mig12345 Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 (edytowane) 9 minut temu, MarioJ napisał: i co z tego jak GOPR boi się egzekwować przepisy, których przestrzeganie sami powinni sprawdzać w terenie. jest napisane że GOPR weryfikuje bezpieczeństwo trasy narciarskiej przed jej otwarciem danego dnia kiedyś testowo wysłałem mailem zgłoszenie do jednego GOPR, że trasa jest niebezpieczna dla narciarzy, wysłałem zdjęcia, żadnej reakcji, żadnej odpowiedzi, na drugi dzień było to samo martwe prawo Zleceniodawcą GOPRu jest ON.... również płatnikiem w tym zakresie, wiec reagują pewnie ' z pewną taką nieśmiałością' A prawo ,przestanie być martwe po pierwszym poważnym wypadku z ratrakiem..... oby nie musiało. Edytowane 3 Styczeń 2019 przez mig12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że w wielu firmach stawka deklarowana na umowie (często minimalna, dla niższych składek) różni się od faktycznej, wypłacanej do ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 1 hour ago, andy-w said: Kanapa ruszyła w trybie awaryjnym. Tak za pół godziny może dotrzemy na Kopę. Lina spadła z talerzyka na Małe Skrzyczne. Przygoda musi być. 40 min od zatrzymania kanapy do szczytu. Mała dyskusja w infocentrum i bardzo mała gratyfikacja za nie planowaną przygodę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 (edytowane) 2 godziny temu, mig12345 napisał: 3. Podczas przygotowania zorganizowanych terenów narciarskich lub ich fragmentów maszynami śnieżnymi trasy te muszą być zamknięte dla ruchu narciarskiego i snowboardowego Ale niżej: 2. Zabrania się wjazdu na zorganizowane treny narciarskie pojazdami silnikowymi. 3. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy podmiotów uprawnionych do wykonywania ratownictwa górskiego, ratowników narciarskich i służb wykonujących zadania z zakresu bezpieczeństwa, porządku publicznego oraz ochrony przyrody, pod warunkiem używania pojazdów wysyłających jednocześnie sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie. 4. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy używania przez zarządzającego zorganizowanym terenem narciarskim na tym terenie pojazdu silnikowego w razie konieczności usunięcia usterek technicznych urządzeń transportu linowego lub taśmowego przeznaczonych do transportu osób lub dokonania niezbędnych prac zabezpieczających, pod warunkiem używania pojazdu wysyłającego jednocześnie sygnały świetlne w postaci żółtych świateł błyskowych i sygnały dźwiękowe. 5.Osoby znajdujące się na terenie zorganizowanego terenu narciarskiego obowiązane są ułatwić przejazd pojazdu, o którym mowa w ust. 3, w szczególności przez niezwłoczne ustąpienie pierwszeństwa przejazdu. Dla prawnika eldorado no bo ratrak ma silnik przecież, a jak jeszcze zrobisz z niego (jak mówił Mitek) "wóz ratowniczy" to trzeba mu ustąpić pierwszeństwa zgodnie z pk. 5 Pozdrawiam Edytowane 3 Styczeń 2019 przez Piotr_67 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 1 godzinę temu, andy-w napisał: 40 min od zatrzymania kanapy do szczytu. Mała dyskusja w infocentrum i bardzo mała gratyfikacja za nie planowaną przygodę. Dali choć obiadek i grzańca? Przynajmniej tyle powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Jak tak dalej pójdzie to parkingowi będą to rozdawać 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 34 minuty temu, Piotr_67 napisał: Ale niżej: 2. Zabrania się wjazdu na zorganizowane treny narciarskie pojazdami silnikowymi. 3. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy podmiotów uprawnionych do wykonywania ratownictwa górskiego, ratowników narciarskich i służb wykonujących zadania z zakresu bezpieczeństwa, porządku publicznego oraz ochrony przyrody, pod warunkiem używania pojazdów wysyłających jednocześnie sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie. 4. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy używania przez zarządzającego zorganizowanym terenem narciarskim na tym terenie pojazdu silnikowego w razie konieczności usunięcia usterek technicznych urządzeń transportu linowego lub taśmowego przeznaczonych do transportu osób lub dokonania niezbędnych prac zabezpieczających, pod warunkiem używania pojazdu wysyłającego jednocześnie sygnały świetlne w postaci żółtych świateł błyskowych i sygnały dźwiękowe. 5.Osoby znajdujące się na terenie zorganizowanego terenu narciarskiego obowiązane są ułatwić przejazd pojazdu, o którym mowa w ust. 3, w szczególności przez niezwłoczne ustąpienie pierwszeństwa przejazdu. Dla prawnika eldorado no bo ratrak ma silnik przecież, a jak jeszcze zrobisz z niego (jak mówił Mitek) "wóz ratowniczy" to trzeba mu ustąpić pierwszeństwa zgodnie z pk. 5 Pozdrawiam Nikt ratrakiem dla przyjemności po trasie nie jeździ, to kosztuje, jeśli już jedzie to zwykle z powodów o których mówi paragraf 4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Szczyrkowski Ośrodek Narciarski 6 min · 📷 Dzisiejsze szusy w SMR 📣 Informujemy, że od soboty (05.01) będą otwarte trasy: 1, 1a, 5, 7, 11 💪 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewangelizator Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 32 minuty temu, marek_kapica napisał: Szczyrkowski Ośrodek Narciarski 6 min · 📷 Dzisiejsze szusy w SMR 📣 Informujemy, że od soboty (05.01) będą otwarte trasy: 1, 1a, 5, 7, 11 💪 Bieńkula? no i super tylko teraz cicho żeby sie za dużo ludzi nie najechało 😉 szpieg google mi podpowiada ze jeszcze dosypie, wiec powinno byc epicko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 (edytowane) No, pięknie. W porównaniu do zeszłego sezonu, ruszają już na początku stycznia aż 4 "nowe" trasy: 5, 9, 9a, łącznik do COS, a 2 i 3b znacznie poszerzone. Przybędzie sporo miejsca do jazdy. W najbliższą sobotę będzie więc pierwszy sprawdzian, jak kształtuje się zatłoczenie tras, gdy ruch rozkłada się na niemal wszystkie dostępne zjazdy. A przy tym dowiemy się, jaki "armageddon" czekać nas będzie, gdy spełnią obietnice o 2 kolejnych kanapach, bo przypuszczam, że mimo wszystko wrażenia "pustki" pojutrze nie będzie:) Może się nawet skuszę na ten zlot forumowy, choć na ogół unikam jazdy w styczniu. Edytowane 3 Styczeń 2019 przez koliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogymen Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Jeździłem dziś od 8.00 😀. Załapałem się trochę na krzywy ryj 😄. Bramki nie były zastawione więc odbilem się o 8.00 i o dziwo nie zablokowane . Trzy zjazdy do otwarcia zaliczyłem.😁 Dzisiaj warunki śniegowe- bajka. Trasy idealnie przygotowane. Ludzi mało. Do 14.00 praktycznie wszystkie trasy w idealnym stanie. Dawno tak się nie wyjeździlem . 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 haha mistrz jakbys sie jeszcze załapał na sniadanie to bym Ci piwo postawil 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 (edytowane) 1 hour ago, johnny_narciarz said: Dali choć obiadek i grzańca? Przynajmniej tyle powinno być. Tylko ten całodzienny voucher (bez jazdy wieczornej) do wykupienia za 59 PLN w ramach rekompensaty za straty moralne. A jakbym im powiedział, że tyle strachu się najadłem, że już więcej na tą kanapę nie wejdę ? Pewnie mieli by to w głębokim poważaniu. Ale Panie w infocentrum niczego sobie i bardzo miłe. Edytowane 3 Styczeń 2019 przez andy-w 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Przed chwilą, andy-w napisał: Tylko ten całodzienny voucher za 59 PLN w ramach rekompensaty za straty moralne. A jakbym im powiedział, że tyle strachu się najadłem, że już więcej na tą kanapę nie wejdę ? Pewnie mieli by to w głębokim poważaniu. Ale Panie w infocentrum niczego sobie i bardzo miłe. W sumie mając całosezonówkę na Szczyrk, wolałbym voucher na obiadek, grzańca itp. , albo karnet promocyjny na Chopok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 (edytowane) Mimo przygody z kanapą na Kopę (ponoć jak jest półgodzinne wiszenie to zarządzają ewakuację) to dzień był mega udany. Warunki wszędzie świetne, ale mi najbardziej podobało się na środkowej 9 na Julianach. Tam jeździłem cały czas sam i do końca z warstwą puszku na wyratrakowanym oraz grubą warstwą puchu na bokach trasy. Juliany mocno się zmieniły, a najbardziej "ścianka" na 10. Jest dużo szersza i jakby wypłaszczona. Nie ma już lasku wzdłuż dawnego orczyka i jest bezkonfliktowe odbicie w prawo na 9a i 9. Golgotę także zaliczyłem. Golgota snowpark trochę drzew na Julianach ostało się dolny odcinek 9 chyba wiadomo co to za budynek 9 patrząc w dół - tu było pięknie Strava Edytowane 3 Styczeń 2019 przez andy-w 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Dziś zacznę od kilku spostrzeżeń, przy kanapach pojawiło się kilka nowych twarzy (czyżby dojechały posiłki ?). Trasy w ośrodku przygotowane wzorowo, z pewnym urozmaiceniem (np. na 9 było bardziej miękko niż na 10 itp). "3" i "4" przygotowane bardzo dobrze, najsłabiej chyba trasa ze Zbójnickiej Kopy (dużo wywianego śniegu na trasę), "1" mocno naśnieżana, na "7" nie zaobserwowałem ruchu systemów śnieżenia, Golgota wyrównana ratrakiem. Niespodzianką było otwarcie "10" która nie była zapowiadana. Otwarto również "9" na którą wjazd był dla wtajemniczonych i jazda nią we mgle raczej też (sporo osób wypadał poza trasę). "10" jest znacznie szersza, zlikwidowano półki i ją przeprofilowano, to obecnie kawał szerokiej trasy narciarskiej, rzadko spotykanej w Polsce (gdyby jeszcze postawili tą kanapę na Julianach). Awaria kanapy na Zbójnicką automatycznie powoduje zwiększenie ruchu w rejonie Soliska. Malownicza jest już sama trasa z Wisły do Szczyrku. Przeciera się. Dziś przez chwilę wyszło nawet słonko. Jest bajkowo. 10 to obecnie bardzo szeroka trasa narciarska o fajnym profilu. 10 cd. Górna część 10. Zjazd z 8 na 9 dla wtajemniczonych. 9 ciąg dalszy. 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 3 godziny temu, MarioJ napisał: to się nazywa fail over fachowo 🙂 Ale ośrodek wówczas praktycznie zbankrutował. Co wolicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 3 hours ago, andy-w said: 40 min od zatrzymania kanapy do szczytu. Mała dyskusja w infocentrum i bardzo mała gratyfikacja za nie planowaną przygodę. i dla tego ja mam zawsze w plecaku litrowy termos z gorącą herbatą.. Przy kanapach z osłonami może nie jest tragicznie to mimo wszystko 40min siedzieć na kanapie przy lekkim minusie nie jest rzeczą przyjemną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Faktycznie, 10-tka nie do poznania. Jeden, wielki teren się zrobił z tych Julianów. Trzeba przyznać, że w tym roku Białka ma już poważną konkurencję, jeśli chodzi o łatwe stoki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 9 minut temu, koliber napisał: Faktycznie, 10-tka nie do poznania. Jeden, wielki teren się zrobił z tych Julianów. Trzeba przyznać, że w tym roku Białka ma już poważną konkurencję, jeśli chodzi o łatwe stoki. Czyli jest inna niż w zeszłym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 2 minuty temu, nicram napisał: Czyli jest inna niż w zeszłym roku? Tak, to całkiem inna trasa, 3 x szersza i mocno przeprofilowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 A tam chyba snowpark ma być w przyszłości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbylo Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 Szybkie pytanie - czy dzisiaj odbył się Fresh Track? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 23 minutes ago, zipp1001 said: i dla tego ja mam zawsze w plecaku litrowy termos z gorącą herbatą.. Przy kanapach z osłonami może nie jest tragicznie to mimo wszystko 40min siedzieć na kanapie przy lekkim minusie nie jest rzeczą przyjemną. Jest jeszcze problem WC. Na kanapę wsiadając (przynajmniej tą na Kopę) lepiej dmuchać na zimne i być opróżnionym 😉 Ja na tyle zesztywniałem z chłodu, że tym wyjazdem, a następnie zjazdem do gondoli zakończyłem dzisiejsze nartowanie. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 3 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2019 3 minutes ago, andy-w said: Jest jeszcze problem WC. Na kanapę wsiadając (przynajmniej tą na Kopę) lepiej dmuchać na zimne i być opróżnionym O kurcze, o tym nie pomyślałem. Rzeczywiście gdy się wsiada na kanapę na Kopę lepiej mieć pusty pęcherz. Może powinni odpowiednie tabliczki i jakieś toi-toie postawić przed bramkami na Kopę? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi