JC Napisano 26 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2012 Na stronie opublikowaliśmy dwa teksty z informacjami, które powinny zainteresować wszystkich pasjonatów jazdy poza trasami. Pierwszy informuje o możliwościach freeride'u na Stubaiu. Drugi opisuje trasy freeride'owe na Kitzsteinhornie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 26 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2012 fajna sprawa szczegolnie dla "poczatkujacych freeriderow" bo mozna swoich sil sprobowac w terenie, w jakis sposob sprawdzonym i bardziej bezpiecznym. jednak bazujac na wlasnym doswiadczeniu, moge tylko napisac, ze na lodwocach trzeba zachowac najwyzsza czujnosc... ja myslalem ze 50m od wyznaczonej trasy nie moze czychac zadne niebezpieczenstwo... mylilem sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 fajna sprawa szczegolnie dla "poczatkujacych freeriderow" bo mozna swoich sil sprobowac w terenie, w jakis sposob sprawdzonym i bardziej bezpiecznym. jednak bazujac na wlasnym doswiadczeniu, moge tylko napisac, ze na lodwocach trzeba zachowac najwyzsza czujnosc... ja myslalem ze 50m od wyznaczonej trasy nie moze czychac zadne niebezpieczenstwo... mylilem sie Gregor 50m? Ja miłem poważny wypadek NA trasie. Przytrafiło mi się to w Soelden. Wpadłem nartami w szczelinę na trasie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 bardziej mi chodzilo o to, ze wypadki powazne na trasach, to cos normalnego - w koncu sporo uczestnikow ruchu, zderzenia itp. jednak gdy ktos zaczyna sie bawic we freeride, to pierwsze co robi - jezdzi wzdluz tras/wyciagow. dla mnie to nie byl freeride, jedynie taka namiastka i zabawa, bylem pewien ze tam jestem bezpieczny, nikt we mnie nie wjedzie, ze znam doskonale trase, bo widac ja z wyciagu itp. jak sie okazuje jest inaczej a szczelina na trasie to juz w ogole ewenement hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 bardziej mi chodzilo o to, ze wypadki powazne na trasach, to cos normalnego - w koncu sporo uczestnikow ruchu, zderzenia itp. jednak gdy ktos zaczyna sie bawic we freeride, to pierwsze co robi - jezdzi wzdluz tras/wyciagow. dla mnie to nie byl freeride, jedynie taka namiastka i zabawa, bylem pewien ze tam jestem bezpieczny, nikt we mnie nie wjedzie, ze znam doskonale trase, bo widac ja z wyciagu itp. jak sie okazuje jest inaczej a szczelina na trasie to juz w ogole ewenement hehe Miałeś gdzieś filmik z tego o ile dobrze pamiętam? Możesz tu wrzucić linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Miałeś gdzieś filmik z tego o ile dobrze pamiętam? Możesz tu wrzucić linka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Sorry, ale dziwnie to troche wygladalo, na filmie nie widac zadnej szczeliny : . Po prostu uskok terenu, dol.... Ja w tamtym roku jezdzilem na Stubai i Shlick2000, naprawde olbrzymie mozliwosci jazdy poza trasa . Na Shlick2000 powroce napewno ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczara Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 To ja proponuję ku przestrodze inny film, gdzie koleś sam przy ruszaniu wywołał lawinę a potem ona go przykryła grubą warstwą na ponad 5 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 mówiąc, krótko w nowym Sezonie Stubai będze naprawdę fajnym miejscem aby poszaleć w puchu Ten wniosek mnie zafrapował - kto to pisał??? Kursy ABC nie zwiększą bezpieczeństwa jazdy na Stubaiu. Teren lodowcowy to bardzo niebezpieczne miejsce zawsze. I jeśli nie ma konieczności to lepiej wybrać bezpieczniejsze miejsca. Ilość puchu od kursów też się nie zwiększy, a w ogóle obietnica - poszaleć sobie w puchu. Ehhh drogi autorze - poszalałeś sobie a'la tytuły w onecie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 28 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2012 Też o tym myślałem odkąd zobaczyłem ten film swego czasu, ale patrząc na kolor śniegu to lodowiec jak złoto. Nie ma co deliberować: szans zauważenia przy tym ułożeniu słońca nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 28 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2012 Sorry, ale dziwnie to troche wygladalo, na filmie nie widac zadnej szczeliny : . Po prostu uskok terenu, dol.... Ja w tamtym roku jezdzilem na Stubai i Shlick2000, naprawde olbrzymie mozliwosci jazdy poza trasa . Na Shlick2000 powroce napewno ! nikt nie mowil ze to szczelina, to bylo czolo lodowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bejski Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 Wow szczerze przyznam, że wyprawa na Lodowiec Stubai krążyła mi od dłuższego czasu po głowie, jednak po tym filmie widać, że to nie zabawa, więc pewnie zdecyduję się na łatwiejszą trasę na początek, a kiedyś może może...:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 Lodowiec niekoniecznie musi oznaczać dużej trudności w jeździe. Na Stubaiu np 13 -ka to prosta trasa dla początkujących. Ale istotne jest niebezpieczeństwo wpadnięcia w szczelinę. W zasadzie obowiązkowo powinno się jeździć w uprzęży i mając 2 śruby lodowe pod ręką. no i ktoś z ekipy (najbardziej doświadczony) powinien mieć linę co najmniej 30 m. O ABC - nie piszę bo to jest oczywiste. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 Dla tego polecam Ci Schlick2000. Pomiędzy ratrakowanyni trasami i po bokach jest naprawdę masa możliwości jazdy w puchu. Wszystko to leży pomiędzy dwoma górami, więc każdy zjazd prowadzi na ratrakowana trasę. Jest naprawdę bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi