johnny_narciarz Napisano 12 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2013 Też byłem tam gdzie JC... :wink: Ciekawe kiedy znów przyleci helikopter? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Wczoraj wybrałem się na Skrzyczne zobaczyć na własne oczy nową inwestycje COS. No i pare fotek porobiłem by to uwiecznić Oczywiście piekna Polska Złota Jesień w Beskidach jest Najpiekniejsza 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 16 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2013 A na Skrzycznem mgła dziś i plucha.. pojedyncze płatki śniegu przelatują przed kamerką... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 16 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2013 Zmobilizowałem się i wrzuciłem na "twoją tube" jeszcze dwa filmiki. [video=youtube;4GRP5A0iFqE] [video=youtube;d6czEtZMTu8] Miłego oglądania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 16 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2013 A jak z naśnieżaniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 16 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2013 No właśnie jak z naśnieżaniem mnie też to bardzo interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 16 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2013 Wyrównali dolną część FISa i chyba też coś przy naśnieżaniu grzebali.Nie zauważyłem,żeby coś się zmieniło przy Ondraszku ani Kaskadzie.Ponoć trasy miały być poszerzone... : Ale jeszcze mają trochę czasu,teraz miejscami wszystko jest po prostu rozkopane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 16 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2013 Tu bardziej chodzi o naśnieżanie dolnej częsci ponizej Jaworzyny gdzie są z początku i pod koniec problemy ze śniegiem tam musieli by zbudować i dobrze meic zorganizowany system naśnieżania. Szedłem w niedziele Ondraszkiem i przy trasie nic nie jest rozkopane ani poszerzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 16 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2013 To dolna część FISa: W dolnej części mają problem,bo część gruntów nie należy do COS i m.in. dlatego szybko nie przebudują dolnej części krzesełka.Przypuszczam,że podobny problem jest z naśnieżaniem. :frown:: Jedynie zmodernizowali trasę do dolnej stacji orczyka przy FIS i tam też chyba coś z naśnieżaniem zrobili. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 Ja nie znam się za bardzo na trasach COS ale gdzieś wyczytałem że naśnieżanie jest od wielu lat do końca kanionu ale nie używane a od tego sezonu na dole kanionu ma być nowy mostek i wjazd na widokową i wszystko to ma być zmodernizowane i naśnieżane do dolnej stacji kolejki ale jeśli tam są problemy z gruntami no to nie wiadomo co z tego będzie. Na konferencji w Szczyrku mówili coś że ma być naśnieżane 5 km tras także zobaczymy jak to będzie to już nie długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 mniej więcej z tego właśnie miejsca powinno startować krzesło na Skrzyczne to by miało sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 Może kiedyś będzie jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 (edytowane) Na górnej podporze, widocznej na kamerce, coś się dzieje.. Dwóch jegomości dłubie coś przy bateriach rolkowych. Oby to byli monterzy a nie złomiarze.. ;-)) A tym czasem na smaka filmik prosto od Leitner'a: http://www.leitner-ropeways.com/Produkte/Kuppelbare-Sesselbahnen Edytowane 17 Październik 2013 przez MOSTOSTAL łot tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 (edytowane) Na górnej podporze, widocznej na kamerce, coś się dzieje.. Dwóch jegomości dłubie coś przy bateriach rolkowych. Oby to byli monterzy a nie złomiarze.. ;-)) A tym czasem na smaka filmik prosto od Leitner'a: http://www.leitner-ropeways.com/Produkte/Kuppelbare-Sesselbahnen fajne..... tak przy okazji:ciekawe kiedy 'bubliny' na skrzycznem będą popisane markerami i poszprajowane- obstawiam że po 1-2 miesiącach.... Edytowane 17 Październik 2013 przez mig12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 A tym czasem na smaka filmik prosto od Leitner'a: http://www.leitner-ropeways.com/Produkte/Kuppelbare-Sesselbahnen Ciekawe, że nikt wcześniej nie wpadł na ten pomysł z Direct Drive. Rozwiązanie proste jak konstrukcja cepa, a faktycznie podnosi sprawność napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 fajne..... tak przy okazji:ciekawe kiedy 'bubliny' na skrzycznem będą popisane markerami i poszprajowane- obstawiam że po 1-2 miesiącach.... Ano niestety.. smutne to... Pamiętam dokładnie kiedy wymieniono na Szyndzielni gondole z II na III typ, jakoś tak pod koniec lat 70. Jednego roku były jeszcze stare na następny sezon wisiały nowe, ale już w marcu nie wiele było przez szyby widać.. ;-( Szyby były wykonane z plexi i chołota drapała na nim co popadło... Echh polska przez małe p... Moja śp babcia raczyła mówić w takich sytuacja "gówno chłopu nie zegarek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 Pamiętam dokładnie kiedy wymieniono na Szyndzielni gondole z II na III typ, jakoś tak pod koniec lat 70. Jednego roku były jeszcze stare na następny sezon wisiały nowe, ale już w marcu nie wiele było przez szyby widać.. ;-( Szyby były wykonane z plexi i chołota drapała na nim co popadło... Echh polska przez małe p... Mamy owoce propagowania hasła "Róbta co chceta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 (edytowane) W latach 70/80 Owsiak jeszcze na wrotkach pod szafę wjeżdżał więc nie wiązałbym tego z tym hasłem. To nie jego efekt tylko 60 lat komunizmu i totalnego schamienia społeczeństwa. Wiaty przystankowe były niszczone na długo przed hasłem Owsiaka, w mojej podstawówce (wczesne lata 70) było względnie OK dopóki nie wybudowano kondominiów na Morenie i Suchaninie. Jak się blockhausowa brać pojawiła w szkole wszystko wyglądało jak slumsy. Cóż... Edytowane 17 Październik 2013 przez MOSTOSTAL a co Was to ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-1210 Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 Mam pytanie - to może chodzić o dolne zdjęcie z tych 3 zdjęć ale nie jestem pewien: jak mi się jakoś tak kojarzy, na FISie gdzieś ciut poniżej startu górnego orczyka była taka mała ścianka, gdzie albo trzeba było trochę zredukować biegi albo skakać, ale to już nie na moje zdrowie i nogi. Czy to zostało czy wyrównali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 W latach 70/80 Owsiak jeszcze na wrotkach pod szafę wjeżdżał więc nie wiązałbym tego z tym hasłem. Niewątpliwie masz rację w tym względzie, ale - być może dlatego, że byłem wówczas młodszy i nie zwracałem na to uwagi - wówczas objawy tego chamstwa były jakoś znacznie rzadziej spotykane i mniej widoczne. Przede wszystkim wówczas obowiązywała żelazna zasada, że wyrządzoną szkodę sprawca musi naprawić, która po reformie prawa karnego w 1997 roku "gdzieś się zapodziała". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2013 Kółka są już na Skrzycznem! Mobilnie Jacek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 (edytowane) Byłem dzisiaj w Szczyrku przy dolnej stacji kolejki na skrzyczne i aż przykro na to patrzeć na tą cisze w okolicy dolnej stacji. Na czantori czy gdzieś indziej coś robią jakieś naśnieżania jakieś równanie tras a tam cisza żadnego montowania rur do naśnieżania i w ogóle żadnych prac. Niby nowa kolejka a tak poza tym nie wiadomo co czy w ogóle będzie się dało zjechać na sam dół Edytowane 21 Październik 2013 przez christofer30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 Miało być podobno naśnieżanie na sam dół (nie wiem na której trasie) - chwalili się 5 km naśnieżanych tras w tym sezonie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 Pewnie nic znowu z tego nie będzie można powiedzieć jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czepek Napisano 23 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2013 Kółka są już na Skrzycznem! Jak takie wielkie kółko wwozi się na górę(bo po normalnych drogach to już wiem jak sobie podróżowało). Jakoś zaczęła mnie interesować technologia budowy wyciągów. Jak się wwozi beton? O ile na Jaworzynę to zapewne jest jakaś droga, to jakoś nie umiem sobie wyobrazić kilkudziesięciotonowej ciężarówki tam. A już wyżej to już zupełnie nie wiem jak ten beton dociera. Na odcinku Jaworzyna-Skrzyczne jest dosyć stromo na trasie wyciągu, a jakoś fundamenty na podpory trzeba było wylewać. I na koniec. Zawsze podpory stawia się za pomocą helikoptera? W innym wątku jest o budowie krzesła na Klepkach. Tam też będzie helikopter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi