SB Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Nie ukrywam troszkę zirytowały mnie krytyczne uwagi forumowiczów na temat naszych reprezentantów w MŚ. Wynika to zapewne z tego, że przeszacowywania możliwości i miejsca Polaków na świecie. .........Należy odpowiedzieć na pytanie czego oczekujemy po starcie naszych w Schladming, bo jeżeli ktoś chciałby zobaczyć walkę o medale,to może sobie darować oglądanie TV... Przecież my sobie nic nie wymyśliliśmy, o miejscu nawet zaraz za podium to nawet nie śnimy, a oczekujemy tego co było obiecane na piśmie tutaj -przedostatnie zdanie (w akapicie pod filmikiem). : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojciecpramatki Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 No widzisz, czyli dokładnie to co napisałem jako realne osiągnięcie i w połowie drogi jest dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Maciek przed slalomem jest na 22. miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Może i narzekamy, ale kibicujemy i cieszymy się jak widać jakieś efekty. Teraz Maciek musi poskładać slalom do kupy i będzie dobrze. My możemy tylko trzymać kciuki Nie oczekuję medali od naszych zawodników, ale chcę chociaż żeby startowali, bo bez startów nie bedzie wyników. Czekam z niecierpliwością na wieczorne zawody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Tak jak już napisałem niedawno na tym forum polskie narciarstwo alpejskie na tzw "profesjonalnym" poziomie w obecnych czasach to folklor. Taka trochę fajna zabawa i nic więcej. Za czyjeś pieniądze. Ale oczywiście będę kibicował. Taka już pokręcona natura kibica. W zeszłym roku jeden z naszych forowiczów kupował od byłego zawodnika narty gigantowe. Zawodnik ten jest w takim wieku, że spokojnie mógłby jeszcze długo trenować i startować. Na pytanie dlaczego nie jeździ stwierdził, że PZN go wykończył. Jeżeli nie do końca to przekazałem tak jak on to mówił, to niech mnie mój kolega sprostuje i opowie jak było. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rush Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Czy to było w Schladming? Bo jakoś OT się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 (edytowane) ja jednak chciałbym żeby wypadli lepiej niż wskazują na to ich miejsca na świecie, żeby dali z siebie wszystko i zrobili krok naprzód, bo są jeszcze młodzi i małymi krokami mogą się do czołówki zbliżać" Ja również bym chciał! Ale pytanie brzmi czy oni rzeczywiście dają z siebie wszystko? A jak się zbliżyć do czołówki? Startując incydentalnie 3 razy w sezonie?! Tylko talent i CIĘŻKA, CIĘŻKA, BARDZO CIĘŻKA praca może przynieść jakiś efekt! Super, że się rozgrzewał, ale nie startował na przykład w iron-manie dzień przed meczem, prawda? Bardzo mi przykro ale nie rozumiem tej uwagi. : Dla mnie nie zawiera żadnego sensu.: Z tego co mi wiadomo to Maciej również nie startował w Iron Manie. A w DH miał startować. Jak zresztą wielu innych. Chodziło mi o profesjonalne podejście do uprawianej przez siebie dyscypliny. TALENT, DYSCYPLINA, PRACA. CIĘŻKA PRACA! Dla Macieja startem docelowym jest start w kombinacji, więc skoro uznano, że lepszym przygotowaniem jest odpoczynek niż start w zjeździe otwartym to ja się zgadzam, nie będę udawał mądrzejszego niż zawodnik i trener. Jeśli od samego początku były takie założenia to OK. Ale chyba jednak tak nie było skoro sam zawodnik się z tego tłumaczył, a wielu kibiców (nasze forum przykładem) czuje się zawiedzionych. Paraolimpiada to inna bajka, temat na inną rozmowę, przy całym szacunku dla tych sportowców, stało się to trendy chwalić paraolimpijczyków i gnoić normalnych, a ja nie lubię bardzo bezrefleksyjnego podążanie za tym co modne. Bardzo proszę, nie posądzaj mnie o "bezrefleksyjne podążanie za tym co modne" A bajka przez cały czas jest taka sama! Może paraolimpijczycy są dobrym przykładem dlatego, że oni tak dobrze ilustrują hasło "chcieć to móc". CHCIEĆ!!! Czy to było w Schladming? Bo jakoś OT się robi. To nie jest OT. To o nadziejach i rozczarowaniach związanych z występem naszych alpejczyków na MŚ w Schladming. Edytowane 11 Luty 2013 przez Aressi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rush Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 To nie jest OT. Jakoś nie bardzo łączy mi się wypisywanie w poście 55 że ktoś komuś gdzieś sprzedał narty z MŚ i kibicowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Nawet w takim Schladming potrafi coś za szwankować na lini organizacji:eek: http://www.blick.ch/sport/ski/wm/geisterfahrer-kreuzt-viletta-auf-der-piste-id2200368.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Nawet w takim Schladming potrafi coś za szwankować na lini organizacji:eek: http://www.blick.ch/sport/ski/wm/geisterfahrer-kreuzt-viletta-auf-der-piste-id2200368.html A już myślałem,że zapomnieli ratraki wypuścić na trasy albo co.:crazy: Swoją drogą ciekawe czy ktoś zostanie ukarany. ...może zawodnik za nadmierną prędkość :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojciecpramatki Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Za chwilę początek slalomu, więc mała analiza: Maciej B. jest na 21 miejscu ze stratą 3,26 do Baumanna, wbrew temu co twierdzi WD jest lepszym zjazdowcem niż slalomistą, powinien pojechać slalom mniej więcej na poziomie Svindala i Baumanna, sporo tracąc do najlepszych slalomistów, za nim jest 2 zawodników, którzy go zapewne wyprzedzą czyli Zampa i Pinturault, a przed nim różnica jest na tyle duża, a zawodnicy na tyle dobrzy, że trudno myśleć o wyprzedzaniu kogokolwiek, ale jest to slalom, więc można liczyć na błędy i wypadnięcia, czyli przy normalnym przejeździe slalomowym okolice 20 miejsca powinny się trafić, ale trzymam kciuki za nadzwyczajny przejazd Macieja. Faworyci? Ligety, Kostelic, Raich, są za blisko Baumanna i Svindala, żeby przegrać. Pinturault jest za daleko, podobnie jak Mermillod Blondin, więc myślę że 3 slalomistów, a potem Svindal i Baumann, myślę że nieźle jeżdżacy slalomy Marsaglia może być wysoko. Miłego oglądania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Maciej Bydliński 16 w kombinacji w MŚ w Schladming! Podium Ted Ligety, Ivica Kostelic, Romed Baumann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Maciej wykonał częściowo plan, a najważniejsze że odnalazł się w konkurencji(super-kombinacja) w której daje radę zaistnieć, kto głębiej się interesuje narciarstwem alpejskim zawodowym to wie dlaczego tak jest i skąd się to bierze:wink: Gratulacje za 16 miejsce, ale tego że zdezerterował z budki startowej DH i tam mu nie wybaczę:stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Jeszcze jedna miła informacja. Tym startem Maciek zdobył minimum olimpijskie, czyli ma otwartą drogę na IO w Sochi :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek.m77 Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Jeszcze jedna miła informacja. Tym startem Maciek zdobył minimum olimpijskie, czyli ma otwartą drogę na IO w Sochi :applause: A czy zasady kwalifikacji są takie same jak do Vancouver? Po 9 miejscu w Kitz. gdzieś usłyszałem info, że to już dawało prawo startu na IO (pewnie nie było to jednak prawdą i dopiero 30 w MS zapewniła ten awans). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Maciej wykonał częściowo plan, a najważniejsze że odnalazł się w konkurencji(super-kombinacja) w której daje radę zaistnieć, kto głębiej się interesuje narciarstwem alpejskim zawodowym to wie dlaczego tak jest i skąd się to bierze:wink: Gratulacje za 16 miejsce, ale tego że zdezerterował z budki startowej DH i tam mu nie wybaczę:stupid: SB, masz rację! Plan wykonał! Oczywiście łatwo kogoś rozliczać i krytykować z pozycji wygodnego fotela. Ale wyniki nie biorą się same z siebie, poparte są talentem , ogromną pracą i kasą!Wszystkim malkontentom proponuję wziąć udział w jakichkolwiek zawodach, bez względu na dyscyplinę, i zmierzyć się z innymi. Zobaczycie czy łatwo się wygrywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 SB, masz rację! Plan wykonał! Oczywiście łatwo kogoś rozliczać i krytykować z pozycji wygodnego fotela.... Nie czytasz dokładnie co napisałem:rolleyes::, a napisałem że wykonał częściowo, no bo nie można pisać że w Super-G wykonał, bo był 40 sam pisze że mu wstyd, z DH uciekł, no i dzisiaj w Super-kombinacji poszczęściło mu się był 16. Jeszcze SL, pewnie nie będzie startował i GS no tu może... Wszystkim malkontentom proponuję wziąć udział w jakichkolwiek zawodach, bez względu na dyscyplinę, i zmierzyć się z innymi. Zobaczycie czy łatwo się wygrywa? Nie...nie... tu mylisz pojęcia, każdy z nas ma swoją robotę jeden chodzi do huty, inny wali 8 godzin stemplem na poczcie i każdy ma zrobić swoje i zrobić to dobrze, tak samo zawodnicy dowolnej dyscypliny, to ich robota i mają to zrobić dobrze, a kibice są jakimś tam ogniwem które ma prawo i obowiązek rozliczać zawodników za ich pracę, w końcu pośredni łożą na to pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 SB, nie piszę o Tobie. Poziom naszego narciarstwa alpejskiego jaki jest, każdy widzi. Brak zaplecza, z czego mamy wyławiać talenty, jak 30% młodzieży ma wady postawy czy inne choroby? Ten nasz "rodzynek" jakoś zaistniał na mistrzostwach choć ogromnie pomógł mu w tym pech innych. PS. wstyd by mi było gdyby sponsorował mnie producent części "hart", taki szajs robi ( ale to na marginesie, dla motomaniaków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Oczywiście gratulacje dla Maćka!! Niemniej mam mieszane uczucia. Po błędzie w górnej części trasy podczas zjazdu, dalsza jazda bardzo ostrożna, wyprostowana sylwetka i tak jakoś "na sztywno". Slalom z założeniem żeby ukończyć, ostrożnie, ciężko i bez wiary. Po slalomie 5 pozycji w plecy. Czas łączny mocno przeciętny. Gdyby nie fakt że kilku zawodnikom zależało na jak najlepszym wyniku i postawili podczas slalomu wszystko na jedną kartę (co ostatecznie skończyło się DNF) to była by 3-cia dziesiątka... Jak dla mnie klasę dzisiaj pokazał Ligety - szczególnie podczas slalomu, choć te 2 ostatnie bramki podczas zjazdu też mega... :eek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 Zgadzam się, że kondycja naszych sportów zimowych (poza skokami) jest mizerna i liczymy na talenty,które szczęśliwie raz na jakiś czas się pojawiają, ale z drugiej strony ze względu na klimat, ukształtowanie terenu, popularność, nie powinnismy liczyć na to że staniemy w jednym szeregu z Norwegią czy Austrią. Dla nas punktem odniesienia powinny być Czechy, Słowacja, Bułgaria czy Rumunia i w stosunku do tych reprezentacji jest sens dokonywać porównań. Wybacz , ale bibrzysz waćpan. Jedna z najlepszych zawodniczek ostatnich lat Austriaczka Katrin Zettel chowała się w czymś co nawet ciężko na warunki alpejskie nazwać stacją narciarską. Na całym Hochkarze gdzie Katrin zdobywała szlify nie ma nawet 30 km tras. Z czego czarnych które nadają się do profesjonalnego treningu jak jest pięć kilometrów to ja jestem chińska baletnica. Dało się ?? Dało. Więc proszę mi nie pierniczyć , o naszych poszkodowanych profesjonalistach co nie mają gdzie trenować. Bo mają . Ino brak chęci lub talentu. Jeśli nas zwykłych urzyszkodników nart stać na jeden czy dwa wyskoki w Alpy w sezonie to proszę mi nie wmawiać , że finansowanego przez związek zawodnika nie stać na treningi. Tu mi się przypomina pewna nasza zawodniczka z IO 2006 roku startująca w dyscyplinie zwanej "skeleton' Generalnie to sanki tylko jedzie się na brzuchu i łbem do dołu. Sukcesu jakiegoś powalającego nie osiągnęła. Tylko wyjazd na Olimpiadę sfinansowała z własnej kiesy. Co polecam naszym innym 'profesjonalistą" od sportów zimowych. A Krystyna Pałka zrobiła nam numer i wicemistrzostwo świata zdobyła. :-)))) I cześć jej i chwała !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 12 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2013 "Nightgale",pani Krysi też pomogły rywalki, które wywaliły się na zakręcie. No i te, którym drżały ręce i słabo strzelały. Ale nie o tym. Aby poziom naszego sportu był wyższy należy zacząć pracę od podstaw, a nie od podziału skromnej kasy wg. kryteriów Muchy! Musi panować moda na sport, na ruch. Czyli żeby sport był bardziej dostępny, należy choćby ograniczyć pazerność fiskusa odnośnie opodatkowania sprzętu i usług sportowych. A co by się stało, gdyby zmniejszyć stawkę VAT na sprzęt i usługi no. do 0%? Byłoby taniej, a to ma ogromne znaczenie. Drugą rzeczą jest postawienie na sport w szkołach. Więcej godzin w-f, więcej zawodów, większa ilość nauczycieli i organizatorów wszelkich turniejów, zawodów czy choćby szkolnych rywalizacji. Z tak zorganizowanej "bazy" mozna wyławiać talenty i z nimi pracować. Czyli postawić na pracę trenerów w szeregu różnych klubów. Dopiero taka praca od podstaw może dać jakieś rezultaty! A dziś co mamy? Szkółki piłkarskie kształcące za dużą kasę przyszłych piłkarzy ligowych ( nota bene opłacanych jak europosły), czy prywatne szkolenie za kasę rodziców (tenis). Tu trzeba wspomnieć o wspaniałej postawie i wynikach tzw. paraolimpijczyków. Ogromny szacunek dla ich pracy, zaangażowania i uporu. Zawodnicy na wyższym poziomie sami szukają sobie sponsorów aby móc wystartować w zawodach i trenować. Nie bez znaczenia jest poziom zamozności społeczeństwa i zdolność do ponoszenia wydatków na sport. A nie jest to pierwsza potrzeba większości ludzi którzy ledwo wiążą koniec z końcem. Jakże inaczej jest np w Austrii czy Niemczech. I jeszcze jedna sprawa, budżet państwa wydawany na sport. Z tego co mi się o uszy obiło, to np. Czesi wydają 4 razy więcej niz Polacy. No i czego mozemy oczekiwać? Tylko tego, że co parę lat wyskoczy na areny sportowe jakiś samorodek, talent niesamowity i szczęściarz do sponsorów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 12 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2013 @Bumer : Pomogły czy nie pomogły to stare przysłowie pszczół mówi , że szczęście sprzyja lepszym. :-)) Ale w swojej wypowiedzi dotknąłeś ważnej rzeczy. Sport wśród młodzieży mamy w zaniku. Owszem , zdarzają się perełki , ale generalnie na sport nie ma u nas mody. Kiedyś wpadło mi w ręce jakieś opracowanie dotyczące odsetka uczniów zwalnianych na całe miesiące z lekcji WF. Koszmar. Wspominając swoje szkolne doświadczenia - lata osiemdziesiąte , to dla chłopaka nie było gorszego wstydu i obciachu niż zwolnienie z wuefu. To jak by sobie wytatuować na czole "jestem ciotą nie gadajcie ze mną" Poobijane piszczele po grze w nogę czy siniak pod okiem po meczu ręcznej to był powód do chwały. Tym się szpanowało przed dziewczynami. Bycie reprezentantem szkoły w jakiejś dyscyplinie (niezależnie jak by się tej budy nie lubiło) to była duma. Obecnie poza nielicznymi napaleńcami z coraz mniej licznych szkół sportowych wychowanie fizyczne u młodzieży leży i kwiczy. I nie pomogą nam nawet największe nakłady finansowe jeśli nie zmieni się całościowe podejście do sportu. Praca na lata.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 12 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2013 Oczywiście, że szczęście sprzyja lepszym! A Pałka nawet jakby była 4 czy 5 to i tak byłby to sukces. Gratulacje dla Niej! PS, widzę że "Nightgale" jesteś starej szkoły. To znaczy pamietasz te same czasy co ja. A o podejściu do sportu dzisiejszych dzieci moze świadczyć to, co mnie spotkało. Otóż kiedyś chciałem sprawdzić jak rusza się mój młody kuzyn, łamaga. Poleciłem mu aby biegł dookoła domu, a ja mu zmierzę czas. Dałem sygnał startu a on truchtem ruszył. Jak "przybiegł" na metę spytałem go czego tak ślamazarnie się rusza, przecież biegł na czas! A on odpowiedział, no i co z tego że na czas!!! Ot, takie zrozumienie i podejście do sprawy. Wymyśliłbyś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 12 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2013 Gratulacje dla Maćka! Nie ma co analizować Jego przejazdów, bo chciał być sklasyfikowany i jest to w pełni zrozumiałe. Mimo wszystko uważam, że bez wiekszej ilości startów w zawodach nie ma szans na rozwój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 12 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2013 Nightgale & Bumer, macie wiele racji w tym co piszecie odnośnie polskiego sportu i pracy od podstaw. Żałuję że wygląda to jak wygląda, niemniej w niektórych dziedzinach za sprawą prywatnych inicjatyw coś powoli zaczyna ruszać. Jedna jaskółka wiosny nie czyni... ale mam nadzieję, że w przyszłości przyniesie to oczekiwany efekt. Szkoda tylko że nasze ministerstwo sportu nic nie robi w tym kierunku. A to przytoczone wyżej jaskółki w odniesienu do naszego ulubionego sportu: http://www.ntn.pl/skifighters/racing-skifighters/slowacy-nie-mieli-tegiej-miny/ http://www.tauronbachledaski.pl/ Patrząc na sukcesy i zaangażowanie tych dzieciaków i trenerów, nie wykluczone ze za parę lat w Pucharze Świata będziemy mieli godną reprezentację. Niestety same chęci nie wystarczą, parafrazując Kononowicza: jak nie będzie kasy to nie bedzie niczego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi