shuger Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 1 minutę temu, fredek321 napisał: Posłuchaj trollu. Jeśli 30 minut stania tzn. minimum 2000 ludzi w kolejce. Na zdjęciu nie ma 1000. Jesteś pewien? 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 1 minutę temu, shuger napisał: Jesteś pewien? Tak 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 1 godzinę temu, shuger napisał: "Pojeździć" to za duże słowo... Swoją drogą - prośba do osób które wrzucają relację (jak @moruniek i @andy-w wczoraj, za które dzięki!): Miło byłoby oprócz pięknych zdjęć krajobrazów zobaczyć także możliwości korzystania z wyciągów - wtedy nikt nie musiałby odpalać kamerek żeby sprawdzić co się tam działo bo wszystko byłoby w relacji. Ale to tylko wolny wniosek Dla mnie kolejki na 30 minut dyskwalifikują możliwość odwiedzenia Szczyrku a jeżdżenie w godzinach 8-10 (licząc że wtedy będzie się dało pojeździć) niestety nie wchodzi w grę.... Jeżeli wiesz jak porusza się ta kolejka, w którym miejscu w niej stanąć, mimo że wygląda przerażająco nie stoisz dłużej niż 10 do 15 minut (dotyczy Soliska). Jednocześnie pokazuje to, że bardzo brakuje kanapy na Julianach. Tak jak ta na Zbójnicką Kopę zdjęła część ruchu z pozostałych tras, tak ta na Julianach odciążyłaby rejon Soliska. Tam schodzi się kilka tras 4 i 7 oraz 8, 9, 10, 11. Z czego górny odcinek 10 to zupełnie inna trasa niż dolny odcinek 10. Do tego mamy alternatywną 8 oraz ciekawie poprowadzoną 9 no i oczywiście Golgotę. Nowa kanapa na Julianach obsłużyłaby cały ruch na 8,9 i 10. Tu masz zdjęcie z piątku, godzina 12:23. Stałem do kanapy z zegarkiem w ręku 9 minut. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 (edytowane) 6 minut temu, moruniek napisał: Jeżeli wiesz jak porusza się ta kolejka, w którym miejscu w niej stanąć, mimo że wygląda przerażająco nie stoisz dłużej niż 10 do 15 minut (dotyczy Soliska). Jednocześnie pokazuje to, że bardzo brakuje kanapy na Julianach. Tak jak ta na Zbójnicką Kopę zdjęła część ruchu z pozostałych tras, tak ta na Julianach odciążyłaby rejon Soliska. Tam schodzi się kilka tras 4 i 7 oraz 8, 9, 10, 11. Z czego górny odcinek 10 to zupełnie inna trasa niż dolny odcinek 10. Do tego mamy alternatywną 8 oraz ciekawie poprowadzoną 9 no i oczywiście Golgotę. Nowa kanapa na Julianach obsłużyłaby cały ruch na 8,9 i 10. Dzięki za informacje. Patrząc na kamery wczoraj i dziś wygląda to już kilkakrotnie dłużej. Weekend odpada, chyba poniedziałek jest najluźniejszy. Napewno na Julianach brakuje orczyków które tam zawsze obsługiwały ruch. Edytowane 20 Styczeń 2019 przez shuger 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 20 minut temu, moruniek napisał: Jeżeli wiesz jak porusza się ta kolejka, w którym miejscu w niej stanąć, mimo że wygląda przerażająco nie stoisz dłużej niż 10 do 15 minut (dotyczy Soliska). Jednocześnie pokazuje to, że bardzo brakuje kanapy na Julianach. Tak jak ta na Zbójnicką Kopę zdjęła część ruchu z pozostałych tras, tak ta na Julianach odciążyłaby rejon Soliska. Tam schodzi się kilka tras 4 i 7 oraz 8, 9, 10, 11. Z czego górny odcinek 10 to zupełnie inna trasa niż dolny odcinek 10. Do tego mamy alternatywną 8 oraz ciekawie poprowadzoną 9 no i oczywiście Golgotę. Nowa kanapa na Julianach obsłużyłaby cały ruch na 8,9 i 10. Tu masz zdjęcie z piątku, godzina 12:23. Stałem do kanapy z zegarkiem w ręku 9 minut. d Cześć Ale... Duże kolejki na dole = mniej ludzi na trasie = i tak powinno być. Redukcja kolejek na dole zdecydowanie więcej ludzi na trasie i więcej ludzi = to dopiero tragedia. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 W tej chwili na Solisku stoi około 400 osób. Do talerzyka poniżej minuty oczekiwania, na Zbójnicką stoi poniżej 200 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Ale... Duże kolejki na dole = mniej ludzi na trasie = i tak powinno być. Redukcja kolejek na dole zdecydowanie więcej ludzi na trasie i więcej ludzi = to dopiero tragedia. Pozdrowienia Pełna zgoda, tylko "nowe Juliany" są obecnie wielkości kilku innych ośrodków narciarskich w rejonie. Moim zdaniem zbudowanie nowej kanapy stworzy alternatywy a jednocześnie na trasach zostanie wystarczająco dużo miejsca, 8 ma miejscami ponad 200 metrów szerokości, nowa 10 (górny odcinek) to też trasa powyżej 100 metrów szerokości. Do tego mamy 9 i teren wokół niej do zagospodarowania. To miejsce zmieniło się niesamowicie w porównaniu z tym co było. Mi osobiście brakuje krótkiego talerzyka przy Golgocie, wówczas byłaby to fajna trasa treningowa. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Ale... Duże kolejki na dole = mniej ludzi na trasie = i tak powinno być. Redukcja kolejek na dole zdecydowanie więcej ludzi na trasie i więcej ludzi = to dopiero tragedia. Pozdrowienia Jeśli wyciąg jeździ w pełni obłożony, to nie ma znaczenia czy w kolejce stoi 100 osób, czy 1000. Na trasę jest "dostarczanych" 6 osób w takich odstępach czasu, w jakich kanapa dojeżdża na górną stację. Jest to stała ilość narciarzy, niezależnie od długości kolejki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 (edytowane) Byłem wczoraj z Andy-w, ale nie miałem czasu nic napisać. Mniej więcej pierwsze dwie godziny jazda na bieżąco, bądź z kilkuminutowym oczekiwaniem, później wyraźnie więcej ludzi. Chyba większość lubi się wyspać... Mimo tego nie stałem w kolejce dłużej jak 15 minut, kanapy przerabiają te tłumy dość skutecznie. Najlepsze jest to, że odkąd czynne są wszystkie trasy, nie czuć na nich tłoku. Ósemce na Julianach mówię stanowcze NIE! Tak swoją drogą - nic nie szugeruję, ale bardzo dobrze, że to tak źle wygląda na kamerkach. Więcej takiego narzekania, a będę jeździł na bieżąco... Warunki bardzo dobre, jedynie na końcówce 7 sporo gródek lodowych, ale do ominięcia. Tak po za tym do końca mojej jazdy bez większych muld, lodu itp atrakcji. Wspomnę jeszcze o Policji, która jest widoczna i pilnuje porządku na drogach dojazdowych, dzięki czemu ruch odbywa się nadzwyczaj płynnie. Przynajmniej z rana, oraz kiedy wyjeżdżałem ze Szczyrku. Dobra robota panowie! Tak po za tym, piękna pogoda z lekkim mrozem i cudowne widoki! Smog został na dole i gęstniał w zastraszającym tempie! Rano było widać B-B, po południu już tylko szary kolor... Uwaga! Tego na kamerkach nie zobaczycie: ile jest śniegu na Skrzycznem? Tyle! Tak się zajeżdża narty... Edytowane 20 Styczeń 2019 przez johnny_narciarz 17 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 (edytowane) @johnny_narciarz warunki alpejskie 😮 Dzięki za relację! PS. Co to się stanęło z nartą? PS2. Szykuj się na Dolomity w marcu Edytowane 20 Styczeń 2019 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 Przed chwilą, marboru napisał: @johnny_narciarz warunki alpejskie 😮 Dzięki za relację! PS. Co to się stanęło z nartą? PS2. Szykuj się na Dolomity w marcu Rozwarstwiła się... Ale i tak już tam krawędzi nie było, więc naturalna śmierć przyszła... A warunki rewelacja! Dawno tak fajnie nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 To zdjęcie znaku 3a... bomba. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 P. Igor Rattaj (udziela się na słowackim skiforum) przyznał, że miniona sobota była rekordowa dla wszystkich ośrodków TMR - w Jasnej, Szczyrku i Szpindlu było po ok. 8000 narciarzy. Potwierdził też ponownie dzierżawę COS przez TMR i zapowiedzi wytyczenia nowych tras, co łącznie da ich 60km. 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria 1984 Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 2 minuty temu, koliber napisał: P. Igor Rattaj (udziela się na słowackim skiforum) przyznał, że miniona sobota była rekordowa dla wszystkich ośrodków TMR - w Jasnej, Szczyrku i Szpindlu było po ok. 8000 narciarzy. Potwierdził też ponownie dzierżawę COS przez TMR i zapowiedzi wytyczenia nowych tras, co łącznie da ich 60km. Możesz napiąć jakie to forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 5 minut temu, Daria 1984 napisał: Możesz napiąć jakie to forum? Po prostu skiforum.sk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 43 minuty temu, koliber napisał: P. Igor Rattaj (udziela się na słowackim skiforum) przyznał, że miniona sobota była rekordowa dla wszystkich ośrodków TMR - w Jasnej, Szczyrku i Szpindlu było po ok. 8000 narciarzy. Potwierdził też ponownie dzierżawę COS przez TMR i zapowiedzi wytyczenia nowych tras, co łącznie da ich 60km. To jednoznacznie szugeruje, że Słowacy nie mają pojęcia o projektowaniu ośrodków narciarskich. Wyrzucają pieniądze w błoto i nikt nie chce u nich jeździć. 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 Nic dziwnego. Słoneczny weekend i ferie. Więc na stokach tłumy. Jedyna rada to albo jeździć w tygodniu albo poczekać na koniec ferii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 (edytowane) Pozdrowienia ze słowackiego Zuberca.Trenujemy tu na Janovkach i w pogodną niedzielę ludzi jest tak mało,że można jeździć szybko na długiej narcie nawet na głównym stoku,choć stawiamy tyki na równoległym treningowym.Po prostu pustki...Pozdrowienia dla wszystkich miłośników tłumów,kolejek i bliskości międzyludzkiej.Jak sobie pomyślę,że w przyszłą sobotę jako uczestnika zawodów w Szczyrku też mnie czekają te doznania... Edytowane 20 Styczeń 2019 przez lski@interia.pl 7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 3 godziny temu, koliber napisał: Jeśli wyciąg jeździ w pełni obłożony, to nie ma znaczenia czy w kolejce stoi 100 osób, czy 1000. Na trasę jest "dostarczanych" 6 osób w takich odstępach czasu, w jakich kanapa dojeżdża na górną stację. Jest to stała ilość narciarzy, niezależnie od długości kolejki. Cześć Nie jestem kretynem. Post był odpowiedzią na sugestię dobudowania nowych wyciągów. Czy pisząc zawsze trzeba używać łopaty? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 6 hours ago, shuger said: "Pojeździć" to za duże słowo... Swoją drogą - prośba do osób które wrzucają relację (jak @moruniek i @andy-w wczoraj, za które dzięki!): Miło byłoby oprócz pięknych zdjęć krajobrazów zobaczyć także możliwości korzystania z wyciągów - wtedy nikt nie musiałby odpalać kamerek żeby sprawdzić co się tam działo bo wszystko byłoby w relacji. Ale to tylko wolny wniosek Dla mnie kolejki na 30 minut dyskwalifikują możliwość odwiedzenia Szczyrku a jeżdżenie w godzinach 8-10 (licząc że wtedy będzie się dało pojeździć) niestety nie wchodzi w grę.... Wg mnie na Szczyrk trzeba mieć taktykę. Oczywiście każdy ma swoją. Trzeba wiedzieć kiedy zacząć, przerwać, na który wyciąg się przenieść lub zakończyć jazdę, zwłaszcza w weekendy. Ja wczoraj w kolejkach stałem góra 10-12 min, średnio 5-7. Szczyt kolejek to chyba 12-14 godz. Wtedy w weekend to ja już raczej kończę, zwłaszcza mając w głowie powrót i korki. Kończąc do 14 godz. mamy 90% pewność , że w korku stać nie będziemy. Mówię to wszystko z punktu widzenia narciarza prawie miejscowego, który jadąc na narty nie musi jeździć do zamknięcia ośrodka więc jest mi na pewno łatwiej wcześniej zakończyć, a mimo to być zadowolonym z dnia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 3 godziny temu, moruniek napisał: Pełna zgoda, tylko "nowe Juliany" są obecnie wielkości kilku innych ośrodków narciarskich w rejonie. Moim zdaniem zbudowanie nowej kanapy stworzy alternatywy a jednocześnie na trasach zostanie wystarczająco dużo miejsca, 8 ma miejscami ponad 200 metrów szerokości, nowa 10 (górny odcinek) to też trasa powyżej 100 metrów szerokości. Do tego mamy 9 i teren wokół niej do zagospodarowania. To miejsce zmieniło się niesamowicie w porównaniu z tym co było. Mi osobiście brakuje krótkiego talerzyka przy Golgocie, wówczas byłaby to fajna trasa treningowa. Cześć Treningowa czyli rozumiem, że chcesz tam ustawić na stałe SL i GS z pomiarami. Bardzo dobry pomysł i do tego dwa talerzyki. Przy tej szerokości wydzielenie jest zupełnie możliwe i racjonalne nawet. Kto wie może docelowo jest takie rozwiązanie. Szczyrk to nie jest inwestycja do oceniania za pięć, sześć, może osiem lat jak plany zostaną zrealizowane, błędy poprawione itd. Ale Twój pomysł jest bardzo fajny. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 6 minut temu, Robur82 napisał: Ktoś na forum ostatnio rozpisywał się, jak ta trasa nie ma racji bytu, brak frekwencji na niej. A tu proszę 1 dzionek bez zawieruchy widać jak ludkom nie pasuje. Co by było na Solisku gdyby tej trasy nie było. Załóżmy 5-10 min kolejki z 10-15min kolejką i świeżak tyle samo w dół, na długiej linie 6os krzesło- ile ludzi wyłączonych z obiegu na innych trasach Byłem, widziałem, jeździłem.Gwarantuje Ci,że połowa z tych ludzi nie stoi w kolejce żeby pośmigać sobie na nowej ,,wspaniałej,, trasie, ale chce się przedostać na Skrzyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie jestem kretynem. Post był odpowiedzią na sugestię dobudowania nowych wyciągów. Czy pisząc zawsze trzeba używać łopaty? Pozdrowienia W takim razie wybacz. Jednak wielu ludzi tak rozumuje, co można usłyszeć w kolejkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 (edytowane) Dzisiaj Szczyrk już słoneczny nie był, ale światło do jazdy było całkiem dobre, nie aż tak płaskie, widać było po czym się jedzie. Warunki znowu bardzo dobre. Trójka do Gondoli z rana to był miód. Kopę zaliczyłem tylko po to aby nie podchodzić do orczyka na Małe Skrzyczne. Kilka zjazdów 4 i 7, a potem przenosiny na Julki 🙂. Dzisiaj kolejki chyba nieco większe niż wczoraj mimo nieco gorszej pogody. Ale wiadomo niedziela, sklepy pozamykane więc "wiara" coś musiała ze sobą zrobić 😉. O 12 godz. ewakuowałem się na pyszny obiadek do mamy. Dzisiaj w doborowym towarzystwie Rafała oraz Sławka i młodego Kuby. narty nie na żarty księżycowy krajobraz polodowcowego leja na zboczu Małego Skrzycznego Edytowane 20 Styczeń 2019 przez andy-w 14 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 (edytowane) 18 minut temu, Robur82 napisał: Ni ważne - jednak włodarze Tmr wiedzą na co pieniądze rozsądnie wydać, zrobić trasę że cała rodzina w jednym ośrodku ma co robić również Ci co zaczynają w ten sport zabawę i jednocześnie połączyć 2 óśrodki oraz odciążyć Solisko. Reasumując, trasa d... nie urywająca ale jednak potrzebna Rodziny sobie pospacerują na nartach, bardziej wymagający mają możliwość jazdy w SMR i COS 16 minut temu, andy-w napisał: Kopę zaliczyłem tylko po to aby nie podchodzić do orczyka na Małe Skrzyczne To też część oczekujących Nie ukrywam że sam z tego rano korzystam , o ile kanapa działa PS. A Kolegę z 4 i 5 zdjęcia kojarzę z soboty z baru na Suchym to Ty @andy-w czy kolega ? Edytowane 20 Styczeń 2019 przez pasazer85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi