woocash Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Armatki sypią śniegiem, Świętokrzyskie wyciągi mają ruszyć w weekend. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 W Tumlinie już jeżdżą testowo, więc jutro ruszy Jutro rusza też Bałtów o 12, a Stadion o 16. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Przyszla zima,zaczeli sniezyc bo mialem jutro wracac.Niestety Allach ma inne zdanie na ten temat i statek dalej stoi na redzie :. Na pocieszenie na razie zostalo ogladanie przez lornetke sniegu w algierskiej czesci Atlasu(musze przyznac ladne gory). Jeszcze te kilka dni poczekam,zeby dobrze nasniezyli i po niedzieli mam nadzieje na Telegrafowanie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Przyszla zima,zaczeli sniezyc bo mialem jutro wracac.Niestety Allach ma inne zdanie na ten temat i statek dalej stoi na redzie :. Na pocieszenie na razie zostalo ogladanie przez lornetke sniegu w algierskiej czesci Atlasu(musze przyznac ladne gory). Jeszcze te kilka dni poczekam,zeby dobrze nasniezyli i po niedzieli mam nadzieje na Telegrafowanie :smile: Ooo pojawił się zły Wróż. Zaczarowałeś sobie Hucu zimę dopiero na swój powrót i myślisz, że Ci to ujdzie płazem? Do zobaczenia w Polsce :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Coz... jak sie dobrze zyje z Krolowa Sniegu to sporo mozna w tej kwesti zalatwic :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Nartowałem dziś w Bałtowie. Ośrodek nazywa sie "Szwajcaria (?!) Bałtowska". Stok ma ok 400-500m dł, dość płaski, taka slizgawka. Warunki panujace na stoku oceniam dobrze, wszystko praktycznie z armatek. Podczas gdy dziś jeżdziłem, czynne były jedynie orczyki i trasa zlokalizowana przy nich. Krzesło i trasa przy krzesle miała ponoć dziś ruszyć. Bałtów to taki "kombajn" turystyczny. Oprócz stoku narciarskiego są tam jakieś mini ZOO, jazda konna, kuligi, kino, knajpy, wioska Mikołaja, dinozaury, spływ kajakami i lich wie jeszcze co. Parkingi są za darmo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 27 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 tumlinno i stało się :biggrin:rozpocząłem sezon lokalnie. dopiero w niedzielę po południu, ale przy takiej obsówie to i tak nie ma znaczenia. zrobiłem kolejną rozgrzewkę z młodym i rozruch sprzętu. warunki ok jak na początek. mam nadzieję że dosypią. po prawej parę minerałów. ludzi nie za wiele, szczególnie jak zrobiło się cieplej :biggrin:reszta po staremu. sorki za fotki z fona :sorrow: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Czy jeden gość ze stolicy zielonej wyspy mógłby zrobić kleine WZF 03.lutego 2014 w ciągu dnia. Z przyjemnością np. Telegraf? :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 28 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Czy jeden gość ze stolicy zielonej wyspy mógłby zrobić kleine WZF 03.lutego 2014 w ciągu dnia. Z przyjemnością np. Telegraf? :biggrin: Mariusz się pewnie niebawem wypowie jak już się wykopie ze śniegu w Madonna di...cośtam :biggrin: Jeśli o mnie chodzi, to ja będę w Zillertal :frown:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Mariusz się pewnie niebawem wypowie jak już się wykopie ze śniegu w Madonna di...cośtam :biggrin: Jeśli o mnie chodzi, to ja będę w Zillertal :frown:: http://www.skionline.pl/pogoda/kamery-na-stokach,wlochy-val-rendena-madonna-di-campiglio-zona-5-laghi-patascoss,kamera,46.html Dziś Mariusz to chyba nie pojeżdzi w Madonnie:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 28 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2014 Czy jeden gość ze stolicy zielonej wyspy mógłby zrobić kleine WZF 03.lutego 2014 w ciągu dnia. Z przyjemnością np. Telegraf? :biggrin: Z przyjemnością :happy: Telegraf pasuje jak ulał. Michała co prawda nie będzie, ale Andrzej może dopisze, Mariusz też po powrocie z Madonny będzie pewnie głodny nart :stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamils48 Napisano 29 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2014 Czy ktoś sie wybiera do Bałtowa na otwarcie snowparku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 13 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Telegraf po ulewie jak Feniks...Telegraf po ulewie wczoraj :frown::...więc dziś szybka akcja ...bo w nocy na minusie było:angel:.uspokajam nerwowych: :nadal jest jak było tzn. śniegu full i po przymrozku nocnym do 14-tej jazda fajna. ludzi jak zwykle:stupid:...dużo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Telegraf po ulewie wczoraj :frown::...więc dziś szybka akcja ...bo w nocy na minusie było:angel:. uspokajam nerwowych: :nadal jest jak było tzn. śniegu full Full to chyba tylko leżajski,w knajpie pod Telegrafem. Kilka dni temu co niektórzy ''dokopali'' się do kamieni na slalomie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 13 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Full to chyba tylko leżajski,w knajpie pod Telegrafem. Kilka dni temu co niektórzy ''dokopali'' się do kamieni na slalomie : nie wiem co było kilka dni temu bo byłem w zillertal :stupid: wiem co było dziś a było ok i zero minerałów :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Full to chyba tylko leżajski,w knajpie pod Telegrafem. Kilka dni temu co niektórzy ''dokopali'' się do kamieni na slalomie : Bo ryjecie te same miejsca w skrętach co zjazd, to co tu się dziwić :crazy: Telegraf po ulewie wczoraj :frown::...więc dziś szybka akcja ...bo w nocy na minusie było:angel:. uspokajam nerwowych: :nadal jest jak było tzn. śniegu full i po przymrozku nocnym do 14-tej jazda fajna. ludzi jak zwykle:stupid:...dużo Miód na oczy jak to czytam, bo boję się, że e-skipassa nie wykończę w tym sezonie :stupid: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Ja natomiast na przekór wszystkim przeciwnościom ( pisałem o fatalnej kontuzji kolegi jakiej doznał na tym stoku), wybrałem się właśnie 13 lutego 2014r na wieczorną jazdę w Bałtowie. Powiem tak, po ostatnich opadach i występujących w regionie temperaturach, jestem zaskoczony jakością stoku! Można powiedzieć, bez zarzutu. Przy krześle i snowparku stok jakby gładszy i bardziej twardy niz przy orczyku, ale i tam warunki dość dobre. Szkoda tylko że stok krótki i łagodny. Nie wiem jakie długości tras podaje ta stacja, ale wg aplikacji "Moje trasy", dwa zjazdy w dół i jeden w górę krzesłem , dały razem 1,63 km. Przewyższenie coś koło 50 m a max prędkość jaką udało mi się uzyskać to 48,79 km/h. Aha, dwie godziny jazdy kosztuje 45zł. Drogo jak na taka ślizgawkę! :sorrow: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 16 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Bodzentyn i KrajnoDziś do południa wybrałem sie na stok w Bodzentynie. Zastałem tam dość mizerne warunki do jazdy na nartach, no ale czego sie spodziewać po 3 tygodniach odwilży i kilku dniach deszczu. Stok funkcjonuje ostatkiem sił. Moze jak zmieni się pogoda stok definitywnie nie zdechnie. Za 3 godziny jazdy płacimy tam na tygodniu 20 zł, 30 w weekendy. Stok ma koło 500m długości i jest dość łagodny, ale drugi po Telegrafie biorąc pod uwagę nachylenie. Są tam 2 orczyk,i ale tylko jeden czynny. Jest to dość żwawy talerzyk, dość mocno szarpie, istne rodeo! Jak widać na zdjeciach obsługa reanimuje stok dowożąc snieg na przetopy i lodowe przetarcia.Zjechałem tam 4 razy i udałem się do Krajna. Tu warunki były lepsze. Stok bardziej równy, brak przetarć i lodu. Cała trasa pokryta tzw. cukrem. Stok łagodny o długości ok 600m. Czynne dwa talerzyki, bardzo ślamazarne. Zdziwiony byłem że dziś mogłem na tym stoku osiągnąc -uwaga- 52,11 km/godz!!!. Oczywiście tak w Bodzentynie jak w Krajnie, parking gratis. Ośrodki posiadają wypozyczalnie sprzętu oraz są tam bary. W Krajnie wszystko o wiele lepsze, zaplecze z restauracją to nowy dość porzadny budynek. Parking utwardzony kostką. Krajno jest drozsze, 1 godz. 20 zł, 2 godz. 35, zł, 3 godz. 45 zł. W tym ośrodku jest organizowana fajna impreza. W sobotę od godz 20 do godz 24 jezdzi się za 20 zł, a gra muzyczny ratrak. Jak długo jeszcze pojeżdzimy na kieleckich stokach? Nie pytam Janka bo sie boję odpowiedzi. Mam tylko nadzieję że ci wszyscy przepowiadacze pogody się mylą i za 2 -3 dni znów zawita do nas zima! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 16 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 Oj biednie to zaczyna wyglądać, a jak rozmawialiśmy, to miałem tam jechać w tym tygodniu :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 16 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2014 tumlin 16.02.14Dzięki Bumer za relację.To dorzucę Tumlin.Postanowiłem rano odreagować :biggrin: wczorajsze imieniny, więc zerwałem się z łóżka z samego rana o 10 i kazałem młodemu się ubierać też. :frown::temperatura +7 więc wiadomo jak jest. samochodów nawet parę było tzn. w związku z tym, że pole rozmaka i jest fajne błotko :stupid: i nie można parkować po prawej stronie, to parkowanie tylko po lewej i wzdłuż drogi.wzięliśmy karnety na 2 godz. (35zł), śniegu nawet sporo, oczywiście ciężki i rozbebrany. wrzucam temat młodmu, że nie ma złych warunków :stupid: i tsza ćwiczyć na tym co jest. sam zaliczam fajną glebę, jak mi nartę złapało:applause: więc przestawiam narki na miekkie i dajemy dalej. przy lesie robię sobie trasę tzn. dokopuję się do lodu i mam warun :biggrin:. dajemy jeszcze chwilę i do domku. Całkiem spoko. Trzeba się cieszyć, że jest co jest! przy sprzyjających warunkach jeszcze powinno starczyć na chwilę :applause: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 17 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2014 Odwiedziłem dziś rano Telegraf, żeby zobaczyć jakie są warunki i nie wyglądało to źle. Stok wygląda na pierwszy rzut oka ładnie, wyratrakowany, nie widać żadnych prześwitów, kamieni, itp. Śnieg twardy, dość mocno zmrożony po nocnych przymrozkach i pewnie bardzo szybki. Dziś nie bardzo mogę, ale jutro melduję się tu o 10 :smile: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 18 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2014 Jak postanowiłem tak zrobiłem. Kilka minut po 10 podjeżdżam na parking, na którym stało już kilkanaście samochodów, szybka zmiana butów jeszcze nie w błocie i omijając kasę, bo trzeba wykorzystać e-skipass od razu do bramek i krzesłem na górę. W nocy było -3, więc stok z północną ekspozycją ładnie zmrożony, nawet równy, śnieg twardy i szybki. Oj trzeba naostrzyć krawędzie, bo narty uciekają trochę. Nigdzie żadnych minerałów, kamieni czy prześwitów. Widać, że na trasie jest ok 40-50cm ubitego twardego śniegu. Temperatura w cieniu +7, w słońcu +20, czyli wiosenna jazda w środku zimy i stok do 13 naprawdę dobrze się trzyma. Pierwszy wjazd krzesłem, tak było po 10: Widok z góry: Niektórzy próbują uczyć tu małe dzieci jeździć na nartach, co dla niektórych dzieciaków jest traumatycznym przeżyciem, katorgą i zrażeniem się do nart. Tak jak dwójką młodych snowboardzistów próbujących uczyć, a raczej zjechać chyba z młodszym rodzeństwem na dół. Jadąc wyciągiem w górę widzę, że jeden z dzieciaków przewrócił się, narty mu się poplątały i nie może poradzić sobie w ogóle, a Ci niby odpowiedzialni odjechali, tylko został przy nim ten jeden na snowboardzie klęknął i patrzy się jak przerażony dzieciak się męczy i nie może sobie dać rady. Wielu dorosłych przejeżdżało obok, omijało i miało w d... tą sytuację. Po wjeździe wyciągiem na górę, zjechałem do nich, pomogłem dziecku wstać i jakoś zsunęli się na dół jeszcze kilka razy przewracając się. Dzięki Bogu drugi raz nie wjechali na górę z tymi dzieciakami. Zbiornik na wodę i wiosna wokół: O 13 warunki były takie jak na zdjęciach, trochę małych nasypów śniegu, trochę bardziej miękko, ale po boku trasy przy wyciągu, dalej beton: No i parking... myślałem, że będzie większe błoto: Wg iSki Trackera zjechałem sobie w sumie 33 razy, zrobiłem w dół 17,63km, a max. prędkość 84km/h 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 20 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2014 We wtorek 18.02. do południa warunki na Telegrafie były bardzo dobre (relacja powyżej), wieczorem już ciężkie (relacja Marboru w innym wątku). Przez dwa dni trochę się zmieniło. W Kielcach temperatury i w dzień i w nocy na plusie, więc śnieg miękki, mokry, cukier. O ile o 10 i przez następną godzinę było jeszcze w porządku może też przez niewielką ilość narciarzy, to po 11 kiedy też dojechał Michał (Mifilim) i kilkanastu innych narciarzy warunki psuły się z każdą minutą, a jazda stawała się coraz trudniejsza i mniej przyjemna, a co jakiś czas narty przytrzymywało w zaspach mokrego śniegu. Mimo wszystko, ponad 3 godziny jeżdżenia, 32 zjazdy, tak że może być. Nie rozumiem tylko za bardzo wskazań iSki trackera, który nie jest chyba zbyt miarodajnym narzędziem zwłaszcza jeśli chodzi o osiągniętą prędkość maksymalną, a także pokonany dystans zjazdów. Pierwsze 3 zjazdy zrobiłem dość szybkie jadąc szerokim promieniem na krawędziach. Do tego momentu iSki pokazało mi v-max. 80km/h. Czwarty zjazd rozpędziłem się prosto z krzesła i zjechałem centralnie na krechę, patrzę w aplikację, a tam dalej v-max. 80km/h. W domu zrzuciłem to na profil i na wykresie prędkości faktycznie widać wyższą prędkość w 4 zjeździe, ale nie odzwierciedliło się to w podanej v-max. A generalnie początek jazdy wyglądał tak: Tak było pod dolną stacją krzesła i na dość dużym obszarze stoku po 3 godzinach jeżdżenia: PS. Nagrałem jazdę Michała na kilku filmikach, ciekawe czy podda się ocenie :tongue: mi tam osobiście podobała się jego jazda, no ale ja się nie znam :smile: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 20 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2014 (edytowane) Dawaj jazdę,popastfimy się :biggrin: Jak dla mnie po tych dwóch zdjęciach spoko,ale ja się nie znam :wink: Edytowane 20 Luty 2014 przez marcinn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 20 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2014 Przesłałem Michałowi filmiki, to teraz on musi chcieć się pokazać, jego molestujcie :crazy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi