Bumer Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Pływak, chciałbym abyś się mylił, ale masz rację! Zauważ jednak, że ten nasz popyt jest bardzo ograniczony w czasie. Występuje głównie w okresie ferii, kiedy to ośrodki narciarskie mogą żądać praktycznie każdych pieniędzy. Co się zaś tyczy Szczyrku, ma on szanse na wielką frekwencję, choćby z racji najlepszego położenia. Tak w stosunku do aglomeracji Śląska i Zagłębia, jak i biorąc pod uwagę połączenia drogowe z resztą Polski. Pożyjemy, zobaczymy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klimku Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Pozwolę się włączyć do dyskusji :smile: . Obserwując politykę cenową TMR-u przypuszczam, że zmodernizowany Szczyrk będzie niewiele tańszy od Chopoka, nawet jeśli nie będzie mu dorównywał ilością tras. Będzie to jednak najlepszy ośrodek narciarski w tej części Polski, najbardziej zróżnicowany, a poza tym połączony wspólnym karnetem z COS-em (czyli w sumie nie tak wiele mniej niż w Jasnej). Poziom średnich płac jest podobny w Polsce i na Słowacji. Dochodzi jeszcze do tego fakt, że na Słowacji TMR zarabia jeszcze na noclegach (ma najlepsze hotele w Jasnej i Łomnicy) do tego Tatralandię i (od kilku dni) także Beszeniową. W Szczyrku szybko takiej pozycji nie osiągną, więc będą moim zdaniem cisnąć na cenę karnetu, zwłaszcza, że to jednak 100-150 km bliżej niż Jasna (czyli w dwie strony - do 300 km oszczędności). Według mnie będzie porównywalnie drogo z Kasprowym, jeżeli nie drożej, a narciarze i tak będą przyjeżdżać. Tłok na trasach ich nie zrazi (patrzcie na przykład Białki) - bo wielu narciarzom wystarczy wygodna kanapa i dobrze przygotowana trasa. Wydaje mi się, że Słowacy doszli do wniosku, że lepiej, żeby przyjechało mniej ludzi, ale wydali więcej pieniędzy, co może się wydawać ryzykowane, ale w ogólnym rozrachunku się sprawdza - w tamtym sezonie do Jasnej przyjechało na narty 340 tys. ludzi (czy coś koło tego). I w szczyrku absolutnie wystarczy im ta sama ilość narciarzy. Na dodatek jak jest ich mniej, to mają lepsze wspomnienia i chętniej wracają (by oczywiście wydać ponownie pieniądze). Dlatego przypuszczam, że już za kilka lat na pytanie "Kiedy w Szczyrku będzie taniej?" odpowiedź będzie brzmiała - "Taniej? Taniej już było". 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz7777 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 (edytowane) Skala inwestycji w Szczyrku Pojawia się też pytanie czy w SON w Szczyrku tak bardzo niezbędne są takie inwestycje jak: gondola na Hale Skrzyczeńską czy 8 osobowa kanapa np. stylizowana przez Porsche :wink:, które z pewnością wpłyną na cenę karnetu. Te wyciągi będą pewnie używane tylko w sezonie zimowym, skoro obok jest już kolejka na sam szczyt Skrzycznego. Rozumiem, że w zamyśle inwestora ma to być magnes przyciągający narciarzy, ale jeśli za ten "magnes" będę miał zapłacić doatkowo 30-40 zł w karnecie to pojadę tam najwyżej raz do roku. Mimo, że Szczyrk mam oddalony ponad godzinę jazdy samochodem z domu.:smile: Edytowane 24 Październik 2014 przez tobiasz7777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 ... Dlatego przypuszczam, że już za kilka lat na pytanie "Kiedy w Szczyrku będzie taniej?" odpowiedź będzie brzmiała - "Taniej? Taniej już było". A mówiłem zostawić Szczyrk w spokoju.... ;-) Dla narciarzy przez duże N w zupełności wystarczały kapiące orczyki i pustawe stoki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Ano, pozostaje ino zakasać rękawy i brać się do roboty aby na to zarobić!:smile: Ale, ale, jak będę więcej i intensywniej pracował, to braknie mi czasu i sił na jazdę na nartach! Jedynym rozwiązaniem jest..... jeżdzić samemu! Niech żona siędzi w domu! A co, żle to wymyśliłem?:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 (edytowane) Ano, pozostaje ino zakasać rękawy i brać się do roboty aby na to zarobić!:smile: ... Jaasne.. a świerszczyk siedzi zawija w sreberka... Zarobić..:stupid: bo to my w Norwegii żyjemy... Sam chyba nie wierzysz w to co mówisz... Ja mam 44 lata i pracę dostanę chyba tylko jako cieć na budowie... Se na pewno wtedy pojeżdżę... chyba z kupy cegieł przysypanej wapnem.. ;-) Nic to... pojadę sobie na najbliższe ferie do Szczyrku pewnie po raz ostatni w kwestiach narciarskich... Trudno. I tak ten kraj powoli zabiera mi wszystko to co kocham... Cóż począć... Przerzucę się na Ochodzitą pewnie.. ;-) aa no i jeszcze na Małej Palenicy było tanio, choć upierdliwie. Edytowane 24 Październik 2014 przez MOSTOSTAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Dzisiaj w COS w Szczyrku odbyło się spotkanie przedstawicieli COS i TMR, którego celem było omówienie wspólnego skipassu, który będzie obowiązywał od nowego sezonu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aneta676 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Ja już mam zaklepane 2 tygodnie, niestety w ferie ;-( Mój synek który właśnie wyszedł z białaczki będzie ponownie stawiać pierwsze kroki na deskach. To musi być tylko w Szczyrku... ;-) nie ważne gdzie i kiedy najważniejsze że z kochanymi najbliższymi osobami !!! wielkie serducho dla Ciebie i Twojego syna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blondynka_na _nartach Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 ,,Niech żona siędzi w domu! A co, żle to wymyśliłem?:smile: " Źle. Trzeba brać się do roboty, żeby zarobić na wyjazdy żony, a samemu można potem w spokoju odpoczywać w domu:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Skala inwestycji w Szczyrku Pojawia się też pytanie czy w SON w Szczyrku tak bardzo niezbędne są takie inwestycje jak: gondola na Hale Skrzyczeńską czy 8 osobowa kanapa np. stylizowana przez Porsche Dokładnie. Za dużo na takie górki jak Beskidy. Rozmach tatrzański ,jak nie alpejski. Osobiście nie cieszy mnie przejęcie SON-u przez Słowaków a już ich gigantomania wręcz smuci. Masyw Skrzycznego to nie Chopok żeby go tak zabudować wyciągami ,nie wspominając o dewastacji przyrody ,która tam nastąpi (niwelowanie terenów pod trasy narciarskie, wycinka drzew). W ostatnich sezonach (nie liczę poprzedniego sezonu bez zimy 13/14) jeździłem do SON 5-6 razy . Po modernizacji pojadę raz i wystarczy. Jak dożyję :. Mam nadzieję na opóźnienia i jak najdłuższy stan obecny , z obiecanym lepszym naśnieżaniem.Jak dla mnie wystarczyło postawić kanapę z Czyrnej na Hale S. i poprawić naśnieżanie a reszta mogła pozostać po staremu bo liczą się dla mnie fajne trasy ,a nie gondolki, krzesełka i tłumy ludzi gdzie nie spojrzysz. Pozdrawiam Wszystkich. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Dokładnie. Za dużo na takie górki jak Beskidy. Rozmach tatrzański ,jak nie alpejski. Osobiście nie cieszy mnie przejęcie SON-u przez Słowaków a już ich gigantomania wręcz smuci. Masyw Skrzycznego to nie Chopok żeby go tak zabudować wyciągami ,nie wspominając o dewastacji przyrody ,która tam nastąpi (niwelowanie terenów pod trasy narciarskie, wycinka drzew). W ostatnich sezonach (nie liczę poprzedniego sezonu bez zimy 13/14) jeździłem do SON 5-6 razy . Po modernizacji pojadę raz i wystarczy. Jak dożyję :. Mam nadzieję na opóźnienia i jak najdłuższy stan obecny , z obiecanym lepszym naśnieżaniem.Jak dla mnie wystarczyło postawić kanapę z Czyrnej na Hale S. i poprawić naśnieżanie a reszta mogła pozostać po staremu bo liczą się dla mnie fajne trasy ,a nie gondolki, krzesełka i tłumy ludzi gdzie nie spojrzysz. Pozdrawiam Wszystkich. Janek myślisz tylko o sobie! A dlaczego? Bo niby jak ma wyjechać teraz kilkulatek? Wyobrażasz sobie 4 latka, który jedzie kilkusetmetrowym orczykiem? A gdzie ten 4 latek ma zrobić siku? Gdzie się ogrzać? Może tak otworzyć się na innych? Nawet osoby dorosłe mają duże problemy z wyjazdem na orczykach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areski Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Po pierwsze mentalność Witam, moja ówcześnie 4 letnia córka z moim 7 letnim synem nieraz wjeżdżali razem na jednym - orczykami w Szczyrku. Ok. zdarzały się awarie jak np. wypięcie się w lesie na orczyku przy 5 i później 10 minutowy spacer między drzewami do trasy, ale jak rodzic nie robi z tego tragedii tylko przygodę to dzieciaków nie zniechęcą orczyki. Z siku był rzeczywiście problem- tylko między drzewa - do obłędnie woniejącego tojtoja to zbrodnia dziecko zaciągać. Jednak przestaliśmy na son przyjeżdżać - pewnego razu ruszając krótszym orczykiem z Czyrnej na halę dosłownie 10 m za wyjazdem z mostku obsługanci szarpnęli, zatrzymali orczyk i dzieciaki się wypięły. Zjechaliśmy więc omijając bramkę by wpiąć się ponownie- pan z obsługi, choć na bani, uprzejmie nas wpuścił ... ale w tym samym momencie otworzyło się okienkonad orczykami w domku i jakiś staśkowy cham w słowach zawierających jako każdy znak interpunkcyjny te na k i na ch zarzucił nam wymuszanie przejazdu i konszachty z obsługą. Jadąc do góry widziałem, że dzieciaki cały czas rozmawiają - przejęte całym zdarzeniem. Po wjeździe na górę usłyszałem od nich: tato, jedźmy na soszów. Jakoś tam jak kogoś orczyk wypiął nikt z obsługi nie darł ryja tylko uprzejmie pomagał wsiąść. Przypomniało mi się wtedy jak gdzieś przed 10-12 laty przyjechałem rano na ósmą i okazało się że żaden ratrakowiec nie raczył żadnej maszyny odpalić i stok był jak go wczoraj opuszczono/ a poprzedniego dnia walił śnieg /. Na nieśmiałą uwagę któregoś z współtowarzyszy ciężkiej narciarskiej niedoli, że trasy nietknięte- tknięty mocno alc obsługant wycedził: "się wam nie podoba to se k.. jedźcie gdzie indzi". Osobiście jestem za rozwojem ośrodka, będą mnie cieszyć nowe kanapy, ale tylko pod warunkiem, że będzie naśnieżone, wyratrakowane, z czystymi toaletami i przede wszystkim UPRZEJMIE. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jata_70 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Janek myślisz tylko o sobie! A dlaczego? Bo niby jak ma wyjechać teraz kilkulatek? Wyobrażasz sobie 4 latka, który jedzie kilkusetmetrowym orczykiem? A gdzie ten 4 latek ma zrobić siku? Gdzie się ogrzać? Może tak otworzyć się na innych? Nawet osoby dorosłe mają duże problemy z wyjazdem na orczykach. te argumenty nie są przekonywujące, 4 latki i osoby nie dające rady na orczykach powinni korzystać wyłącznie z oślich łączek super, że się buduje krzesła, gondole( osobiście uważam, że niepotrzebna), restauracje ale powtarzam, że najważniejsze będą nowe, poszerzone trasy gdzie Ci narciarze mają się pomieścić, jak przepustowość rośnie 3-krotnie? już jest tłoczno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz7777 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 TMR kontra "Richter and Kompany" Wiele wskazuje, że dla SON w Szczyrku nie było alternatywy. Ośrodek pod wodzą Stasia R. popadałby wraz z orczykami w stopniową biodegradację.:wink: Po ogłaszanych co rok w mediach wizjonerskich planach inwestycyjnych Staśka, banki nie ustawiałyby się jednak w kolejce z ofertami kredytów. Pewnie z czasem byłyby problemy z pokryciem bieżących kosztów działalności ośrodka a co dopiero jakiejkolwiek modernizacji infrastruktury. Równolegle rosłoby zadłużenie ośrodka bo koszty stałe jak: opłaty za dzierżawy gruntów, podatki, koszty zatrudnienia, energii i tak trzeba pokryć. Za kilka lat mielibyśmy pewnie zamknięte niektóre trasy ze względu na stan "łorczyków" i koszty utrzymania tras. Wizja chyba całkiem realna....:smile: Dla spółki Richter and Kompany to był zbyt rozległy i kosztowny ośrodek do utrzymania.:sad: Z drugiej strony kolejki chętnych do przejęcia ośrodka też chyba nie było więc TMR był jedyną alternatywą i deską ratunkową. Musimy więc "zaakceptować" inwestora takim jaki jest z jego polityką inwestycyjną, której dążeniem jest uczynienie z każdego przejmowanego ośrodka - pięciogwiazdkowego TOP SKI Resortu.:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz7777 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 (edytowane) TMR kontra Richter and Kompany Wiele wskazuje, że dla SON w Szczyrku nie było alternatywy. Ośrodek pod wodzą Stasia R. ulegałby wraz z orczykami stopniowej biodegradacji.:wink: Po ogłaszanych co rok w mediach wizjonerskich planach inwestycyjnych Staśka, banki nie ustawiałyby się jednak w kolejce z ofertami kredytów. Pewnie z czasem byłyby problemy z pokryciem bieżących kosztów działalności ośrodka a co dopiero jakiejkolwiek modernizacji infrastruktury. Równolegle rosłoby zadłużenie ośrodka bo koszty stałe jak: opłaty za dzierżawy gruntów, podatki, koszty zatrudnienia, energii i tak trzeba pokryć. Za kilka lat mielibyśmy pewnie zamknięte niektóre trasy ze względu na stan "łorczyków" i koszty utrzymania tras. Wizja chyba całkiem realna....:smile: Dla spółki "Richter and Kompany" to był zbyt rozległy i kosztowny ośrodek do utrzymania.:sad: Z drugiej strony kolejki chętnych do przejęcia ośrodka też chyba nie było więc TMR był jedyną alternatywą i deską ratunkową. Musimy więc "zaakceptować" inwestora takim jaki jest z jego polityką inwestycyjną, której dążeniem jest uczynienie z każdego przejmowanego ośrodka - pięciogwiazdkowego TOP SKI Resortu.:laughing: Edytowane 24 Październik 2014 przez tobiasz7777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Dokładnie. Za dużo na takie górki jak Beskidy. Rozmach tatrzański ,jak nie alpejski. Osobiście nie cieszy mnie przejęcie SON-u przez Słowaków a już ich gigantomania wręcz smuci. Masyw Skrzycznego to nie Chopok żeby go tak zabudować wyciągami ,nie wspominając o dewastacji przyrody ,która tam nastąpi (niwelowanie terenów pod trasy narciarskie, wycinka drzew). W ostatnich sezonach (nie liczę poprzedniego sezonu bez zimy 13/14) jeździłem do SON 5-6 razy . Po modernizacji pojadę raz i wystarczy. Jak dożyję :. Mam nadzieję na opóźnienia i jak najdłuższy stan obecny , z obiecanym lepszym naśnieżaniem.Jak dla mnie wystarczyło postawić kanapę z Czyrnej na Hale S. i poprawić naśnieżanie a reszta mogła pozostać po staremu bo liczą się dla mnie fajne trasy ,a nie gondolki, krzesełka i tłumy ludzi gdzie nie spojrzysz. Pozdrawiam Wszystkich. samolubem jesteś i tyle :biggrin: i ... zdecydowanie mam odmienne zdanie, mam nadzieję że nie tylko ja :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 Dokładnie. Za dużo na takie górki jak Beskidy. Rozmach tatrzański ,jak nie alpejski. Osobiście nie cieszy mnie przejęcie SON-u przez Słowaków a już ich gigantomania wręcz smuci. Masyw Skrzycznego to nie Chopok żeby go tak zabudować wyciągami ,nie wspominając o dewastacji przyrody ,która tam nastąpi (niwelowanie terenów pod trasy narciarskie, wycinka drzew). W ostatnich sezonach (nie liczę poprzedniego sezonu bez zimy 13/14) jeździłem do SON 5-6 razy . Po modernizacji pojadę raz i wystarczy. Jak dożyję :. Mam nadzieję na opóźnienia i jak najdłuższy stan obecny , z obiecanym lepszym naśnieżaniem.Jak dla mnie wystarczyło postawić kanapę z Czyrnej na Hale S. i poprawić naśnieżanie a reszta mogła pozostać po staremu bo liczą się dla mnie fajne trasy ,a nie gondolki, krzesełka i tłumy ludzi gdzie nie spojrzysz. Pozdrawiam Wszystkich. E... tam. Mamy w Polsce dwa miejsca, gdzie mozna stworzyc namiastke prawdziwego osrodka narciarskiego. Jednym miejscem jest Pilsko, drugim Szczyrk. Powinno cieszyc, ze oba te miejsca znalazly inwestorow gotowych zainwestowac w nowe wyciagi i nowa infrastrukture. Wydaje sie, ze na Pilsku nie dzieje sie to tak profesjonalnie, jak ma szanse stac sie w Szczyrku, ale cieszy ze stare orczyki zastepowane sa nowoczesnymi krzeslami. Nie bardzo rozumiem biadolenia, ze to tragedia, ze te osrodki staja sie powoli tak naprawde normalne. Szanuje opinie rozne, ale w tym przypadku ich nie rozumiem. Owszem poszerzenie tras, rowna sie wycinka drzew, ale tam i tak od lat uprawia sie narciarstwo, wiele miejsc to po prostu polany, ktore trzeba poszerzyc. Sztuczne nasniezanie nie tylko nie szkodzi przyrodziem, ale jak wynika z opracowan i doswiadczen w Austrii, polany na ktorych sie sniezy sa w lepszym przyrodniczo stanie, niz tam gdzie sniezenia nie ma. Rozumiem obawy przyrodnicze co do Kasprowego, ale gdzie do jasnej ciasnej jak nie w Szczyrku lub w Korbielowie maja sie rozbudowywac osrodki narciarskie. Gdzie maja jezdzic dzieciaki, zawodnicy itp. Tu nie chodzi o ekstrawagancje ale normalnosc. Osrodki z ok. 20 km tras. Nie uda sie z nich nie tylko zrobic niczego podobnego do osrodkow alpejskich, ale nawet nie uda sie zrobic drugiego Chopoka - z wszystkimi tego plusami i minusami. Jedyny powod, dlaczego na prawdopodobnie najlepszych trasach w Polsce nie bylo masy ludzi, to dlatego ze osrodek z Szczyrku stal sie kompletnych skansenem. Dlasze utrzymywanie tego stanu rzeczy oznaczaloby tak naprawde niechybna upadlosc tego osrodka i byc moze bezpowrotna utrate tych terenow dla uprawiania narciarstwa. P.S. Swego czasu przelatujac nad Babia Gora samolotem, to stwierdzilem, ze z punktu widzenia uksztalowania terenu Babia bylaby fantastyczna gora na uprawianie narciarstwa, choc - co oczywiste - ze wzgledow przyrodniczych nie jest to mozliwe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blondynka_na _nartach Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 Osobiście nie cieszy mnie przejęcie SON-u przez Słowaków a już ich gigantomania wręcz smuci... Jak dla mnie .. reszta mogła pozostać po staremu .. Nie , nie i nie.Większość narciarzy chciałoby jednak normalności. Wszyscy chcą fajnych tras, dobrego naśnieżenia , ale i infrastruktura się liczy. TMR ma ambitne plany, mam jednak wrażenie, że w zderzeniu z naszą maszyną biurokratyczną plany te zostaną zweryfikowane. Należy się jednak cieszyć, że wreszcie znalazł się ktoś kto chce zainwestować w Szczyrk. Polska to nie Alpy, nie ta długość tras, nie ta wysokość, nie te opady więc należy się cieszyć, że tereny takie jak Szczyrk czy Pilsko, gdzie jak na warunki Polskie , ta ilość tras jest jest w miarę duża będą się rozwijać. Wielu uważa, że po rozbudowie wzrosną ceny, tak wzrosną, ale na Boga nic na świecie nie jest za darmo. Mnóstwo forumowiczów jeździ w Alpy i jest zachwycona warunkami (także ja), ale przecież nie jeździmy tam za free. Za jakość trzeba zapłacić. A tłumy ludzi ? Przecież ludzie mają prawo do nartowania w Szczyrku. Teraz ich nie ma bo warunki są kiepskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 (edytowane) Byłoby tak jak pisze Tobiasz. w końcu porzucone trasy zarosłyby lasem i wpominalibysmy SON/GAT/Zabrzańskie/Gornicze jak teraz Saharę na Szyndzielni. Teraz, widząc mozliwości dla wszystkich, nikt nie podskoczy z kategorycznym 'nie bo nie'. Owszem będą trudności administarcyjne, prawne, bedzie potrzebny czas na procedury, dyskusje i negocjacje dzierżawy, i setki innych spraw jak przy każdej inwestycji ale nie będzie (mam nadzieję - chyba że za strony Pracowni) blokowania i oślego uporu. Wszyscy piszą o narciarzach, TMR itd. Chciałbym zauważyć że Szczyrk to też mieszkańcy, którzy chcieliby szansy na rozwój na miejscu a przynajmniej na normalność. By wykorzystać choc trochę 'premię miejsca' i widząc z okna góry, mieć szansę na nich zarobić, jak sąsiedzi z Wisły, Istebnej, Ustronia ..... Edytowane 25 Październik 2014 przez mig12345 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 (edytowane) Janek myślisz tylko o sobie! A dlaczego? Bo niby jak ma wyjechać teraz kilkulatek? Wyobrażasz sobie 4 latka, który jedzie kilkusetmetrowym orczykiem? A gdzie ten 4 latek ma zrobić siku? Gdzie się ogrzać? Może tak otworzyć się na innych? Nawet osoby dorosłe mają duże problemy z wyjazdem na orczykach. Znamienne.. za moich czasów tak nie było! Ludzie stali w półtoragodzinnych kolejkach do tych strasznych orczyków i jak już się doczekali to z uśmiechem na paszczy rączo parli do góry... Nie pamiętam jęków czy narzekania, co najwyżej z powodu urwanego orczyka lub długiej kolejki do niego. Siku zawsze można zrobić pod krzaczek, z brązowym trudniej... fakt. Kible powinny być i tu zgoda! Ogrzać się i napić herbatki w Szczyrku zawsze można było. Do połowy lat 90 funkcjonowało akwarium i było git. Tanio i dobrze. Janek ma nieco racji. Szczyrk i Korbielów to ośrodki dla NARCIARZY, dla początkujących i brylujących po stokach modnisiów były Karpacz. Bukowina a nawet Zakopane tudzież wiele innych małych ośrodków. Co tu się otwierać na innych...? Bogacze do tej pory jeżdżą głównie a Alpy ale to się może zmienić bo po co się pchać tak daleko, skoro pod nosem będzie "namiastka"..? Niestety przy całej sympatii dla TMR i jeszcze większej dla Szczyrku obawiam się, że Janek ma rację i za da trzy lata zbiałczenie Szczyrku będzie faktem. Co mi po tej całej infrastrukturze kiedy ceny wzrosną trzykrotnie a na stoku nawet się nie rozpędzisz bo z racji łatwego wjazdu na górę będzie on usiany matkami z dziećmi i brylującymi szpanerami o nikłych umiejętnościach... ;-( O to chodzi właśnie! Nie każdy mieszka na Śląsku i nie każdy może na narty w Beskidy skoczyć na weekend. Dla znakomitej większości ludzi to wyprawa minimum na kilka dni okupiona drogim paliwem i koniecznością zabulenia za nocleg na miejscu. Dlatego im mniej trzeba wydać na wjazd na górę tym lepiej! Cóż... cosik mi się wydaje, że najbliższy sezon będzie moim ostatnim w Szczyrku ... Żal... :sad: Edytowane 25 Październik 2014 przez MOSTOSTAL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 Kible powinny być i tu zgoda! .... Szczyrk i Korbielów to ośrodki dla NARCIARZY, dla początkujących i brylujących po stokach modnisiów były Karpacz. Bukowina a nawet Zakopane tudzież wiele innych małych ośrodków. Co tu się otwierać na innych...? Bogacze do tej pory jeżdżą głównie a Alpy ale to się może zmienić bo po co się pchać tak daleko, skoro pod nosem będzie "namiastka"..? Niestety przy całej sympatii dla TMR i jeszcze większej dla Szczyrku obawiam się, że Janek ma rację i za da trzy lata zbiałczenie Szczyrku będzie faktem. Co mi po tej całej infrastrukturze kiedy ceny wzrosną trzykrotnie a na stoku nawet się nie rozpędzisz... Cóż... cosik mi się wydaje, że najbliższy sezon będzie moim ostatnim w Szczyrku ... Żal... :sad: Odpowiadam wszystkim.Zdecydowanie jestem za budową porządnego zaplecza sanitarnego i gastronomicznego w SON.Jako ,,bogacz'' raz w roku wyjeżdżam w Alpy ,ale to jest tylko 6 dni na stoku ,czyli stanowczo za mało jak na moje potrzeby narciarskie. Na szczęście mam blisko z Aglomeracji śląskiej w Beskidy i nawet nie posiadając samochodu około 6-12 razy na kilka godzin mogę na narty ,,wyskoczyć". Zdecydowanie jestem za modernizacja SON-u ,ale to co chce zrobić MTR (mam nadzieje ,że im się wszystko nie uda ) to gigantomania. Już napisałem ,że masyw Skrzycznego to nie Chopok czy Wysokie Tatry w Tatrzańskiej Łomnicy. Przed chwilą przeczytałem na stronie SON-u plany Słowaków (MTR-u). Cytaty: ,,W pierwszej kolejności zostanie przebudowana i poszerzona część tras. Ich długość wzrośnie do niemalże 22 km, (w tym 16 km tras niebieskich, 4 km czerwonych i 2 km czarnych), a długość tras oświetlonych przekroczy 5,5 km. Niezmiernie istotną sprawą jest budowa nowoczesnego systemu zaśnieżania, który jest obecnie podstawą normalnego funkcjonowania stacji narciarskich w naszej części Europy. Na tym polu nastąpi znaczna poprawa – powierzchnia tras z możliwością sztucznego naśnieżania obejmie 81% wszystkich tras w ośrodku (ponad 17,7 km tras). Jeśli chodzi o budowę nowych wyciągów narciarskich – tutaj narciarze mogą przygotować się na największe zmiany. Słowacy planują wybudować w Szczyrku kolej gondolową (10- osobowe wagoniki, podobną do tych, jakie pracują po południowej stronie Chopoka i w Tatrzańskiej Łomnicy), a także cztery 6-osobowe i jedna 8-osobowa kanape. Do tego dojdą cztery wyciągi orczykowe. Łączna przepustowość wyciągów wzrośnie więc niemal dwukrotnie – do 18,2 tys. osób na godzinę. Powstanie także nowoczesny snowpark, a także specjalnie wydzielone strefy dla najmłodszych narciarzy. le to jeszcze nie koniec planów. Na terenie ośrodka powstaną 3 restauracje, z możliwością obsługi 750 osób naraz, a także 3 bary asprès-ski. Na Hali Skrzyczeńskiej natomiast powstanie specjalna strefa eventowa z podium, nagłośnieniem i zapleczem umożliwiającym organizowanie imprez całosezonowych. Do tego dojdą cztery parkingi o łącznej pojemności ponad 1500 samochodów. Już dziś TMR zapowiada, że parkingi będą darmowe – co będzie w Szczyrku sporą nowością…'' Co mnie się nie podoba z tych planów: 1.Przebudowa i poszerzenie tras bo trasy w SON maja swoja specyfikę i urok, 2. Budowa gondoli i 5 kanap. Moim zdaniem wystarczy czteroosobowa kanapa z Czyrnej na Halę s. bo wyjazd tam orczykiem to rzeczywiście męczarnia, oraz wyremontowanie i utrzymywanie w dobrym stanie pozostałych orczyków.Tu uwidacznia się najbardziej gigantomania MTR-u. 3.,,natomiast powstanie specjalna strefa eventowa z podium, nagłośnieniem i zapleczem umożliwiającym organizowanie imprez całosezonowych'' zgroza : Oczywiście nowoczesne system naśnieżania ,nowe restauracje ,porządne zaplecze sanitarne ,tu pełne poparcie. Czy rzeczywiście nie znalazł by się polski inwestor na tak potencjalnie (jak na polskie warunki ) narciarskim terenie jakim jest Szczyrk??? Kolego Mostostal dalej będziemy do SON-U jeździć bo narciarstwo to nałóg mocniejszy niż alkoholizm.:smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aneta676 Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 te argumenty nie są przekonywujące, 4 latki i osoby nie dające rady na orczykach powinni korzystać wyłącznie z oślich łączek super, że się buduje krzesła, gondole( osobiście uważam, że niepotrzebna), restauracje ale powtarzam, że najważniejsze będą nowe, poszerzone trasy gdzie Ci narciarze mają się pomieścić, jak przepustowość rośnie 3-krotnie? już jest tłoczno jasne jasne mądrale !!!szkoda że nie pomyślałeś że latka biegną i to raczej TY niebawem będziesz bardziej potrzebował tych krzeseł niż ten 4 latek to taki mały żarcik : ale prawdziwy pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz7777 Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 (edytowane) Alternatywa dla Narciarzy....jeśli nie SON to..?? Pisałem poprzednio o braku alternatywnych rozwiązań dla SON w odniesieniu do poprzedniego i aktualnego właściciela. Przydałoby się jednak rozwinąć temat alternatyw dla Narciarzy, który podjął Cosworth. Jeśli nie do SON w Szczyrku to dokąd??: (Mam tu na myśli ośrodki dysponujące więcej niż 10 km tras). Myślę, że naturalny kierunek to widoczny ze Skrzycznego ośrodek Pilsko w Korbielowie. Kilka lat temu, po przejęciu ośrodka Pilsko przez firmę CTE (Linter), słyszeliśmy w mediach o planach inwestycyjnych nowego właściciela m.in: o budowie dwóch gondoli, wyprzęganych kanap itp. Wszystko miało zmierzać do utworzenia tam najnowocześniejszego ośrodka w Polsce, przyciągającego narciarzy super wygodnymi wyciągami. Z czasem właściciel zweryfikował te plany. Na pewno stało się to ze względu na obszar Natura 2000, na którym leży 80-90% tras, ale wiele wskazuje, że znaczącym powodem było też przejęcie SON w Szczyrku przez słowacką TMR. W tej sytuacji nie było chyba sensu rywalizować z tak potężną firmą jak TMR o miano najbardziej topowego ośrodka w Beskidach czy w Polsce. Właściciel Pilska, zamiast na gondole, postawił więc na krzesła firmy Tatralift, które wymagają zainwestowania mniejszego kapitału. Jest więc spora szansa, że przełoży się to na niższe niż w Szczyrku ceny karnetów. :applause: Pilsko będzie więc trzygwiazdkowym ośrodkiem narciarskim a SON pod banderą TMR ośrodkiem pięciogwiazdkowym. Wybór podobny jak pomiędzy hotelami pięcio i trzygwiazdkowymi. W trzygwiazdkowym też prześpię się w porządnych warunkach. :wink: Komu będzie zbyt mało luksusów pojedzie do Szczyrku... Pozdrawiam Edytowane 25 Październik 2014 przez tobiasz7777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samolotem-na-narty Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 A są jakiekolwiek informacje a propos gdzie ta 10-os. gondola ma stanąć? Ja bym stawiał na coś w kierunku Czyrna-Skrzyczne. Z drugiej strony trudno sobie wyobrazić masę ludzi wleczących się po zielonej 3-ce z Skrzycznego. Ta trasa ma chyba 4 metry szerokości, w bok stroma przepaść, i strasznie płaski ten przejazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 25 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2014 .....Kolego Mostostal dalej będziemy do SON-U jeździć bo narciarstwo to nałóg mocniejszy niż alkoholizm.:smile: Mam nadzieję.. ale to niestety zależy od "dudków" a mnie ich delikatnie mówiąc mocno brakuje. Na domiar złego nie widzę perspektyw na poprawę... Ten dawny kapiący smarem GONGATSON (fajna nazwa nie..?) z piszczącymi orczykami ośrodek pasował mi, bo poza wielkim sentymentem zwyczajnie było mnie na niego stać. Ja do Szczyrku mam 550km (kiedyś 600 ale dzięki A1 jest ciut bliżej) i wyskok na weekend nie wchodzi w rachubę. Nawet tydzień to porażka. Alpy to już w ogóle. Uważam że jechać tam na 5 dni to nonsens. Szkoda hajcu. Też jestem za modernizacją tego ośrodka ale po prostu wiem, że wraz z nią przyjdzie mega drożyzna i tłumy przeszkadzających na stoku kapeluchów. jazda w takich warunkach przestanie sprawiać przyjemność a dodatkowo moja chuda kieszeń zostanie mocno wydrenowana tylko dlatego, że Szczyrk stanie się modnym miejscem nastawionym na blichtr. No sorry... chyba mam prawo odczuwać dyskomfort. Żeby choć jeden stok zostawili w spokoju... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi