mifilim Napisano 19 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2012 TumlinWczoraj nie dałem rady więc dziś szybka decyzja, 20 minut i jestem w Tumlinie. 10:30 a na stoku jakieś 8 osób . Pierwszy zjazd i wrażenia pozytywne. Jak na niesprzyjającą zime w tym roku to zrobili wszystko co sie dało żeby przygotować stok w ciągu kilku dni. Stok wyratrakowany. Przy lesie przydałoby sie trochę więcej śniegu. Może dziś dosypie? Cena za karnet dzienny też uczciwa. 2 godziny, 20 zjazdów i zawijam sie do pracy. Telegraf - krzesłoRusza dziś o 16 ale ja będę niestety tyrał. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 19 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2012 Ja za to pojawię się na Telegrafie około 1830 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 22 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 w sobotę za namową młodego (8 lat) śmigneliśmy do tumlina...i pozytywne zaskoczenie ... mało ludzi tzn. jak mówię mało to znaczy bez kolejki. młody miał dobry feeling i zrobił 19 zjazdów. ja też się dobrze bawiłem. PS żeby nie było ... to wolę telegraf i nie pracuję dla tumliniaków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2012 i dzisiaj znów. aczkolwiek warunki nieco inne (temperatura:biggrin: ) ludzi nadal mało ale stok gorzej przygotowany. kalafiory i minerały sie trafiają : nie wiadomo dlaczego bo mają możliwość dośnieżania. ale generalnie OK bo nie trzeba stać w kolejkach bo reszta woli jechać gdziś indziej (ja mam 15 min. od domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 30 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2012 Dziś w sumie drugi raz byłem w tym sezonie na nartach, ale pierwszy dzień jeździłem. Na rozruszanie podjechałem do Niestachowa (13 minut od Kielc). Stok pusty, może było ok. 30 osób, tak że pełna swoboda i zero kolejek. Stok fajnie przygotowany, śnieg dobrze zmrożony, twardy. No i za 3 godziny jeżdżenia 25 zł. Jeździłem co prawda ok. 2 godzin, ale jak na rozruch i -12'c to starczy. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, to podejście obsługi zwłaszcza do dzieci.1 przypadek - chłopiec ok. 8-9 lat przewrócił się na wyciągu mniej więcej w 2/3 trasy. Gość z obsługi, który był w budce na górze od razu zbiegł do niego na dół i mu pomógł wydostać się na trasę.2. przypadek - inny chłopiec w podobnym wieku mniej więcej w połowie trasy przewrócił się, nic mu się nie stało, ale nie mógł się za bardzo pozbierać. Tym razem jeden z obsługi podjechał do niego na skuterze i zjechał z nim na dół.Zastanawiało mnie z drugiej strony, gdzie byli ich rodzice czy opiekunowie?A tu jedno zdjęcie z góry trasy. Sorki za jakość, ale to tylko telefon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 30 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2012 takie "podejście" do dzieci jak najbardziej pozytywne a nawet wymagane. jest też inny aspekt niestachowa: rodzicom nie wolno wjeżdzać z dziećmi na wyciągu co jest kretynizmem dlatego, że wyklucza z tego "ośrodka" dzieci dobrze jeżdzące ale jeszcze nie do końca radzące sobie z orczykiem (czego niestety doświadczył mój młody). Reasumując ja i moje dzieci mamy tą górkę w archiwum :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 1 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2012 To tego nie wiedziałem. Pewnie niedługo też może odczułbym to na własnej skórze, bo mój synek (3,5 roku) w tym roku zaczął stawiać pierwsze kroki na nartach. Tak, że prędzej czy później pewnie chciałbym z nim wjechać wyciągiem na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 2 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2012 kilka zdjęć z kieleckiego Telegrafu znalezione na Onecie: http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kielce/nowy-wyciag-narciarski-w-kielcach,5013804,11256707,fotoreportaz-duzy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 (edytowane) Dzisiaj kolejny raz odwiedziłem Niestachów wykorzystując i fajną pogodę (ok -8'c, lekkie słoneczko i pruszący śnieg), wolne dopołudnie i karnet 3-godzinny za 25zł. Przy okazji wypożyczyłem w Serwisie Sypytkowskiego Fischery Progressor S 160cm (w necie wyczytałem, że to odpowiednik 7+), żeby przetestować, bo kuszą mnie z kolei Progressory 8+ z tymże 170cm, bo 180cm wzrostu i 94kg wagi robi swoje. Wyjeździłem się prze 2,5 godziny na maksa, ok 30-35 zjazdów, ale po kilku zjazdach zaczęło być po prostu nudno, bo i stok łatwy. Przez pierwszą godzinę jeździłem na Fischerach i moje wrażenie jest takie, że są bardzo przyjemne do wożenia się, stabilne, trzymają w skręcie, przy mocniejszym dociśnięciu przodów fajnie zacieśniają skręt, choć przechodzenie ze skrętu w skręt nie jest za szybkie. Może to przez to, że od kilku lat jeżdżę na Elanach SL 160cm z płytą 23mm Tyrolii i przyzwyczaiłem się już do nich bardzo. Po godzinie właśnie założyłem już swoje i na ile się dało, na tyle pomęczyłem szybkie skręty i przechodzenie z krawędzi na krawędź.A sam stok dzisiaj? Dobrze przygotowany, wyratrakowany z rana, na twardym było kilka centymetrów świeżego śniegu, ludzi w sumie może z 60-80 osób, tak że do wyciągu podjeżdżało się z marszu (no czasem ze 3,4 osoby w kolejce były) i tak samo z wyciągu na trasę. No i korzystając z tego 3-godzinnego karnetu za 25zł wychodzi fajny przelicznik zł/zjazd, tak że na tygodniu na pewno opłaca się pojeździć. Tylko, że po paru zjazdach jak wspominałem robi się nudno. Szkoda, że nie ma w okolicach Kielc żadnego stoku takiego pośredniego pomiędzy np. Niestachowem a Telegrafem (czyli taki lekko czerwony). Teraz do Niestachowa przyjadę z synkiem pouczyć go w przedszkolu narciarskim, a sam na Telegraf, choć zastanawiam się nad Bodzentynem jeszcze, bo nigdy tam nie byłem.A na koniec dwa zdjęcia z góry stoku i z dołu: Edytowane 7 Luty 2012 przez kmarcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 W niedzielę również zaliczyłem Niestachów. Fajny na rozgrzewkę, ale po 10 zjazdach już więcej się nie chciało. Pojechałem więc na Telegraf. Dawno tam nie byłem i byłem ciekaw jak rzeczywiście się tam pozmieniało. Ku mojemu zaskoczeniu stok rewelka. Ludków mało i ta kanapa . Trochę dziwią się, że niektórzy idą się tam uczyć i lecą potem z trzęsącymi portkami na dół jak pershingi. Na to trzeba niestety było uważać, ale poza tym uważam, że to najfajniejszy stok w Kielcach. Polecam wszystkim, którzy będą w okolicach odwiedziny tego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Telegraf potrafi nauczyć pokory zwłaszcza tych którym wydaje się, że umieją, bo 2x bez gleby zjechali np. w Niestachowie na krechę. Ale i tak można spotkać ułanów w sprzęcie z wypożyczalni, dżinsach, czapce i rozpiętej kurtce, którzy zjeżdżają naprawdę szybko bez żadnej kontroli nad nartami. A sam stok po ostatniej modernizacji jest naprawdę świetny, tylko szkoda, że krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 7 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 ...Szkoda, że nie ma w okolicach Kielc żadnego stoku takiego pośredniego pomiędzy np. Niestachowem a Telegrafem (czyli taki lekko czerwony). a kolega kiedyś w tumlinie był? nie to że to od razu czerwony, ale napewno pośreni. jako stok szkoleniowy moim zdaniem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 7 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 Szkoda, że nie ma w okolicach Kielc żadnego stoku takiego pośredniego pomiędzy np. Niestachowem a Telegrafem (czyli taki lekko czerwony). ...a kolega kiedyś w tumlinie był?:tongue: nie to że to od razu czerwony, ale napewno pośredni. jako stok szkoleniowy moim zdaniem OK. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 7 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 W ubiegłych latach tam byłem, choć w tym jeszcze nie i jak dla mnie to mniej więcej to samo co Niestachów, może środkowy fragment jest tylko nieco bardziej stromy i szybszy. No ale w sumie to dobry pomysł, żeby i Tumlin odwiedzić jeszcze przed feriami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 7 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2012 polecam. a na pewno nie jest to nachylenie typu niestachów ( oczywięcie PIERWSZA CZĘŚĆ STOKU stoku) POWIEDZIAŁY MI TO NAWET MOJE DZIECI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 8 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2012 Na Telegrafie warunki super.Wczoraj do samego końca,do 2200 było fantastycznie.Krzesło niestety faktycznie przyciąga wielu uczących się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 8 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2012 W piątek na Telegrafie zawody Family Cup woj świętokrzyskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowcio Napisano 8 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2012 Family Cup ja będę... kurcze, ale później to już nie mogli???start 18.00 - wrócę chyba po północy do domu:) a w sobote organizuję w Parchatce koło Puław...także trzeba szybko wracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 8 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2012 Podjadę obejrzeć, może też trochę zdjęć porobić, a pojeździć to jutro o 10 na 2-3 godziny wpadnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 Fajny filmik z Telegrafu: [video=youtube;H_pkzvDagMg] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 W piątek na Telegrafie zawody Family Cup woj świętokrzyskiego. startujesz ? pewnie pudło będzie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 9 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2012 startujesz ? pewnie pudło będzie :-) Taa...pudło albo niewypał:redface: Ale startować trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 29 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2012 Telegraf (prawie) marcowono więc wstałem, wyglądam przez okno, nie pada deszcz więc nie ma co czekać i jadę na Telegraf. wczoraj warunki do południa były OK. zmrożony.dziś natomiast nartowanie marcowe. jakieś 10 osób. stok wyratrakowany. mięki ale OK. do 12 całkiem pozytywnie. potem jazda w "głębokim" śniegu ale fajnie. jak jeszcze parę razy przymrozi i nie będzie padać, a takie są prognozy, to może nawet pojeździmy do..... no i jakie widoki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 29 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2012 Widoki prawie jak w Alta Badia :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 29 Luty 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2012 Widoki prawie jak w Alta Badia :smile: taaaaaaaa, tylko to "prawie" :tongue: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi