fabokl Napisano 10 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2012 Witam, Proszę o pomoc w doborze ćwiczeń przed sezonem . Chodzi o przygotowanie się do nartek bo niestety w tym roku niestety pracująco było a nie urlopowo-wypoczynkowo więc rolki, rower i inne aktywności poszły na bok. Mam małe obawy że zwykła rozgrzewka na stoku i ośla łączka lub niebieska ŚĆIANA może nie wystarczyć i od pierwszego wyjazdu moge do końca sezonu leczyć kontuzje Będę wdzięczny za pomoc wszelaką zarówno w ćwiczeniach na siłowni i takich ogólnorozwojowych jakie można ogarnąć w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 11 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2012 Witam, rolki, rower i inne aktywności Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Nie wiem kiedy zamierzasz zacząć sezon. Jeżeli to miałby być listopad to trochę późno się obudziłeś. Ja od wiosny do teraz katuję rolki. Kółka z 80mm zrobiły się 73mm. Wyszło tego jakieś 800-900 km. Do tego oprócz kilometrów różne takie tam wygłupy: slalom, obroty, jazda na jednej nodze, skoki i różne w miarę proste figury. Poza ogólną wydolnością i kondycją, waga spadła o 5 kg, czucie, równowaga i reakcja na różne niespodzianki znacznie się poprawiła. Nie obyło się bez kilku siniaków i obtarć, takie są koszty rozwoju. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 11 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2012 To faktycznie ostatni "dzwonek" . Sprawdź kondychę, ale po wpisie wygląda że zaniedbałeś. Najsilniejsze nogi rozjadą się jak nie bedziesz miał kondycji. Teraz z rolkami to elektrycznie, jest mokro więc o fikoła nie bedzie trudno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 Wznawiam temat. Poza sezonem wykazuję umiarkowana aktywność fizyczną : raz w miesiącu basen ,rower często ,ale krótkie dystanse, dużo chodzenia w związku z wykonywaną pracą oraz grzybobraniami (to głównie jesienią) Proszę o zestaw ćwiczeń wzmacniających mięśnie nóg i kolana (linki). Chodzi mi o ćwiczenia niezbyt forsowne bo miałem już kilka poważnych kontuzji:zerwane więzadło poboczne boczne nogi lewej (rekonstrukcja operacyjna), naciągnięte to samo więzadło w nodze prawej (czasami pobolewa), było tez złamanie z przemieszczeniem kości udowej ,ale to wyleczone całkowicie i bardzo dawna sprawa ( zdarzyło się nie na nartach) . Mam 55 lat , jeżdżę rekreacyjnie , od niedawna . Od trzech lat na średnio trudnych alpejskich trasach. W nadchodzącym sezonie wyjazd w Alpy już 14.12. to czasu na ćwiczenia przedsezonowe bardzo mało. Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam entuzjastów narciarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 4 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2012 Trochę humoru . Taka sucha zaprawa chyba nie wystarczy i ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 5 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2012 Dla mnie siedzący tryb życia + poprzedni sezon (5 dni siedzenia na ..... - weekend bardziej intensywny na stoku) odbiły się negatywnie na prawym kolanie. Żadne żele, maści, cuda rozgrzewające, opaski, ściągacze - nic nie pomagało - nawet naświetlanie lampą na podczerwień - nic już nie dawało rady:frown:: W końcu - eureka - zapomniany rower stacjonarny! - na początku tak ok. 30 minut. Teraz staram się kręcić tak po 50-60 minut, najważniejsze - żeby kręcić systematycznie:smile: Nie chcę chwalić, żeby nie zapeszać, ale w porównaniu z tym, jak jeszcze niedawno rwało te kolano - jest progress:smile: (a przy okazji można nadrobić w czytaniu wszelkie zaległości:wink:) Czy to wystarczy - nie wiem, ale na pewno jest lepiej - przed rowerem próbowałem jeszcze robić przysiady, ale zamiast wzmocnić, to pogorszyłem sobie sprawę (ale przy zdrowych kolanach myślę, że jak najbardziej wskazane:wink:). Co jeszcze - cięzko powiedzieć - najważniejsze, żeby się nie zasiedzieć i ogólnie - ruszać się:smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loola Napisano 5 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2012 ja również jesienią, przed sezonem narciarskim odpalam rower stacjonarny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2012 Ja tam biorę wzór z zawodowców... :wink: [video=vimeo;18815657] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 5 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2012 Ja tam biorę wzór z zawodowców... :wink: [video=vimeo;18815657] Nie ma jak doby energetyk i izotonic:biggrin::biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzWolak Napisano 7 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2012 Rower, basen, bieganie, siłownia, ale nie chodzenie na steperze i powrót do domu. Najlepiej cały rok, nie tuż przed sezonem narciarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2012 Sezon powoli się rozkręca, proponuję zapoznanie się z fachowymi poradami trenerów przygotowania motorycznego w Carolina Medical Center Jak przygotować się do sezonu przeczytacie tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 9 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2012 Sezon powoli się rozkręca, proponuję zapoznanie się z fachowymi poradami trenerów przygotowania motorycznego w Carolina Medical Center Jak przygotować się do sezonu przeczytacie tutaj Fajny zestaw ćwiczeń... wypróbowane... teraz kolej na propozycje rozgrzewki na stoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 9 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2012 Fajny zestaw ćwiczeń... wypróbowane... Ten zestaw to minimum, nie to minimum z minimum. To takie minimum żeby nie wystraszyć tych co to nawet palcem w bucie nie chce się na codzień pokiwać. Z drugiej strony skoro nawet palcem z ciężko to niech przynajmniej to zrobią. Może parę kolan ocaleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amelie Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 gregre0 - to zależy kto co chce robić. Nie wszyscy mają nastawienie pro aktywne, a na nartach lubią pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi