esi70 Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 Witam,moja żona zamierza przejść z SL9 150 cm na CLOUD9. .Co bardzo istotne żona mierzy164 cm i waży (mam na dzieję że nie stoi teraz za moimi plecami) 85+.Jaką długość ma kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 160-165cm, przesiadka może być dziwna bo SL9 to były twarde narty i trudne a Cl9 to miękka narta damska, może lepiej jakiegoś średniego unisexa w Stylu Progressor 8+ czy coś w tym stylu. Nie wiem czy Cl9 był pomyślany na cięższą osobę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 160-165cm, przesiadka może być dziwna bo SL9 to były twarde narty i trudne a Cl9 to miękka narta damska, może lepiej jakiegoś średniego unisexa w Stylu Progressor 8+ czy coś w tym stylu. Nie wiem czy Cl9 był pomyślany na cięższą osobę Nie wiem jak SL9 w porównaniu bo nie jeździłem, ale CL9 nie jest miękką nartą. Ocena wedle autopsji na 151 cm. No ale ja ważę 80 -1,5 także to może dlatego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 To na odwrót jak ja. Stara Sl9 (02-04) to twardość mniej więcej dzisiejszej pierwszej slalomki, później migrowały ku dzisiejszej sc. Myślisz, że Cl9 jest zrobiona i wymyślona tak, by jeździła na niej na co dzień osoba o wadze 85kg? Ile one wytrzymają w stanie "twardym" i trzymającym. Trochę gdybam ale mam tu wątpliwości. Jedna SL9 moja to ważyła chyba tyle co para CL9:eek::biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 Nie neguję, że SL9 jest twardsza. Co więcej przychylam się do stwierdzenia, że jakikolwiek Cloud nie był konstruowany na 80+, wszak takich niewiast zbyt mnogo na stoku nie uświadczysz. Jak tylko tyle, że nazwać ja miękka "samą w sobie" jest nadużyciem Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Ok - nieco wchodzimy w semantykę:biggrin: bo co znaczy twarda a co miękka, w takiej dyskusji to pewne logiczne uproszczenie i albo mierzymy sobą, albo światem albo też porównujemy do najbliższego "słupka milowego". Ja porównywałem do słupka a tym w temacie była dla mnie Sl9 i podanej wagi - w sumie porównanie nieprecyzyjne bo nie wiem, z którego rocznika (a te narty z upływem lat miękły), z mierzeniem sobą no to każdy będzie miał inaczej a przy mierzeniu światem to można o nich napisać, że są twarde bo przecież są setki modeli przy których ta narta zasługuje na opis "twarda". W sumie racja i tak jest nasza:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIND Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Swoją droga ostatnio znacznie zmniejszyła się własnie waga nart. Nowe modele które pojawiaja sie na rynku są znacznie lżejsze. Porównywałem Volkl SL z przed 3 lat z tegorocznym oraz SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 To prawda, po części to kwestia zdecydowanie lżejszych wiązań i mniej masywnych, cieńszych płyt. Chyba trochę technologia a trochę mniejsza ilość "narty w narcie" - dzisiaj deski są bardziej elastyczne i przyjaźniejsze (łatwiejsze) - inne. W zeszłym roku wsiadłem na komórki slalomki i przeżyłem deja vu - poczułem się na nich jak na starych Sl9 pierwszej generacji (2002) - te sklepowe dechy były wtedy bardzo sztywne, podobnie np Elany SLX czy Atomic Sl11 z tamtego okresu - sztywne, twarde, ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi