arnoldd Napisano 29 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2018 Więc na tak zadane pytanie zawsze Ci odpowie "wiem" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2018 Wczoraj z Pawłem (Mostostalem) wzięliśmy kawałek SONu. Ważyło to ze 100-200kg i zmieściło się do Pandy Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbylo Napisano 1 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2018 A w jakim celu to wzięliście? Pamiątka? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2018 A w jakim celu to wzięliście? Pamiątka? Tak, jako pamiątkę. Mam nadzieję, że kiedyś to wykorzystamy i ładnie pokażemy [emoji4] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 1 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2018 Ten wyciag byl jedynym egzemplarzem jaki zostal wykonany czy byl powielany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2018 Ten wyciag byl jedynym egzemplarzem jaki zostal wykonany czy byl powielany ? Takie same wyciągi były w innych miejscach w SON, poza tym m.in. na Cieńkowie w Wiśle. Trochę nowsze typy to Buczynka i Miziowa w Korbielowie Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipowice Napisano 1 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2018 (edytowane) 3 godziny temu, leitner napisał: Takie same wyciągi były w innych miejscach w SON, poza tym m.in. na Cieńkowie w Wiśle. Trochę nowsze typy to Buczynka i Miziowa w Korbielowie. Stacja przewojowa tego typu wyciągu dalej znajduje się na szczycie Cienkowa. Robi wrażenie jej budowa. Edytowane 1 Maj 2018 przez vipowice 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 1 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2018 Hala Skrzyczeńska - rozpoczęto prace ziemne rozszerzające instalacje do naśnieżania Zbójnicka Kopa -geodeci wytyczyli nowe trasy i ślad kanapy. 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 5 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2018 Wczoraj została wydana decyzja środowiskowa na rozbudowę SON etap II (zapewne chodzi o budowę nowej kolei, trasy i modernizacji istniejących) https://www.bip.szczyrk.pl/res/serwisy/pliki/18326557?version=1.0 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 6 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2018 Kolejna objazdówka po trasach Son-Cos. Pierwsze spostrzeżenie, rzeczywiście gotowa instalacja naśnieżania na dole pod Metą. Przyłącza armat stoją regularnie co 100 m. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 6 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2018 Patrząc na układające się w linię znaki geodezyjne, stoję dokładnie pod przyszłorocznymi linami kolejki. Kolej będzie pokonywać w takim razie wzniesienia i spadki terenu. W innym wypadku słupy kolejki musiały by mieć pewnie 100m wysokość. Zobaczymy wkrótce. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 6 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2018 Na Suchem rozbierane są wszystkie bary.@bolec gdzie my się teraz będziemy spotykać. Spoko, z boku wylewają nowe fundamenty.Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPGöral Napisano 6 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2018 Znalazłem taki dokument: Cytat Planowane przedsięwzięcie polega na przebudowie i rozbudowie istniejącego ośrodka narciarskiego Czyrna-Solisko w Szczyrku – Etap II. Planowany zakres obejmuje : · Budowę trzech kolei krzesełkowych wraz z infrastrukturą. • Budowę i przebudowę tras narciarskich. • Rozbudowę systemu naśnieżania. • Budowę trzech budynków związanych z obsługą ruchu turystycznego. • Likwidację dwóch wyciągów orczykowych z Hali Skrzyczeńskiej na Małe Skrzyczne wraz z budynkami przy dolnej stacji. Budowę w ich miejscu jednego wyciągu orczykowego. • Likwidację dwóch wyciągów orczykowych z Czyrnej na Halę Skrzyczeńską wraz z budynkami przy dolnej stacji. • Likwidację dwóch wyciągów orczykowych na Hali Pośredniej wraz z budynkami przy dolnej stacji. • Przebudowę budynku magazynowo mieszkalnego w Czyrnej ze względu na kolizję z planowanym przebiegiem kolei z Czyrnej. • Przebudowę budynku garażowego w Czyrnej, budowę nowego garażu na cele techniczne uwzględnieniem pozostawienia części zaplecza technicznego (garaże dla ratraków). 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 6 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2018 https://www.lanovky.sk/?page=lan&lan=137 https://www.lanovky.sk/?page=rep&id=1098 Parametry nowej kolejki - 1690 m długość, 205 m różnica wzniesień Brązowe bubliny Sedačková lanovka bude od výrobcu Leitner ropeways. Jej dĺžka je projektovaná na 1690 metrov, prevýšenie 205 metrov, prepravná kapacita 2000 osôb za hodinu. Hlavný pohon lanovky má byť typu DirectDrive, bez prevodovky. Vozne budú vybavené čierno-červeným polstrovaním s bronzovou bublinou a individuálnou sklopnou opierkou. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 21 godzin temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Kolej będzie pokonywać w takim razie wzniesienia i spadki terenu Dokładnie, od P6 do P8 pojedziemy w dół. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 3 minuty temu, surfing napisał: Dokładnie, od P6 do P8 pojedziemy w dół. Albo postawią wyższy słup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 (edytowane) 57 minut temu, surfing napisał: pojedziemy w dół. to będzie dopiero atrakcja - jak w Alpe d Huez Edytowane 7 Maj 2018 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 Wydaje mi się, że dwójka na Szczawiny też przez moment jedzie w dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 2 godziny temu, Ostek napisał: Albo postawią wyższy słup? Podany profil terenu jest tak naprawdę profilem linii kolei linowej a nie samego podłoża. Podwyższanie na siłę słupów nie ma sensu przez silne wiatry, które notorycznie by zatrzymywały kanapę. Dla mnie są dwie ciekawostki techniczne w tej kolei - lina będzie dość cienka jak na kolej - standard to 46 mm a tu będzie 40 mm. Ponadto na podporze 10 będzie więcej krążków linowych w powrotną stronę niż "do góry". Coś czego nie spotkałem jeszcze nigdzie 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 53 minuty temu, fredek321 napisał: Wydaje mi się, że dwójka na Szczawiny też przez moment jedzie w dół. Gondolka na Jaworzynę Krynicką też przez jakiś odcinek jedzie w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 8 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2018 23 godziny temu, mamad napisał: Chyba że jesteś amatorem krzesła i trasy wzdłuż niego to pytań już nie mam naturalnie takie trasy są najlepsze bo najstromsze, naprawdę szkoda bo można było w tym samym miejscu zrobić przecinkę (i tak będą wycinać drzewa)w nieco innym kierunku i mielibyśmy przy tej samej długości kolejkę o przwyższeniu 500m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 8 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2018 naturalnie takie trasy są najlepsze bo najstromsze, naprawdę szkoda bo można było w tym samym miejscu zrobić przecinkę (i tak będą wycinać drzewa)w nieco innym kierunku i mielibyśmy przy tej samej długości kolejkę o przwyższeniu 500m Tym samym, to znaczy skąd dokąd masz 500m dh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 8 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2018 30 minut temu, mig12345 napisał: 1 godzinę temu, Jeeb napisał: naturalnie takie trasy są najlepsze bo najstromsze, naprawdę szkoda bo można było w tym samym miejscu zrobić przecinkę (i tak będą wycinać drzewa)w nieco innym kierunku i mielibyśmy przy tej samej długości kolejkę o przwyższeniu 500m Tym samym, to znaczy skąd dokąd masz 500m dh? tu mam 500 zamiast projektowanych płaskich 200 wcale więcej drzew nie trzeba wycinać a i łatwą znacznie dłuższą trasę można wytyczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 8 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2018 tu mam 500 zamiast projektowanych płaskich 200 wcale więcej drzew nie trzeba wycinać a i łatwą znacznie dłuższą trasę można wytyczyć Ladnie. Nawet bardzo. Zapewne powód jest trywialny i nazywa się 'opłata za wy (od?)lesienie. Kiedys sprawdzałem stawki..... nie są drobne. Trasa powyzej Hali juz jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 8 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2018 Ciekawe też czy więcej da się zarobić na płaskiej trasie z kanapą, czy na stromej??? TMR non profit chyba nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi