toppaner Napisano 20 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2018 A moim zdaniem to nic innego jak oszczędności SMR. Kalkulacja i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2018 Na stronie wstawiłem obszerną galerię zdjęć ze Szczyrk Mountain Resort - trasa nr 4 (Szumarjanka) z Hali Skrzyczeńskiej na Solisko 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2018 Kolejna galeria zdjęć ze Szczyrk Mountain Resort - trasa nr 3b (Szczyrkowska I) Zbójnicka Kopa - Hala Skrzyczeńska 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 Jeżeli macie ochotę zobaczyć, jak w środę wyglądały trasy w Szczyrk Mountain Resort, zapraszam do oglądania "moich wypocin" po wizycie w Szczyrku 8 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 Nowa kolej oficjalnie otwarta. Otwarty został także orczyk na Małe Skrzyczne. Od dzisiaj można już zjeżdżać także po trasie nr 2 i 3. 7 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 12 godzin temu, mamad napisał: Tu mi chodzi o to że to uczenie dziecka olania zakazów. Rogatki zamknięte ale co tam jak rodzice te małe dzieci prowadzą bo nic nie widać. Pasy zapinamy ale tata nie zapina. Przykład idzie z góry. To byla narażenia na utratę zdrowia i życia i Ci rodzice powinni dostać wezwanie. Ja się nauczyłem szybko. Córka mnie zapytała czemu ona musi zapinnać pasy a Ty tata teraz ich nie masz. Wtedy dopiero sobie uświadomiłem że to my rodzice jesteśmy dla nich wzorem i to my musimy robić to co mówimy. Bezwzględnie tak. Nastolatki (tak over 13 autorytetem staje się kolega i Internet) już nie, ale młodsze dzieci bardzo naśladują rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 12 godzin temu, zipp1001 napisał: ehh, przypomniało mi się jak roku pewnego była taka zima, że autobusy(niebieskie ogórki) kończyły bieg na starym dworcu w centrum Szczyrku(był koło Żylicy?). Na nartach, łyżwą, zjechałem środkiem drogi z Soliska do centrum. Droga była pokryta kilkucentymetrową warstwą czarnego lodu Hmm, teraz wahadłowy bus z Soliska pod gondolę nie zadowala narciarzy... takie czasy No tak, kiedyś np. jak się zjechało FIS-em do końca (boczna ulica), to trzeba było zapindalać pieszo z 1,5 km. A między ośrodkami - to samo. Wiele razy tak zapindalałem. Pamiętam też wejście na Halę Miziową pieszo, jak nigdzie indziej nie było śniegu. Na Stożku 1 km spaceru od parkingu to była norma. Dziś dla wielu: nie do pomyślenia. Dlatego stacje bez wieeeeeelkich parkingów mają problemy. Po raz kolejny stwierdzam: Rozwój ośrodka powoduje, że aspiracje też rosną i przyjeżdża inny klient: wymagający pełnego serwisu i luksusu. W Nassfeld jak parking nr 1 się zapełnia to z parkingu nr 2 jeździ autobusik, aby ... narciarze się nie zmęczyli. Odległość: na oko może 150 m! Dla mnie to był szok! Ale trzeba się przygotować na takie wymagania. Z drugiej strony, jak stacje rozpieszczą klientów, to tak ich sobie wychowają i potem będzie awantura, że o godz. 15-tej na trasie X nie ma sztruksu! My, starzy narciarze, możemy się z tego śmiać i na to narzekać, ale tak niestety jest... 5 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 8 godzin temu, JC napisał: Jeżeli macie ochotę zobaczyć, jak w środę wyglądały trasy w Szczyrk Mountain Resort, zapraszam do oglądania "moich wypocin" po wizycie w Szczyrku To podnoszenie standardu o którym mówisz zaczęło się moim zdaniem od budowy nowej stacji narciarskiej BSA. Od tego czasu już nikt nie mówił, że jakaś stara kanapa stoi na granicy z przeznaczeniem na Juliany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 Dokładnie. Podobno była już kupiona... Fakty są takie, że TMR kupując zgliszcza doszedł do wniosku, że półśrodki nie mają sensu. Jak już inwestować, to na 15-20 lat do przodu, a nie na 5. W czasie, gdy w Szczyrku nic się nie działo, takie stacje jak: - Śnieżnica, - Małe Ciche, - i parę innych, zdążyły 1. zainstalować czterosobowe krzesło niewyprzęgane 2. zamienić po paru latach na nowocześniejsze wyprzęgane. A tu było, jak było... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 Cytat Odwiedzili nas zbóje, była muzyka oraz nowość – Fresh track, czyli jazda po sztruksie od 7:30 to cytat z FB ośrodka, ktoś coś wie więcej na temat jazdy od 7:30 i się podzieli informacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 13 minut temu, Ostek napisał: to cytat z FB ośrodka, ktoś coś wie więcej na temat jazdy od 7:30 i się podzieli informacją? Analogicznie jak w Jasnej czy Szpindlu, poranna jazda (jeszcze przed oficjalnym otwarciem ośrodka) na pustych i wyratrakowanych trasach, być może dodatkowo ze śniadaniem. To oczywiście dodatkowo płatna opcja, na obecną chwilę jeszcze niedostępna w cenniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 1 godzinę temu, Ostek napisał: to cytat z FB ośrodka, ktoś coś wie więcej na temat jazdy od 7:30 i się podzieli informacją? To coś jak PPV w TV - płacisz abonament, a i tak za coś niby ekstra musisz dopłacić osobno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 (edytowane) 31 minutes ago, johnny_narciarz said: To coś jak PPV w TV - płacisz abonament, a i tak za coś niby ekstra musisz dopłacić osobno... to jest fajna opcja i stosowana w wielu ośrodkach - myślę, że chętni się znajdą 🙂 Zamiast polować na sztruks po zamknięciu ośrodka(jak było na golgocie przed otwarciem jazdy nocnej), płacisz i masz No, OK trzeba być jeszcze o 7:30 na stoku (ehh, rozmarzyłem się, na golgocie po wieczornym ratrakowaniu, na pustej trasie ~8dych można było lecieć 🙃 to se nevrati ) Edytowane 21 Grudzień 2018 przez zipp1001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 (edytowane) 8 dych?, podziel przez 4,te twoje kitomondo Edytowane 21 Grudzień 2018 przez andrzej1982 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 38 minut temu, zipp1001 napisał: to jest fajna opcja i stosowana w wielu ośrodkach - myślę, że chętni się znajdą 🙂 Jak dla mnie, to takie coś nie powinno istnieć, tak jak PPV w TV. To jest próba wyssania większej kasy od klienta za coś, co powinien otrzymywać w cenie normalnego karnetu, czyli wyratrakowaną trasę. Jak będziemy się godzić na "oddanie palca, to sięgną po całą rękę" - czemu by nie wprowadzić dodatkowej opłaty za wchodzenie np. bez kolejki, jak było kiedyś? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 Trzeba spytać osoby,która z tego korzystała w Jasna lub Szpindlu? Czy warto. Na pewno 7 30 lepszy mróz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 10 minutes ago, andrzej1982 said: 8 dych?, podziel przez 4,te twoje kitomondo zazdrość? 😄 Na równej i szerokiej trasie bez problemu 99 śmigałem (oczywiście max chwilowe 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 (edytowane) Wyłącz telefon i pod radar, najbliższy w Schladming. Najbardziej precyzyjny w Seiser Alm. Edytowane 21 Grudzień 2018 przez andrzej1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 6 minut temu, zipp1001 napisał: zazdrość? 😄 Na równej i szerokiej trasie bez problemu 99 śmigałem (oczywiście max chwilowe 😉 Pewno jeszcze na narcie,SL 155 cm, R 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 (edytowane) 23 minutes ago, andrzej1982 said: Pewno jeszcze na narcie,SL 155 cm, R 12 oj nie, nie mam niestety takiej narty 😞 ale z chęcią wymieniłbym się na nie(ale Volkle RT dł.165 jeśli można), oddając te v max... 😉 Edytowane 21 Grudzień 2018 przez zipp1001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 3 godziny temu, Ostek napisał: to cytat z FB ośrodka, ktoś coś wie więcej na temat jazdy od 7:30 i się podzieli informacją? Jak tu : https://www.vt.sk/zazitky/apres-ski-high-tatras-all-season-fun/fresh-track-1819/ z ceną Pozdrawiam mirekn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 Dnia 20.12.2018 o 22:00, JC napisał: Wyjaśnię, że trasy takiej jak "trójka" w SMR nie da się przygotować na poczekaniu. To zabiera wiele godzin. Idąc Twoim tokiem myślenia, nie powinni otwierać ośrodku, bo jest prognozowany wiatr. Takie sytuacje się zdarzają wszędzie. Sam kilka razy byłem "uwięziony" w górach z powodu wiatru czy śniegu. Nikt nie marudził, tylko starał się bezpiecznie wrócić na dół, bez względu na czas jaki to zabierało. Żeby nie być gołosłownym za przykład mogę podać huragan stulecia na lodowcu Kitzsteinhorn - byłem wtedy na górze. Nikt nie marudził, że trzeba czekać. Akurat jeśli chodzi o prognozowanie prędkości wiatru to prognozy są bardzo precyzyjne. Więc ani w Alpach ani w Szczyrku nie powinno to być dla właścicieli wyciągów żadnym zaskoczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 Drugi raz w tym tygodniu w Szczyrku. Tym razem na dwa dni. Pogoda dzisiaj trudna, trochę deszczu, wiatru i deszczu ze śniegiem. Trasy jak na takie warunki świetnie przygotowane. Trasa nr 3 bez zastrzeżeń. Natomiast odwilż sporo złego zrobiła trasie nr 4, wiele przetarc, ale da się je bezpiecznie ominąć. Dwójka z Małego Skrzycznego też trochę przetarc. Przez większość dnia powyżej hali skrzyczenskiej chmury. Raz wyżej, raz niżej. Na szczęście nic nie wyłączali, choć gość z obsługi gondoli mówił że były plany aby ją wyłączyć o 13. Na szczęście wiatr wzmogl się na sam koniec dnia więc jazda była praktycznie do końca. Przez cały dzień niewiele ludzi. Zero kolejek do kolejek. Sama jazda wyśmienita. Mam nadzieję że jutro będzie podobnie albo lepiej zwłaszcza, że wiatr ma być mniejszy. I obiecane kilka fotek. 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 53 minuty temu, cyniczny napisał: Gdzie jest taki grill? Nie mogę skojarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 53 minuty temu, fredek321 napisał: Gdzie jest taki grill? Nie mogę skojarzyć. Na czwórce powyżej Suchego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi