kalosh Napisano 22 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2012 Witam. Dość dziwne może się wydać moje kryterium. A więc poszukuję ośrodka, w którym będzie można pojeździć na nartach wśród drzew. Nie chodzi mi o freeride, tylko o trasy poprowadzone w lesie. Moja pierwsza alpejska wycieczka była na Kitzsteinhorn i było fajnie bo ciepło i śnieg pod nartami. Ale jak pojechaliśmy, w któryś dzień, na Schmittenhohe albo Maiskogel to tam jeżdżenie bardziej mi się podobało ze względu na drzewa wokół trasy, a nie pustynię śnieżną jak na lodowcu. Możecie mi polecić jakiś ośrodek z drzewami? Pozdrawiam, Dawid. PS. W mojej głowie to pytanie brzmiało trochę sensowniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 22 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2012 W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Na lodowcu drzew nie uświadczysz. Tak samo w ośrodkach wyżej położonych tzn takich gdzie dolne stacje zaczynają się na poziomie 1500 m a kończą pod 3000 m. Ale jak pojedziesz do ośrodka gdzie dolna stacja jest na poziomie ok 800 m lub niżej, a górne nie sięgają 2000 m to na bank pojeździsz sobie w lesie i takich ośrodków szukaj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 22 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2012 Witam. Dość dziwne może się wydać moje kryterium. A więc poszukuję ośrodka, w którym będzie można pojeździć na nartach wśród drzew. Nie chodzi mi o freeride, tylko o trasy poprowadzone w lesie. Moja pierwsza alpejska wycieczka była na Kitzsteinhorn i było fajnie bo ciepło i śnieg pod nartami. Ale jak pojechaliśmy, w któryś dzień, na Schmittenhohe albo Maiskogel to tam jeżdżenie bardziej mi się podobało ze względu na drzewa wokół trasy, a nie pustynię śnieżną jak na lodowcu. Możecie mi polecić jakiś ośrodek z drzewami? Pozdrawiam, Dawid. PS. W mojej głowie to pytanie brzmiało trochę sensowniej:) Spoko, pytanie jest sensowne ...choć niektórzy się obruszą, że nie chcesz jeździć w "prawdziwych Alpach" To jest tym bardziej sensowne pytanie, gdy nie ma gwarancji słonecznej pogody, a nigdy nie ma Jak jest mgła, opady śniegu, silny wiatr itp. to znacznie lepiej jeździ się w lesie. Jest masa takich ośrodków, zarówno w Salzburgerlandzie, Styrii i Karyntii - tu na ogół wygląda to tak, że szczyty masz otwarte, a niższe trasy w lesie, jest także sporo takich w Tyrolu. Walę z rękawa, w kolejności dość przypadkowej: obok Zell am See masz większe Saalbach Hinterglemm, Hochkönig - raz wyżej raz niżej, Schladming-Dachstein, i w zasadzie całe Ski Amade, więc także Flachau, Wagrain i cały Salzburger Sportwelt, Katschberg, Kitzbühel - masz to i to, tuż obok duży Ski Welt, różne ośrodki w Schneewinkl, Ski Juwel itd. itp. Właściwie to jest tak, że prawie cały Salzburgerland z przyległościami tak właśnie wygląda (oprócz Obertauern i lodowców), a w Tyrolu jego bliższa nam część, świadomie nie używam "wschodnia" bo administracyjnie to coś innego znaczy PS. Weź jedną poprawkę - możesz być nieco rozczarowany bo w niektórych miejscach, owszem, będziesz jeździł po trasach w lesie, ale będą na tyle szerokie (np. w Reiteralm), że nie będzie to tak jak zwykle się kojarzy trasę w lesie, wąską i bez sensu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 22 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2012 Gajowy w zasadzie wszystko napisał. Ja też uwielbiam trasy w lesie i jak na razie tylko takie ośrodki zaliczam Generalnie przeglądam po kolei mapki narciarskie wszystkich ośrodków i jak mi się mapka podoba to tam jadę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 22 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2012 Zdecydowanie polecam Turracher Hohe. Oczywiście nie wszystkie trasy biegną przez las, ale myślę,że zawiedziony nie będziesz. http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/6640-Turracher-Hohe?highlight=turracher+hohe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 (edytowane) Zdecydowanie polecam Turracher Hohe. Oczywiście nie wszystkie trasy biegną przez las, ale myślę,że zawiedziony nie będziesz. http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/6640-Turracher-Hohe?highlight=turracher+hohe Zdecydowanie fajne miejsce, perełka Tylko trochę małe na kilkudniowy wyjazd jak dla mnie (38 km tras). - Wg mnie warto go rozważać w ramach karnetu Top Ski na Karyntię, np. razem z nieodległym Bad Kleinkirchheim - ok. 100 km tras - głównie w lesie, przy czym na karnecie jest tego sporo więcej; - lub w ramach mało znanego "8 Murtaler Skiberge" czyli Turracher razem z Kreischberg i Lachtal. Jest tam jeszcze kilka mniejszych ale pozostałe chyba można odpuścić. Blisko, tanio, fajnie ...tylko na znajomych zrobi mniejsze wrażenie Ja też uwielbiam trasy w lesie i jak na razie tylko takie ośrodki zaliczam Generalnie przeglądam po kolei mapki narciarskie wszystkich ośrodków i jak mi się mapka podoba to tam jadę Ja akurat zawsze wolałem wysokie, rozległe hale alpejskie - ale jazda w lesie ma plusy właśnie przy gorszej pogodzie. ...ale podziękowałem za to zdanie o mapkach ..bo mam podobnie, a właściwie miałem Edytowane 23 Październik 2012 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Witam. Dość dziwne może się wydać moje kryterium. A więc poszukuję ośrodka, w którym będzie można pojeździć na nartach wśród drzew. Nie chodzi mi o freeride, tylko o trasy poprowadzone w lesie. Moja pierwsza alpejska wycieczka była na Kitzsteinhorn i było fajnie bo ciepło i śnieg pod nartami. Ale jak pojechaliśmy, w któryś dzień, na Schmittenhohe albo Maiskogel to tam jeżdżenie bardziej mi się podobało ze względu na drzewa wokół trasy, a nie pustynię śnieżną jak na lodowcu. Możecie mi polecić jakiś ośrodek z drzewami? Pozdrawiam, Dawid. PS. W mojej głowie to pytanie brzmiało trochę sensowniej:) Ski Amade - Flachau , Wagrain , Radstadt , Zauchensee. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Są także dwie średniej wielkości stacje objęte karnetem "Karynckim" - Sillian (ok 60 km tras) oraz Kals/Matrei (około 100 km tras). W obu stacjach masz sporo stoków w lesie (w niższych partiach) i trochę położonych na halach (te wyżej) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalosh Napisano 23 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Dzięki wszystkim za pomoc. Nawet nie wiedziałem, że taki niespecjalnie górnolotny temat spotka się z dużym odzewem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Moi znajomi jeżdżą od lat do SkiWelt. To jeden z największych ośrodków w Austri z górkami do 2 tyś metrów, więc praktycznie wszystko masz w lesie. Jest tam również jedna z najdłuższych, oświetlonych tras w Alpach mająca 10 km dł. i 1400m przewyższenia. Ośrodek jest połączony systemem wyciągów ze słynnym Kitzbuhel. Tras łącznie jest prawie 300 km!! Dodatkowo jest to nie drogi rejon. Mapka--->http://www.skiwelt.at/en/download.asp?Fid=3856&Path=content Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 (edytowane) Moi znajomi jeżdżą od lat do SkiWelt. To jeden z największych ośrodków w Austri z górkami do 2 tyś metrów, więc praktycznie wszystko masz w lesie. Jest tam również jedna z najdłuższych, oświetlonych tras w Alpach mająca 10 km dł. i 1400m przewyższenia. Ośrodek jest połączony systemem wyciągów ze słynnym Kitzbuhel. Tras łącznie jest prawie 300 km!! Dodatkowo jest to nie drogi rejon. Mapka--->http://www.skiwelt.at/en/download.asp?Fid=3856&Path=content SkiWelt OK, ale nie jest tak. Tzn. nie są połączone, choć niewiele brakuje. Karnety są inne: tzn. żeby jeździć w Kitzbühel to trzeba kupić droższy All Stars. SkiWelt to 280 km + Kitz 170 km = 450 Jest plan połączenia, chyba jakoś go tam powoli realizują, choć akurat w tym roku w tym kierunku nic nowego nie ma. Są także dwie średniej wielkości stacje objęte karnetem "Karynckim" - Sillian (ok 60 km tras) oraz Kals/Matrei (około 100 km tras). W obu stacjach masz sporo stoków w lesie (w niższych partiach) i trochę położonych na halach (te wyżej) ...i St.Jakob i Lienz (x2) czyli wszystkie ośrodki w Osttirolu. W jakiś sposób są do siebie trochę podobne. Fakt że trochę tras w lesie jest ale sporo jest powyżej granicy lasu, to dość wysokie góry - ok. 2500. Zwłaszcza w ww. Sillian zdecydowana większość jest na halach, w Kals-Matrei więcej w lesie. Dzięki wszystkim za pomoc. Nawet nie wiedziałem, że taki niespecjalnie górnolotny temat spotka się z dużym odzewem:D Powiem tak, jeśli jedynym punktem odniesienia dla ciebie jest Europa Sportregion, czyli Kaprun-Zell am See - to prawdopodobnie większość wymienionych w tym wątku ośrodków może zrobić na tobie wrażenie Co nie zmienia faktu, że ja osobiście lubię te 2 miejsca ...jeśli nie ma ludzi Edytowane 23 Październik 2012 przez gajowy01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bill Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 chyba jeszcze nikt nie wspomnial o Badhofgastein - sa drzewa - ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalosh Napisano 25 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Bill, ale co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Bill, ale co? Nie jestem Bill, ale pewnie Bill ma takie same zdanie nt ośrodka co ja. Po prostu bywałem w lepszych miejscach. Jeżeli już ma być dolina Gastein to jazda w Dorfgastein jest jakoś tak przyjemniejsza. Połączenie z Grosarltal też niczego sobie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bill Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 (edytowane) dokladnie jak pisze lokiec3 ... ale sa lepsze, fajniejsze, itp itd, no ale chcesz jezdzic romantycznie wsrod drzew, wiec jest taka mozliwosc. niemniej jednak jest to dobry osrodek alpejski, ale dla poczatkujacych. Edytowane 25 Październik 2012 przez Bill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi