Doppelmayr Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Widokowa poniżej Jaworzyny to stary Ondraszek - nieczynny i zarośnięty z powodu problemów z działkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 6 godzin temu, Jordzkiezz napisał: Trochę odbiegając od tematu obecnego sezonu, ostatnio z nudów przeglądałem opensnowmap.org, według tej mapy przebieg tras w COS'ie (widokowa i FIS) dosyć różni się od tego co mamy teraz. Ciekawi mnie skąd wziął się przebieg tras na tej mapce, czemu Widokowa jest po prawej stronie od wyciągu, czy da się nią obecnie przejechać? Tych tras już dawno nie ma. To mapa przebiegu tras z mojej młodości, a było to - niestety - dawno temu! Nie ma już tej Kaskady (została przeniesiona bliżej FIS-u), nie ma tej Widokowej. Zwłaszcza ta druga trasa była mocno dzika, przez polany, zakręty, ale i zwężenia. Na dzisiejsze standardy: nie do utrzymania. Dziś narciarze chcą "autostrad". Ale mapka super! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 Jeźdiłem wiele razy po wszystkich tych trasach. Z wyjątkiem "Widokowej" od Jaworzyny do wcięcia z czerwoną "Kaskadą". Jakoś to mnie nigdy nie interesowało, a i był tu zwykle brak śniegu. Małe nieporozumienie, jeśli chodzi o FIS poniżej "Dolin". Od takiego zakrętu w lewo o 90 st. FIS biegnie w prawo, omijając z lewej tu stojący dom. (Chociaż bardziej prawidłowy przebieg byłby z prawej strony tego domu). I dalej tzw. "Kanionem"(chyba nie mylę nazwy) na szeroką polanę. Miejsce to znam jako "Dunacie". I to jest prawidłowy przebieg FIS`u. Mającego z "wieży"ok. 2200 m długości i 620 m różnicy poziomów. Z "Dunacia" przez mały mostek na potoczku w lewo, wysokim brzegiem na miejsce, z którego się dało już jechać do dolnej stacji krzesła na Jaworzynę. Podobno na tym brzegu jest teraz mały wyciąg. Podchodzenie ukosem było mało komfortowe. Jeździłem tym FIS` em z żona i nieraz myśleliśmy, gdyby z "Dunacie" był wyciąg na górę Skrzycznego, to byłaby najlepsza trasa w Polsce. Urozmaicona i typu "ścianka, wypłaszczenie". Co uwielbiam. Na której można się wyżyć. Natomiast od wspomnianego zakrętu w lewo, poniżej "Dolin", to nie FIS. Wąsko, płasko i kombinowanie po polanach. Po resztkach śniegu na wiosnę, lub po trawie. Możnaby tu też jeździć do samego dołu, gdyby rozszerzyć przebieg trasy i dobrze naśnierzyć. Wtedy mamy 750 m różnicy poziomów z góry. I warianty- FIS, lub odskok w lewo na Jaworzynę przed "Grzebieniem" i powrót na "Doliny". Całość naśnierzona, od dołu do góry. Ponad trzy miesiące super jazdy. Marzenia, może coś z tego będzie. FIS do "Dolin" jest super, tylko ten wyciąg? Lepiej przeznaczyć ich siłę i wytrzymałość na jazdę dół. Zagronie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 No niestety ale taki mamy klimat Od połowy lat 90 z małymi wyjątkami jedyną pewną trasą z jaworzyny jest ta oznaczona na mapie jako B3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jordzkiezz Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 16 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Tych tras już dawno nie ma. To mapa przebiegu tras z mojej młodości, a było to - niestety - dawno temu! Nie ma już tej Kaskady (została przeniesiona bliżej FIS-u), nie ma tej Widokowej. Zwłaszcza ta druga trasa była mocno dzika, przez polany, zakręty, ale i zwężenia. Na dzisiejsze standardy: nie do utrzymania. Dziś narciarze chcą "autostrad". Ale mapka super! Widać że dawno nikt COS'u na tych mapach nie aktualizował, a to dziwne bo SMR (oprócz nieistniejącej trasy 6) jest aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mietek Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Czy są planowane jakieś nowe inwestycje na COS ? W sensie nowe trasy wyciągi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 11 minut temu, Mietek napisał: Czy są planowane jakieś nowe inwestycje na COS ? W sensie nowe trasy wyciągi ? 😳😳A gdzie niby ? Wyciągiem koło schroniska już jechałeś ? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Justyna21 Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Jeżeli chodzi o trasy z tego co widzę piszecie o nieaktualne widokowej może warto to odświeżyć ostatni raz na coś byłem 11 lat temu więc już nie bardzo pamiętam jak tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemek Napisano 1 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2020 Kto zainwestuje piniądze w stoki oraz infrastrukture jak nam klimatolodzy zapowiadają ciepłe zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokoSKI Napisano 1 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2020 (edytowane) W dniu 24.11.2020 o 12:14, Doppelmayr napisał: Widokowa poniżej Jaworzyny to stary Ondraszek - nieczynny i zarośnięty z powodu problemów z działkami. Jeśli mnie pamięć nie myli, to zjeżdżałem mniej więcej przebiegiem tej trasy "na dziko" jakieś 5-6 lat temu po jakichś większych opadach. W górnej części wyglądało to tak jak na zdjęciu. Niżej niestety z przejezdnością było gorzej - pozagradzane płotami i sporej wielkości krzaki. Możliwe że dziś po tej trasie nie ma już śladu. Edytowane 1 Grudzień 2020 przez kokoSKI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 1 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2020 W 2018 próbowałem zjechać starym Ondraszkiem do Szczyrku, niestety już pozarastał stary ślad za to udało się zjechać starą Kaskadą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemek Napisano 2 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2020 Co jest grane ? na Jaworzynie -7'C a one nie naśnieżają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 2 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2020 Pewnie doszli do wniosku że i tak spłynie po weekendzie. Druga sprawa że to ośrodek państwowy. Więc nie musi na siebie zarabiać. No i wreszcie nowy zarząd chyba jeszcze wielu rzeczy nie ogarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 Ktoś, coś wie co się COSiu dzieje aktualnie? Fajnie śnieży u mnie cały dzień. Zastanawiam się czy może w sobote dałoby rade coś pojeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 ja myslalem o wyprawie na 2 dni jezdzenia ale otwarcie Szczyrku moze byc kaplica z iloscia ludzi i kolejkami kilometrowe. Jednak 6h autem jechac i placic za stanie w kolejce do 3 tras na krzyz... ciekawe, sledze codziennie bo to juz 8 dni do otwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lu5asz Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 8 godzin temu, Matifcb napisał: ja myslalem o wyprawie na 2 dni jezdzenia ale otwarcie Szczyrku moze byc kaplica z iloscia ludzi i kolejkami kilometrowe. Jednak 6h autem jechac i placic za stanie w kolejce do 3 tras na krzyz... ciekawe, sledze codziennie bo to juz 8 dni do otwarcia. Jak już jechać to celuj bardziej w poniedziałek-wtorek-środa.W weekend jeśli otworzą będzie się działo 🚘🚘🚘😱🔥 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 zdaje esobie sprawe ale niestety przed swietami nie ma szans, musze weekend i bede czekac az do srody/czwartku z podjeciem decyzji. Myslisz ze bedzie rzeczywiscie tka ostro nawalone ludzi? nie bylem w szczyrku. Co prawda nie zalezy mi teraz na wielkim zdjezdzaniu bo jade narzeczona uczyc ( 1 raz na nartach) potrzebuje niebieskuch tras i spokojne zjezdzanie pare razy dluzej niz normalni narciarze.. kazdy bedzie czekal co zjazd a mi potrzebna tylko gondola albo wyciag po prawej stronie od gondoli bo tam trasa nr 7 dluga do nauki jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 11 minut temu, Matifcb napisał: zdaje esobie sprawe ale niestety przed swietami nie ma szans, musze weekend i bede czekac az do srody/czwartku z podjeciem decyzji. Myslisz ze bedzie rzeczywiscie tka ostro nawalone ludzi? nie bylem w szczyrku. Co prawda nie zalezy mi teraz na wielkim zdjezdzaniu bo jade narzeczona uczyc ( 1 raz na nartach) potrzebuje niebieskuch tras i spokojne zjezdzanie pare razy dluzej niz normalni narciarze.. kazdy bedzie czekal co zjazd a mi potrzebna tylko gondola albo wyciag po prawej stronie od gondoli bo tam trasa nr 7 dluga do nauki jest Trasa nr 7 jeszcze nie była do wczoraj śnieżona. Ludzi na dostępnych stokach w weekend jest bardzo dużo. Nie ma siłowni ani basenów to wszyscy na stoku. Nawet skiturowców w sobotę był cały parking. Spójrz na kamerze jak dzisiaj będzie i jutro po otwarciu BSA. Poza tym warunki na gorsze narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 sorry mowilem z glowy. Niebieska jest 10 po prawej stornie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 16 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2020 COS Skrzyczne rozpycha trasę FIS do Jaworzyny. Chyba na weekend będzie otwarcie. Ciekawe jak Ondraszek - ktoś z forumowiczów ma wiedzę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art77 Napisano 16 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2020 W dniu 25.09.2012 o 16:56, naczos napisał: Info sprzed kilku dni, P.S tylko pewnie to był dział science fiction Odkupię sprytną sezonówkę na Szczyrk 2020/2021, tel 501311704 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colin23 Napisano 19 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2020 był ktoś? jakie warunki na fis? działa orczyk z dolin do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary bywalec Napisano 20 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2020 (edytowane) Byłem wczoraj i dzisiaj. Warunki w porównaniu do BSA i Szczyrkowskiego to ideał. Wczoraj , trasa FIS potem Kaskada do krzesełka twarda , wyratrakowana . Do 11.00 ideał a potem lekkie odsypy ( jak było po 11 nie wiem bo zjechałem) . Ludzi tyle że co drugie krzesło chodziło wolne a jak już ktoś jechał to w 2 osoby ( słownie dwie) . Tylko krzesło na Skrzyczne , orczyki nie miały możliwości działać bo niżej totalny brak śniegu - tylko 1 trasa przygotowana Dzisiaj ciut gorzej bo zdecydowanie więcej ludzi, ale na krzesło czekało się max 10 minut . Ja wjechałem 1 krzesełkiem i pierwsze 1,5 godziny to była jazda góra - dół bez kolejek . Potem niestety dużo ludzi i te 10 minutowe kolejki i zaczęły się spore odsypy i wyślizgania (lód) . Ludziska padali na tym jak muchy. Było i dla mnie już niezbyt komfortowo i niebezpiecznie więc około 11.00 zjechałem kolejką na dół . generalnie jak na te warunki pogodowe REWELACJA Edytowane 20 Grudzień 2020 przez Stary bywalec 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2020 Zostań w domu! niedziela, 20 grudnia 2020 Zostań w domu! Nie wychodź, to niebezpieczne! COS dla wymagających — Zostań w domu — mawia nam telewizja - i ta rządowa i ta nierządowa. — W etapie odpowiedzialności nigdzie nie wyjeżdżajmy — namawia nas sam premier. — W górach jest niebezpiecznie — chce nam powiedzieć minister zdrowia. I dodaje — Narty to siedlisko wirusa. W ślad za tym na kilka raptem otwartych stoków mamy codzienny najazd MO oraz sanepidu. No cóż. Ja postanowiłem dla Was Czytelników zaryzykować zdrowie i życie i sprawdzić na własne oczy te niebezpieczeństwa. Było strasznie, ale na szczęście już wróciłem przed ... komputer. Ufff, żyję. A było niełatwo. Pomysł z COS-em od 8:00 był ryzykowny: niedziela i mało otwartych stoków równa się tłok — myślałem. Rankiem na dole powitała mnie mgła: Ale po kilkuset metrach wjazdu mgła tworzyła już podłogę: A na wysokości 950 mnpm narciarzy przywitał ... dywanik. COS-owi udało się przygotować co prawda tylko jedną trasę, ale za to ... czarno-czerwoną - konkretnie FIS u góry i Kaskadę w drugiej części trasy. Razem to ok. 1,5 km wymagającego i ciekawego zjazdu, z różnicą poziomów ok. 300 m. Na razie to ... chyba najlepsza otwarta trasa w Polsce: Więcej zdjęć z pięknej niedzieli: http://ekonomiaplussport.blogspot.com/2020/12/zostan-w-domu-nie-wychodz-to.html 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 29 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2020 Od jutra wjazd bez możliwości przewożenia sprzętu narciarskiego i snowboardowego. Podobno w sklepach zabrakło już sanek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi