marionen Napisano 19 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2017 Rąblów? Nazwa brzmi zachęcająco! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2017 (edytowane) 7 minut temu, marionen napisał: Rąblów? Nazwa brzmi zachęcająco! Żeby Cię Mario bardziej zachęcić, to napiszę Ski Arena Rąblów Trzy wyciągi i trzy trasy: 130 metrów, 350 i 400 metrów A tak na poważnie, to jest nawet taki cykl zawodów, który się nazywa "Puchar Lessowych Wąwozów", czy coś takiego... Trzy dni ścigania: Stok Narciarski Kazimierz Dolny nad Wisłą, Parchatka i Rąblów właśnie Wszystkie leżą w odległości do 10 kilometrów od siebie - tuż za królową polskich rzek, na wschodzie Dobry temat dla Ciebie na za rok w tym roku jest już po zawodach Edytowane 19 Luty 2017 przez marboru 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 (edytowane) Wichrowo w Szwajcarii Bałtowskiej by Bumer Zastosuję się do pewnych konwencji dla relacji. Wstaję rano, co tu robić. Na dworze (polu, kłaniam się nisko Krakusom) piździ ale słoneczko przedziera się przez chmurska. Myję się, golę, ubieram. w tym czasie konsultant ( dla nieobeznanych- zona) robi sniadanie. Przy śniadaniu proponuję wspólny wyjazd do Bałtowa. -Głupi by pojechał, odpowiedziała mi konsultant popijajac kawkę. Cóż było robić, ubieram się zastanawiajac co założyć. Ubieram się lekko i biorę cienkie rekawiczki. Pakuję sprzęt do auta i w drogę. Po drodze "rzeż". Po drodze słucham radia z którego lecą informacje o wichurach. W całej południowej Polsce fuka wietor, hruby wietor!!! Moja "szkieletczyzna" słynie z wiatrów. Czekam na informacje lokalne, ze na przystanku w Bielinach chłop ziewnał pod wiatr, który z taką siła wpadł mu do ust i dalej, że guzik od portek w pasie mu urwało! Wtem wyobraziłem sobie odwrotną sytuację, baba idąca z wiatrem do sklepu, otworzyła usta mówiąc dzień dobry sąsiadce, a podciśnienie wyrwało jej treść żoładkowa. Musiała się wrócić do domu aby napić się herbaty. Czekam na katastroficzne wieści, że w elektrowni wiatrowej pod Bodzentynem śmigła tak rozgoniło, ze się pourywały! Nic z tych rzeczy, ino jakieś linie pozrywane i dach w Krakowie spadł. I to nie cały ale kawałek. Zajeżdżam na parking przed wyciagiem krzesełkowym. Bioły jęzor stoku wygląda nieżle. Temperatura 10 stopni na plusie. Jazda jest dobra. Stok mimo miękkości jest bardzo szybki. Na trasie niezbyt dużo ludzi, przeszkadza nieco "drób", czyli mali, młodzi narciarze. Trza uważać panie, trza uważać. Pojeżdziłem trochę przy krzesełku, a te co pewien czas staje czekając na uspokojenie się wiatru który wieje jak opętany "łot Świętego Krzyza". Przenoszę sie na łorcyk. Tu warunki podobne, śnieg mokry i miekki. Na trasie pojawiają się siwe plamy roztopionej mazi śniegowej. Przy krzesle to nawet ziemia lita wyszła. Śnieg topi sie i woda strumyczkami spływa do Kamiennej. Trasa pod łorcykiem reanimowana w kilku miejscach. Przy dolnej stacji wykonano specjalny mostek i z "jeziorka" odpompowuje się wodę. Wracam na stok przy krześle, a spiker przez megafon gada, że z uwagi na wietor krzesło zaraz stanie. znów oddalam się na łorcyki. Jeżdżę tam do końca. Ostatni zjazd robię przy krześle bo blisko mi do auta. robie ostatnie zdjecie. Czyzby ostatnie? Czy stak jakoś ocleje? Oby, szkoda tak rozstawać się znów prawie na cały rok. Może ten wietor zaduje jakieś zimno i śnieg? Moze jeszcze pojeżdzimy w Szwajcarii Bałtowskiej. Edytowane 24 Luty 2017 przez Bumer 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 Ale mi się udało zdjecia poprzedzielać tekstem! Hi, hi, hi.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 Baba Jaga Bodzentyn. Dziś na swojej stronie na facebooku stacja narciarska Baba Jaga w Bodzentynie poinformowała, że zakończyła sezon. Szkoda, bardzo szkoda. No ale po takich deszczach, przy takiej temperaturze to chyba musiał się tak stać. Jeszcze przedwczoraj informowali, że przerywają działanie stacji aby przygotować się do uruchomienia w weekend. Nie udało się, szkoda. Sezon był krótki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 (edytowane) Masz jeszcze Szwajcarię Andrzej,Bałtowską oczywiście Ups.Teraz doczytałem że może być różnie Edytowane 24 Luty 2017 przez marcinn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 1 godzinę temu, Bumer napisał: Baba Jaga Bodzentyn. Dziś na swojej stronie na facebooku stacja narciarska Baba Jaga w Bodzentynie poinformowała, że zakończyła sezon. Szkoda, bardzo szkoda. No ale po takich deszczach, przy takiej temperaturze to chyba musiał się tak stać. Jeszcze przedwczoraj informowali, że przerywają działanie stacji aby przygotować się do uruchomienia w weekend. Nie udało się, szkoda. Sezon był krótki. No to załapałem się prawie na ostatnią chwilę. Myślałem, że pociągnie dłużej ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 46 minut temu, marionen napisał: No to załapałem się prawie na ostatnią chwilę. Myślałem, że pociągnie dłużej ! Raz ze się zalapales, toś jeszcze jakieś frukty wywiózl ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 Oj tam, oj tam. Tylko dyplom, zegarek i pucharek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 37 minut temu, marionen napisał: Oj tam, oj tam. Tylko dyplom, zegarek i pucharek . Wiesz, mnie w Szczyrku tez kiedyś dali dyplom i zegarek, taki na ścianę. Do dziś wisi w kuchni! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 25 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2017 Widzę Andrzeju, że pośmigałeś w tych dosyć trudnych warunkach Dzisiaj w Radomiu delikatny minus, słoneczko i biało - pewnie jutro z samego rana Paula pociśnie z Expatem do Bałtowa. Mam nadzieję, że z tych naszych górek choć Bałtów przetrwa - tam w snowpark kilka górek ze śniegu jest usypanych - w razie czego pewnie rozprowadzą ten śnieg po całym stoku. Dzięki za relację! ...no i do zobaczenia na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 25 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2017 22 godziny temu, Bumer napisał: Wiesz, mnie w Szczyrku tez kiedyś dali dyplom i zegarek, taki na ścianę. Do dziś wisi w kuchni! Ja dostałem tylko na łapkę, jakbym powiesił w kuchni, to nie widziałbym która godzina. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 27 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2017 Italia Bałtowska Dziś znów Bałtów. Ośrodek czynny od godz 13 do 20, w weekendy dłużej, bo od rana. Najlepsze jest to, że wszystkie karnety są za pół ceny, ja jeżdziłem 2 godz. za 17 zł!!! Takie ceny powinny obowiazywać zawsze! Inne ceny natomiast mnie zastanowiły. Zapomniałem wziąć kijów. Poszedłem do wypożyczalni i pożyczyłem nz 3 godz. Po skończonej jeżdzie zapłaciłem 10 zł. Skoro kije kosztują około 100 zł, a narty 10 do 20 razy tyle, to wypożyczenie tych drugich powinno kosztować min. 100 do 200zł za 3 godz aby zachować proporcje do ceny kijów. Jak do tego dołożyć bity, kask.... Kije nie bardzo zużywają się więc skad taka cena? No ale nie o tym. Stok był równy, ludzi mało. Kasa robi jedynie ta przy łorcykach. Widziałem nawet sztruks wytopiony przez "sole" ! Sole operowało fest, w aucie miałem 16 stopni na plusie. Z początku jazda nie była przyjemna, śnieg był wolny i mało śliski. Tak po 15, jak sole zaszło za górke i zrobił się cień, śnieg przyspieszył. No i se pojeżdziłem. Trasa najdłuższa, ta objazdowa jest już prawie nieprzejezdna, wylazła ziemia. Po pierwszej godzinie zmieniłem narty na bardziej miękkie. Dokończyłem jazdę na nich. Zdjęć stoku nie daję dużo bo to chyba najbardziej obfotografowany stok na forum. Daję natomiast widoczki Bałtowskich "Dolomitów". A co, jak Italia Bałtowska to i Dolomity Bałtowskie! Jak słońce przygrzeje, stok niedługo przestanie działać. Szkoda. Na górze natomiast widoki będą lepsze, ośrodek rznie drzewa! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2017 Te drzewa to chyba rżną w wąwozie przy drodze? Poszerzają tam "autostradę"? Fajne te sole Widzę, że przejąłem dyżur Dzięki za relację - póki warunki jako takie są i ceny spadły - warto na świeżym powietrzu trochę poprzebywać. Pozdro Andrzeju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 27 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2017 Teraz zamieściłem zdjęcie korzeni po drzewach na szczycie góry stoku narciarskiego w Baltowie. Poprzednio z drogi pomiędzy Ostrowcem Baltowem. Rzeczywiście, będzie nowa droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 28 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2017 (edytowane) 8 godzin temu, Bumer napisał: Italia Bałtowska Widzę Jędrek że mocno Ci Włochy chodzą po głowie Tylko pytanie czy w tym sezonie,jeśli tak,to za dwa dni lecimy z Krakowa do Włoch,są jeszcze miejsca Edytowane 28 Luty 2017 przez marcinn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 28 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2017 Chodzą mi, bo nie ma nic fajniejszego od wiosennego nartowania w słońcu Italii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 28 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2017 Takie widoki pamiętam. Miałem narty 2.05m. Tam na górze obrazka widać Kielce sprzed 37 lat. Pusto jakoś. Taki był Telegraf! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 2 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2017 (edytowane) Wczoraj zamknięto stok w Konarach. Drugi rok nie udało mi się go odwiedzić, trudno. Co prawda napisali, ze otworzą ponownie jak powrócą zimowe warunki(???). Telegraf poinformował, że w dniach 1 - 3. 03 stok będzie nieczynny z uwagi na warunki pogodowe. Czy ruszy na weekend, zobaczymy? No i inna informacja. Udało mi się przechować przez zimę stado kretów. Krety są w doskonałej kondycji bo ryją z takim animuszem, że gdyby je wytresowano, można by je wykorzystywać do orki na polach!!! Czy to koniec zimy? Edytowane 2 Marzec 2017 przez Bumer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2017 No i jeszcze jedna niedobra wiadomość. Szwajcaria Baltowska od poniedziałku 6.03.2017 będzie zamknięta. Koniec sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaka Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 No to śmiało do Kazimierza Dolnego do http://stacjakazimierz.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 9 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2018 (edytowane) Co piątek: widok z 16:25: Edytowane 9 Luty 2018 przez mifilim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 9 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2018 Bodzentyn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 9 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2018 Niestachów: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 9 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2018 (edytowane) Kielce, Stadion: Edytowane 9 Luty 2018 przez mifilim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi