JC Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 Panowie, chcecie pisać o wypiętrzeniu Karpat? Bardzo proszę, ale załóżcie sobie osobny wątek! Inaczej będę wycinał wasze wpisy. Ile można prosić o trzymanie się tematu wątku?! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2018 Jak sądzicie, czy SMR zdąży naśnieżyć ośrodek na 15 grudnia ? Obecnie patrząc na kamery, mamy dość mocno rozgrzebany plac budowy i warunki pogodowe, które w ciągu kilku najbliższych dni umożliwiłby rozpoczęcie naśnieżania. Nie widzę tych warunków pogodowych na początku grudnia. Dadzą radę, czy mamy powtórkę z zeszłego roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marog Napisano 14 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2018 wygląda jakby podjazd do gondolki robili od drugiej strony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 14 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2018 Cytat Nie widzę tych warunków pogodowych na początku grudnia. Dadzą radę, czy mamy powtórkę z zeszłego roku ? Obstawiam, że będzie lipa. Obym się mylił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 16 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2018 Do Szczyrku przywieźli banany! 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 16 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2018 Jest też nowy podkład na parkingach 13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 16 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2018 Stoi już nowy orczyk pod gondolą 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 Wczoraj pobiegałem trochę po Hali Skrzyczeńskiej, Zbójnickiej Kopie i Małym Skrzycznem robiąc przy okazji kilka zdjęć. Wyszły z tego 3 galerie: 1. Nowa kolej na Zbójnicką Kopę 2. Nowa/stara trasa z Małego Skrzycznego na Halę Skrzyczeńską 3. Zdjęcia z montażu "bananów" na żółtej kanapie z Soliska na Halę Skrzyczeńską 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 Mam też nowe zdjęcia orczyka na Małe Skrzyczne 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 21 godzin temu, JC napisał: Stoi już nowy orczyk pod gondolą I chyba wycięto sporo drzew - zjazd mógłby tu powstać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPGöral Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 41 minut temu, koliber napisał: I chyba wycięto sporo drzew - zjazd mógłby tu powstać. Trasa 3e - czarna - 70m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 Jeśli chodzi o banany to aktualnie delektuje sie tymi teneryfianskimi, ale już niebawem spróbuje rownież szczyrkowskich ;),dzięki za info, czas pomyśleć o karnecie na wieczorne skoro wiatr nie będzie taki kłopotliwy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 (edytowane) Moje "banany" po dzisiejszej inspekcji wyposażenia narciarskiego Górala wymagają totalnej renowacji ślizgów żebym znów mógł uczestniczyć w inauguracji sezonu na szczyrkowskich stokach: Edytowane 17 Listopad 2018 przez Góral spod Skrzycznego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 5 godzin temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Moje "banany" po dzisiejszej inspekcji wyposażenia narciarskiego Górala wymagają totalnej renowacji ślizgów żebym znów mógł uczestniczyć w inauguracji sezonu na szczyrkowskich stokach: Nie wiedziałem, ze już taki „warun”w Szczyrku ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 17 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2018 9 godzin temu, JC napisał: Mam też nowe zdjęcia orczyka na Małe Skrzyczne Przepiękna inwersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 Pięknie:) teraz tylko czekać aż trasy przygotują. Miesiąc pojeździmy bez kolejek, a później spodziewam się najazdu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 Pierwsze efekty z fb Szczyrk owski. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 Natura też troszkę dokłada. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 Wpadłem na Zbójniką Kopę sprawdzić jak tam naśnieżanie. 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 Na drugim zdjęciu od JC idealnie widać jak działa ten piękny lancowy system naśnieżania. Tam gdzie stoi armatka wyraźna kupka śniegu, a miejsca pod lancami lekko zabielona ziemia. To samo jest na Chopoku. O kant dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 12 minut temu, ptk89 napisał: Na drugim zdjęciu od JC idealnie widać jak działa ten piękny lancowy system naśnieżania. Tam gdzie stoi armatka wyraźna kupka śniegu, a miejsca pod lancami lekko zabielona ziemia. To samo jest na Chopoku. O kant dupy. Lance zawsze mają mniejszą wydajność, ale maja tez wiele zalet. Co do zdjęcia, to było to pierwsze odpalenie systemu i nie wszystkie armaty i lance zostały włączone. Także były uruchomione przez rożny czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 45 minut temu, JC napisał: Lance zawsze mają mniejszą wydajność, ale maja tez wiele zalet. Co do zdjęcia, to było to pierwsze odpalenie systemu i nie wszystkie armaty i lance zostały włączone. Także były uruchomione przez rożny czas. Tak z ciekawości - jakie zalety mają lance względem armat? Oczywiście poza kwestią ekonomiczną, bo to już wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 3 godziny temu, ptk89 napisał: Tak z ciekawości - jakie zalety mają lance względem armat? Oczywiście poza kwestią ekonomiczną, bo to już wiem. Poniewaz sa tanie, to mozesz ustawic duzo punktow sniezacych. Zwroc uwage jak gesto sa rozstawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 Tmr na przestrzeni lat doprowadził Chopok do praktycznie perfekcyjnego systemu naśnieżania więc nie bądźmy mądrzejsi od nich:) Z lanc jest inny śnieg z tego co wiem, ale w sumie mnie to nie interesuje. Bardziej skupił bym się na ratrakach z pomiarem grubości pokrywy. Nieważne z czego zrobią śnieg, powinno być dobrze. Widać wyciągnęli wnioski z zeszłego roku, jak będą minerały to trzeba będzie to odpowiednio skomentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 18 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2018 (edytowane) 4 godziny temu, ptk89 napisał: Tak z ciekawości - jakie zalety mają lance względem armat? Oczywiście poza kwestią ekonomiczną, bo to już wiem. Brak turbiny sprawia, że lance śnieżne mają niski zasięg rozrzutu i dlatego też są szczególnie polecane do precyzyjnego naśnieżania. W przypadku wąskich, średnich i osłoniętych przed wiatrem stoków można dzięki temu zrezygnować ze związanego z dużymi nakładami dodatkowego rozprowadzania śniegu. Najważniejsze - będzie ona wytwarzać bardzo duże ilości śniegu nawet przy niskich temperaturach ( ekstremalnych temperaturach granicznych - (podane dla każdego typu lancy). Lanca tworzy także dodatkowo - magazyn śniegu, tworząc tzw. kopce na wąskich, średnich i osłoniętych przed wiatrem stokach. Edytowane 18 Listopad 2018 przez andrzej1982 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi