bozon Napisano 8 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2013 Zastanawia mnie czy możliwe jest zmodernizowanie wyciągu w taki sposób, by przebudować stacje dolną i górną, tak by można bezpiecznie wsiadać i wtedy przyśpieszyć kolejkę. W COS-ie tak np 2x szybciej to puścić . Słupy, krzesełka, liny zostają te same. Powinno być tanio. Może to jest pomysł na dolny odcinek... Może ktoś się fachowo odniesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samolotem-na-narty Napisano 8 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2013 Zastanawia mnie czy możliwe jest zmodernizowanie wyciągu w taki sposób, by przebudować stacje dolną i górną, tak by można bezpiecznie wsiadać i wtedy przyśpieszyć kolejkę. W COS-ie tak np 2x szybciej to puścić . Słupy, krzesełka, liny zostają te same. Powinno być tanio. Może to jest pomysł na dolny odcinek... Może ktoś się fachowo odniesie... Ja bym się chyba nie odważył wsiąść na taki wynalazek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 8 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2013 (edytowane) Zastanawia mnie czy możliwe jest zmodernizowanie wyciągu w taki sposób, by przebudować stacje dolną i górną, tak by można bezpiecznie wsiadać i wtedy przyśpieszyć kolejkę. W COS-ie tak np 2x szybciej to puścić . Słupy, krzesełka, liny zostają te same. Powinno być tanio. Może to jest pomysł na dolny odcinek... Może ktoś się fachowo odniesie... Tiaaa. Jak najbardziej! Byli tacy co próbowali... z doskonałym skutkiem.. :biggrin::biggrin: https://www.youtube.com/watch?v=D8rXiN_Oys4 Tadek Edytowane 8 Grudzień 2013 przez Tadeusz T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 bozon normalnie na początek należałoby dać ci czerwieńca :stupid: za pomysły groźne dla życia i zdrowia po oglądnięciu tego filmiku nie wiem czy szybciej by się wsiadało,ale widzę,że..... ...wysiadałoby się szybciutko :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 A w Małem Cichem tak nie zrobili przypadkiem? Czy postawili całkiem nową kolej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 A w Małem Cichem tak nie zrobili przypadkiem? Czy postawili całkiem nową kolej? Nowa kolej -wyprzęgana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozon Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 Tadeusz, dzięki za filmik. Nie przekonaliście mnie . Napisałem żeby przebudować stacje dolna i górną a nie tylko puścić wyciąg szybciej. Jakieś wypinanie czy coś podobnego, nie znam się na tym ale chodzi mi o to żeby umożliwić bezpieczne wsiadanie i wysiadanie i pozostawić część infrastruktury. Przecież słupy nie przerdzewiały. Powinno być znacznie taniej niż budowa od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 O ile ja się orientuję to taki wyciąg planuje się i projektuje od A do Z. I nie słyszałem żeby ktoś miał odwagę coś takiego sklecić z różnych części. Ja wiem,że nie masz na myśli żadnej partyzantki. Nie słyszałem o takim "sztukowaniu". Ale to nie znaczy,że gdzieś takie cuda są. Osobiście mam pełne zaufanie do tych urządzeń. Nigdy w życiu nie przechodzi mi przez myśl kiedy korzystam z nich,że może się coś urwać,nie zahamować,itp. Mimo to nie chciałbym korzystać z takich przeróbek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 Pewnym wyjściem byłoby wprowadzenie wyciągów tzw UNI. Są bowiem takie konstrukcje w Alpach które zimą są orczykami a latem zakładano na nie krzesła jedno lub dwuosobowe. Nie wiem czy jeszcze się takie cuda buduje, ale skoro powstają "telemixy" top możliwe że i takie coś powstaje... Np w SON mogliby pomyśleć na ten temat uzbrajając w ten sposób najdłuższe orczyki z czyrnej. Kwestia tylko przepustowości i pobudowania odpowiednich peronów do wysiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larino Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 Czy mi się wydaje czy COS ma nowy cennik? http://www.szczyrk.cos.pl/osrodek_narciarski/cennik.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kijarasz Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 Czy mi się wydaje czy COS ma nowy cennik? http://www.szczyrk.cos.pl/osrodek_narciarski/cennik.php Zmieniło się tylko to " Turysta wykupuje dowolną, wybraną przez siebie ilość punktów - płacąc 1 zł za 10 punktów." Poprzednio było 1zł - 1pkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 9 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2013 ostatnie sezony upływały mi na karnetach "promocyjnych" - za 35 zeta. Niestety nie pamiętam ile tam było wjazdów na górę. Ale w zeszłym sezonie wystarczały mi dwa takie na cały dzień. Przy cenie za jeden całodniowy karnet za 100 tamte opłacały się bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larino Napisano 10 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2013 Wydawało mi się że karnety całodniowe w tamtym roku były tańsze, 100 zł to dość sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 10 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2013 jest nowa kolej, trza za nią zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matei Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 4-osobowa kolej wyprzęgana z kapsułami w Szczyrku na szczyt Skrzycznego z Jaworzyny gotowa :)w tym tygodniu testy i odbiory,Otwarcie bez zmian czyli 16 grudnia, jazda być może jeszcze tego samego dnia !zdjęcia z wczorajszego popołudnia: to samo u nas, czyli na fanpage Solisko Arena z małym opisem:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.630703683652716.1073741897.297779683611786&type=1 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość daymon Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Super fotki. Już nie mogę się doczekać wyjazdu do Szczyrku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samolotem-na-narty Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 A tak naprawde to czemu te kopuły takie żółte? We włoszech były przezroczyste. Jest jakiś powód dla kolorowych kapsuł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Wypasik te foteczki. Bardzo cieszy śnieg i powoli zamarzające choinki...Teraz czekac na opady (bo mimo tego ze u góry jest to na jaworzynie pewnie jeszcze kiepsko) żeby dosypało i żeby mieli co ubijac. Ogólnie też już nie mogę przestać myśleć o niczym innym....a czemu żółte? Nie mam pojęcia. Może "bo fajnie wyglądają" a może "bo tak jak okulary dla kierowców, też kiedyś miały żółte szkiełka co by słoneczko tak nie oślepiało"? Ale wyglądają wypaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 A tak naprawde to czemu te kopuły takie żółte? We włoszech były przezroczyste. Jest jakiś powód dla kolorowych kapsuł??? Taki kolorowy jest bardziej trendy. Po latach PRL nawet największy kicz jest w modzie, bo każdy spoglądając na tą inwestycje z niedowierzaniem pomyśli - nareszcie. Innego wytłumaczenia nie widzę No chyba, że chcieli dogodzić tym co jeżdżą bez gogli by się przekonali jak fajnie jest mieć gogle z żółtą szybką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Zdjęcia piękne. Pozostaje mieć*nadzieję, że na tej kanapie nie poprzestaną i zrobią coś jeszcze w najbliższych latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Przy pełnym słońcu nie będzie oślepiało (wyjeżdża się w kierunku SSE, czyli poł.-poł.-wsch.). W Leogang (Austria, ośrodek połączony z Saalbach i Hinterglemm osłony są mocno pomarańczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Przy pełnym słońcu nie będzie oślepiało Chcesz powiedzieć, że nie używasz gogli? Akurat jak jest słońce a nie ma wiatru, to mnie te osłony przeszkadzają. Na wyciągu zawsze dobrze jest na chwilę ściągnąć gogle i wyrównać opaleniznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Przy pełnym słońcu nie będzie oślepiało tych, którzy jeżdżą "bez", a ja jeżdżę "w". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 A tak naprawde to czemu te kopuły takie żółte? We włoszech były przezroczyste. Jest jakiś powód dla kolorowych kapsuł??? Z moich obserwacji wynika, że z kolorem "bublin" jest tak jak z kalkomanią w nartach; chyba chodzi o odróżnienie rocznika produkcji. Najstarsze "bubliny" są przezroczyste, potem były pomarańczowe, w zeszłym roku montowali niebieskie, a w tym roku widocznie padło na żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 11 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2013 Taki Oplowsko Leitnerowski zestaw kolorów - szary i żółty...:smile: Mnie tam bardziej widziały się lekko niebieskie ale i te są ładne. Powiało wielkim światem na Skrzycznem.. nie ma co.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi