Gość Napisano 29 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2020 Godzinę temu, Mops napisał: A Hilton będzie czynny? Pewnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 6 minut temu, Mops napisał: Ja tak widzę przebieg trasy 22. Ten wariant jako 22C. Przecinka, gdzie była kiedyś trasa powoli zarasta. Myślę że to ostatni moment żeby uratować ten odcinek trasy. A jakie były tam problemy ze trasę zamknięto? Teraz na starą Kaskadę Tak wygląda stara Kaskada: Jaworzyna - Szczyrk, szkoda że parę lat była grodzona i miejscami zarasta samosiejkami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 Mała prośba do stałych bywalców o odświeżenie pamięci 😜 Chodzi mi o warianty zjazdu ze Skrzycznego do Jaworzyny. Poprzednio przez ostatnie 2 wyjazdy ze względu na żonę jeździliśmy tylko Ondraszkiem. Jakoś obawia sie ciemnych kolorów tras na mapce 😛A jezdzi już naprawdę nieźle. Wcześniej jeździłem już na COSie innymi trasami ale to było kilkanaście lat temu i po prostu nie pamiętam. Przechodząc do pytania. Który odcinek FISu jest najtrudniejszy? Dobrze mi sie kojarzy, ze początek jest łagodny i potem mozna odbić w lewo bo dalej jest stromo? To samo pytanie odnośnie Kaskady. Tu z kolei chyba na początku jest ostra ścianka? Ogólnie chodzi mi o najłagodniejszą wersję zjazdu poza Ondraszkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 5 minut temu, Stusi napisał: Który odcinek FISu jest najtrudniejszy? Dobrze mi sie kojarzy, ze początek jest łagodny i potem mozna odbić w lewo bo dalej jest stromo? Tak, dalej jest Grzebień. Przed Grzebieniem przecinasz ślad orczyka i jesteś na Kaskadzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 (edytowane) 4 minuty temu, WojtekM napisał: Tak, dalej jest Grzebień. Przed Grzebieniem przecinasz ślad orczyka i jesteś na Kaskadzie. Dokładnie jak pisze Wojtek, od Grzebienia zaczyna się trudny FIS i nie wpadnij na pomysł jazdy od szczytu Kaskadą, bo ścianka na Kaskadzie to najtrudniejsza trasa w Szczyrku i ten odcinek powinien być na czarno, a początek FIS do Grzebienia na czerwono. Edytowane 31 Styczeń 2020 przez surfing 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 6 minut temu, Stusi napisał: Ogólnie chodzi mi o najłagodniejszą wersję zjazdu poza Ondraszkiem. Nie ma takiej moim zdaniem Albo ścianka na Kaskadzie (często górna część trasy nieczynna) ,albo ścianka na FIS-ie przed łącznikiem do Kaskady (przed tzw. ,,grzebieniem")………. Przy okazji . Byłem wczoraj na COS. Wyjazd bardzo udany (podobnie jak ten z przed tygodnia) a warunki ,jak na ta zimę dobre. Na ściance na FIS-ie (23)przed łącznikiem do ,,Kaskady" warunki ,jak dla mnie bardzo trudne ,ale pozostały fragment trasy FIS-Kaskada do Jaworzyny warunki oceniam na mocny dobry. Spory wiatr w porywach do 65km/h ,a po 13-tej opady śniegu. Cztery godziny 11 zjazdów :9 razy Ondraszek i dwa FIS-Kaskada. Cały czas na luzie ,kolejki do kanapy 3-6 minut, wolny przejazd z zatrzymaniami krzesła z Jaworzyny na Skrzyczne (silny wiatr). Resztę bardzo dobrze i z dużym optymizmem opisał syn @mops. SON dalej bojkotuję. Powody te same to nie będę powtarzał. Uwaga krytyczna do COS ,to dalej nieczynne szafki w poczekalni przy dolnej stacji krzesła na Skrzyczne. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 Wielkie dzięki za cenne informacje. To jeszcze jedno pytanie. A FIS od Jaworzyny do dołu jak wyglada? Bo w ubiegłym roku żona jechała dolnym odcinkiem Kaskady i bylo spoko. Łudzę się że do końca lutego otworzą którąś trase do samego dołu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 2 minuty temu, Stusi napisał: Łudzę się że do końca lutego otworzą którąś trase do samego dołu... W zeszłym sezonie w końcówce grudnia i w styczniu w rejonie Szczyrku spadło ponad 100cm śniegu ,a na szczycie Skrzycznego było go ponad 150cm. Jak to wygląda a tym sezonie …. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 3 minuty temu, Stusi napisał: Wielkie dzięki za cenne informacje. To jeszcze jedno pytanie. A FIS od Jaworzyny do dołu jak wyglada? Bo w ubiegłym roku żona jechała dolnym odcinkiem Kaskady i bylo spoko. Łudzę się że do końca lutego otworzą którąś trase do samego dołu... FIS nie idzie przez Jaworzynę. Grzebień wczoraj po lewej muldy prawa strona lód. Doliny najlepsze (talerzyk). Na trasy do samego dołu nie licz. Nie ma szans (raczej). Teraz w Szczyrku ogromna ulewa, będzie dobrze jeśli nie zamkną 21 i Dolin. Przy krześle na dole jest może 5 cm a wieczorem nic nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 53 minuty temu, Stusi napisał: To samo pytanie odnośnie Kaskady. Tu z kolei chyba na początku jest ostra ścianka? Jest, ale zamknięta. Na ściance wychodzi trawa. Na trasie orczyka wczoraj też miejscami trawa. Raczej nie otworzą 22 w tym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 @janek57 czyli wczoraj pewnie się gdzieś minęliśmy nie wiedząc o tym. Mogłeś zajrzeć na Doliny. Tam świetnie nasnieżyli. I mało ludzi. Do talerzyka na bieżąco. Raz tylko 8 minut bo wyciąg stanął i nie chciał ruszyć. Obsługa weszła na 2 czy 3 słup licząc od dołu, dźgnęli linę kijkiem i po minucie wyciąg ruszył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 5 minut temu, Mops napisał: Jest, ale zamknięta. Na ściance wychodzi trawa. Na trasie orczyka wczoraj też miejscami trawa. Raczej nie otworzą 22 w tym sezonie Rok temu też tak myślałem, gdy po deszczu i ciepłych wiatrach na tej ściance nic śniegu nie zostało, a potem wystarczyło kilka dni intensywnego śniegu i do marca była czynna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 A nową Kaskadę (aktualną) do Szczyrku to robili na szybko po zagrodzeniu starej Kaskady? Czy był moment że funkcjonowała Kaskada pod krzesłem i Kaskada przez Doliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 1 minutę temu, koliber napisał: Rok temu też tak myślałem, gdy po deszczu i ciepłych wiatrach na tej ściance nic śniegu nie zostało, a potem wystarczyło kilka dni intensywnego śniegu i do marca była czynna. Tylko w prognozach nie ma śniegu a jest dużo deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 17 minut temu, Mops napisał: Teraz w Szczyrku ogromna ulewa, będzie dobrze jeśli nie zamkną 21 i Dolin. Zerknąłem na kamery i niestety masz rację. Na Hali Skrzyczeńskiej na 1000m deszcz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 (edytowane) 40 minut temu, Mops napisał: FIS nie idzie przez Jaworzynę. Grzebień wczoraj po lewej muldy prawa strona lód. Doliny najlepsze (talerzyk). Na trasy do samego dołu nie licz. Nie ma szans (raczej). Teraz w Szczyrku ogromna ulewa, będzie dobrze jeśli nie zamkną 21 i Dolin. Przy krześle na dole jest może 5 cm a wieczorem nic nie będzie Racja. Chodziło mi oczywiście o odcinek od dolin do dołu bo kompletnie nie pamiętam jak on wyglądał. Kojarzę tylko jakiś mostek... Eh ale z tego co piszecie to i tak tylko dywagacje bo ta pogoda masakra... 😞 Liczyłem ze jak u mnie w Wlkp. leje to w górach snieg pada... Edytowane 31 Styczeń 2020 przez Stusi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PavloS_ Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 Właśnie uruchomili kanapke z Jaworzyny na górę. Ostro wieje więc być może znów zamkną.😐 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 Na ściance na Kaskadzie trawa i ziemia. Deszcz stopił większość ścianki. Jaworzyna też przecierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 4 godziny temu, Stusi napisał: To samo pytanie odnośnie Kaskady. Tu z kolei chyba na początku jest ostra ścianka? Ścianka na Kaskadzie sezon 2017/18, wtedy ostatni raz była naśnieżana 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 Godzinę temu, surfing napisał: wtedy ostatni raz była naśnieżana Kaskada była kiedyś śnieżona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 (edytowane) kilka fotek z COS sprzed lat na prośbę Mopsa (2003-2014) Edytowane 31 Styczeń 2020 przez andy-w 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 Mam prośbę do bywalców. Wygląda na to, że w niedzielę rano będę na COS i nie wiem jak sytuacja z parkowaniem - co, jak, gdzie. Proszę o pomoc bo ostatni raz byłem tam w 94 roku 😂. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 8 minut temu, mifilim napisał: Mam prośbę do bywalców. Wygląda na to, że w niedzielę rano będę na COS i nie wiem jak sytuacja z parkowaniem - co, jak, gdzie. Proszę o pomoc bo ostatni raz byłem tam w 94 roku 😂. Dzięki Albo na chodniku wzdłuż drogi za free, albo kilka metrów powyżej dolnej stacji, po przeciwnej stronie drogi za sklepem Delikatesy Centrum, jest wielki prywatny parking, płatny 20zł za dzień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 6 minut temu, pasazer85 napisał: Albo na chodniku wzdłuż drogi za free, albo kilka metrów powyżej dolnej stacji, po przeciwnej stronie drogi za sklepem Delikatesy Centrum, jest wielki prywatny parking, płatny 20zł za dzień. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 10 godzin temu, pasazer85 napisał: Albo na chodniku wzdłuż drogi za free, albo kilka metrów powyżej dolnej stacji, po przeciwnej stronie drogi za sklepem Delikatesy Centrum, jest wielki prywatny parking, płatny 20zł za dzień. Ten parking jest teraz za 10 zł za wjazd! A miejsce tam zawsze jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi