Mops Napisano 27 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2019 (edytowane) Coś powinni wymyślić, kolei nie puszczą ale podwozić np. quadami na Doliny. Albo dogadać się z SMR żeby 4 h w tym czasie obejmowały wjazd Gondolą i krzesłem na Kopę skąd na Skrzyczne i orczyki. 1 dniówki też działają w SMR skąd łatwo przejechać na COS. Ja nie widzę problemu, COS widzi Edytowane 27 Marzec 2019 przez Mops coś tam tradycyjnie i doprecyzowanie widomości bo MOPS się pomylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 28 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2019 12 godzin temu, Maria napisał: Racja, zbyt nisko na śnieg wiosną. A kolej poszłaby do przeglądu razem z pozostałymi - chyba że z powodu dobrych warunków na górze przegląd by robiono trochę później. Ale to się właściwie sprowadza do stanu istniejącego - na górze jazda jak marzenie, a koleje zamykają... Nie koniecznie. Kolej linowo terenowa nie musiała by iść razem z resztą na przegląd. Np. Gąsienicową przeglądają w wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czepek Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Czy Johny Narciarz śmigał dziś w szortach na COSie??? Byliśmy czysto spacerowo z rodziną. Było tam dziś wszystko. Od pań w bucikach na obcasie, przez turystów w pełnym rynsztunku, po turystów w szortach. Narciarze raczej typowo poza jednym w szortach. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 (edytowane) 51 minut temu, czepek napisał: Czy Johny Narciarz śmigał dziś w szortach na COSie??? Byliśmy czysto spacerowo z rodziną. Było tam dziś wszystko. Od pań w bucikach na obcasie, przez turystów w pełnym rynsztunku, po turystów w szortach. Narciarze raczej typowo poza jednym w szortach. Pozdrawiam Tak, śmigał i to jak, po operacji nie ma już śladu; "dokazywał" dzisiaj niebywale... Edytowane 31 Marzec 2019 przez marionen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czepek Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Chciałem się kulturnie przywitać bo mijaliśmy się na wyciągu a wcześniej widzieliśmy go na Kaskadzie(tu pełen podziw bo ścianka nie istnieje). Niestety żona mnie szybko sprowadziła do parteru, że mam się nie wygłupiać i do obcych nie zagadywać(a z Johnym brudzia nie piłem ale to jednak znana postać tego forum). 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 13 godzin temu, czepek napisał: Chciałem się kulturnie przywitać bo mijaliśmy się na wyciągu a wcześniej widzieliśmy go na Kaskadzie(tu pełen podziw bo ścianka nie istnieje). Niestety żona mnie szybko sprowadziła do parteru, że mam się nie wygłupiać i do obcych nie zagadywać(a z Johnym brudzia nie piłem ale to jednak znana postać tego forum). Hehe jakie te żony różne. Moja to by mnie na siłę wypychała - "Idź przywitaj się, nie bądź taki dzik jak zawsze":-) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 W dniu 31.03.2019 o 21:40, czepek napisał: Chciałem się kulturnie przywitać bo mijaliśmy się na wyciągu a wcześniej widzieliśmy go na Kaskadzie(tu pełen podziw bo ścianka nie istnieje). Niestety żona mnie szybko sprowadziła do parteru, że mam się nie wygłupiać i do obcych nie zagadywać(a z Johnym brudzia nie piłem ale to jednak znana postać tego forum). Johnny to legenda! ⭐⭐⭐⭐⭐ Mogłeś powiedzieć, że to ten znany gość z telewizji co to go zawsze na koniec sezonu w TVN-ie pokazują! 😀 W krótkich spodenkach obowiązkowo! 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 15 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2019 Cytat Jak informuje COS, w sezonie zimowym 2018/2019 odnotowano według oficjalnych danych z kolei i wyciągów 1 048 933 mln przejść, co równoznaczne jest z wyraźnym wzrostem w porównaniu do liczby 695 485 tys. z sezonu wcześniejszego. W sprzedaży w kasach ośrodka Skrzyczne COS największym wzięciem cieszył się karnet 4-godzinny (22 443 tys. sztuk). Sporo turystów zdecydowało się także na stacjonarny zakup karnetów 1-dniowych (13 449 tys.). Rekord sprzedaży, a jednocześnie stanu osób na kolei i wyciągach, osiągnięty został w niedzielę 17 lutego br. – szacunkowo było to blisko 4,5 tys. osób link do artykułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 15 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2019 27 minut temu, Ostek napisał: Jak informuje COS, w sezonie zimowym 2018/2019 odnotowano według oficjalnych danych z kolei i wyciągów 1 048 933 mln przejść, co równoznaczne jest z wyraźnym wzrostem w porównaniu do liczby 695 485 tys. z sezonu wcześniejszego. Lepsza zima! Kolej na Kopę? Więcej narciarzy w Szczyrku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 16 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2019 20 godzin temu, fredek321 napisał: Lepsza zima! Kolej na Kopę? Więcej narciarzy w Szczyrku? Wszystkie czynniki o których wspomniałeś. Pewnie również efekt synergii z resztą szczyrkowskich ośrodków narciarskich. Dołożyłbym jeszcze, długo trwający sezon a więc i inwestycja w armatki. Wzrost o ok 40% - to jest naprawdę sporo. Dobry prognostyk na przyszłość i sugerujący sens następnych inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamTS2 Napisano 3 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2019 Wiadomość zdecydowanie wskazująca na rosnącą popularność Szczyrku już nie tylko wśród mieszkańców Śląska, ale też ościennych województw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 W dniu 3.05.2019 o 19:08, AdamTS2 napisał: Wiadomość zdecydowanie wskazująca na rosnącą popularność Szczyrku już nie tylko wśród mieszkańców Śląska, ale też ościennych województw Szacując bardzo ostrożnie (znaj proporcje), że jeśli w COS było 1 mln odbić, to w SMR - 2 mln, a w BSA - 0,5 mln, wówczas mamy ok. 3,5 mln odbić na cały Szczyrk. Jeśli przyjąć teraz do tego następujące założenia: - Średnio 1 dzień narciarza to 10 odbić (jedni mają 35 jak mi się udało, inni ... 3, a średnia 10 wydaje się optymalna). - Średni koszt dziennego karnetu (z uwzgl. zniżek, z uwzgl. sprytnych sezonówek, itp.) to ok. 50 zł netto. wówczas wiemy, że (szacunkowo): - Szczyrk odwiedziło w sezonie ok. 350 tys. osobonarciarzy! - Zostawili oni tylko na karnetach ok. 17,5 mln zł. - Jeśli liczyć, że to tylko 50 proc. wydatków, zostawili oni w Szczyrku (także dla hotelarzy, restauratorów) jakieś 35 mln zł, może więcej. Odejmując od tego koszty funkcjonowania 3 stacji (wynagrodzenia, sprzęt, paliwo, energia) oraz koszty poczynionych inwestycji, efekt d... nie urywa, ale pozwala myśleć o rozsądnym (acz rozłożonym w czasie) zwrocie z inwestycji. Nie jest on jednak wcale taki szybki, tu przypomnę, że koszt 1 krzesła to jakieś 10-15 mln zł. Do tego dochodzą prace ziemne, naśnieżanie, budynki, itp. Ale - jak wspomniałem - mój szacunek jest chyba dość ostrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 W dniu 26.03.2019 o 18:26, Mops napisał: A wie ktoś co z planami poszerzenia i naśnieżania Ondraszka? Zrobią to na przyszły sezon? Czy w ogóle coś planują? Plany są, z tego co pisali, problemem są pozwolenia. Jak będą, inwestycja będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 20 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2019 Cześć, Mam pytanie. Co to za trasa 24 (niebieska)? Jej numer jest widoczny na tablicy na Jaworznie. Nic w internecie o niej nie ma lub nie mogę znaleźć. Wie ktoś coś o tej 24? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2019 3 godziny temu, Mops napisał: Cześć, Mam pytanie. Co to za trasa 24 (niebieska)? Jej numer jest widoczny na tablicy na Jaworznie. Nic w internecie o niej nie ma lub nie mogę znaleźć. Wie ktoś coś o tej 24? Nie ma jej od lat. To chyba był dolny odcinek niebieskiej, leciał (jadąc do góry) po ... prawej stronie kolei linowej. Tak myślę, wystarczy stare mapy odkopać, z czasów, jak jeszcze ten równoległy orczyk był (lata 80.) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 20 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2019 Wiele lat temu trasa niebieska była wyznaczona też przez Hondraski, może to ta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2019 2 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał: Nie ma jej od lat. To chyba był dolny odcinek niebieskiej, leciał (jadąc do góry) po ... prawej stronie kolei linowej. Tak myślę, wystarczy stare mapy odkopać, z czasów, jak jeszcze ten równoległy orczyk był (lata 80.) Ta miała numer 21 24 to dzisiejsza 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 21 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2019 14 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Nie ma jej od lat. To chyba był dolny odcinek niebieskiej, leciał (jadąc do góry) po ... prawej stronie kolei linowej. Tak myślę, wystarczy stare mapy odkopać, z czasów, jak jeszcze ten równoległy orczyk był (lata 80.) Przeglądałem stare mapy w internecie, mam jedną w domu gdzie jest jeszcze Beskidek i Zapalenica. Nigdzie nie ma trasy 24, w dół jest tylko z niebieskich 25 i 21. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2019 48 minut temu, Mops napisał: Przeglądałem stare mapy w internecie, mam jedną w domu gdzie jest jeszcze Beskidek i Zapalenica. Nigdzie nie ma trasy 24, w dół jest tylko z niebieskich 25 i 21. Cześć Kiedyś był wariant Widokowej sprowadzający trawersami aż do centrum Szczyrku w okolice parkingu mniej więcej na wysokości Żylicy (sklepu) ale po drugiej stronie Żylicy (rzeki) - może to było 24. A nartostradę Relax ktoś pamięta? Jak wrócę dio domu spróbuje znaleźć stare mapy. Pozdro Pozdro 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 21 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2019 10 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Kiedyś był wariant Widokowej sprowadzający trawersami aż do centrum Szczyrku w okolice parkingu mniej więcej na wysokości Żylicy (sklepu) ale po drugiej stronie Żylicy (rzeki) - może to było 24. A nartostradę Relax ktoś pamięta? Jak wrócę dio domu spróbuje znaleźć stare mapy. Pozdro Pozdro @Mitekmam nadzieję że coś znajdziesz. A gdzie była ta nartostrada Relax? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2019 23 minuty temu, Mops napisał: @Mitekmam nadzieję że coś znajdziesz. A gdzie była ta nartostrada Relax? Cześć He he a myślisz, że ja dokładnie pamiętam. Nawet nie jestem pewien czy czegoś nie pomyliłem. To było jednak ponad 30 lat temu... Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 20 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2019 COS małymi krokami ale do przodu - BRAWO!!!http://bip.cos.pl/2062/budowe-tymczasowego-wodociagu-do-dosniezania-trasy-narciarskiej-ondraszek-odcinek-tzw-es-lacznik-trasy-narciarskiej-na-male-skrzyczne-hala-jaworzyna-wraz-z-instalacja-elektryczna Zdecydowanie czekam na zbiornik do naśnieżania. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2019 1. Termin wykonania zadania: do dnia 10 grudnia 2019 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brykoski Napisano 22 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2019 W dniu 20.10.2019 o 20:46, fredek321 napisał: 1. Termin wykonania zadania: do dnia 10 grudnia 2019 roku. Jakiego zadania będzie coś nowego w COS-ie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2019 W dniu 21.08.2019 o 21:11, Mitek napisał: Cześć He he a myślisz, że ja dokładnie pamiętam. Nawet nie jestem pewien czy czegoś nie pomyliłem. To było jednak ponad 30 lat temu... Pozdro Jeśli mnie pamięć nie myli, to Relaks zaczynał się na Dolinach a kończył nieopodal Tartaku albo nawet trochę dalej. Była to dość długa nartostrada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi