mogę polecić Chyrową-Ski 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Jakby te stoki naprzeciw stacji zagospodarowac to by bylo pieknie a sprawa tam ulatwiona bo w wiekszosci to wzniesienie pokrywaja polany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Jakby te stoki naprzeciw stacji zagospodarowac to by bylo pieknie a sprawa tam ulatwiona bo w wiekszosci to wzniesienie pokrywaja polany Ale czad. Coś dla mnie... muszę kiedyś spróbować. Ten wyciąg jest jakiejś sensownej prędkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Michał jak się dobrze rozpędzisz to ho.ho :tongue: Jak co to zajrzyj na ich strone http://www.chyrowaski.pl/ Nie mają się czego wstydzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Michał jak się dobrze rozpędzisz to ho.ho :tongue: Jak co to zajrzyj na ich strone http://www.chyrowaski.pl/ Nie mają się czego wstydzić strona OK ale z tą czerwoną trasą to trochę chyba przesadzili:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 http://korbielow.net/index.php?subaction=showfull&id=1356094204&archive&start_from&ucat otwarte trasy w Korbielowie, wydaja sie byc dobrze przygotowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Nie ma jak to pojechać na narty w środku tygodnia... Johnny, daj już spokój z tymi relacjami, coś się tak uparł, żeby mnie tak maltretować tymi zdjęciami i opisami??? Ja tutaj jedynie co mogę ćwiczyć to kąt zgięcia nogi, a Ty co parę dni takie "wrzuty", zlituj się! :wink: Żartuje oczywiście, tyle mam co na zdjęcia i filmiki popatrzę...:sorrow: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Przedświątecznie, czyli bez kolejek na wiślańskich stokach. Po kolei:19 grudnia (środa) - oświetlony Cieńków. W tym dniu wyciąg czynny tylko do 18, więc załapałem się na 2 ostatnie godziny. Stok nie ratrakowany przed jazdą wieczorną, ale w dzień musiało być mało ludzi, bo był nawet w niezłym stanie. O godzinie 16 praktycznie pusto - w sumie z pięciu nas jeździło po całej górze, pod koniec może z 20 osób.20 grudnia (czwartek) - Stożek. Pomyślałem, że skoro jest wyżej i też z armatkami, to nie powinno być źle. Niestety było inaczej - na parkingu (tym za PKS'em) ani jednego auta, wyżej (600m przed wyciągiem) 1 samochód. Można było dojechać pod sam wyciąg, ale jakoś wolałem nie ryzykować - rozgrzewka też się przyda.Pod wyciągiem komunikat: trasa czerwona - nieczynna, czarna - warunki trudne, niebieska - warunki trudne. No ale skoro wlazłem, to wypada choć trochę pojeździć. Już z wyciągu było widać, że śniegu to tam leży z 5-10 cm. Armatki strzelają na trasę przy wyciągu i gdzieniegdzie na polanach, ale niewiele to daje. Trochę mnie to dziwi - zawsze sądziłem, że Stożek to gwarancja dobrych warunków, a jeszcze ośrodek jest podobno prowadzony przez pasjonata narciarstwa. Tymczasem wygląda jakby się tam nie przykładali, albo dopiero co zaczęli naśnieżać. Rozumiem, że stromizna, ale nawet na polanach była ziemia i kamienie.21 grudnia (piątek) piękna pogoda, więc pora nadrobić zaległości i w końcu porządnie pojeździć - zatem ponownie Cieńków i Nowa Osada. Obydwa stoki przygotowane dobrze (Cieńków nawet bardzo dobrze). Na Osadzie gdzieniegdzie drobne grudki lodu, ale warunki b. dobre. Oczywiście Cieńków znacznie bardziej urozmaicony, więc tam jeździłem dłużej - na Osadzie za to więcej słońca, co w tak mroźny dzień jest dużą zaletą. I na Cieńkowie i Osadzie czynna tylko główna trasa (+ fragmenty pozostałych). Ludzi mało - na Cieńkowie zajęta mniej więcej co 5-ta kanapa, na Osadzie co 3-cia. Naśnieżanie cały czas w ciągu dnia, więc na Święta warunki gwarantowane - na Cieńkowie pozostałe trasy nieprędko ruszą (naśnieżają jedynie przecinkę po dawnych wyciągach), na Osadzie nartostrada w lesie może ruszy w górnej części.Zdjęcia (3 pierwsze - Cieńków, 2 kolejne - Nowa Osada): P.S. johnny_narciarz, w jaki dzień byłeś na Cieńkowie? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 strona OK ale z tą czerwoną trasą to trochę chyba przesadzili:wink: Chyba nie trochę :tongue: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Ja tutaj jedynie co mogę ćwiczyć to kąt zgięcia nogi, Żartuje oczywiście, tyle mam co na zdjęcia i filmiki popatrzę...:sorrow: Przemku,jak tam rehabilitacja po zabiegu Są szanse na jazde w tym sezonie : Dużo zdrówka życze :wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 21 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Johnny, daj już spokój z tymi relacjami, coś się tak uparł, żeby mnie tak maltretować tymi zdjęciami i opisami??? Ja tutaj jedynie co mogę ćwiczyć to kąt zgięcia nogi, a Ty co parę dni takie "wrzuty", zlituj się! :wink: Żartuje oczywiście, tyle mam co na zdjęcia i filmiki popatrzę...:sorrow: :biggrin: Nie martw się, zima wiecznie trwać nie będzie... :wink: Wracaj szybko do zdrowia! :cheerful: 20 grudnia (czwartek) - Stożek. Pomyślałem, że skoro jest wyżej i też z armatkami, to nie powinno być źle. Niestety było inaczej - na parkingu (tym za PKS'em) ani jednego auta, wyżej (600m przed wyciągiem) 1 samochód. Można było dojechać pod sam wyciąg, ale jakoś wolałem nie ryzykować - rozgrzewka też się przyda. Pod wyciągiem komunikat: trasa czerwona - nieczynna, czarna - warunki trudne, niebieska - warunki trudne. No ale skoro wlazłem, to wypada choć trochę pojeździć. Już z wyciągu było widać, że śniegu to tam leży z 5-10 cm. Armatki strzelają na trasę przy wyciągu i gdzieniegdzie na polanach, ale niewiele to daje. Trochę mnie to dziwi - zawsze sądziłem, że Stożek to gwarancja dobrych warunków, a jeszcze ośrodek jest podobno prowadzony przez pasjonata narciarstwa. Tymczasem wygląda jakby się tam nie przykładali, albo dopiero co zaczęli naśnieżać. Rozumiem, że stromizna, ale nawet na polanach była ziemia i kamienie. Na początku sezonu omijam stożek z daleka,już kiedyś tu pisałem co oznacza komunikat 20 - 30 cm i warunki dobre w tym miejscu.Natomiast w środku sezonu zazwyczaj jest tam dobrze i co najfajniejsze,kolejek brak nawet w ferie! :smile: P.S. johnny_narciarz, w jaki dzień byłeś na Cieńkowie? Wczoraj,tj. 21.12.2012 : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi