nikdob Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 10 godzin temu, Piotrek napisał: Palcem po mapie😄, w przybliżeniu tak widzę gondole na Kopę, przy górnej nitce praktycznie już jest "gotowa trasa" Szczególnie, że w całej koncepcji chodzi o wydobycie ruchu z doliny a nie wtłaczanie w kolejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikdob Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 Cytat Poważny wypadek narciarski w Beskidach. W Szczyrku przed południem narciarka wypadła w z trasy i uderzyła w twarde podłoże. https://rmf24.pl/fakty/polska/news-szczyrk-powazny-wypadek-na-stoku-narciarka-wypadla-z-trasy,nId,2770795 Cytat Zdarzenie miało miejsce przed południem na Hali Skrzyczeńskiej w Beskidach. Jeżdżąca na trasie narciarka uderzyła w drzewo i straciła przytomność.https://wiadomosci.wp.pl/wypadek-na-stoku-w-szczyrku-do-narciarki-wezwano-smiglowiec-6335977087268993a 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, maxcity napisał: Ciekawa odpowiedź Igora Rattaja na słowackim forum: - parking i gondola na wjeździe do Szczyrku Czyli jednak, "to jest b.dobra koncepcja", ciekawe co wymyślą ? Edytowane 8 Styczeń 2019 przez Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 2 godziny temu, maxcity napisał: Ciekawa odpowiedź Igora Rattaja na słowackim forum: COS - je štatny teda ala naše SZTK. Necakaj nieco normalne ale snad od buduceho roku nam to daju do najmu. V SMR ( SON) su v plane este 2 lanovky jedna skor starsianna vymenu za C3 a potom zmane tych dvoch pom za 6 sedacku ... toto je povolenych 6 novych zariadeni. Potom je este jedno 7 tak polo povolene a nejake dlsie zjazdovky. Spolu s COSom by to malo hodit dokopy 60km zjazdoviek. Teda o 10 km viac ako v jasnej. Polskz prezident mi na to dal ruku v piatok😉. Chcu by vacsi ako Jasna. Jaj a este velka lanovka z uvodu sczyrku by mala byt a tam velke zachytne parkovksko. Teda dokopy cca 10 lanoviek ( z toho 2 kabinky) a 60 km zjazdoviek. W skrócie: - od przyszłego sezonu jest możliwa dzierżawa COSu przez TMR - wymiana orczyka na MS na jakąś używaną kanape i wymiana orczyków z Czyrnej na 6 osobowe krzesło - dalsze trasy, łącznie z COS ma być 60 km tras - parking i gondola na wjeździe do Szczyrku Ten talerzyk na M Skrzyczne coś się nie udał. Na razie stoi, a lina leży. Spadła, albo zdjęli. Ktoś wie, co się stało? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 wtorek, 8 stycznia 2019 Recenzja z jazd wieczornych gondolą. Będziesz pan zadowolony Godz. 17:30 :- Panie! To wieczorem tu tylko gondola chodzi? - zapytał mnie "nowy klient" na parkingu.- Ale za to dwie trasy i to długie. Nie martw się pan, będziesz pan zadowolony! - odpowiedziałem. Godz: 21:15:- Panie! Muszę przyznać, miał pan rację. Pomysł z szybkim wypadem na wieczór narodził się po sprawdzeniu kamer internetowych i po zawaleniu tradycyjnych planów (sportowych, aby nie było) na poniedziałkowy wieczór. Był to pomysł udany. Potwierdza to zresztą aplikacja Ski Challange na Gopass.pl: Rok temu pisałem, że jazda wieczorna w Szczyrku, mimo swoich wad, i tak jest najlepsza w Polsce. W tym roku ośrodek ramię w ramię ze sprzyjającą aurą (ach te globalne... ochłodzenie) wyeliminował kluczowe wady. Zalety pozostały. Istotne spostrzeżenia z "nocnego treningu są następujące": Była to moja druga jazda wieczorna w ośrodku w tym sezonie, ale po raz pierwszy gondola jeździła "normalnie". Wjazd trwał ok. 6 min. a nie, jak poprzednio - 10 min. Przypuszczam, że decydujący wpływ na to miało otwarcie trasy nr 1. Choć w moim przekonaniu zmniejszenie zatłoczenia jest czysto teoretyczne. Wynikający z moich obserwacji rozkład ruchu narciarskiego jest bowiem następujący: Szczyrk pozyskał masę klientów "typu Białka". Opisany powyżej dialog wskazuje na potężne rozczarowanie klientów na "dzień dobry" - bo w Białce wieczorem jeździ wszystko (nieratrakowane) - oraz równie potężne zadowolenie "po" - bo stok przygotowany perfekcyjnie, bo takiej jazdy nie znali. Stok trzeba zamknąć po 16:00 i przygotować go do jazdy wieczornej od 18:00. Tę prawdę oczywistą my już znamy, białczańscy narciarze - nie. Oczywiście jestem przekonany, że miejscowość jest niezmiernie zadowolona z tych nowych klientów. A malkontentom serwuję fakty do porównania. Najdłuższy wyciąg w Białce ma dyferencję 196 m przy długości 1284 m. Szczyrkowska gondola ma dyferencję 410 m przy długości 1488 m. Przy porównywalnym czasie wjazdu i tej samej przepustowości wyciągu otrzymujemy więc ... dwa razy większą górę... Więcej: https://ekonomiaplussport.blogspot.com/2019/01/recenzja-z-jazd-wieczornych-gondola.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 13 godzin temu, Ratrak napisał: Klamka zapadła - od jutrzejszej jazdy wieczornej do czwartku włącznie będę w Szczyrku :). Co lepsze pod względem tłoku na jeździe wieczornej? BSA czy SMR? Ponawiam pytanie, Panowie i Panie :). Gdzie lepiej wybrać się na wieczór? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 3 minuty temu, Ratrak napisał: Ponawiam pytanie, Panowie i Panie :). Gdzie lepiej wybrać się na wieczór? Na BSA nie byłem - odnośnie wczorajszej jazdy na SON masz w innym wątku - Polska warunki narciarskie 18/19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 3 godziny temu, maxcity napisał: Ciekawa odpowiedź Igora Rattaja na słowackim forum: COS - je štatny teda ala naše SZTK. Necakaj nieco normalne ale snad od buduceho roku nam to daju do najmu. V SMR ( SON) su v plane este 2 lanovky jedna skor starsianna vymenu za C3 a potom zmane tych dvoch pom za 6 sedacku ... toto je povolenych 6 novych zariadeni. Potom je este jedno 7 tak polo povolene a nejake dlsie zjazdovky. Spolu s COSom by to malo hodit dokopy 60km zjazdoviek. Teda o 10 km viac ako v jasnej. Polskz prezident mi na to dal ruku v piatok😉. Chcu by vacsi ako Jasna. Jaj a este velka lanovka z uvodu sczyrku by mala byt a tam velke zachytne parkovksko. Teda dokopy cca 10 lanoviek ( z toho 2 kabinky) a 60 km zjazdoviek. W skrócie: - od przyszłego sezonu jest możliwa dzierżawa COSu przez TMR - wymiana orczyka na MS na jakąś używaną kanape i wymiana orczyków z Czyrnej na 6 osobowe krzesło - dalsze trasy, łącznie z COS ma być 60 km tras - parking i gondola na wjeździe do Szczyrku Czyli "Duda dał mu na to zgodę, chce by było jak w Jasnej". Może będzie jakiś pozytyw z tych wizyt PAD w Szczyrku i nastąpi rozwój ośrodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 3 minuty temu, nicram napisał: Czyli "Duda dał mu na to zgodę, chce by było jak w Jasnej". Może będzie jakiś pozytyw z tych wizyt PAD w Szczyrku i nastąpi rozwój ośrodka Z cyklu informacji zasłyszanych i plotek, to po tych wizytach PAD w Szczyrku pojawiło się trochę pozytywnego wiatru w samym COS - regularnie jakaś kasa tam kapie na armatki, pompy itd. - ale także w Szkole Mistrzostwa Sportowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 Ciekawe co z tą planowaną kanapą na Juliany. O niej Rattaj nie wspomniał, a przydałaby się do rozładowania Soliska i wykorzystania potencjału 8, 9 i poszerzonej w tym roku 10. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 Dnia 4.12.2018 o 09:39, mirekn napisał: Zadałem TMR-owi pytani o przywyciągowe korytarze skialpinistyczne jak w Lomnicy i Plesie Info z dzisiaj, zgoda na publikację jest. Witam W dniu dzisiejszym kończymy śnieżyć trasę nr 7 i jutro postaramy się uruchomić trasę podejściową. Pozdrawiam Tomasz Laszczak Pozdrawiam mirekn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 29 minut temu, nicram napisał: Ciekawe co z tą planowaną kanapą na Juliany. O niej Rattaj nie wspomniał, a przydałaby się do rozładowania Soliska i wykorzystania potencjału 8, 9 i poszerzonej w tym roku 10. Mam podobne zdanie. Uważam że jest to bardzo ważna kanapa 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milzbi Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 2 godziny temu, Ratrak napisał: Ponawiam pytanie, Panowie i Panie :). Gdzie lepiej wybrać się na wieczór? Według mojej opinii BSA brak potrzeby odpinania nart a i trasy czarna i czerwona dość stromę co prawda 1 na SON jest SUPER i trasy dłuższe na SON ale chyba mniej też ludzi na BSA więc trochę luźniej na temat przygotowania tras nie wypowiadam się nie byłem jeszcze w tym roku i nie mam wiedzy. Dawno temu bo w 2006 roku byłem na Beskidzie obecnie BSA ale zawsze wieczorem tam jeździłem z córką zawsze mieliśmy banana na twarzy było mało narciarzy i na mulda można było pohasać. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azael Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Ten talerzyk na M Skrzyczne coś się nie udał. Na razie stoi, a lina leży. Spadła, albo zdjęli. Ktoś wie, co się stało? Pytałem chłopaków, którzy dłubali przy talerzyku na Małym Skrzycznem, mówili że nie szybko ruszy. Więcej szczegółów nie zdradzili. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikdob Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 27 minut temu, azael napisał: Pytałem chłopaków, którzy dłubali przy talerzyku na Małym Skrzycznem, mówili że nie szybko ruszy. Więcej szczegółów nie zdradzili. Szkoda, B5 nie działa bo wiatr i już powyżej Hali nie ma jak się dostać bez skiturów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 3 godziny temu, nikdob napisał: Szkoda, B5 nie działa bo wiatr i już powyżej Hali nie ma jak się dostać bez skiturów. Spoko - w niektórych domach z radości pękają już korki od szampanów. Te parę ostatnich dni z piękną pogodą i mega warunkami mogły być dla niektórych bardzo trudne... 😁 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 27 minut temu, Cosworth240 napisał: Spoko - w niektórych domach z radości pękają już korki od szampanów. Te parę ostatnich dni z piękną pogodą i mega warunkami mogły być dla niektórych bardzo trudne... 😁 Niech jeszcze zastąpią orczyk na Małe Skrzyczne - starym, używanym krzesełkiem z demobilu. Wtedy ilość dni w sezonie z czynną górą ośrodka będziemy liczyć w dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 9 godzin temu, maxcity napisał: - od przyszłego sezonu jest możliwa dzierżawa COSu przez TMR - wymiana orczyka na MS na jakąś używaną kanape i wymiana orczyków z Czyrnej na 6 osobowe krzesło - dalsze trasy, łącznie z COS ma być 60 km tras - parking i gondola na wjeździe do Szczyrku Nie jestem pewna, czy mi się to wszystko podoba. oczywiście, rozwiązanie problemów komunikacyjnych Szczyrku jest konieczne. Nowe trasy - świetnie. Co do wymiany orczyków - szkoda mi ich, poza tym są niezawodne. MS - tu niech się wypowiadają fachowcy. Ale obawiam się, że przejmując COS TMR-owcy zepsują istniejące tam trasy. Wyrównają, przeprofilują, usuną to, co dla niektórych mogło być niewygodą, ale np. dla mnie jest właśnie ich urokiem - naturalne, urozmaicone ukształtowanie terenu. Za to stworzą kolejne równie pochyłe, w zasadzie wszystkie takie same. I jeszcze jedna obawa. W zeszłym roku COS działał dłużej niż SMR, który został zamknięty gdy zniknęły dochodowe tłumy. Gdy SMR będzie zarządzał całością, jedynym kryterium będzie zyskowność. 10 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 (edytowane) 24 minutes ago, Maria said: Co do wymiany orczyków - szkoda mi ich, poza tym są niezawodne. Niestety orczyki nie wpisują się w nowoczesną i dynamiczną twarz TMR. Wywalili orczyki z Julianów choć świetnie odciążałyby Solisko(i to co się tam będzie działo w czasie ferii), planują wywalić orczyki z Czyrnej a to zawsze jest alternatywa do pojeżdżenie przy silnym wietrze zamykającym kanapy i gondole... Niestety zdanie narciarzy jest bez znaczenia, to w końcu firma która ma przynosić zyski a nie spełniać oczekiwania tych co przyjeżdżają kilka razy do roku(czyli np. ja )....to nie zarzut, po prostu tak jest. Edytowane 8 Styczeń 2019 przez zipp1001 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 (edytowane) 31 minut temu, zipp1001 napisał: Niestety orczyki nie wpisują się w nowoczesną i dynamiczną twarz TMR. Wywalili orczyki z Julianów choć świetnie odciążałyby Solisko(i to co się tam będzie działo w czasie ferii), planują wywalić orczyki z Czyrnej a to zawsze jest alternatywa do pojeżdżenie przy silnym wietrze zamykającym kanapy i gondole... Niestety zdanie narciarzy jest bez znaczenia, to w końcu firma która ma przynosić zyski a nie spełniać oczekiwania tych co przyjeżdżają kilka razy do roku(czyli np. ja )....to nie zarzut, po prostu tak jest. Firma bierze pod uwagę zdanie narciarzy; oczywiście tej absolutnej większości, która chce wjeżdżać kanapami i zjeżdżać niebieskimi trasami. Jakbyśmy tego nie oceniali, na dziś robi słusznie - orczykiem z Czyrnej mało kto jeździ, a do gondoli są kolejki. Golgotą też mało kto jeździ. Może kiedyś zmieni się profil klienta (nauczy się jeździć i zażąda czarnych tras), ale na razie tak nie jest. Na razie to ludzie mają problemy z utrzymaniem równowagi przy wsiadaniu na wyprzęgane krzesła i jeszcze poważniejsze problemy przy wysiadaniu na górze. Edytowane 8 Styczeń 2019 przez Narciarz ze Śląska 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 Jak powiedziała mi jedna pani w gondoli na nocnej jeździe: "Istnieje pewna grupa narciarzy, która nigdy w życiu nie jechała orczykiem." 5 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 2 minutes ago, Narciarz ze Śląska said: na dziś robi słusznie - orczykiem z Czyrnej mało kto jeździ To prawda, mimo że trasa orczyka została chyba przeprofilowana dalej trup ściele się gęsto: przy każdym wjeździe w niedzielę było kilka osób wchodzących lub schodzących wzdłuż orczyka 😉 Co nie zmienia faktu, że ja chcę inaczej i nikogo to nie interesuje.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, zipp1001 napisał: Niestety orczyki nie wpisują się w nowoczesną i dynamiczną twarz TMR. Wywalili orczyki z Julianów choć świetnie odciążałyby Solisko(i to co się tam będzie działo w czasie ferii), planują wywalić orczyki z Czyrnej a to zawsze jest alternatywa do pojeżdżenie przy silnym wietrze zamykającym kanapy i gondole... Niestety zdanie narciarzy jest bez znaczenia, to w końcu firma która ma przynosić zyski a nie spełniać oczekiwania tych co przyjeżdżają kilka razy do roku(czyli np. ja )....to nie zarzut, po prostu tak jest. Trend jest na Niebieskie trasy, takich którzy myślą, jak ty jest moźe 200 - stu, (20 000 zł w ciągu sezonu straty), TMR to nie Święty Mikołaj, tylko firma która ma przynosić zyski. Edytowane 8 Styczeń 2019 przez andrzej1982 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 (edytowane) 17 minutes ago, andrzej1982 said: Trend jest na Niebieskie trasy, takich jak ty jest moze 200 - stu (20 000 zł w ciągu sezonu straty), TMR to nie Święty Mikołaj, tylko firma która ma przynosić zyski. hmm, ja też lubię niebieskie trasy. W zeszłym sezonie w jedną sobotę w marcu niebieską trójką przeleciałem 33 razy. Wszystko zależy od warunków, jak jest szybki śnieg to i na niebieskiej można nieźle pośmigać. W zeszłym roku "sportowa" 1 była bez śniegu (przynajmniej w marcu). Edytowane 8 Styczeń 2019 przez zipp1001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 4 minuty temu, andrzej1982 napisał: Trend jest na Niebieskie trasy, takich jak ty jest moze 200 - stu (20 000 zł w ciągu sezonu straty), TMR to nie Święty Mikołaj, tylko firma która ma przynosić zyski. Nie popadajmy w przesadę. Na pewno wielokrotnie więcej niż 200. I też nie bywających na nartach parę dni w roku, a kilkadziesiąt. Niby dlaczego taka grupa miałaby powodować straty? Jest grupą, o którą warto zadbać. Zwłaszcza że będzie się rozrastała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi