JC Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Mam bardzo dobre wiadomości na miłośników jazdy na nartach i deskach na Skrzycznem... W tym roku wybudowana zostanie nowa trasa, system naśnieżania, nowy wyciąg i nowa kolej krzesełkowa oraz... Zapraszam do oglądania :). 9 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doppelmayr Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Świetna wiadomość! Czy COS będzie się starał o reaktywację starych tras poniżej Jaworzyny? 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Godzinę temu, JC napisał: Mam bardzo dobre wiadomości na miłośników jazdy na nartach i deskach na Skrzycznem... W tym roku wybudowana zostanie nowa trasa, system naśnieżania, nowy wyciąg i nowa kolej krzesełkowa oraz... Zapraszam do oglądania :). Czyli jak zacznie mocniej wiać, cała góra będzie unieruchomiona. Obecnie jak nie chodzi kanapa na Skrzyczne, jest alternatywa wyjazdu orczykiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Czyli jeszcze więcej ludzi w kolejnych sezonach 🤐 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Trochę szkoda starego orczyka, ale fajnie, że idą zmiany na lepsze. IMO powinni zainwestować w nowy zbiornik i naśnieżanie tras poniżej Jaworzyby bo tam zawsze krucho że śniegiem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 (edytowane) Niby dobra wiadomość, ale jakoś się nie cieszę... Ta kanapa zawiezie całą masę ludzi, nie radzących sobie na niebieskich trasach wprost na czarną 23....Już widzę co tam się będzie działo Za orczykiem będę tęsknił 😪 Z tego co się orientuję to łącznik Jaworzyna-Doliny też ma być poszerzony. Powinni pomyśleć o jakiejś większej GOPR-ówce w tej okolicy Edytowane 13 Marzec 2023 przez pasazer85 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Dobre... Tylko ciekawe dlaczego No zaczynają od tego co mają ? Kaskada.... kiedy ona chodziła cala ??? Inaczej, kiedy ona wogole była czynna ? Wiadome, że tam wody brakuje a oni w pierwszej kolejności wyciąg stawiają... Ale pi co skoro i tak narazie ich system jest niewydolny aby śnieżyć do samego dołu. Po co wogole robili inwestycje na dole skoro nawet jednej armaty nie odpalili ??? Nic z tego nie rozumie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca10 Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Świetna wiadomość. Cieszą nowe, nowoczesne inwestycje, szczególnie w wyżej położonych częściach gór. Wiadomo, zmiany klimatu robią swoje. Niemniej jednak, Panie Jacku, jeżeli ma Pan dostęp do ucha szefostwa COS czy też TMR, to proszę jeszcze za postulować o jeszcze jedną inwestycję. Nie jest ona tak skomplikowana, a na pewno nie tak kosztowna. Niech Pan poprosi o zbudowanie zwykłych, najlepiej stalowych, schodów na podejściu od schroniska w stronę szczytu Dużego Szkrzycznego. Chodzi oczywiście o podejście na powrocie z COS do TMR. Jest to co prawda tylko kilkanaście metrów, niemniej jednak po obfitych opadach śniegu, jak w ten weekend, robi się z tego podejścia walka o życie. Pozdrawiam P.S. Jak ja Pana nie zauważyłem jak Pan materiał kręcił, to ja sam nie wiem. Całą niedziele katowałem Ondraszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Zamiast tych schodów lepsza była by kanapa z Jaworzyny na Kopę Zbójecką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 (edytowane) Kaskady to jakby w ogóle im się nie chciało naśnieżać - śniegu brakuje tam zwykle jedynie na "ściance", a nad nią stoi armatka, tyle że skierowana zawsze na trasę FIS (wystarczy ją obrócić). Jak nic z tym nie zrobią, to tłok na FIS będzie ogromny. A dolna część Skrzycznego to rzeczywiście porażka. To podejście na Skrzyczne zniknie, gdy TMR stworzy nartostradę odbijającą od Ondraszka do Czyrnej (były takie plany) Edytowane 13 Marzec 2023 przez koliber 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 39 minut temu, Hextor napisał: Zamiast tych schodów lepsza była by kanapa z Jaworzyny na Kopę Zbójecką. Serio ??? I może jeszcze kanapa że schroniska pod to podejście co kolega pisał... Ludzie ogarnijcie się !!! Góry nie są tylko dla narciarzy. Szanujcie to. Wyciągi są fajne ale nie róbmy z siebie ulomow którzy nie potrafią się trochę zmęczyć aby podejść kawałek... Ręce opadają 😞 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem pomysłu. Na Grzebień wpuszczamy jeszcze więcej narciarzy ? A Doliny leżą odłogiem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack78 Napisano 13 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2023 55 minut temu, moruniek napisał: Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem pomysłu. Na Grzebień wpuszczamy jeszcze więcej narciarzy ? A Doliny leżą odłogiem ? Jak na grzebień wjedzie 3x więcej narciarzy (większa przepustowość kanapy, względem orczyka), to w dolinach obowiązkowo musi powstać punkt GOPR, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 8 godzin temu, Hextor napisał: Zamiast tych schodów lepsza była by kanapa z Jaworzyny na Kopę Zbójecką. Albo punkt teleportacyjny. Ziuuuuuuu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 7 godzin temu, moruniek napisał: Doliny leżą odłogiem ? Może kanapa zejdzie na koniec Dolin? Chociaż wtedy i tak przydałby się tam ten talerzyk na okoliczność zawodów. W zasadzie na Doliny on wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 13 minut temu, WojtekM napisał: Może kanapa zejdzie na koniec Dolin? Chociaż wtedy i tak przydałby się tam ten talerzyk na okoliczność zawodów. W zasadzie na Doliny on wystarczy... Nie zejdzie. Stary orczyk ma długość 1206m. Nowa kanapa ma mieć długość 1150m. A szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 10 godzin temu, pawelb91 napisał: Czyli jeszcze więcej ludzi w kolejnych sezonach 🤐 Niekoniecznie - to że wybudują wcale nie oznacza że będzie czynna.. 4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 Cieszą nowe inwestycje, tylko naprawdę szkoda, że dolna część ośrodka zazwyczaj leży odłogiem bez śniegu, bo naprawdę są to ciekawe narciarsko tereny. Jakoś tak dziwnie zjeżdża się kanapą na dół do Mety... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 (edytowane) 18 godzin temu, Jusik2002 napisał: Serio ??? I może jeszcze kanapa że schroniska pod to podejście co kolega pisał... Ludzie ogarnijcie się !!! Góry nie są tylko dla narciarzy. Szanujcie to. Wyciągi są fajne ale nie róbmy z siebie ulomow którzy nie potrafią się trochę zmęczyć aby podejść kawałek... Ręce opadają 😞 Jak jesteś sam to możesz się trochę zmęczyć i podejść, ale jak musisz jeszcze tachać pod górę dzieci to wtedy już lipa. Jakoś w Alpejskich ośrodkach nie ma takich problemów i można się przerzucać z jednej góry na drugą bez podchodzenia. W Białce też się da. Tylko na Skrzycznym, Pilsku i Kasprowym jak zawsze problemy. Faktycznie gdyby była nowa trasa z Ondraszka do Czyrnej to obyło by się bez kanapy. BTW jak bym chciał podchodzić to bym się na skitury przerzucił. Edytowane 14 Marzec 2023 przez Hextor 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 53 minuty temu, Hextor napisał: Tylko na Skrzycznym, Pilsku i Kasprowym jak zawsze problemy. Jeszcze Cieńków - trasa niebieska (5) wymaga na początku podejścia na sąsiedni pagórek. W takich miejscach idealne byłyby właśnie takie taśmy, jak między I a II odc. na Skrzyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 O rety, trzeba kilkadziesiąt metrów podejść. Albo chociaż kilka jak na Cieńkowie, kiedy się ktoś nie rozpędzi. I oczekiwać tego od dzieci! To okrucieństwo. Mam nadzieję, że rodzice wynagradzają taką mordęgę wiadrem coli i big macem 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 (edytowane) To w tych wszystkich krajach alpejskich muszą mieszkać sami idioci, skoro mają tak ogromną ilość ośrodków narciarskich i nie wpadli jeszcze na to, by stworzyć tak niedoceniane atrakcje jak w Polsce. Zresztą nie tylko te - chyba nigdzie nie uświadczy się takich "atrakcji" jak na Szrenicy, gdzie na trasach leżą nieuprzątnięte głazy, krzaki, pnie drzew, czy płyną strumyki, a trasy biegną w poprzek stoku zamiast w dół. Powinniśmy naprawdę uczynić z naszych gór atrakcję na skalę światową - prawdziwa egzotyka. Edytowane 14 Marzec 2023 przez koliber 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 38 minut temu, koliber napisał: nie wpadli jeszcze na to Już od nas odpatrzyli. W tym roku, w Mayrhofen, po zjeździe na Penken, musiałem z buta zaiwaniać do do stacji zwożącej ludzi do miasta. Chyba z 200m. Mogłem też próbować z łyżwy. Taśmy nie było :(. Wyobrażasz sobie???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 Godzinę temu, WojtekM napisał: O rety, trzeba kilkadziesiąt metrów podejść. Albo chociaż kilka jak na Cieńkowie, kiedy się ktoś nie rozpędzi. I oczekiwać tego od dzieci! To okrucieństwo. Mam nadzieję, że rodzice wynagradzają taką mordęgę wiadrem coli i big macem Ja musiałem mojej córce mamby dawać. Nawet kilka osób się załapało na mamby odemnie na krzesełku lub w gondolce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2023 25 minut temu, Hextor napisał: musiałem mojej córce mamby dawać No, i to ja rozumiem! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi