pawelb91 Napisano 13 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2019 No to szczyrkowianie biegóweczki już smarują Przydadzą się przynajmniej do świąt jak i nie końca roku, będą szusy na trasie, oj będą 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolin Napisano 13 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2019 (edytowane) Nie rozumiem tego posunięcia. Tydzień temu w niedzielę weszliśmy na turach na Kopę i Małe Skrzyczne . Dało się zjechać do gondoli i soliska, choć uważnie. Ale było dużo pryzm do rozciągnięcia... Nie wiem czy to się wytopiło czy co... Edytowane 13 Grudzień 2019 przez rolin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2019 54 minuty temu, Ostek napisał: 2km trasy na otwarcie, w skali ośrodka niewiele, w skali Beskidów najwięcej otwartych km tras Wislański skipass ma znacznie więcej I to od tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal96 Napisano 13 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2019 Odpowiedź na to dlaczego nie otworzą jest prosta, to prognoza pogody, najwięcej osób przyjedzie do nich po świętach i już dziś można powiedzieć że jak pogoda pozwoli to będą wtedy otwarte trasy 4 , 3 , 3b i 2 czyli Małe skrzeczne, Kopa, gondola i solisko. Śnieg na kopcach lepiej znosi roztopy i więcej go dotrwa do świąt. Jak się uda to przed nowym rokiem otworzą trasę z Wierchu pośredniego. Tyle, w tym roku jest słabo, ale w zeszłych latach nie było wiele lepiej , ten schemat powtarza się regularnie. Trochę sytuacje poprawiły by dodatkowe zbiorniki i pompy w rejonie soliska, pozwoliły by one na śnieżenie wierchu pośredniego jednocześnie z pozostałymi trasami. Przy okazji można by zrobić jakieś małe elektrownie wodne/ zbiorniki retencyjne/przeciw powodziowe na tych potokach . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 13 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2019 SON w pierwszym roku funkcjonowania się na tym spalił właśnie, że rozgarnęli śnieg, który mieli na pryzmach, bo miało być otwarcie z Panami Prezydentami, a potem przyszło ocieplenie i nie było ani uroczystego otwarcia, ani dobrego jeżdżenia, bo nie byli w stanie szybko odbudować tego co spłynęło. Tak tu wszyscy psioczą na SON, a ile śniegu wyprodukował COS albo BSA? A na Podhalu, gdzie było niby zimniej, nie jest lepiej. Tak chwalona - zresztą słusznie - Białka też póki co szału nie robi. W Kluszkowcach odwołali właśnie zawody ligi MOZN, bo nie zdążyli ze śnieżeniem przed zbliżającym się ociepleniem. Na razie po prostu wszędzie jest słabo, a w Szczyrku jest wyprodukowane dużo śniegu, tylko go na razie oszczędzają... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 13 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2019 W młynie tmr właśnie otworzył 6.5 km tras na sztucznym śniegu. Jutro sprawdzę czy nie jest słabo. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemek Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 Coś czuję że zamiast na narty to na góralu pojeżdżę 9'C bez wiatru w sam raz na rower w Grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 Jako,że rano w Szczyrku padał deszcz odpuściłem BSA i pojechałem pozjeżdżać z Kopy 😛 Generalnie jak na pierwszy dzień w sezonie ok, trasa twarda bez przetarć, jak sie już wjedzie na halę to mozna nawet trochę pokręcić Ostatnia fotka z parkingu pod gindolą,godzina 12. Widać przeniesione kasy i kolejkę osób bez sezonówek 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 15 godzin temu, Cosworth240 napisał: SON w pierwszym roku funkcjonowania się na tym spalił właśnie, że rozgarnęli śnieg, który mieli na pryzmach, bo miało być otwarcie z Panami Prezydentami, a potem przyszło ocieplenie i nie było ani uroczystego otwarcia, ani dobrego jeżdżenia, bo nie byli w stanie szybko odbudować tego co spłynęło. Tak tu wszyscy psioczą na SON, a ile śniegu wyprodukował COS albo BSA? A na Podhalu, gdzie było niby zimniej, nie jest lepiej. Tak chwalona - zresztą słusznie - Białka też póki co szału nie robi. W Kluszkowcach odwołali właśnie zawody ligi MOZN, bo nie zdążyli ze śnieżeniem przed zbliżającym się ociepleniem. Na razie po prostu wszędzie jest słabo, a w Szczyrku jest wyprodukowane dużo śniegu, tylko go na razie oszczędzają... Taka zima po prostu. Chwała nowoczesności, że w tych warunkach "coś" chodzi, ale cudów nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 W dniu 11.12.2019 o 11:48, mirekn napisał: Jest paskudnie Pozdrawiam mirekn Trzeba przyznać - trochę ironicznie - że ta buda idealnie oddaje klimat historyczny Szczyrku. Przecież tak kiedyś było! Cóż, komuna wróciła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mietek Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 Dlaczego kasy są przeniesione? To teraz jest tylko jedna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 1 godzinę temu, Mietek napisał: Dlaczego kasy są przeniesione? To teraz jest tylko jedna ? Nie, dalej jest 4 albo nawet 5, nie przyglądałem się...Ale najlepsze jest to wejście/wyjście z kas,w którym dwie osoby się nie miną,niezły sajgon tam był w środku🤣 Nie rozumiem troszkę tego posunięcia, szczególnie jak wchodzi tam narciarz ubrany na -10 stopni a w środku 20 parę na plusie 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 "...Przepraszamy Was za poranną usterkę kas Gopass Tickets, która spowodowała dzisiaj dłuższe kolejki po skipassy. Na juto prognozowany jest silny wiatr, ale zrobimy co w naszej mocy, żeby ruszyć z gondolą i koleją na Zbójnicką Kopę. Ostateczny komunikat podamy Wam jutro do godziny 8.00. Obserwujcie komunikaty na FB i naszej stronie www.szczyrkowski.pl." źródło: https://www.facebook...rkowski?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 (edytowane) Parę moich zdjęć Małe Skrzyczne - mały raj dla skiturowców , uwaga śniegu naturalnego 1cm więc tura do schroniska na Skrzyczne tylko na nogach. Hala Skrzyczeńska Najlepsza jazda była zamkniętą 3, kopy śniegu to super atrakcja dla dzieciaków Budują prowizoryczny mostek nad nową drogą od parkingu. Ludzi niewiele - nawet na Zbójnicka Kopę nie widziałem kolejek, nowe bramki i skanery twarzy puszczają bezgłośnie - nas rozpoznałyale nie zazdroszczę tym co musieli iść do biura obsługi Udane rozpoczęcie sezonu, nie spodziewałem się tak dobrej jazdy. Edytowane 14 Grudzień 2019 przez surfing 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 Godzinę temu, moruniek napisał: Na juto prognozowany jest silny wiatr, Od 14 zaczęło bardzo mocno wiać aż dziwiłem się że jeszcze to chodzi, my skończyliśmy i nie wiem czy dali radę do końca , jutra raczej tylko BSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 14 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2019 5 minut temu, surfing napisał: Od 14 zaczęło bardzo mocno wiać aż dziwiłem się że jeszcze to chodzi, my skończyliśmy i nie wiem czy dali radę do końca , jutra raczej tylko BSA. No weź nie gadaj... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colin23 Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Panowie czy może ktoś potwierdzić czy mając sprytną sezonówkę w wersji słowackiej, mogę zacząć sezon w Szczyrku czy trzeba pierwszy przejazd wykonać na Chopoku? Coś pamiętam że było w regulaminie o aktywacji skipasa właśnie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Aktywowałem sezonówkę wiosną na Słowacji teraz rozpocząłem sezon w Szczyrku, kilka osobom udała się aktywacja wiosną w Szczyrku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colin23 Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Dzięki. Czyli mam tak jak Ty. Aktywowana w marcu na Chopoku. Rozumiem że w Szczyrku od razu działała czy musiałeś przejść przez infocentrum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Aktywowałem bez infocentrum - wejście prosto w bramki i działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Aktualizacja komunikatu narciarskiego. Z powodu silnych podmuchów wiatru sięgających 90km/h jesteśmy zmuszeni zatrzymać koleje. Robimy to dla Waszego bezpieczeństwa, które jest dla nas najważniejsze. Z rana warunki pozwalały na start ośrodka, jednak doszły silne boczne podmuchy z którymi nie wygramy. Prosimy o wyrozumiałość. Bieżące warunki i info o ośrodku: www.szczyrkowski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Byłem od rana, wiało ale nie jakoś solidnie, zamknęli o 10,20 przy wietrze nie większym niż w chwili otwarcia. Ale udało się zjechać siedem razy 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptasiek Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Witam wszystkich nartomaniaków. Czy przy tej ilości śniegu i przy tej prognozowanej pogodzie jest szansa na świąteczne szusy? A bardziej szczegółowo czy jest szansa aby w święta i tuż po (czyli 24-28 grudnia) było czynne coś więcej niż trasa z Kopy do Hali? 24-25 ma być jakiś opad a kiedy mogą uruchomić naśnieżanie? Jak będzie -2, -3 to już będą śnieżyć? (pogodę sprawdzam na wysokości ok. 1000 m n.p.m.) Bo pisząc szusy mam na myśli sytuację gdzie będą otwarte trasy 2, 3 i 4 w całości (o Golgocie i COS FIS nawet nie marzę) Pod koniec lutego tego roku (zeszły sezon) byłem na kilka dni w Szczyrku (po 10 latach niebytności) i popadłem w zachwyt. Pogoda była idealna, wszystkie wyciągi i trasy czynne, nawet można było z dechami na nogach zjechać do dolnej stacji COS ( z ciekawostek 9a idealnie przygotowana i przez większą części dnia pusta). Zebrałem więc całą rodzinę i wynająłem dom na święta 5 km od Szczyrku (już w całości opłacony) a tu taki klops :-( A co z BSA? Pod koniec lutego zeszłego roku to tam było najwięcej śniegu i widać było, że są najlepiej do sezonu przygotowani. A teraz ... trawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Na razie prognozy są tragiczne. Co do BSA to przyczyną może być brak wody. Rok temu przepływ w Żylicy wynosił 2m3/s teraz 0,18m3/s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal96 Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 43 minuty temu, Ptasiek napisał: Witam wszystkich nartomaniaków. Czy przy tej ilości śniegu i przy tej prognozowanej pogodzie jest szansa na świąteczne szusy? A bardziej szczegółowo czy jest szansa aby w święta i tuż po (czyli 24-28 grudnia) było czynne coś więcej niż trasa z Kopy do Hali? 24-25 ma być jakiś opad a kiedy mogą uruchomić naśnieżanie? Jak będzie -2, -3 to już będą śnieżyć? (pogodę sprawdzam na wysokości ok. 1000 m n.p.m.) Bo pisząc szusy mam na myśli sytuację gdzie będą otwarte trasy 2, 3 i 4 w całości (o Golgocie i COS FIS nawet nie marzę) Pod koniec lutego tego roku (zeszły sezon) byłem na kilka dni w Szczyrku (po 10 latach niebytności) i popadłem w zachwyt. Pogoda była idealna, wszystkie wyciągi i trasy czynne, nawet można było z dechami na nogach zjechać do dolnej stacji COS ( z ciekawostek 9a idealnie przygotowana i przez większą części dnia pusta). Zebrałem więc całą rodzinę i wynająłem dom na święta 5 km od Szczyrku (już w całości opłacony) a tu taki klops 😞 A co z BSA? Pod koniec lutego zeszłego roku to tam było najwięcej śniegu i widać było, że są najlepiej do sezonu przygotowani. A teraz ... trawa. 2 3 i 4 zapewne będą otwarte, COS raczej nic nie zdąży naśnieżyć za późno się obudzili. BSA też później zaczęło śnieżenie. Zapewne będzie dużo ludzi a warunki śniegowe słabe, dopiero około sylwestra pootwiera się więcej tras i warunki się poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi