adales Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 4 godziny temu, SPGöral napisał: Relacja z SMRu z 18.03.2018: Lód Dziękuje za przeczytanie mojej relacji. Ale przynajmniej było równiuteńko i żadnej muldy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 6 godzin temu, SPGöral napisał: Relacja z SMRu z 18.03.2018: Lód Dziękuje za przeczytanie mojej relacji. 2 godziny temu, adales napisał: Ale przynajmniej było równiuteńko i żadnej muldy. Czyli równy, niezmuldzony lód Z filmiku o warunkach narciarskich (inny wątek) wynika jednak, że w kategorii lodowiska wygrała stacja Cieńków. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Też byliśmy w sobotę i niedzielę w SMR . Najgorzej na 3 bo wiatr wywiał świeży śnieg i został lód i dużo os schodziło w dół. Ogólnie całą sobotę i niedzielę kierowaliśmy się do Soliska 2,7 i 2,4 i warunki znośne miejscami kamienie i wytopy ale do ominięcia. Można było pojeździć pozytywnie. Z biegiem dnia ilość os na trasach się zwiększała ale kolejek nie było na max.3 min w południe. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 (edytowane) Szczyrkowski, warunki na otwartych trasach coraz lepsze,cały czas naśnieżają w newralgicznych miejscach na trasach 3 i 4 Aktualnie lepsze warunki są w COS i BSA. SON na zamkniętej 1 ratrak zdewastował boczny pasek śniegu po którym nieźle się jeździło - dalej można zjechać, ale z dużymi utrudnieniami. Sportową i Juliany może uratować tylko duży opad naturalnego śniegu, co w marcu nie jest wcale taką rzadkością. Edytowane 19 Marzec 2018 przez surfing 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewangelizator Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 @surfing jesli dzisiaj były lepsze to w weekend musiało byc cieżko niestety było lodowisko niezłe, najgorzej 3 które jest dodatkowo polerowana nocną jazda najlepsza czerwona 7 która jest moją ulubioną trasą od zawsze, na niej tez dośnieżali, wpadłem w Beskidy trochę spóźniony i wybrałem chyba pechowo SON, jeszcze niefrasobliwie zapomniałem naostrzyć narty (w poprzednim tygodniu w wiosennym błocie nie miało to znaczenia), także miałem wrażenia z jazdy ciekawe, Grzegorz Filipowski meets Mariusz Czerkawski;))), na szczęście znalazły sie pasy fajnego śniegu dla ewangelizatora jadąc dalej na Słowację zauważyłem ciekawe stoki, aż pierwszym momencie pomyślałem że to Raca ale potem palnąłem sie w głowe, przecież to za blisko, z analizy mapki wynika ze to jest ponad Żabnicą, musiało tam cos byc kiedyś, raczej niemożliwe żeby tak przyroda to ułożyła, wie ktoś co to za historia? na pierwszy rzut oka wydaje sie górka z niezły potencjałem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 1 godzinę temu, ewangelizator napisał: jadąc dalej na Słowację zauważyłem ciekawe stoki, aż pierwszym momencie pomyślałem że to Raca ale potem palnąłem sie w głowe, przecież to za blisko, z analizy mapki wynika ze to jest ponad Żabnicą, musiało tam cos byc kiedyś, raczej niemożliwe żeby tak przyroda to ułożyła, wie ktoś co to za historia? na pierwszy rzut oka wydaje sie górka z niezły potencjałem Od dawna mnie to zastanawia... żeby było ciekawiej, to zauważony przez Ciebie obszar stanowi zaledwie 1/4 całości "tajemniczego kompleksu", który wciąż się rozbudowuje, choć oficjalnie nikt nic o nim nie wie:) 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewangelizator Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 (edytowane) kosmici? pogrzebałem w necie i znalazłem przy okazji info o inwestycji w pobliskiej Złatnej W Złatnej powstanie ośrodek narciarski AUTOR: MAGDALENA SPOREK SOBOTA, 12 08 2017 ODSŁONY: 3314 BEZ KOMENTARZY Po siedmiu latach batalii Gminy Ujsoły o zgodę na budowę ośrodka narciarskiego na Górze Okrągłe w Złatnej Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Katowicach pismem z dnia 29.03.2017 r. zaopiniował pozytywnie budowę ośrodka narciarskiego. Jest to - poza Lasami Państwowymi - ostatnia instytucja, która uzgodniła to przedsięwzięcie pozytywnie. Gmina Ujsoły czeka teraz na wyrażenie zgody przez właściciela terenu, czyli Lasy Państwowe na wylesienie gruntu przewidzianego pod trasy zjazdowe i sam wyciąg. Realizacja inwestycji spowoduje bowiem konieczność wylesienia o łącznej powierzchni ok. 9,35 ha. Parametry planowanego wyciągu są następujące: - jednorazowa pojemność tras to około 100 osób, - różnica poziomów pomiędzy stacjami wynosi ok. 225 metrów, - długość linii wyciągowej to około 800 m.b, - planowane są dwie trasy: łatwa - ok. 2,8 km i trudna 1,5 km, - szerokość tras 30-50 metrów, - stacja dolna planowana jest na wysokości ok 670 m n.p.m, a stacja górna na wysokości ok. 895 m n.p.m, - maksymalna teoretyczna przepustowość wyciągu może wynosić od 700 do 1200 os/h, średnio 950 os/h. Warunki przestrzenne Okrągłej (maksymalna długość wyciągu oraz maksymalna szerokość ok 250 m) umożliwiają budowę wyciągu krzesełkowego. Jak widać na mapie planowany wyciąg zlokalizowany jest na północnym stoku Góry Okrągłe. kurcze troche zboczylismy wątku, admin może to przenieść? Edytowane 19 Marzec 2018 przez ewangelizator 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 6 godzin temu, ewangelizator napisał: - maksymalna teoretyczna przepustowość wyciągu może wynosić od 700 do 1200 os/h, średnio 950 os/h Czyżby to miało być krzesełko dwuosobowe? Pewnie adekwatne do przepustowości tras, ale czy to przyciągnie ludzi? Dzięki za ciekawe info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwu09 Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 Od dawna mnie to zastanawia... żeby było ciekawiej, to zauważony przez Ciebie obszar stanowi zaledwie 1/4 całości "tajemniczego kompleksu", który wciąż się rozbudowuje, choć oficjalnie nikt nic o nim nie wie:) Będąc służbowo w Węgierskiej Górce zapytałem o te widoczne tereny z przeznaczeniem pod wyciągi i trasy. Faktycznie jeden, miejscowy człowiek skupił dużo terenu z nadzieją na zorganizowanie ośrodka. Na przeszkodzie w uzyskaniu kredytu pod budowę wyciągów narciarskich stanął fakt zbyt niskich wysokości npm. Stąd poważne ograniczenie w długości trwania sezonu narciarskiego. Taka odpowiedź w zupełności mi wystarczyła. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 Te dyskusje już były, niestety przez brak moderatora nasze forum upodabnia się do śmietnika informacyjnego typu facebook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akartman Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 16 godzin temu, surfing napisał: Szczyrkowski, warunki na otwartych trasach coraz lepsze,cały czas naśnieżają w newralgicznych miejscach na trasach 3 i 4 Aktualnie lepsze warunki są w COS i BSA. SON na zamkniętej 1 ratrak zdewastował boczny pasek śniegu po którym nieźle się jeździło - dalej można zjechać, ale z dużymi utrudnieniami. Sportową i Juliany może uratować tylko duży opad naturalnego śniegu, co w marcu nie jest wcale taką rzadkością. Wracając do tematu faktycznie ratrak wczoraj dobił ostatecznie 1 co nie wszystkich odstraszyło od sprawdzenia na niej warunków Zostały zdjęte materace z lanc które ratrak musiał wyorać z lodu Ogólnie lodowe warunki wczoraj dominowały I gdzie trzeba naśnieżają A na lód nie ma jak szybki mini serwis na stoku i wygłaskanie krawędzi A puchu nadal przybywa 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 Byłem dziś w SON warunki dobre, twardo i bardzo twardo ale mi to nie przeszkadza, krawędzie w miarę ostre wiec można śmigać. Zimno, pochmurno, prószący śnieg, zima w pełni Dziś pierwszy dzień wiosny więc byle do lata 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba_osw Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Dnia 2018-03-12 o 15:33, fredek321 napisał: W lutym wyraziłem zdanie. Pomyliłem się o tydzień. Przypomnij mi o ile się pomyliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akartman Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Warunki zimowe, świeży śnieg na twardym zlodzonym podkładzie - cudo !!! 11 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Dzisiejsze warunki w Szczyrku dobrze podsumował Pan w kolejce do krzesła: - Byłem w tym sezonie 2 razy we Włoszech, kolega 3 razy ale takiej pogody jak dzisiaj nie trafiliśmy. Jak dla mnie trochę za dużo ludzi i lodowych płatów ale tak to całkiem nieźle. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 To był zimowy dzień wiosną, zimowy, ale po alpejsku, lekki mrozik i pełna lampa. Od 8.30 parking pod gondolą pełny i zamknięty, na trasach nie odczuwało się tłoku, ale od 11-ej trasy coraz bardziej wyślizgane, a do żółtej kolejka na kilka minut (single line znacznie krócej), w takiej sytuacji jedynie słuszna decyzja… COS i coś w tym jest, bardzo mało ludzi, a trasy twarde i niewiele na nich lodu. Powrót trasą 3a bez kamieni i w zachwycających okolicznościach przyrody, tutaj miła niespodzianka, 3-ka mocno oblodzona, ale 7-ka i 4-ka kapitalne, znacznie lepsze niż rano, „puściły” w promieniach słońca i jazda na nich trochę zaczęła przypominać wiosenne nartowanie. 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndKur Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Oreintuje się ktoś czy ten jedno dniowy skipass w promocyjnej cenie 49pln trzeba zakupić wcześniej czy można w ten sam dzień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Możesz wcześniej, skipass aktywuje się w chwili pierwszego odbicia i ważny jest do godziny 16. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndKur Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Planuje jutro pojechać ale urlop mam pewny w tym momencie na jakieś 50%, więc bardziej chodzi mi o to czy dam radę kupić jutro czy muszę już dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Spokojnie możesz kupować jutro. Po zakupie jakieś 5 min i karta jest aktywna, Jeśli nie masz karty drukuj ,,doczesny skipass,, który dostaniesz na maila i z tym idź do kasy. Kaucja 10zł za kartę jeśli nie posiadasz imiennej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndKur Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Kartę mam. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba_osw Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 15 godzin temu, AndKur napisał: Oreintuje się ktoś czy ten jedno dniowy skipass w promocyjnej cenie 49pln trzeba zakupić wcześniej czy można w ten sam dzień ? Ostatnio dwa razy kupowałem skipass w drodze do Szczyrku i nie było najmniejszych problemów... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndKur Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Całkiem fajny dzień w SMR.Rano twardo od 12 już trochę gorzej. Kręciłem się wokół żółtej kanapy, głownie na 7, która chyba miała najlepsze dziś warunki. Jak wracałem 3 na parking pod gondolą była już miejscami mocna poprzecierana. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Lodowisko jutro? Mam nadzieję, robota w warsztacie wre. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Kolejny nudny i rozczarowujący dzień w SMR, twardo, równo, sztruks - nuda!. Od 12-ej dodatnia temperatura trochę zmiękczyła trasy, jedni powiedzą: warunki się pogorszyły, ja powiem, zrobiło się trochę lepiej, ale to jeszcze nie to, jest wiosna i tęsknię za wiosennym nartowaniem z muldami i odsypami. 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi