Cosworth240 Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 16 minut temu, JC napisał: To nic nie da! Ja zmusisz ludzi do zostawienia tam samochodu? Problemem jest to, że jest to wojewódzka droga przecinająca Szczyrk. Jak zmusić ludzi do zostawiania aut - czasem się da jak w Kuźnicach. Znak zakazu i pod gondolę można tylko podjechać busem lub taxi. Generalnie raczej to działa, ale w przypadku Szczyrku - znaki zakazu są nierealnym rozwiązaniem. Inne możliwości - drogie odpłatne parkingi w centrum vs. darmowe na wjeździe. Nie załatwi to całkiem problemu, ale może pomóc. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikg Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 Centrum przesiadkowe + Gondola to chyba najlepsze rozwiązanie. Sam parking nic by nie zmienił. Każdy by jechałem autem kierując się wytłumaczeniem, że auto czy skibus - i tak muszą stać w korku (po co zatem przesiadka do skibusa skoro tylko mi komplikuje dojazd nic nie wnosząc). Nie da się przecież wszystkich naraz przekonać do skibusa. Jednak parking + Gondola rozwiązuje ten problem. Tutaj myślenie jest takie - po co mam stać w korku skoro mogę zostawić auto na bezpiecznym parkingu z całym zapleczem i bezproblemowo dostać się na szczyt Skrzycznego. Nie wiem co o tym myślicie... Ja tak sobie szybko liczę czy jest zagrożenie kolejkami do gondoli. Zakładając przepustowość 2000os/h, początkową pojemność parkingu 700 miejsc oraz wyniki ankiet, że najczęściej jednodniowi narciarze podróżują we dwójkę to przyjmując z zapasem do obsłużenia 2000 tyś ludzi wychodzi na to, że kolejek nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 3 godziny temu, JC napisał: To nic nie da! Ja zmusisz ludzi do zostawienia tam samochodu? Wraz z informacją o liczbie miejsc na parkingach. Lepiej zostawić auto w strzeżonym miejscu w Buczkowicach niż godzinę szukać miejsca do postoju w Szczyrku. A gondola. Jak już, to wydaje mi się, że lepiej z ... Lipowej. I tam parking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikdob Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 1 godzinę temu, Cosworth240 napisał: Inne możliwości - drogie odpłatne parkingi w centrum vs. darmowe na wjeździe. Nie załatwi to całkiem problemu, ale może pomóc. Ale te parkingi w centrum to zazwyczaj prywatna inicjatywa, nie mógłbyś im regulować cen. A te "darmowe" też kosztują i za dotacje płaciliby właściciele tych pierwszych. Pytanie czy jak w końcu powstanie S1 do granicy, to ta wojewódzkość drogi biegnącej przez Szczyrk będzie niezbędna. Można też wykorzystać ustawę o elektromobilności i ograniczyć ruch w centrum do aut elektrycznych czy wodoworych (z wyjątkami dla mieszkańców czy posiadaczy przepustek, a takie przepustki w zinformatyzowanym świecie łatwo przydzielać). Kolejną (może nawet ważniejszą) kwestią do ogarnięcia jest jednak smog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 15 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Jak już, to wydaje mi się, że lepiej z ... Lipowej. I tam parking. wtedy Szczyrk mniej zarobi w sklepach i knajpach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikdob Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 9 minut temu, Jeeb napisał: 18 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Jak już, to wydaje mi się, że lepiej z ... Lipowej. I tam parking. wtedy Szczyrk mniej zarobi w sklepach i knajpach Natura 2000, Dolina Zimnika itp. Łatwiej by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 6 godzin temu, JC napisał: To nic nie da! Ja zmusisz ludzi do zostawienia tam samochodu? Jak pod Chopokiem, ochrona nie przepuszcza samochodów narciarzy powyżej Centralne Parkovisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Wraz z informacją o liczbie miejsc na parkingach. Lepiej zostawić auto w strzeżonym miejscu w Buczkowicach niż godzinę szukać miejsca do postoju w Szczyrku. to ma być to zmuszenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 38 minut temu, Sariensis napisał: Jak pod Chopokiem, ochrona nie przepuszcza samochodów narciarzy powyżej Centralne Parkovisko. Bylo juz wiele razy. Kazdy może powiedziec ze jedzie na narty do Wisly, Ustronia czy Hintertux... i nie mozna go zatrzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikg Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 Jak już, to wydaje mi się, że lepiej z ... Lipowej. I tam parking. wtedy Szczyrk mniej zarobi w sklepach i knajpach To też chyba było wałkowanie. Lipowa i Brenna nie mają przychylności mieszkańców.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, christof napisał: Bylo juz wiele razy. Kazdy może powiedziec ze jedzie na narty do Wisly, Ustronia czy Hintertux... i nie mozna go zatrzymac. Można, można, kto powiedział, ze służby porządkowe nie maja prawa dbania o bezpieczeństwo publiczne . Pojazd na napisem Policie skutecznie studzi zapędy krewkim kierowców w Dolinie Demanowskiej, dlaczego u nas nie można? Edytowane 8 Październik 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 (edytowane) 39 minut temu, Sariensis napisał: Można, można, kto powiedział, ze służby porządkowe nie maja prawa dbania o bezpieczeństwo publiczne . Pojazd na napisem Policie skutecznie studzi zapędy krewkim kierowców w Dolinie Demanowskiej, dlaczego u nas nie można? Ogarnij się. Ile razy pisać, że to droga przelotowa a nie slepa jak w Demianowskiej.... >>Lipowa i Brenna nie mają przychylności mieszkańców.... To wesja Pracowni. Jakoś mieszkańcy i Gmina w Brennej ma inne zdane.... Edytowane 8 Październik 2019 przez mig12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikg Napisano 8 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2019 >>To wesja Pracowni. Jakoś mieszkańcy i Gmina w Brennej ma inne zdane.... To znaczy jakie, pytam grzecznościowo ...? TO prawda, że podpierałem się przy wypowiedzi stroną pracowni. Jednak staram się łączyć różne fakty. Na spotkaniu o którym pisał JC stwierdzono, że miasta sąsiednie nie chcą budować parkingów. Nie ma wprost napisane które to miasta... Tutaj link do artykułu: https://bielskobiala.naszemiasto.pl/burmistrz-szczyrku-musimy-wybudowac-centrum-przesiadkowe-to/ar/c1-7365661 Prawda jest tak, że nie znam z własnych źródeł jaka jest naprawdę sytuacja w miastach (miejscowościach)ościennych w tym w Brennej. Z informacji ogólnodostępnych jednak nadal twierdzę że centrum przesiadkowe + gondola to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 14 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2019 (edytowane) Z soboty, Na Solisku nie równają terenu na "ścianach" kończących 4 i 7 choć kopareczki stoją - jest nadzieja Pod Gondolą około 13:00 bardzo mało rowerzystów. Warunki do biegania super, tylko na grzbiecie wiatr około 7-8 m/s. Jest nowy szlak, niebieski z przełęczy pod Malinowem na Solisko. Suma podejść 24 m Suma zejść 386 m. Fajny skrót jak się nie chce zbiegać na Salmopol. Pozdrawiam mirekn Edytowane 14 Październik 2019 przez mirekn szlak niebieski 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikg Napisano 14 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2019 no to w niedzielę ciężko powiedzieć, że mało ludzi pod gondolą. Fotka z około 13:00. Kolejka momentami zawijała łuk za budynkiem i kończyła się w okolicach wypożyczalni TRECa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kptdenaturat Napisano 15 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2019 W dniu 3.10.2019 o 19:18, Mikg napisał: Cały czas śledzę forum - w szczególności wszystko co dotyczy Szczyrku. Z wielu wątków dotyczących rozwiązania problemów komunikacyjnych (tunel, kolej, wyciąg z Lipowej) centrum przesiadkowe w powiązaniu z Gondolą wydaje się być najbardziej realne. Trzymam kciuki za szybkie pozyskanie Inwestora. Miło patrzeć jak Szczyrk się rozwija. Pamiętam jeszcze czasy wyciągu Jacek i Agatka w okolicach Skalitego. Zastanawiam się, czy można przy okazji budowy Gondoli z centrum przesiadkowego wykorzystać zbocza do budowy jakiś tras... Witam, to były czasy w których jak ktoś krzyknął Przybyła to wstawało pół Sczczyrku, Druga połowa wstawała po okrzyku Migdał... Z pozdrowieniami : Wariat jazdy Telemarkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 15 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2019 13 godzin temu, Mikg napisał: no to w niedzielę ciężko powiedzieć, że mało ludzi pod gondolą. Fotka z około 13:00. Kolejka momentami zawijała łuk za budynkiem i kończyła się w okolicach wypożyczalni TRECa. To jeszcze nie koniec kolejki - ludzi była masakryczna ilość - najpierw ponad godzina stania do jedynej czynnej kasy ( pozostałe 5 zamknięte) , potem po ponad półgodzinnym oczekiwaniu na wjazd gondolą zrezygnowałem , choć trasa hiphopa fajna - góra niestety zamknięta , bo oczywiście trzeba prace porządkowe przeprowadzać , jak zjedzie się pół Polski na słoneczny weekend - patologia jak dla mnie.... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Napisano 15 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2019 7 minut temu, JurekByd napisał: - patologia jak dla mnie.... No jakby sam ją stworzyłeś................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 15 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2019 58 minut temu, Piotrek napisał: No jakby sam ją stworzyłeś................ W niedzielę wszędzie była makabra: na drogach, na szlakach w górach, w restauracjach, itp. Wyglądało to tak, jakby nagle kompletnie poza sezonem (zadecydowały prawd. prognozy pewnej i ciepłej pogody) ludzie postanowili odwiedzić Beskidy w liczbie ... nie wiem, to wyglądało na co najmniej setki tysięcy. Nie ma bata, aby w jakimkolwiek ośrodku praktycznie zamykającym sezon letni, dali sobie z tym radę. W schroniskach pewnie na piwo czekało się z godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 18 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2019 Golgota z rana Nie koszą, nie ratrakują to po co mi ten dodatek do Słowackiej sezonowki. reszta fot z październikowych Beskidów w wątku o bieganiu Pozdrawiam mirekn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 18 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2019 Goprówkę też budują-na prawo przy Bieńkuli 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 24 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2019 W dniu 15.10.2019 o 11:05, JurekByd napisał: To jeszcze nie koniec kolejki - ludzi była masakryczna ilość - najpierw ponad godzina stania do jedynej czynnej kasy ( pozostałe 5 zamknięte) , potem po ponad półgodzinnym oczekiwaniu na wjazd gondolą Ktoś był w zeszłą sobotę? Sytuacja bez zmian?..... Na kamerce w niedzielę nie wyglądało najlepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2019 3 minuty temu, Greg napisał: Ktoś był w zeszłą sobotę? Sytuacja bez zmian?..... Na kamerce w niedzielę nie wyglądało najlepiej... Na grupie freeriderzy ktoś wrzucał fote z niedzieli 20 października.https://www.facebook.com/groups/freeriderzy/permalink/2765959106790081/ W nadchodzący weekend zapewne będzie podobnie bo pogoda dalej letnia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 24 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2019 44 minuty temu, pawelb91 napisał: W nadchodzący weekend zapewne będzie podobnie bo pogoda dalej letnia. Faktycznie wg prognoz (tej ostatniej z 9:42) to ostatni taki weekend Dlatego ja wybieram się jutro pobiegać. Pozdrawiam mirekn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 24 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2019 Przejazd przez ul. Zwalisko został zrobiony? Co wiadomo w kwestii krzesła z Czyrnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi