Zibi28 Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 2 godziny temu, seven napisał: To nie wsiadaj, jedź bokiem ale to jest niewygodne. Czasami brak wyobraźni kosztuje życie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 COS sprytnie zabezpiecza się przed odpowiedzialnością za takie wypadki, przy wsiadaniu na orczyk widoczna jest tabliczka "zakaz jazdy z orczykiem pomiędzy nogami" 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 1 godzinę temu, Ratrak napisał: COS sprytnie zabezpiecza się przed odpowiedzialnością za takie wypadki, przy wsiadaniu na orczyk widoczna jest tabliczka "zakaz jazdy z orczykiem pomiędzy nogami" 😉. Nie tylko COS. Generalnie jest zasada, żeby orczyka nie trzymać między nogami 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Dnia 15.01.2019 o 22:49, Zibi28 napisał: Boję się myśleć co będzie, jak narty o coś zahaczą a orczyk między nogami Cześć Takie obawy wynikają jedynie - wybacz - z tego, że mało swobodnie czujesz się na nartach. O co mają zahaczyć - po pierwsze. Po drugie to ja steruje nartami a nie one mną - na wyciągu też. Po trzecie wyjęcie orczyka to jest moment - może sekunda. Po czwarte - jak już pisałem wielokrotnie - na nartach trzeba się orientować, przewidywać , myśleć i reagować. Może też walnąć w nas piorun - to mniej więcej takla skala zagrożenia. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Szczyrk Skrzyczne FIS COS to jest temat wątku! Serdecznie zapraszamy na najdłuższą trasę GIGANT’a w Polsce! Zawody rozegrane zostaną 26 stycznia 2019 w ramach Winter Game 2019 Sport & Music Festival w Miasto Szczyrk Zawodnicy ścigać będą się na absolutnie bezkompromisowej trasie #FIS, która na zawody zostanie przygotowana oraz ustawiona przez czołowego polskiego alpejczyka Maciej Bydliński. 💰Pula nagród to 40.000 zł! Stań 26 stycznia na linii startu GIGANTa na szczyrkowskiej trasie FIS i poczuj piekło w udach! Zapisy ▶️ https://wintergame.pl/zapisy/ 🎶After Party odbędzie się pod Gondolą w Szczyrkowski Ośrodek Narciarski w dniach 26.01-27.01. Będziecie mogli pobawić się podczas koncertów czołówki polskiej, niezależnej sceny muzycznej – na które wstęp jest BEZPŁATNY! Zagrają: Paulina Przybysz, Envee, Krzysztof Dziedzic, Burn Reynolds, Chłopcy Kontra Basia i inni. ✌️Do zobaczenia na WinterGame 2019 #Szczyrk!✌️ 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Takie obawy wynikają jedynie - wybacz - z tego, że mało swobodnie czujesz się na nartach. O co mają zahaczyć - po pierwsze. Po drugie to ja steruje nartami a nie one mną - na wyciągu też. Po trzecie wyjęcie orczyka to jest moment - może sekunda. No cóż, w pierwszym punkcie muszę Ci przyznać rację i pewnie już tak zostanie. Ale będę gonił królika:;) Zahaczyć nie trzeba, chociażby może ktoś podciąć z boku i zniesie na podporę. Przy takim scenariuszu ta sekunda nie będzie Ci dana. Pierwsze przykłady z brzegu, opisana przez Ciebie historia z łamanymi nogami przy wsiadaniu na wyciąg a przecież była obsługa która trzyma rękę na wyłączniku. Ktoś niedawno zginął na jabłuszku a ktoś inny wypadł z krzesełka na wyciągu. Dla mnie to są nieprawdopodobne historie, które nigdy nie powinny się były zdarzyć. A jednak. Wkładanie kotwicy między nogi jest takim właśnie debilnym postępowaniem, które nie musi, ale może. I to w imię tylko trochę większej wygody?? 2 godziny temu, Mitek napisał: Po czwarte - jak już pisałem wielokrotnie - na nartach trzeba się orientować, przewidywać , myśleć i reagować. Może też walnąć w nas piorun - to mniej więcej takla skala zagrożenia. To prawda, ale życie pisze swój scenariusz i po to są chociażby zaawansowane wiązania w nartach aby narty nie łamały nam kości. Taką samą rolę spełniają kaski, przecież wprowadzone stosunkowo nie tak całkiem dawno - jeszcze się do nich nie przekonałem, ale pewnie w końcu go kupię. Co do piorunów to chyba nie jest najlepsze porównanie, mógłbym opisać jak przelatywałem przez firany z piorunów ale na szczęście żaden z nich mnie nie trafił, ale sprzęt na tą okoliczność jest jednak zabezpieczony - tak jak wiele budynków. Można jeździć z orczykiem między nogami i mieć troszkę wygodniej i pewnie nic się nie stanie, tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 2 minuty temu, Zibi28 napisał: No cóż, w pierwszym punkcie muszę Ci przyznać rację i pewnie już tak zostanie. Ale będę gonił królika:;) Zahaczyć nie trzeba, chociażby może ktoś podciąć z boku i zniesie na podporę. Przy takim scenariuszu ta sekunda nie będzie Ci dana. Pierwsze przykłady z brzegu, opisana przez Ciebie historia z łamanymi nogami przy wsiadaniu na wyciąg a przecież była obsługa która trzyma rękę na wyłączniku. Ktoś niedawno zginął na jabłuszku a ktoś inny wypadł z krzesełka na wyciągu. Dla mnie to są nieprawdopodobne historie, które nigdy nie powinny się były zdarzyć. A jednak. Wkładanie kotwicy między nogi jest takim właśnie debilnym postępowaniem, które nie musi, ale może. I to w imię tylko trochę większej wygody?? To prawda, ale życie pisze swój scenariusz i po to są chociażby zaawansowane wiązania w nartach aby narty nie łamały nam kości. Taką samą rolę spełniają kaski, przecież wprowadzone stosunkowo nie tak całkiem dawno - jeszcze się do nich nie przekonałem, ale pewnie w końcu go kupię. Co do piorunów to chyba nie jest najlepsze porównanie, mógłbym opisać jak przelatywałem przez firany z piorunów ale na szczęście żaden z nich mnie nie trafił, ale sprzęt na tą okoliczność jest jednak zabezpieczony - tak jak wiele budynków. Można jeździć z orczykiem między nogami i mieć troszkę wygodniej i pewnie nic się nie stanie, tylko po co? Cześć A co chcesz udowodnić? Czy widziałeś kiedyś, żeby ktoś coś sobie w ten sposób zrobił? To jest podobna filozofia jak z zakazem wożenia na orczyku dzieci na kolanie. Kiedyś było to powszechne bo powszechna była też umiejętność jazdy na nartach. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Apeluję o trzymanie się tematu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 8 godzin temu, leitner napisał: Generalnie jest zasada, żeby orczyka nie trzymać między nogami i racja bo orczyk między nogami to poprostu OBCIACH i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Dzis w Szczyrku rządzi wiatr i orczyki 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 Skrzyczne COS planowane nowe wyciągi: Nowe kanapy Kanion - Jaworzyna - niebieska lub opcja Kanion - Skrzyczne, czerwona - aktualny orczyk z Dolin na Skrzyczne Żółta - aktualne kanapy, Szczyrk-Jaworzyna-Skrzyczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 Moim zdaniem, przy obecnych trasach i ich utrzymaniu, opcja Kanion-Jaworzyna nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 2 godziny temu, mysiauek napisał: Moim zdaniem, przy obecnych trasach i ich utrzymaniu, opcja Kanion-Jaworzyna nie ma sensu. Raczej nikt nie ma zamiaru chyba budować tego wyciągu dla obecnych tras i ich utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 To obiecane kilka słów o COS. Najpierw info dla planujących start w sobotnich zawodach (miejscami jest miękko, nawet bardzo miękko). Warunki dziś PETARDA, najlepsze warunki na trasach zarówno na górze jak od Jaworzyny w doliny. Przepraszam nie wiem jak było na górze Ondraszka (jechałem dopiero od połączenia z trasą ze Zbójnickiej Kopy). Kaskada - nie za miękko nie za twardo, tak akurat. Czarna - warunki super, bardzo fajnie przygotowany Grzebień, trochę miękko przed, szczególnie z prawej strony trasy. Od Jaworzyn w dół widać dopiero rozmach naturalnego śnieżenia oraz potencjał tego ośrodka narciarskiego. Naprawdę warto się przejechać i zobaczyć na własne oczy, takie warunki śniegowe raz na kilka lat. Sztruks na trasach leżał jeszcze w niektórych miejscach po 12:30. Do orczyków kolejek brak, do kanapa zarówno na górze jak na dole, tak do 5 minut stania lub jazda bez kolejek. Ludzi na trasach mało lub bardzo mało (trochę wojska na szkoleniu, jakiś trening dziewczyn z klubu i paru zapaleńców). Dopiero jak uciekałem około 12:45 to zaczęło przybywać ludzi. Dodam na koniec, że jak na ośrodek w który nikt nie zainwestował kilkudziesięciu milionów euro, to jeździ się tu fantastycznie, a stawiania siatek zabezpieczających (trudne odcinki tras) koledzy z SMR mają się od kogo uczyć. Warunki na trasach wg. ośrodka (kłamią albo fałszywa skromność, bo wszędzie było bardzo dobrze, a dobrze na tej zamkniętej). Na górze masa śniegu. Czarna - fantastycznie (choć miejscami trochę miękko). Czarna cd. I dalej. Czasem trochę miękko. Nieco niżej rozstawiony gigant. Czerwona (nie za miękko, nie za twardo, dla każdego coś miłego). Do orczyków kolejek brak. Mostek. Seroko, miejscami bardzo szeroko. Tak w lesie. Miejscami drobne przecierki (ale to trasa oficjalnie zamknięta, a i tak przejechana ratrakiem). Im niżej tym jeszcze lepiej. 13 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 Dnia 17.01.2019 o 07:26, surfing napisał: Do zobaczenia na WinterGame 2019 #Szczyrk!✌️ Czy ktoś wie,jak wygląda stan śnieżenia Bieńkuli,czy ruszy w najblższym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akartman Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 (edytowane) Wczorajszy COS twardy i równy naturalnie naśnieżony wzbudzał pozytywne reakcje wśród narciarzy z nieczynnej gondoli, sam słyszałem w kolejce do orczyka jak tata narciarz pokazuje i tłumaczy synkowi narciarzowi jak wygląda i jak fajnie się jeździ na naturalnym śniegu. Na orczyku tylko podczas jednego mojego wjazdu na szczyt wypadło w różnych miejscach 5 osób. Słoneczny dzień i piękna zimowa sceneria sprawiły że zawód z powodu nieczynnych wyciągów nie miał żadnego znaczenia Edytowane 18 Styczeń 2019 przez Akartman 16 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 @AkartmanPiękne zdjęcia, a ten orczyk tylko dla zaawansowanych. Gratuluję warunków i zazdraszczam możliwości pojeżdżenia na takich trasach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 14 minut temu, Akartman napisał: Ale klimat zimy, pięknie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 (edytowane) Pogoda "robi robotę", na pierwszym zdjęciu obsługa odkopuje wyciąg koło schroniska. Edytowane 19 Styczeń 2019 przez hupon Coś jest nie tak. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 Dziś trochę pośmigałem ze Skrzycznego razem z córą. FIS, Ondraszek, Doliny i zjazdy do samego dołu. Rano warunki fajne, potem trudniejsze, najlepiej trzymały się Doliny, wariant przy orczyku wzdłuż Dolin miód malina. Poniżej Dolin trochę minerałów i miejscami twardo. Ludzi jak w weekend sporo, ja już pod kolejką byłem o 7:40 i już ze 30 osób stało...natomiast na Jaworzynie do 9:30 na bieżąco, koło 11:00 już sporo czekania po 15 minut i wtedy też zakończyliśmy nartowanie zjazdem przez Kopę do Soliska. Na koniec pksem bez problemu powrót do auta. Pozdrawiam Maciek 13 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 20 godzin temu, lski@interia.pl napisał: Czy ktoś wie,jak wygląda stan śnieżenia Bieńkuli,czy ruszy w najblższym czasie? Dziś rano ją naśnieżali, ona działała już w tym sezonie, więc może być tylko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 Dzięki,ale na stronie ciągle jako nieczynna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baartos Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 Wg mnie są powody dlaczego jej nie uruchamiają poza weekendem 5-6.01...(byłem 2-6.01)a już wtedy było wystarczająco śniegu na codzienne ratrakowanie.a od tamtego czasu dopadało jeszcze sporo sniegu...dodatkowo jest problem jeszcze z orczykami z czyrnej więc zjeżdżający z Bienkuli musieli by jechać aż do Gondoli a to by się wielu nie podobało🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 19 godzin temu, Mati1981 napisał: Śniegu pełno, ale ktoś tu chyba nie dał rady z bezpiecznym przygotowaniem trasy. Nie zmienia to jednak faktu, że patrząc na zdjęcia z wczoraj mam wrażenie, jakby był to trochę inny świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 6 godzin temu, leitner napisał: Śniegu pełno, ale ktoś tu chyba nie dał rady z bezpiecznym przygotowaniem trasy. Nie zmienia to jednak faktu, że patrząc na zdjęcia z wczoraj mam wrażenie, jakby był to trochę inny świat Myślę że jak jeszcze dopada to przykryje ten znak i bedzie po problemie;) No a zima piękna, Skrzyczne w słonecznej zimowej scenerii nigdy mi się chyba nie znudzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi