bociek28 Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 witam Obecnie mam buty salomom mission 6 stwoerdziłem że czas na zmiane gdyz były to buty kupione do nauki smigam w nich juz 2 sezony. W oko wpadły mi 3 modele heady vectory 100-110 salomony impacty 100-110 oraz salomony x3 120 i teraz nie wiem co wybrać jako że niemam gdzie zamierzyć vectorów. Czy wectory są godne uwagi ? Jak wypadaja na tle ww. salomonów, i najważniejsze czy dalej szukać headów czy raczej dać sobie spokój i zainwestować w salomony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 Sam 2 tygodni temu miałem podobny dylemat kupiłem hedy vector 110 i jestem b.zadowolony Ja mam szeroką stopę więc to but na mnie,bardzo wygodne. http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/14772-Buty-Salomon-Quest?p=149591&highlight=#post149591 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 21 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 (edytowane) a gdzie je znalazłeś?? o x3 też słyszałem dobre opinie:) ale nigdzie w okolicy nie ma sklepu gdzie sa te trzy modele;( Edytowane 21 Luty 2012 przez bociek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 Katowice-Silesia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 21 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 intersport?? czytałem gdzies ze buty oraz narty wykonywane dla wielkich sieci różnia sie od katalogowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 nie to nowy sklep po drugiej stronie,nie pamiętam nazwy,jeśli chodzi o sieciówki np intersport-bez obaw to nie makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 Wymieniasz buty o trzech różnych szerokościach X3 97mm, Impacty 100, Vectory 102mm, X3 występuje też chyba w wersji szerszej 100mm, najlepsze będę te z nich, które będą pasować na twoją stopę, jeśli noga wejdzie Ci dobrze do Impacta to zapomnij o Vectorach itp. Jeśli jeździsz na nartach dwa sezony to na co Ci przydadzą się twarde buty race jak Salo X3? Najpierr określ dobrze długość buta a potem dobrze dobierz szerokość. Najlepsze są buty dobrze dopasowane, takie, które nie latają ale na etapie kupna dopina się lekko, na początkowe zabki klamer, jeśli od razu je dociągasz mocno klamrami to są za duże i poszukaj innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 21 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 (edytowane) a to nie wiem co tam jeszcze takiego jest:) a mieli także salomony?? ano po to zeby znowu za sezon czy dwa nie zmieniac butów bo niestety wkładka w starych salomonach troche sie wydeptała:) jestem na nartach praktycznie w każdy weekend jeżeli warunki sniegowe dopisują Edytowane 21 Luty 2012 przez bociek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 Tak,jest w czym wybieradż,najlepiej jak byś sobie podjechał i poprzymierzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 21 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 jestem tam praktycznie raz w tygodniu ale naprawde nie wiem co to może być za sklep:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 Dobra znalazłem paragon Exisport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 21 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 o to nawet nie wiedziałem że tam mają sprzet narciarski:) a jak z cenami? aha i sa to wersje pudełkowe czy marketowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 21 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2012 Wymieniasz buty o trzech różnych szerokościach X3 97mm, Impacty 100, Vectory 102mm, X3 występuje też chyba w wersji szerszej 100mm, najlepsze będę te z nich, które będą pasować na twoją stopę, jeśli noga wejdzie Ci dobrze do Impacta to zapomnij o Vectorach itp. Jeśli jeździsz na nartach dwa sezony to na co Ci przydadzą się twarde buty race jak Salo X3? Najpierr określ dobrze długość buta a potem dobrze dobierz szerokość. Najlepsze są buty dobrze dopasowane, takie, które nie latają ale na etapie kupna dopina się lekko, na początkowe zabki klamer, jeśli od razu je dociągasz mocno klamrami to są za duże i poszukaj innych lepiej POSŁUCHAJ rad kolegi + poczytaj na forum posty o butach, mierzeniu itp. Może to zaoszczędzić wielu rozczarowań, bólu i wyrzuceniu pieniedzy w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 22 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 troche poczytałem ale powiem szczerze dalej nie wiem do konca na co zwórcic uwage zeby dobrac idealnie but Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bańka Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 zeby dobrać idealnie but trochę trzeba jednak poczytać, i trafić okazję to i portfel lżejszy niebędzie, ja np: czytałem czytałem ,i znalazłem dalbello rampage za 200 zł od Michała T. na twoim miejscu wziąłbym te impacty, ale też bym uważał bo nie ufam head-om nawet nartom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 na początek zmierz długość stopy i jej szerokość... pozwoli to określić jakie buty potrzebujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 22 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 długosc 27,5 28 a szerokość 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 długosc 27,5 28 a szerokość 25cm zmierz jeszcze raz dokładnie... najprostszy domowy sposób to odrysować na kartce szablon stopy a potem zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Bociek, ile masz szerokości ??? 25cm ??? Tyle to płetwy do pływania mają :wink: Zmierz jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 22 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 hehe coż ja to napisałem:) 10,5 bez skarpetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 hehe coż ja to napisałem:) 10,5 bez skarpetki Czyli modele o szerokości poniżej 102mm możesz sobie darować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Szerokość nominalna buta jest podawana przez producenta dla każdego modelu dla rozmiaru przeważnie 26, ze wzrostem numeru szerokość również rośnie chyba o 1,2% co numer. Mierzenie stopy linijką na szerokość jest mniej więcej tak dokładne jak mierzenie odległości z Wąchocka do Starachowic rzucając beretem pod wiatr. Jak nie można fachowo zmierzyć szerokości stopy to trzeba mierzyć buty, jak noga wchodzi do węższego i jest ok - dajmy na to do 100mm to należy zapomnieć o szerszym nawet jak wydaje się niesamowicie wygodny - ta wygoda często jest złudna i wynika właśnie z większego luzu, wrażenie redukowania luzu w bucie przez mocne dopinanie klamer to półśrodek i miewa krótkie nogi - może szybko zabraknąć klamer do dopięcia. Dobrze dobrany but nie wymaga mocnego dopinania bo właśnie mocne dopinanie redukuje zbędny luz - mówię o dolnych klamrach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 22 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 (edytowane) vectory 103 a impacty 100-106 w cs nie wiem na ile cs może poprawić dopasowanie buta oraz czy jest to znacząca przewaga nad vectorami Edytowane 23 Luty 2012 przez bociek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 23 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2012 a jak mierzyć na długość czy palce musza dotykac do przedniej scianki buta czy moze być lekki luz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2012 A może podjechałbyś do sensownego sklepu narciarskiego sprzedającego buty jak sprawdzony TirolSki w Rudzie albo sprawdzony (nie przeze mnie) serwis M.Szafrańskiego w BB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi