Maximus_89 Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 Hej, wybieram się na coroczny tygodniowy wypad do Austrii. Cel podróży - dzienna jazda na nartach w godzinach 9-15:30. Dlatego też szukam ośrodka, z dużą ilością tras. Niestety pech tak chciał, że nie udało mi się wyjechać jak co roku w okolicach stycznia/lutego, a dopiero na wiosnę. Do głowy przychodzą mi właściwie 3 warianty. Najbardziej zainteresowany jestem chyba Soelden i pobliskim Obergurgl. Chciałbym jednak skorzystać nie tylko z 3 tysiączników w Soelden, ale z większej liczby tras jakie oferuje ten ośrodek i wspomniane Obergurgl. Martwią mnie troche informacje śniegowe w dolinie Soelden - 25cm. Druga opcja to Serfaus-Fiss-Ladies. Nieco więcej tras niż w Soelden (nie licząc Obergurgl do którego chętnie bym wstąpił po drodze). Warunki śniegowe na tę chwilę w dolinach to 90cm. Trzeci wariant to Ischgl. 100cm w dolinach. Absolutna rezerwa to Stubai. Lodowiec z największą ilością tras. Warunki śniegowe w tym okresie też chyba tam będą najlepsze. Ale nie chciałbym całego tygodnia spędzać na lodowcu. Wolałbym coś z powyższych opcji. Jadąc do Soelden mam już upatrzoną kwaterkę w Langefeld za 20E za dzień od osoby. Szukałem w SFL ale wszystko drogie. Tam raczej poza tymi trzema miejscówkami musze sie rozgladac, żeby w tych pieniadzach nocleg znaleźć. Ale to drugorzędna sprawa. Najważniejsze to jak największa liczba przygotowanych tras zdolnych do jazdy Co byście proponowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 Serfaus-Fiss-Ladis raczej odpada - nad miejscowością Fiss jest taki szeroki stok, sięgający tylko 2350m, wystawiony na słońce i jak kiedyś byłem w marcu to był już w znacznej części pozbawiony śniegu. Prawdopodobnie będzie można jeździć tylko w części na lewo od Serfaus i może całkiem na "prawym" skraju patrząc na mapę, czyli sporo tras odpadnie. Solden i Ischgl wydają się pewniejsze, z tym że w Solden nie byłem więc nie mam porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 Witaj! W kwietniu, jeżeli przygrzeje, możesz mieć problem z jazdą na wszystkich trasach w Ischgl, ale pojeźdźić pojeździsz. Największy problem będzie ze zjazdem do miasta, ale można wtedy kolejką. Stubai masz pewny, nawet na początku maja jest spokojnie z jazdą. A i tak to wszystko zależy, jakie będą temperatury. Na razie śniegu pod dostatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 W Solden masz mnóstwo tras powyżej stacji pośredniej, do tego lodowiec, więc na ilość śniegu w dolinie nie patrz. Ja w styczniu zjeżdżałam zazwyczaj kolejką na dół. Znajomi raz pojechali czerwonym zjazdem z Gigijoch w dół i w ogóle im się nie podobało, po południu były tam jedynie gigantyczne muldy i lodowe połacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maximus_89 Napisano 15 Marzec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2012 Wybór padnie albo na Solden albo Stubai. W obu miejscówkach mam wstępnie zarezerwowane noclegi. Mam jednak pytanie do bywalców Solden w tym terminie. Na Stubaiu idealne warunki do jazdy będą zapewne przez cały dzień. A jak w Solden patrząc na zbliżające się temperatury w granicach 12-18*C? Nastawiać się, że raczej w okolicach godziny 11-12 bedzie juz kasza? Chodzi mi o caly osrodek. Jeśli mam jechać do doliny Oetztal tylko na lodowce to wole dolinę Stubai. Taniej i lepsze warunki. Za Oetztal przemawia większa liczba tras i dodatkowo Obergurgl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi