leitner Napisano 11 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2017 Dzisiaj wyciąg VI działał znakomicie. W necie i na mapkach w ośrodku jest jakiś błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundu Napisano 11 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2017 Miałem tam dzisiaj być, ale niestety - nie wyszło - dlatego w TV zobaczyłem chociaż tyle ze Szczyrku Trochę fyrlania, trochę o przyszłości i widoki z Pośredniego: http://katowice.tvp.pl/29033300/11022017 Tak w ramach odskoczni od "Rizort" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Jutro idę na spotkanie z dyr. SON (już drugi raz w tym sezonie). Macie jakieś pytania do niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Tak. Czy od nowego sezonu wraz z wybudowaniem kanap z Soliska na Halę i Pośredni pojawi się tam oświetlenie np. całej trasy nr. 4 i 7 + trasy wzdłuż kanapy na Julianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 + jeszcze jedno: Jaki będzie czas wjazdu kanapami na Halę i na Pośredni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 1. Które trasy będą miały nowe naśnieżanie w przyszłym sezonie i czy będą wśród nich najkonkretniejsze trasy czyli 1 i 5 a jeśli nie w przyszłym sezonie to kiedy 1 i 5 będą miały nowe naśnieżanie 2. O kanapach wiemy prawie wszystko kiedy i jakie ale mało o orczykach, talerzykach jakie zostaną czy jakieś nowe czy z hali skrzyczeńskiej na małe skrzyczne zostaną stare orczyki czy może nowe orczyki 3. No i pytanie na które pewnie i tak nie będzie chciał odpowiedzieć czyli ceny karnetów o ile mniej wiecej wzrosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Marcin tak i tak Ci nie odpowie ale zaptaj o wspólny polsko/slowacki sprytny skipass czyli sezonowke. Czy w ogole planują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artkas Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Dodam więcej: czy będzie polsko-słowacko-czeski skipass i czy będzie możliwość zakupu skipassów online na poszczególne ośrodki w polskiej walucie, bo obecnie często nie ma to sensu, szczególnie kupując czeski skipass za korony, bo przewalutowanie kasuje korzyści finansowe z zakupu online zamiast przy kasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Tak. Czy od nowego sezonu wraz z wybudowaniem kanap z Soliska na Halę i Pośredni pojawi się tam oświetlenie np. całej trasy nr. 4 i 7 + trasy wzdłuż kanapy na Julianach? Już teraz mogę na to opowiedzieć - do Soliska na 95% nic nie będzie oświetlone przez Naturę 2000. Juliany tak samo. Ostatnio zaproponowałem im, żeby postawić jakąś szybką Pomę talerzyk przy Golgocie, ale sensu to by nie miało. Oświetlona będzie 2, 3 i chyba 1 oraz gondola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Już teraz mogę na to opowiedzieć - do Soliska na 95% nic nie będzie oświetlone przez Naturę 2000. Juliany tak samo. Ostatnio zaproponowałem im, żeby postawić jakąś szybką Pomę talerzyk przy Golgocie, ale sensu to by nie miało. Oświetlona będzie 2, 3 i chyba 1 oraz gondola. Czyli oświetlenie w dolnej części Siódemki i na Golgocie będzie leżało odłogiem? Słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 55 minut temu, Ratrak napisał: + jeszcze jedno: Jaki będzie czas wjazdu kanapami na Halę i na Pośredni? Nie wiem czy dobrze liczę ale Kanapa na hale około 1600 m licząc 5 m/s to wychodzi około 5,33 minuty czyli nie całe 5 i pół minuty a na pośredni około 1350 m też 5 m/s czyli wychodzi 4 i pół minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Czyli oświetlenie w dolnej części Siódemki i na Golgocie będzie leżało odłogiem? Słabo. Zostanie zdemontowane - będzie to konieczne przez poszerzenie tras. O orczyki pytałem się w grudniu - cały czas nie było to pewne. Dolna stacja orczyków na Małe Skrzyczne będzie przesunięta wyżej - nie wiadomo czy będzie im się opłacać przesuwać dolną stację ciężkich wyciągów, czy wywalić i postawić szybką Pomę. Może już to ustalili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 7 minut temu, leitner napisał: Zostanie zdemontowane - będzie to konieczne przez poszerzenie tras. O orczyki pytałem się w grudniu - cały czas nie było to pewne. Dolna stacja orczyków na Małe Skrzyczne będzie przesunięta wyżej - nie wiadomo czy będzie im się opłacać przesuwać dolną stację ciężkich wyciągów, czy wywalić i postawić szybką Pomę. Może już to ustalili Oby to była poma - dużo wygodniejsza. Moim zdaniem nawet mogliby postawić ją od miejsca, gdzie "trójka" ze Skrzycznego łączy się z "dwójką", bo i tak część poniżej będzie wspólna dla nowej kanapy, która ma wjeżdżać na przełęcz między Skrzycznymi (bo chyba nie odmienia się "Skrzycznemi"?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Zostanie zdemontowane - będzie to konieczne przez poszerzenie tras. O orczyki pytałem się w grudniu - cały czas nie było to pewne. Dolna stacja orczyków na Małe Skrzyczne będzie przesunięta wyżej - nie wiadomo czy będzie im się opłacać przesuwać dolną stację ciężkich wyciągów, czy wywalić i postawić szybką Pomę. Może już to ustalili A górna stacja gondoli i krzesła na Halę będzie wyżej niż dolna stacja orczyka/talerza na MS? Czy cały czas będzie się biegać pod górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 A górna stacja gondoli i krzesła na Halę będzie wyżej niż dolna stacja orczyka/talerza na MS? Czy cały czas będzie się biegać pod górę? [emoji4] Do talerzyka/orczyka pod górkę. Za to dolna stacja kanapy-łącznika z COS będzie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 13 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2017 Już teraz mogę na to opowiedzieć - do Soliska na 95% nic nie będzie oświetlone przez Naturę 2000. Juliany tak samo. Ostatnio zaproponowałem im, żeby postawić jakąś szybką Pomę talerzyk przy Golgocie, ale sensu to by nie miało. Oświetlona będzie 2, 3 i chyba 1 oraz gondola. Mapka Natury2000 jest tu:http://geoserwis.gdos.gov.pl/mapy/mobile/index2.htmlW Solisku jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2017 Tak, ale kawałek 7 i góry Julianów jest w Naturze 2000 - są to tylko małe dzyndzelki, ale i tak się nie da ich oświetlić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2017 Już po spotkaniu... Wszystko napiszę wieczorem. Teraz tylko powiem tyle, że za kilka dni rusza budowa gondoli i budynku przy Kowalskim 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu432 Napisano 14 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2017 Dawaj chwal się co tam było na spotkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2017 Napiszę krótko, bo za dużo nowego się nie dowiedziałem. Cennik:Za rok planują sezonówkę GoPass Chopok-Szczyrk. Ceny zwykłych karnetów będą się mieścić w naszych realiach (ceny będą podobne do Białki). Nie będzie raczej elastycznych cen. Koleje i wyciągi:W sumie to o kolejach wszystko wiadomo. Jedyna nowość to taka, że dolna stacja kanapy łączącej SON z COSem będzie w miejscu obecnej dolnej stacji orczyków na Małe Skrzyczne (wcześniej planowali zrobić ją niżej).Wbrew początkowym planom w tym roku demontują krótkie górniki (krótkie orczyki z Czyrnej). Poza tym 3 wyciągi Solisko - Suche - Hala Skrzyczenska oraz Golgota idą na złom. Górna stacja wyciągu powyżej Golgoty będzie najprawdopodobniej przesunięta sporo w dół. Dolna stacja planowanej kanapy z Czyrnej będzie niżej - bliżej parkingu.Trasy:W tym roku zrobią naśnieżanie 1,2,3,4,7 i może Julianów. Poszerzone zostaną mocno 2,3,4,7 (poniżej Hali S.) i Golgota a mniej 1. Oświetlone będą 2 i 3. Nie wiadomo co z "jedynką" - na razie nie jest to pewne. Koszt jej oświetlenia to połowa szybkiej kanapy. Także korzystajcie z oswietlonej Golgoty i Suchego, bo za rok już tego nie będzie...W tym roku nie ruszy budowa restauracji na Hali S. Za to już teraz na parkingu u Kowalskiego stoją maszyny, które niedługo rozpoczną budowę gondoli i budynku obok. Skibusy są w planach, ale nie zależy to tylko od TMR-u. I jeszcze jedno - zbieramy (my jako VSS i Stowarzyszenie a także SON) starych zdjęć z ośrodka. Jeśli macie jakieś u siebie lub u rodziny, to podeślijciem Chyba to wszystko co miałem napisać (jest jeszcze coś, ale póki co to tajemnica ). Jakby mi się coś przypomniało, to napiszę. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2017 Napiszę krótko, bo za dużo nowego się nie dowiedziałem. Cennik:Za rok planują sezonówkę GoPass Chopok-Szczyrk. Ceny zwykłych karnetów będą się mieścić w naszych realiach (ceny będą podobne do Białki). Nie będzie raczej elastycznych cen. Koleje i wyciągi:W sumie to o kolejach wszystko wiadomo. Jedyna nowość to taka, że dolna stacja kanapy łączącej SON z COSem będzie w miejscu obecnej dolnej stacji orczyków na Małe Skrzyczne (wcześniej planowali zrobić ją niżej).Wbrew początkowym planom w tym roku demontują krótkie górniki (krótkie orczyki z Czyrnej). Poza tym 3 wyciągi Solisko - Suche - Hala Skrzyczenska oraz Golgota idą na złom. Górna stacja wyciągu powyżej Golgoty będzie najprawdopodobniej przesunięta sporo w dół. Dolna stacja planowanej kanapy z Czyrnej będzie niżej - bliżej parkingu.Trasy:W tym roku zrobią naśnieżanie 1,2,3,4,7 i może Julianów. Poszerzone zostaną mocno 2,3,4,7 (poniżej Hali S.) i Golgota a mniej 1. Oświetlone będą 2 i 3. Nie wiadomo co z "jedynką" - na razie nie jest to pewne. Koszt jej oświetlenia to połowa szybkiej kanapy. Także korzystajcie z oswietlonej Golgoty i Suchego, bo za rok już tego nie będzie...W tym roku nie ruszy budowa restauracji na Hali S. Za to już teraz na parkingu u Kowalskiego stoją maszyny, które niedługo rozpoczną budowę gondoli i budynku obok. Skibusy są w planach, ale nie zależy to tylko od TMR-u. I jeszcze jedno - zbieramy (my jako VSS i Stowarzyszenie a także SON) starych zdjęć z ośrodka. Jeśli macie jakieś u siebie lub u rodziny, to podeślijcie Chyba to wszystko co miałem napisać (jest jeszcze coś, ale póki co to tajemnica ). Jakby mi się coś przypomniało, to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2017 To trochę zależy jak wyprofilują "jedynkę" na SON (jeśli będzie oświetlona). Drugi post do kasacji. Coś się podwoiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 (edytowane) Czy w przyszłym sezonie jest szansa na utrzymanie wspólnego karnetu między COS i SON? Jeżeli tak, to czy są jakiekolwiek plany żeby również BSA dołączyło do wspólnego karnetu? Czy coś zmieniło się w kwestii systemu naśnieżania? Nadal mają być to lance, czy może jednak zainwestują w armatki? Edytowane 15 Luty 2017 przez Przemekc1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żabuti Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 cześć, Pytanko techniczne: parkuję pod COS- tam pojeżdżę, przemieszczam się górą na SON i co dalej? Jak dojechać z SON do COS? Jest podobno jakieś połączenie narciarskie. Ewentualnie busem - znacie jakiś rozkład jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czepek Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 1 hour ago, żabuti said: cześć, Pytanko techniczne: parkuję pod COS- tam pojeżdżę, przemieszczam się górą na SON i co dalej? Jak dojechać z SON do COS? Jest podobno jakieś połączenie narciarskie. Ewentualnie busem - znacie jakiś rozkład jazdy? Wczoraj testowałem to połączenie i zdecydowanie nie polecam wracać górami z powrotem. Jest ścieżka odbijająca z "3" z Małego Skrzycznego, która "wypada" na zakręcie na Ondraszku(a właściwie na dole tego zakrętu). Tyle tylko, że ta ścieżka prowadzi praktycznie ciągle pod górę. W butach zjazdowych jak dla mnie takie podchodzenie to horror. W kilku miejscach podchodziłem bez nart to znowu buty się mocno zapadają. Przejście zajęło mi 40 minut. Co prawda bardzo klimatyczne przejście, ale daje w kość(przynajmniej mi takiemu zasiedziałemu narciarzowi). Zdecydowanie lepiej(moim zdaniem) zjechać do Soliska i tam co godzinę jest autobus i wysiadamy na przystanku Szczyrk Kolejka. Być może nie głupim rozwiązaniem jest zjechać z Małego Skrzycznego na przełęcz i podejść z buta na Skrzyczne(tam z pewnością jest twardo). Ale podchodzenie na pewno fajniste nie będzie. Ja w każdym bądź razie czegoś takiego nie testowałem i nie zamierzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi