Michal_sbe Napisano 14 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2012 I Johnny mnie uprzedzil Nawet mojego kumpla zlapales na jednej fotce. Jutro wrzuce jeszcze kilka fot z Zaru. Jezeli chodzi o stok, to genialnie. Kazdy sie zmiescil do wagonika, trasa przygotowana. Jedyna wada byla toaleta na gorze, ktora przyjmowala bilon, ale sie nie otwierala. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2012 I Johnny mnie uprzedzil Nawet mojego kumpla zlapales na jednej fotce. Nie ma się co smucić,tylko jak najwięcej pisać i fotek dodawać! :wink: Na której fotce,tak z ciekawości? Moża je będę na twoich fotkach? :biggrin: Jedyna wada byla toaleta na gorze, ktora przyjmowala bilon, ale sie nie otwierala. Pozdrawiam. A tego nie testowałem... w tym szklanym barze? Pozdrówka! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_sbe Napisano 14 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2012 Nie ma się co smucić,tylko jak najwięcej pisać i fotek dodawać! :wink: Na której fotce,tak z ciekawości? Moża je będę na twoich fotkach? :biggrin: A tego nie testowałem... w tym szklanym barze? Pozdrówka! Widzialem Cie chyba kilka razy, ale nie jestem pewien Znajomy jest na 1. i 2. fotce. Jezdzi na snolbordzie w brazowej kapocie i jasnych spodniach z plecakiem. Jutro wstawie moja relacje, zaopatrzona w zdjecia Toaleta, o ktora chodzi to ta ogolnodostepna za restauracja (wejscie od zewnatrz). Wrzuce jeszcze Belchatow, na ktory wybieram sie jutro. Milego sezonu zycze i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 http://pogodynka.pl/polska/szczyrk_szczyrk Jak tak będzie to nie dość, że będą oczywiście święta bez śniegu, ale po świętach może się okazać, że nie będzie gdzie jeździć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naczos Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 jestem wlasnie na Czarnym groniu w rzykach ( przerwa na grzane winko ). warunki oceniam na 4+ stok naprawde fajnie przygotowany. Ludzi malo jak na sobote, wszystko idzie plynnie. niestety chodzi tylko jeden orczyk. na kilku godzinny wypad polecam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_sbe Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 (edytowane) Zar 14.12.2012Na parkingu stawilem sie o 9.00, dzien dobry 6zl, ale do tego juz sie przyzwyczailem.Johny pojawil sie razem z polepszeniem warunkow.Rano zrobilo sie troszke kalafiorow, ktore pozniej zniknely.Z racji darmoszki obawialem sie tlumow, ale stalem tam juz w duuuzo wiekszych kolejkach.Ciasno, ale z kazdym zjazdem wjezdzalem pierwszym wagonikiem, ktory podjezdzal.Wagoniki jeszcze nie ruszyly, a na parkingu juz wesolo. Jak dla mnie trasa przygotowana 5/5W wagoniku maly scisk, ale nie jest zle.Jazda super! Armatki caly czas dosniezaly reszte szeroksci trasy.Znajomy, ktorego Johny musial widziec przed ostatnim zjazdem na gornej stacji Widoki genialne!http://i48.tinypic.com/zyd1js.jpgDroga od Częstochowy tez spokojna.Radze tylko uwazac na czarne fordy mondeo, kazdy na blachach WE, tylne szyby przyciemniane.Nowy nabytek krokodyli moze sporo kosztowac kierowcow. Edytowane 15 Grudzień 2012 przez Michal_sbe 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Szczyrk otwracie-NĘDZA http://pogodynka.pl/polska/szczyrk_szczyrk Jak tak będzie to nie dość, że będą oczywiście święta bez śniegu, ale po świętach może się okazać, że nie będzie gdzie jeździć... Jest godzina 13:30 a ja jestem w domu przed kompem. A byłem na starcie sezonu na Skrzycznem!! Rewelacja. Miało być spore sprawozdanie z filmikiem włącznie,bedzie kilka słów. Sam start i delikatne obawy bo ma być ciepło i możliwy(pewny)deszcz. W miarę przebytych kilometrów śniegu coraz mniej. Jak wjechaliśmy do Szczyrku-załamka. Zgnito-zielone trawniki i gdzieniegdzie kupki śniegu(w Sosnowcu zupełnie odwrotnie). Po przybyciu na miejsce miła niespodzianka-kolejek do kasy brak. Ale...widze dwóch gości zmierzających w stronę parkingu z dechami. Podchodze,pytam. -do połowy za free(wszystko zgodnie z planej),wyżej nie da rady bo wieje. Załamka,powrót do fury i ruszamy dalej co by czasu nie tracić. Ostatecznie krótki zjazd w Wiśle (Cieńków-mój pierwszy raz)-tam trasa ładnie przygotowana,4 osobowa kanapa,zero kolejek,zjazd około 3 minut-za krótko(7.50). Chwila zastanowienia,jedziemy dalej szukać. Ostatecznie znowu lądujemy pod Skrzycznem i znowu ta sama bajka. Wieje wiatr,kolejka nie ruszy. Wracać na Cieńków się już odechciało. Czyli moja inauguracja sezonu trwała 3 minuty zjazdu. Lepszy rydz niz nic. : 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 (edytowane) Żar zawsze jest dobrze przygotowany, nawet jak jest plus i wali słońce, naprawdę mają dobry personel. Wody im do naśnieżania też nie brakuje, bo za grosze biorą ją z takiego małego zbiorniczka na szczycie Żaru :biggrin: Teraz na Żarze 3 stopnie http://www.meteo24.top100.net.pl/punkt.aspx?id=381&nazwa=G%C3%B3ra%20%C5%BBar zapowiada się ciepły weekend. Tutaj pozwoliłbym sobie się nie zgodzić z powyższym stwierdzeniem:smile: Mój jedyny dotychczasowy pobyt na górze Żar miał miejsce w marcu (nie pamiętam którego roku ale chyba 2008 lub 2009) i był z gatunku "pierwszy i ostatni". Zanim się wybrałem zadzwoniłem żeby się upewnić jakie są warunki nie dowierzając stronie www. Również przed zakupem karnetu dopytałem o warunki bo byliśmy z dzieciakami - odpowiedź była "znakomite". A po wyjeździe na górę - totalna załamka stok kompletnie nie przygotowany. Edytowane 15 Grudzień 2012 przez pawel_br Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Myślenice Zarabie.Warunki przyzwoite pomimo początków halnego.Temp.ok2-3 st.Przygotowana jedna trasa przy nowym krześle,przy czym-mam nadzieję ,że jedynie na skutek ograniczeń śniegowych-jej szerokość to ok 60-70% szerokości z ubiegłego sezonu.Na górnym parkingu widoczne ślady wojny nowego operatora stacji z nadleśnictwem w postaci dłużyzny blokującej wjazd na parking.Wwiązku z tym konieczność parkowania na dole przy kolejce 1 osobvowej którą można wjechać na górę.Po południu podobno miały stamtąd też jeżdzić busy.Przy okazji poza zdjęciami przekazuję wydruk narciarskiej aplikacji endomondo. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Nowa Osada - w poszukiwaniu śniegu Już wczoraj wieczorem zaczęło mocno wiać,a w samym Bielsku-B było nawet lekko na plusie,więc dzisiejsze nartowanie trzeba było dobrze przemyśleć.Pierwszy plan zakładał wypad do Brennej na Stary Groń,czemu?Bo nigdy tam nie byłem,bo jest tam nie wysoko i orczyk,a więc wiatr nie będzie przeszkadzał,bo i cenówka wygląda przystępnie,bo pewnie tłoku tam nie będzie,bo sam stok ma całkiem ciekawe nachylenie... Pobudka tradycyjnie 6.00 i niestety nieprzyjemny szok.Nie dość,że wieje,to termometr wskazuję +6st!Szybkie gramolenie,dziś ze sobą zabieram slalomke aby się zakatować. :wink: Mam wątpliwości,czy dziś wyjdzie im ta inauguracja sezonu,ale twardo cisnę na Brenną i już o 7.30 jestem na miejscu.Długo jednak tu nie zabawiłem,odwilż zrobiła swoje: Skoro już tak wcześnie wstawałem i wypaliłem trochu paliwa,to nie mogę wrócić na tarczy!Bez zbędnego ryzyka wybieram jednego z pewniaków - Nowa Osada.Dojechałem tam na tyle szybko,że już o 8.16 wchodzę na wyciąg.Ciemne chmury oraz doświadczenie spowodowały,że kupiłem karnet dwugodzinny.Przynajmniej tutaj są warunki,oto czemu mówię "jeden z pewniaczków": Mimo ciepła stok jest twardy i taki się trzyma do samego końca.Zero przetarć czy minerałów,jeździ się bardzo przyjemnie.Jak na te warunki pogodowe mogę dać tylko 5 w skali do... 5.Jedyny minusik to trochu widocznej gliny po jednym boku,ale trudno narzekać: Niestety dla niektórych nie tylko początek sezonu ale i koniec: Przy okazji dowiedziałem się czemu są opóźnienia w budowie dróg: Pośmigałem i kiedy opuszczałem stok,tak wyglądała kolejka do kolejki: Do tego już przywykłem... Kiedy opuszczałem już teren Nowej Osady,ciągnął tam cały sznureczek samochodów.Pewnie dziś tragedii nie było,ale jak zwykle obłożenie pełne. :wink: Po drodze patrzyłem co tam na Czantorii - stok nie wyglądał tak źle jak ten w Brennej,ale po bokach spore łaty błota.Inne mniejsze stoki widoczne z Nowej Osady stały i raczej prędko nie ruszą. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Napisze nie o Polsce , ale o tym co moze nastapic. Po dwoch tygodniach ciaglych opadow sniegu i temperatur duzo ponizej zera, dzis +2.5 i deszcz w Malmö :sorrow: Czyzby odwilz szla z gory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek20 Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Jeśli ktoś chce sie dowiedzieć o warunkach na Cieńkowie to zachęcam do polubienia strony http://www.facebook.com/Cienkow?fref=ts praktycznie codziennie nowe info na temat warunków i pogody:) dzisiaj byłem na stoku i mimo temperatury na plusie dało się pojeździć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koroviov Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Lubomierz Ski Był ktoś dziś na otwarciu? Ja się jutro wybieram, a dzisiejsza odwilż nie napawa optymizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Dębowiec today... Ciekawe na co czekają... : : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Dębowiec today... [ATTACH=CONFIG]7967[/ATTACH] Ciekawe na co czekają... : : A jak mają śnieżyć, przecież mrozu nie ma, też się czepiasz nie wiedzieć czego:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 A wracając do Dębowca. Mówili, że będzie odwilż, mówili? oni od razu chcieli śnieżyć od "po świętach" a nie spieszyć się i ledwo ciągnąć bo stok płynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 To teraz Ci z Dębowca będą przepowiadać pogodę. Jak będą dymić armatkami, to zima idzie sroga, a jak będzie tak jak na zdjęciu, no to nici z nartowania :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 A nie wiecie, jak tam dzisiaj w SON-ie??? - zwłaszcza na czerwonej nr 7, którą dzisiaj mieli otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 Świętokrzyskie w Deszczu Wczoraj wieczorem, mimo padającego deszczu - decyzja mogła być jedna. Wyjazd na narty. Cel - Tumlin. Po drodze strugi deszczu i temperatura 2 powyżej zera. Na miejscu jestem ok 17.30 Pada. Oprócz tego, że pada jest delikatna mgła. Mimo wszystko stok bardzo dobrze przygotowany i nie jest tak miękko jakby się mogło wydawać. Jazda dosyć szybka po prawie pustym stoku. Po 10 zjazdach, suszenie przy kominku (Maciek, kojarzy Ci się to z czymś?), bardzo dobra pizza w karczmie na dole stoku i dalsza jazda. Opady już niewielkie na szczęście. Jazda zaczyna być przyjemna. Pusto, szeroko - w sam raz na narciarski trening. W drodze powrotnej, ok 22 temperatura +1. Odwilż. Pisząc powyższego posta zaglądam za okno. Kałuże i zero oznak porannego mrozu. Śniadanie zjedzone... ...pora zbierać sprzęt (nart wodnych nie mam :wink: ) i obrać jakiś kierunek... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luce Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 Nowa Osada No to sezon rozpoczęty Decyzja podła na nową osadę po pozytywnej recenzji Johnego no i stok fajny na pierwsze zjazdy w sezonie. Przyjazd w okolicy 8.30, parkowanie bez problemu. Karnet 40pln na 2h no i jazda. Tutaj taka uwaga, na nowej osadzie nie można za karnety płacić kartą, co mnie trochę zaskoczyło, na szczęście udało się wyskrobać trochę gotówki. Niestety parę osób odeszło z pod okienka z kwitkiem;/ Tym bardziej że bankomat przy wyciągu nie działał:eek: Do rzeczy: Trasa przygotowana bardzo dobrze jak na warunki atmosferyczne panujące, oceniam na 4+, tylko miejscami wychodziło błoto. W miarę upływu czasu niestety takich miejsc przybywało. Do 10 jazda bez kolejki, po 10 trzeba było odstać w kolejce, ale nie więcej niż 5 min. Podsumowując wypad bardzo udany, trasa mimo odwilży przygotowana dobrze. Względny luz na stoku. pozdrawiam Luce 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 (edytowane) Bodzentyn w czasie odwilży Decyzja zapadła szybka - dzisiaj, w drugim dniu odwilży jadę do Bodzentyna. Stok został otworzony wczoraj. Temperatura jaką wskazuje auto po drodze +5. Na szczęście nie pada. Na miejsce przybywam ok godziny 12. "Baba Jaga" jest jedynym Ośrodkiem w świętokrzyskim, w którym kupuje się karty papierowe, które przy każdym wjeździe są dziurkowane :smile: Cena jednego przejazdu - 3 zł. Pierwsze spojrzenie na ten ponad 700m stok i jest nieźle. Równo...pusto... Oprócz ekipy z jaką przyjechałem...jeden, jedyny narciarz... Inwestycja jaką się chwalono przed Sezonem niestety - to stary, podwójny orczyk, który nie jest jeszcze uruchomiony. Wygląda to żałośnie...tym bardziej, że nawet jeśli byłyby wyśmienite warunki - zwiększona znacznie przepustowość nie będzie korzystna dla narciarzy na tej wąskiej Górce. Więc, zadam pytanie retoryczne - po co? Z bliska, w górnej partii, takie widoki... Niestety nie wygląda to dobrze... Mało śniegu, miejscami bez. O dziwo, jeździ się fajnie. W miarę wyratrakowane, powierzchnia trzyma pod nartą...jest ok. Po kilku zjazdach nie żałuję, że przyjechałem. 10 zjazdów, połowa treningu - herbatka w karczmie, pyszna szarlotka...i kolejne szusy. ...niestety pogarsza się pogoda i zaczyna padać drobny deszczyk :frown:: Dojeżdżam karnet i zbieram się do domu. Podsumowując - mimo wszystko, zadowolony. Kilkanaście zjazdów po w miarę ok powierzchni..."puściło" dopiero po przerwie i to tylko w dolnym fragmencie trasy. W drodze powrotnej auto notuje temperaturę +3... ...oby w nocy przymroziło i oby odwilż się skończyła - jeśli to się nie stanie, stok w Bodzentynie nie przetrzyma kolejnego dnia. z narciarskim pozdrowieniem, ze świętokrzyskiego marboru Edytowane 16 Grudzień 2012 przez marboru 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 a jak nachylenie stoku? w porównaniu do reszty w regionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 a jak nachylenie stoku? w porównaniu do reszty w regionie Strona: http://www.nartybodzentyn.pl/ nic nie mówi o nachyleniu : wg mojej oceny na 700m długości, przewyższenie max 80m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 He, he, tyle razy wybierałem się do Bodzentyna i nigdy nie dotarłem, bo zawsze coś wyskakiwało... przeważnie jakiś bliższy stok :stupid: Marboru, Bodzentyn jak Bodzentyn, ale opisem wrażeń z Bałtowa narobiłeś ochoty, żeby tam się wybrać :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 16 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2012 O Jaworzynie Krynickiej już było, ale dodam, że nie spodziewałem sie tylu ludzi w piatek na otwarciu. Stok przygotowany dość dobrze. W sobotę i niedzielę zaliczyłem Słotwiny. Tam, jak zwykle, stok przygotowany bardzo dobrze. Ludzi nie było zbyt wiele więc mozna było sobie posmigać. W sobotę padał śnieg i trochę wiało. W niedzielę przeszkadzać mogła trochę mgła, ale gdzieś koło godz. 10 zaczęło nieśmiało wychodzić słoneczko. rano było na minusie a jak kończyłem jazdę o 13, było + 1,5 stopnia. Przez sobotę i w nocy z soboty na niedzielę, w Krynicy spadło z 15 cm śniegu. To poprawiło warunki. Reasumując, 3 dniowy wypad na początek sezonu zaliczam jako udany. Stoki dobrze przygotowane, ludzi niezbyt dużo. Sama Krynica już przystrojona i w zimowej atmosferze, śniegu jakieś 25-30 cm. W knajpach pustki!!!! Aha, jako ciekawostkę podaję , że w miejscu gdzie kiedyś był camping Czarny Potok, uruchomiono już kompleks hotelowo-konferencyjno-wypoczynkowy. Dla zainteresowanych podaję że pobyt psa lub kota kosztuje 150 zł doba! Ceny pokoi sprawdżcie sobie sami. Za apartamenty jakiś idiota administrator wystawił ceny w dolarach + dopłata w złotówkach!!!!! Kurnia, czyzby POwrót do prl-u ( przepraszam, ale nie mogę napisać z duzych liter, po prostu nie mogę!) Czas zweryfikuje chyba te ceny, żądania i oczekiwania! W hotelu Prezydent już spuszczono z tonu! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi