MB Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 I się zrobi kłopot Bo odpuścić Madonnę bez sensu gdyż to region nie wymagający reklamy , sama Madonna też słabo Pejo ...... ja się wypowiadałem , moim zdaniem szkoda czasu ale to jest moje zdanie Tonale łatwe trasy przyjemne zwłaszcza skrajna na końcu ośrodka Trasa z lodowca od gondolki super widoki ale na sam lodowiec szkoda czasu , stare krzesło i nic więcej Jesli 2 to dwa dni w Madonnie reszta F-M-P to brać wariant 2 Na Presenie stawiali nowe krzesło.Nie wiem czy jest oddane do użytku. Co nie zmienia faktu,że na sam lodowiec szkoda czasu. Jeśli zaś chodzi o podstawowe pytanie.Jaki kupić skipass? Skłaniałbym się do Super Ski Ramy. To rozległe tereny i jeśli ma się zamiar zaliczać co najmniej kilka z nich,warto wydać kilka euro więcej i nie mieć potem zgryza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Madonna z Pinzolo - obowiązkowo! Folgarida-Marilleva - obowiązkowo! Tonale - obowiązkowo! Ponte di Legno z Temu - obowiązkowo! Pejo - moim zdaniem warto! 30 euro na 8 dni za to żeby czuć się swobodnie i mieć do dyspozycji wszystkie opcje? Moim zdaniem warto ponieść ten koszt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Ktoś gdzieś kiedyś porównał Passo Tonale do Białki. Miał rację, tak jak porównujący Trabanta do Golfa. Oba mają silniki i po 4 koła. Ale do rzeczy, w Tonale jest dostatecznie duzo tras o różnej trudnosci aby zadowolic każdego. Moim zdaniem najlepszą jest trasa Alpino, prowadząca z góry Bleis. Trasa różnorodna, z pieknymi widokami, o długosci ok 4,5 km. Poza tym polecic mogę trasę Paradiso, oczywiście gdy jeszcze nie jest zryta i gdy wszyscy super narciarze mogą spokojnie zsuwać się bokiem z niej. Zsuwać się bokiem oczywiscie, bo inaczej ci królowie czarnych tras nie potrafia! Mozna powiedzieć, że podobnie jest na lodowcu. W Ponte di Legno i Temu także są świetne trasy, włącznie z czarnymi. Tam także mistrzowie czarnych tras zsuwaja sie boczkiem uwazajac, aby nie wyrżnąć w drzewo. Nie, nie na nartach, a na dupie, gdy nie utrzymaja się na nartach. Moim zdaniem, jeden dzień na Tonale moze wystarczyć. Tak samo jeden dzień mozna poświęcić Ponte i Temu. Te dwa ostatnie ośrodki są o tyle dobre, że nie ma w nich zbyt wielu ludzi, nie to co w Madonnie na Groste! No właśnie, Madonna. Stacja super, ale te tłumy!!!!! Wszedzie tłumy, szczególnie na Groste. Jak ktoś lubi gdy śmigają mu po nartach, jak obijają się o niego, proszę bardzo. Mnie, jak do tej pory, nie udało się pojeżdzić tam w spokoju i na luzie. Dlatego, mimo nieporównywalnej ilosci tras, wolę w spokoju zaliczyć Pejo. Ale macie rację, w Pejo jest syf, nie jeżdzijcie tam. Niech ono pozostanie takie jak jest teraz. Nie ma tam czarnej trasy, nie ma o czym pózniej opowiadać widowni pokazując gopro-dukcje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Na Presenie stawiali nowe krzesło.Nie wiem czy jest oddane do użytku. Co nie zmienia faktu,że na sam lodowiec szkoda czasu. Jeśli zaś chodzi o podstawowe pytanie.Jaki kupić skipass? Skłaniałbym się do Super Ski Ramy. To rozległe tereny i jeśli ma się zamiar zaliczać co najmniej kilka z nich,warto wydać kilka euro więcej i nie mieć potem zgryza. Prawdopodobnie chodzi o gondolę (10 os.), w budowie. http://www.funivie.org/cantieri/thumbnails.php?album=378 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2015 Prawdopodobnie chodzi o gondolę (10 os.), w budowie. http://www.funivie.org/cantieri/thumbnails.php?album=378 Raczej tak. Nawet pisząc o krześle coś mi się wydawało,że to gondolka. Co w dalszym ciągu nie zmienia faktu,że Presenę można odpuścić,bez wielkiej straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 10 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2015 Ktoś gdzieś kiedyś porównał Passo Tonale do Białki. Miał rację, tak jak porównujący Trabanta do Golfa. Oba mają silniki i po 4 koła. Ale do rzeczy, w Tonale jest dostatecznie duzo tras o różnej trudnosci aby zadowolic każdego. Moim zdaniem najlepszą jest trasa Alpino, prowadząca z góry Bleis. Trasa różnorodna, z pieknymi widokami, o długosci ok 4,5 km. Poza tym polecic mogę trasę Paradiso, oczywiście gdy jeszcze nie jest zryta i gdy wszyscy super narciarze mogą spokojnie zsuwać się bokiem z niej. Zsuwać się bokiem oczywiscie, bo inaczej ci królowie czarnych tras nie potrafia! Mozna powiedzieć, że podobnie jest na lodowcu. W Ponte di Legno i Temu także są świetne trasy, włącznie z czarnymi. Tam także mistrzowie czarnych tras zsuwaja sie boczkiem uwazajac, aby nie wyrżnąć w drzewo. Nie, nie na nartach, a na dupie, gdy nie utrzymaja się na nartach. Moim zdaniem, jeden dzień na Tonale moze wystarczyć. Tak samo jeden dzień mozna poświęcić Ponte i Temu. Te dwa ostatnie ośrodki są o tyle dobre, że nie ma w nich zbyt wielu ludzi, nie to co w Madonnie na Groste! No właśnie, Madonna. Stacja super, ale te tłumy!!!!! Wszedzie tłumy, szczególnie na Groste. Jak ktoś lubi gdy śmigają mu po nartach, jak obijają się o niego, proszę bardzo. Mnie, jak do tej pory, nie udało się pojeżdzić tam w spokoju i na luzie. Dlatego, mimo nieporównywalnej ilosci tras, wolę w spokoju zaliczyć Pejo. Ale macie rację, w Pejo jest syf, nie jeżdzijcie tam. Niech ono pozostanie takie jak jest teraz. Nie ma tam czarnej trasy, nie ma o czym pózniej opowiadać widowni pokazując gopro-dukcje! Wszędzie tłumy w Madonnie ? Nie wiem kiedy tam byłeś i ile razy ale gadasz głupoty. Na Groste owszem przed południem zaczyna robić się tłoczno, ale zawsze idzie sobie znaleźć bezpieczną linię zjazdu i nie trzeba się niczym stresować. A górna wyprzęgana 6 robi robotę... Zresztą 4 nieco poniżej również, a terenu tam jest tyle, że spokojnie idzie sobie znaleźć miejsce. Bo jest cała druga strona i dodatkowo cudowny teren Pinzolo osiągalny po jakże atrakcyjnej jeździe gondolką Jeździj do Pejo bo to zawsze kilku marudnych w kolejce mniej bo przecież są takie tłumy, że masz porysowane narty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalczewskip Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Wielkie dzięki za polecenie odwiedzenia PEJO. Byliśmy tam w sobotę (na koniec wyjazdu) i to była klasyczna "wisienka na torcie". Wszystko była super: delikatny mrozik+maksymalne słońce+zero wiatru+ ZERO LUDZI. Na jeden dzień na pewno warto!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Wszędzie tłumy w Madonnie ? Nie wiem kiedy tam byłeś i ile razy ale gadasz głupoty. Na Groste owszem przed południem zaczyna robić się tłoczno, ale zawsze idzie sobie znaleźć bezpieczną linię zjazdu i nie trzeba się niczym stresować. A górna wyprzęgana 6 robi robotę... Zresztą 4 nieco poniżej również, a terenu tam jest tyle, że spokojnie idzie sobie znaleźć miejsce. Bo jest cała druga strona i dodatkowo cudowny teren Pinzolo osiągalny po jakże atrakcyjnej jeździe gondolką Jeździj do Pejo bo to zawsze kilku marudnych w kolejce mniej bo przecież są takie tłumy, że masz porysowane narty... Zamiast moje rady nazywać "głupotami", zwróć uwagę na swoją interpunkcję! Zdradza ona rzeczywisty poziom, tym razem pewnej, specyficznej mądrości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Sorry za odkop, ale ktoś ten wątek nie daj Boże znajdzie i nie pojedzie do Pejo i Passo Tonale. Trasa w Pejo na 3000m i orczyk na lodowcu Presena to są jedne z najlepszych stoków po jakich dane mi było jeździć, są to idealnie nachylone, bardzo szerokie czerwone trasy, na których można się super rozpędzić, jednocześnie nie zastanawiając się, czy się dojedzie do końca w jednym kawałku. Widoki są też super. Jak byłem w Pejo to jeździłem sobie do kolei linowej góra dół, na górze czekałem minutę - dwie aż się towarzystwo rozjedzie i byłem sam na długim, szerokim i malowniczym stoku. W Passo Tonale natomiast po tym, jak już się wyjeździmy jak dziki po szczycie lodowca, mamy super długą, trudną trasę Paradiso, która kończy się malowniczą wycieczką krajoznawczą do Ponte di Legno. Nie wyobrażam sobie, jak można jechać na tydzień do Val di Sole i nie pojechać w te dwa miejsca choćby na jeden dzień, bo na dłużej to faktycznie może się zrobić monotonnie, tym bardziej porównując do ogromu tras jakie mamy w połączonym ośrodku Marilleva-Folgarida-Madonna-Pinzolo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Na lodowcu Presena od tego sezonu działa nowa gondola. Wróciłem z Tonale tydzien temu. Śniegu malo. Alpina zamknieta na Paradiso duzo kamienia. O freeride poza trasa zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Może ktoś mi powiedzieć jakie warunki na dzień dzisiejszy panują w rejonie Marillevy? Z tego co widziałem ostatnio troszkę tam popadało. Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Astro Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Ujęcia z dzisiejszych kamer (śledzę je na bieżąco, bo za 3 tygodnie też się tam wybieram ) Tu masz linka do kamer w tym regionie: http://www.bergfex.pl/madonna-di-campiglio/webcams/c577/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 (edytowane) Na lodowcu Presena od tego sezonu działa nowa gondola. Wróciłem z Tonale tydzien temu. Śniegu malo. Alpina zamknieta na Paradiso duzo kamienia. O freeride poza trasa zapomnij. [ATTACH=CONFIG]27505[/ATTACH] Czyli co? Orczyków nie ma,tylko jest gondolka? Czy jeszcze coś nowego wymyślili? A czy ta gondolka wyjeżdża wyżej niż orczyki? Bo jeśli tak to dla "deptoków" w celach widokowych ma ona tam sens. Edytowane 11 Luty 2016 przez MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek23 Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Czyli co? Orczyków nie ma,tylko jest gondolka? Czy jeszcze coś nowego wymyślili? Tak nie ma już orczyków. Dla wybierających się do Pejo. Gondola PEJO3000 jak wyjeżdżałem 6 lutego jeszcze nie działała tzn. woziła ludzi tylko dla celów widokowych (zakaz wstępu z nartami) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 (edytowane) :eek: Dziwne.: Kanapa wydawałaby się rozsądniejszym rozwiązaniem. Ufam,że fachowcy od tych tematów wiedzą co zrobili.:smile: A może ta gondolka wywozi troszkę wyżej niż orczyki? Dla "deptoków" miałoby to sens. Mogłaby wyjeżdżać na szczyt albo na tę przełęcz po lewej widoczną na zdjęciu. A tam musi być piękny widok.: Na Carisolo,Pinzolo i MdC.:biggrin: Edytowane 11 Luty 2016 przez MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldemort Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 Tak nie ma już orczyków. Dla wybierających się do Pejo. Gondola PEJO3000 jak wyjeżdżałem 6 lutego jeszcze nie działała tzn. woziła ludzi tylko dla celów widokowych (zakaz wstępu z nartami) Z tego co widzę to nadal nie działa i zastanawiam się dlaczego. Czyżby jeszcze za mało śniegu. Może ktoś coś wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 Gondola jest dwuodcinkowa. Pierwszy odcinek zastapil krzesło, drugi orczyk. Gondola wjeżdza na przelęcz. Widok w zalaczniku. Niestety nie widac Madonny i Pinzolo poniewaz znajduja sie za widoczna w oddali grania. Piechurów wjeżdza duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekmw Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 pytanie - co lepsze według Was , Fiemme/Fassa czy ogólnie rejon Madonny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria 1984 Napisano 13 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2016 Obydwa ośrodki są ładne za sprawą scenerii gór, proponuje jeździć tu i tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi