Adamek182 Napisano 5 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2012 Witam serdecznie. Otóż wybieramy się składzikiem 10 osobowym na Słowacje-Jasna Chopok i poszukuje chatki. Może macie jakieś ciekawe namiary. Plan jest taki że ma być domek na 10 osób i jakiś salonik w nim gdzie można imrezke sylwestrową zrobić skromną. Tak że pokoiki w villach z właścicielami na dole odpadają. Większość domków ma miejsce dla 8 osób a znalezione przeze mnie bungalowy przy hotelu Ski & Fun przekroczyły limity finansowe przeznaczone na ten wyjazd. Fajnie by było gdyby domek był dosyć bliko wyciągów-żeby można było dojść z buta. Gdyby pojawił się ktoś chętny do pomocy przy znalezieniu takowego domku,to był bym wdzięczny. Jest to nasz pierwszy wyjazd więc proszę o wyrozumiałość. PS. Jak wygląda cena za 7dniowy skipass? Ceny na necie są różne i wachają się od 80 do 130 euro. Tak więc jak ktoś był w zeszłym roku to może jakąś swierza informacje ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 5 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2012 Przygotuj się, że ceny skipassu będą wyższe na następny sezon - 3 nowe kolejki nie wybudują się za frajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 5 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2012 To mnie pocieszyłeś. A o jakiś miejscówkach coś?? Stałym bywalcem jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 5 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2012 (edytowane) Witam serdecznie. Otóż wybieramy się składzikiem 10 osobowym na Słowacje-Jasna Chopok i poszukuje chatki. Może macie jakieś ciekawe namiary. Plan jest taki że ma być domek na 10 osób i jakiś salonik w nim gdzie można imrezke sylwestrową zrobić skromną. Tak że pokoiki w villach z właścicielami na dole odpadają. Większość domków ma miejsce dla 8 osób a znalezione przeze mnie bungalowy przy hotelu Ski & Fun przekroczyły limity finansowe przeznaczone na ten wyjazd. Fajnie by było gdyby domek był dosyć bliko wyciągów-żeby można było dojść z buta. Gdyby pojawił się ktoś chętny do pomocy przy znalezieniu takowego domku,to był bym wdzięczny. Jest to nasz pierwszy wyjazd więc proszę o wyrozumiałość. PS. Jak wygląda cena za 7dniowy skipass? Ceny na necie są różne i wachają się od 80 do 130 euro. Tak więc jak ktoś był w zeszłym roku to może jakąś swierza informacje ma. Nie wiem gdzie szukałeś ale dziwne masz te ceny. Na Chopoku w ubiegłym sezonie, czyli 11/12, w Top Sezonie, czyli okresie świąteczno-noworocznym (24.12-8.01) było tak: - karnet 7 dni dla osoby dorosłej 201 euro - Dla juniorów (ok. 13-18 lat) i seniorów 161 euro, dzieci 141 eu - Jeden dzień - 33 euro - Jazda wieczorna - ta jest płatna dodatkowo 15 euro. Z pewnością w nadchodzącym będzie nieco drożej, jak zwykle, pewnie jakieś 3-5%. Wybór kwater na ogół jest taki: albo tanio albo blisko wyciągów, coś za coś. Za to część kwater, hoteli itp. blisko stoków oferuje zniżki na karnet. Są jakieś zniżki dla posiadaczy kart EURO 26 - cena chyba jak dla juniora. Edytowane 6 Sierpień 2012 przez gajowy01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 12 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2012 Jest już cennik na sezon 2012/2013, na szczęście niewielkie zmiany mimo wielu inwestycji - 33 euro za 1-dniowy karnet w głównym sezonie: http://lanovky.sk/?page=rep&idb=1319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 13 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2012 Jest już cennik na sezon 2012/2013, na szczęście niewielkie zmiany mimo wielu inwestycji - 33 euro za 1-dniowy karnet w głównym sezonie: http://lanovky.sk/?page=rep&idb=1319 No nie wiem - wychodzi jakieś 7% podwyżki - sporo. W Austrii drożeje na ogół 3-5% rocznie, a tu mowa już o cenach w zasadzie "austriackich". Do tego wydłużyli o 7 dni okres świąteczno-noworoczny czyli Top Sezona - teraz tydzień, o który pytał wcześniej Adamek, to 215 euro. Swoją drogą znalazłoby się parę fajnych, lepszych ośrodków Austrii ale tańszych ...w sumie nic dziwnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2012 :eek: 215 E to cena karnetu w wielu topowych ośrodkach alpejskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 13 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2012 W głównym sezonie (bo TOP SEZON to tylko Sylwester) 6-dniowy skipass jest w cenie 178 euro, czyli mniej więcej tyle samo co w mniejszych ośrodkach alpejskich, gdzie często mamy jedną gondolkę na górę, a tam ze 3 wolne krzesełka + kilka orczyków, czyli znacznie mniej niż na Chopoku. Choć i tak wolę jeździć tam, bo trasy puste, a pogoda pewniejsza. Ale nie przesadzajmy że to jakaś bardzo wysoka cena. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 13 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2012 Dla porównania - w austriackim regionie Lungau,gdzie mamy do dyspozycji 3 ośrodki po kilkadziesiąt km tras 6-dnioiwy karnet w wysokim sezonie kosztuje 190,50 e , a w niskim - 171,50 e , więc jak dla mnie ceny na Chopoku są "lekko przesadzone".Z kolei w też niedużym,ale bardzo fajnym olimpijskim Axamer Lizum koło Insbrucka możemy sobie za 79 e kupić specjalną kartę,dzięki której za 1-dniowy skipass prez cały sezon zapłacimy 15 e,albo tanie karnety sezonowe familijne-299e/dorosły i 88 e/dziecko i można śmigać parę razy w sezonie za nieduze pieniądze.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 14 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2012 Za taką kasę nie warto! Wiem, że to okres szczególny i szczyt sezonu, ale co bardziej Cię pociąga, narty czy spędzanie czasu? Jeśli narty, to nie pchaj się tam w tym czasie. Ludzi multum i drożyzna. Za kwotę 215 euro mozesz kupić tygodniowy pobyt we Włoszech wraz z karnetem, np. w okresie Free ski ( początek grudnia i koniec marca). Za jeden wyjazd na Chopok w okresie światecznym smiało mozesz pojechać dwa razy do Włoch. Cóż, zmienia się świat. Tak u nas, jak i na Słowacji ( i na Ukrainie), łoją nas cenami niemiłosiernie ( np.mój rekord za herbatę 8 zł w Szczawniku). Dlatego jeśli mogę poradzić, zamiast jechać w góry- jedż na narty. Będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek26f Napisano 14 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2012 Za taką kasę nie warto! Wiem, że to okres szczególny i szczyt sezonu, ale co bardziej Cię pociąga, narty czy spędzanie czasu? Jeśli narty, to nie pchaj się tam w tym czasie. Ludzi multum i drożyzna. Za kwotę 215 euro mozesz kupić tygodniowy pobyt we Włoszech wraz z karnetem, np. w okresie Free ski ( początek grudnia i koniec marca). Za jeden wyjazd na Chopok w okresie światecznym smiało mozesz pojechać dwa razy do Włoch. Cóż, zmienia się świat. Tak u nas, jak i na Słowacji ( i na Ukrainie), łoją nas cenami niemiłosiernie ( np.mój rekord za herbatę 8 zł w Szczawniku). Dlatego jeśli mogę poradzić, zamiast jechać w góry- jedż na narty. Będzie taniej. Na początku grudnia i koniec marca na Chopoku też masz FreeSki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek182 Napisano 16 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2012 Dzięki Panowie. Więc w tym czasie jednak zostaniemy w Polsce a końcówka marca to będzie tygodniowy wypad do Livigno. Może uda się nawet pośmigać dwa tygodnie-wszystko od szefa zależy w robocie. Hehe Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 16 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2012 Powodzenia! Pamiętaj że jednak nie wszystko zależy od szefa. Livigno, fajna miejscowość i fajny ośrodek narciarski, ale dla mnie niezbyt szczęśliwy. Pierwszego dnia, przy trzecim czy czwartym zjeżdzie wyrżnąłem i złamałem rękę. Nie tylko mnie pech się tam przytrafił. Włoszczowska też złamała nogę w Livigno. Ale jeszcze tam pojadę,muszę sobie odbić ten niefartowy wyjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 19 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2012 Za taką kasę nie warto! Wiem, że to okres szczególny i szczyt sezonu, ale co bardziej Cię pociąga, narty czy spędzanie czasu? Jeśli narty, to nie pchaj się tam w tym czasie. Ludzi multum i drożyzna. Za kwotę 215 euro mozesz kupić tygodniowy pobyt we Włoszech wraz z karnetem, np. w okresie Free ski ( początek grudnia i koniec marca). Za jeden wyjazd na Chopok w okresie światecznym smiało mozesz pojechać dwa razy do Włoch. Cóż, zmienia się świat. Tak u nas, jak i na Słowacji ( i na Ukrainie), łoją nas cenami niemiłosiernie ( np.mój rekord za herbatę 8 zł w Szczawniku). Dlatego jeśli mogę poradzić, zamiast jechać w góry- jedż na narty. Będzie taniej. Z tym - za taka kase niewarto - to chyba zalezy jednak od tzw. punktu siedzenia. Ja mam z domu w Krakowie pod drzwi hotelu w Jasnej gdzie zwykle spie 2h40 min samochodem. Do Austrii najblizej mam do Schldaming - co najmniej 7h, a realniej 8-9h autem. Ok. ceny karnetow moze i sa porownywalne, ale jak sie uwzgledni kase na benzyne, utrzymanie na miejscu, nie mowiac juz o np. skorzystaniu z uslug instruktora, to sie okazuje ze jednak ta Slowacja jest ciagle konkurencyjna cenowo i po podliczeniu wszystkiego to pare dni na Slowacji i pare dni w Austrii to jednak ciagle sadze ok. 30-35% (te cyfry to moje subiektywne odczucie na podstawie wlasnych doswiadczen - z kalkulatorem nie liczylem) taniej na Slowacji. Jasne, ze nie jest to polowa ceny lub mniej jak kiedys, ale tez Chopok przy obecnym poziomie infrastrukury i tras ciagle sie do poziomu alpejskiego zbliza. I nawet jak nigdy nie bedzie tam 100 czy 200 km tras, to dla mnie ze wzgledu na miejsce zamieszkania jest swietny, bo moge np. po pracy w czwartek wsciasc w auto, dojechac cialge o przyzwoitej porze i zarywajac jeden dzien w robocie spedzic 3 pelne dni na deskach, bo w niedziele po nartkach zwijam sie prosto do domu i ciagle jestem przed 20-ta akurat na prysznic i kolacje. Przyznaje jednak, ze majac tydzien czasu, to pewnie ja osobiscie wybralbym Austrie lub Wlochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 19 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2012 Wolałbym dwa dni w Austrii od trzech na Chopoku.W km przejechanych na nartach byłaby to z pewnością ogromna korzyść. Na Chopoku jest wielkie prawdopodobieństwo utknięcia w kolejkach kilkunastominutowych.(czego osobiście nie znoszę) Ponadto Chopok często "stoi" ze względu na wiatr.To akurat może również przytrafić się w Alpach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 19 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2012 Teraz już nie będzie stawał z powodu wiatru - właśnie po to buduje się ten Funitel. Trochę się zgodzę, że decydującym czynnikiem bywa odległość. Ode mnie z Gliwic jest do Jasnej ok. 4 godzin, ale niecałe 3 godziny od domu mam np. Kasprowy i też muszę przyznać, że jest to fajne wrażenie gdy mogę sobie rano wstać i już po 3 godzinach jeździć w alpejskiej scenerii, a nie muszę rezerwować tygodniowych wczasów w Alpach. Oczywiście ludzi np. z Wielkopolski doskonale rozumiem, ale my tu na południu czasami chcemy sobie na narty po prostu "wyskoczyć" na 1 dzień. Poza tym, jeśli o mnie chodzi, to miejsca w Alpach typu Schladming czy Flachau, gdzie nawet najwyższe szczyty ledwo wyrastają ponad granicę lasów (która w Alpach jest znacznie wyżej niż w Tatrach), to też nie są w pełni Alpy - po trasach w lesie to ja mogę pojeździć na Pilsku. Prawdziwe Alpy zaczynają się od Innsbrucka. Tak więc na 2-3 dniowy wypad - Chopok, na dłuższy - Alpy. Taki jest moim zdaniem optymalny wybór dla mieszkańców Polski płd. aczkolwiek każdy ma swoje preferencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi