Spiochu Napisano 6 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2018 Gdzie można znaleźć najlpesze prognozy odnośnie wiatru na 2-3 dni do przodu? Zamkną jutro wyciągi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 6 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2018 6 minut temu, przemo_narciarz napisał: Od jutra mogą się zacząć problemy z wiatrem... Jutro i piątek jest ryzykowny - w czwartek się wybieram, więc musi być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2018 15 minut temu, Spiochu napisał: Gdzie można znaleźć najlpesze prognozy odnośnie wiatru na 2-3 dni do przodu? Zamkną jutro wyciągi? meteo.pl W czwartek wieczorem melduję się na miejscu (pewnie w czwartek na rozjeżdżenie pojadę od Istebnej) a od piątku do niedzieli będę w Szczyrku. Jak mocno wieje pewniejszy COS i BSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2018 6 godzin temu, kordiankw napisał: Syn z kolegami jest od dwóch dni w Szczyrku i też sobie chwali. Jest już po raz trzeci w tym sezonie na kilka dni i mówi, że to najlepszy wyjazd. Mam nadzieję, że do soboty warun się utrzyma bo mam w planach wpaść na weekend. Rozsądnego masz syna, ładnie to tak go kontrolować? A jak przyjechał z jakimiś koleżankami ? W razie czego przygarnę Ciebie na kwaterę do siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Rozsądnego masz syna, ładnie to tak go kontrolować? A jak przyjechał z jakimiś koleżankami ? W razie czego przygarnę Ciebie na kwaterę do siebie[emoji3]. Wielki radziecki przywódca zwykł mawiać „kontrola najwyższa formą zaufania”. Wiedział co mówi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Szczyrk dzisiaj ponownie bez smogu https://www.skionline.pl/forum/topic/15250-szczyrk-cos-skrzyczne/?do=findComment&comment=273758 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieekg Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Cześć, Mam nadzieję, że warunki się jeszcze trochę utrzymają, bo wybieramy się z narzeczoną do szczyrku od piątku do następnej soboty. Prognozy podają +15 w niedzielę i deszcz ale jesteśmy dobrej myśli :-P. Powiedzcie proszę jak działa system GoPass, bo czytałem, że były z tym problemy. Zarejestrowałem się w systemie, karta jeszcze nie doszła, dostałem tymczasowy papierek z kodem kreskowym, kupuję skipass online i co dalej? Ten papierek będzie działał z kodu kreskowego, czy muszę gdzieś się jeszcze udać coś wymienić, odebrać, zarejestrować, naładować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 (edytowane) 5 minut temu, macieekg napisał: Ten papierek będzie działał z kodu kreskowego, czy muszę gdzieś się jeszcze udać coś wymienić, odebrać, zarejestrować, naładować? Musisz z nim (kodem kreskowym) podejść do kasy, gdzie dostaniesz tymczasową kartę. Po zakończonej jeździe ją zwracasz, to znaczy po całym pobycie w Szczyrku (nie musisz tego robić codziennie). Edytowane 7 Marzec 2018 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieekg Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Dzięki za odpowiedź. Kasy muszą być SMR przy gondoli czy COS też to ogarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 (edytowane) 15 minut temu, macieekg napisał: Dzięki za odpowiedź. Kasy muszą być SMR przy gondoli czy COS też to ogarnie? Przy COS nie wiem, ale skoro działają razem, to może też się będzie dać. Może stali bywalcy coś doradzą. Ja bym jednak uderzał pierwszym razem do SMR, tak dla pewności. Edytowane 7 Marzec 2018 przez johnny_narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 (edytowane) 36 minut temu, macieekg napisał: Dzięki za odpowiedź. Kasy muszą być SMR przy gondoli czy COS też to ogarnie? ja bym nie ryzykował COS, SMR przy gondoli albo solisko, tam też są kasy. Edytowane 7 Marzec 2018 przez Ostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Byłem SMR w niedzielę 4/03. Stałem w tych półgodzinnych kolejkach. Przypomniał mi się Szczyrk z czasów wyciągów górniczych gdy stało się po półgodziny i dłużej do orczyka.. Czy na pewno o to chodziło z tą modernizacją? Skurczybyki nie uruchomiły przez cały sezon orczyków na Julianach (o Czyrnej nie wspomnę) co trochę by rozładowało ten tłok.. ich zbójeckie prawo Trasy o 8:30 wyglądały jakby robione przez pijanego ratrakowego który pierwszy raz to robił - to pewnie znów kwestia przyoszczędzenia na paliwie i wyszkoleniu ludzi. Grzało ~50% kanap! co przy -13C z rana robi różnicę (już popsute czy jeszcze nie uruchomione do porządku?) Czas przejazdu kanapy w szczycie kłębiących się dzikich tłumów z Soliska na Halę 7:22min (deklarowane 6min) - daje to 23% mniejszą przepustowość niż znamionowa - może ktoś to umie wytłumaczyć? No i podsumowanie: zajeździłem się do upadłego, zrobiłem brutto 78km(to mniej więcej tyle ile robię dziennie przy pobycie na lodowcu, gdzie infrastruktura jest z 5x większa?) uśmiech powraca mi do tej pory na twarz Gdyby nie te kolejki, zajeździłbym się chyba na śmierć Nie ma dla mnie (niestety) alternatywy dla Szczyrku dla jednodniowego wyjazdu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 (edytowane) 24 minuty temu, zipp1001 napisał: mojezajeździłem się do upadłego Ja miałem tak dzisiaj. Najpierw COS a po godzinie przez 5 godzin w SMR. Razem 6 godzin (08:00-14:00). Dzisiaj prawie bez kolejek. Warunki do 10-tej bardzo dobre i dobre. Od 11-tej szybka degeneracja tras :odsypy ,przetarcia ,placki lodowe,kamole, mokry tępy śnieg poniżej Hali s. itp. Bez kolejek lub 1-3 minuty do gondoli i żółtej kanapy. ,,Starzyk" czyli ja ,,zajechany'' jak po dniu jazdy na trasach w Tyrolu. Miałem zawitać w SMR po feriach w przyszłym roku a pojechałem po 5 dniach. Robi się ciepło bo od -1 o godzinie 08:15 na Skrzycznem do około +4/5 stopni w godz. 13-14 w Czyrnej i w Solisku. Bardzo udany dzień na nartach i chyba moje pożegnanie sezonu 17/18. W prognozach coraz większe ciepło. Na Skrzycznem leży 0,5 m śniegu to FIS w COS jeszcze jakiś czas pociągnie ,ale w SMR to słabo to widzę. Jutro wrzucę fotki . Edytowane 7 Marzec 2018 przez janek57 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akartman Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 30 minut temu, janek57 napisał: Ja miałem tak dzisiaj. Najpierw COS a po godzinie przez 5 godzin w SMR. Z ciekawości zapytam. Jeździłeś z plecakiem i cywilnymi w nim butami czy wieszałeś go gdzieś na płocie? No bo jak samochodem to sprawa oczywista. Ja podczas mojej pierwszej wizyty w Szczyrku skorzystałem z szafki w budynku nad kasami za 25 zł na spółkę z przypadkowym narciarzem z autobusu z Bielska. Umówiliśmy się na telefon i jak on skończył jazdę otworzyłem szafkę by zabrał swój plecak. Jutro ponownie jadę i chciałbym zaliczyć w takiej samej kolejności tylko ten plecak z butami jest kłopotem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 11 minut temu, Akartman napisał: Z ciekawości zapytam. Jeździłeś z plecakiem i cywilnymi w nim butami czy wieszałeś go gdzieś na płocie? No bo jak samochodem to sprawa oczywista. Ja podczas mojej pierwszej wizyty w Szczyrku skorzystałem z szafki w budynku nad kasami za 25 zł na spółkę z przypadkowym narciarzem z autobusu z Bielska. Umówiliśmy się na telefon i jak on skończył jazdę otworzyłem szafkę by zabrał swój plecak. Jutro ponownie jadę i chciałbym zaliczyć w takiej samej kolejności tylko ten plecak z butami jest kłopotem. Ja zostawiałem buty swoje i żony w wypożyczalni nart obok COS, Chłopaki kasują dychę za przechowanie, a jak oddałem jedną parę nart u nich do serwisu to miałem przechowanie butów w gratisie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDISKI Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Papierek z GOOOPASA zabierz do GONDOLA TMR i tam dostajesz karte tymczasowa za 10 zł a Twoja karta imienna dotrze za 30 dni pocztą . miłego szusowania 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 2 minuty temu, Akartman napisał: Jeździłeś z plecakiem i cywilnymi w nim butami Plecak z butami i pokrowcem na narty zostawiam w budynku poczekalni przy dolnej stacji kolejki na Skrzyczne u pana Marcina (Mariusza?) . Sam proponuje tą usługę . (5zł za dzień ) Będą tam szafki na przechowanie bagażu ,takie jak na Czantorii a właściwie już są ,ale na razie nieczynne. Nie wiem czy na Solisku czy przy dolnej stacji gondoli (Czyrna) są szafki na bagaż bo zaczynałem w piątek i dzisiaj jazdę od COS i przejeżdżam górą na SMR ( za pierwszym razem 26.02 pojeździłem tylko na cOS 4godz. za 55 zl.) Z Soliska pod Skrzyczne wracam skibusem odbieram bagaż, zmieniam buty i dalej PKS lub prywatny bus,dzisiaj godz 15:00do Bielska -Białej, pociąg KŚ do Katowic,dzisiaj 16:12 , z Katowic autobus 130 godz.17:34 i w domu o 18:10. Do Szczyrku rano znacznie szybciej bo od 05;13 do 07:35 (kasa przy kolejce na Skrzyczne) Dzisiaj wstałem o 04:30 i byłem właśnie o 07:35, w ostatni piątek wyjeżdżałem dopiero o 07:00 i byłem o 09:40 (pod Skrzycznem). Tak bardziej szczegółowo o dojazdach do Szczyrku komunikacja publiczną.Pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 21 minut temu, janek57 napisał: Plecak z butami Miało być torbę z butami i ,,,,. Plecak wożę z sobą bo gdzieś trzeba trzymać kanapki, termos, zapasowe czapki, lekarstwa... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akartman Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 38 minut temu, kordiankw napisał: Ja zostawiałem buty swoje i żony w wypożyczalni nart obok COS, Chłopaki kasują dychę za przechowanie, a jak oddałem jedną parę nart u nich do serwisu to miałem przechowanie butów w gratisie. 17 minut temu, janek57 napisał: Plecak z butami i pokrowcem na narty zostawiam w budynku poczekalni przy dolnej stacji kolejki na Skrzyczne u pana Marcina (Mariusza?) . Sam proponuje tą usługę . (5zł za dzień ) 23 minuty temu, janek57 napisał: Z Soliska pod Skrzyczne wracam skibusem odbieram bagaż, zmieniam buty i dalej PKS lub prywatny bus,dzisiaj godz 15:00do Bielska -Białej, pociąg KŚ do Katowic Wielkie dzięki za cenne wskazówki z pewnością skorzystam. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melo7anthony Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 2 godziny temu, zipp1001 napisał: Byłem SMR w niedzielę 4/03. Stałem w tych półgodzinnych kolejkach. Przypomniał mi się Szczyrk z czasów wyciągów górniczych gdy stało się po półgodziny i dłużej do orczyka.. Czy na pewno o to chodziło z tą modernizacją? Skurczybyki nie uruchomiły przez cały sezon orczyków na Julianach (o Czyrnej nie wspomnę) co trochę by rozładowało ten tłok.. ich zbójeckie prawo Trasy o 8:30 wyglądały jakby robione przez pijanego ratrakowego który pierwszy raz to robił - to pewnie znów kwestia przyoszczędzenia na paliwie i wyszkoleniu ludzi. Grzało ~50% kanap! co przy -13C z rana robi różnicę (już popsute czy jeszcze nie uruchomione do porządku?) Czas przejazdu kanapy w szczycie kłębiących się dzikich tłumów z Soliska na Halę 7:22min (deklarowane 6min) - daje to 23% mniejszą przepustowość niż znamionowa - może ktoś to umie wytłumaczyć? No i podsumowanie: zajeździłem się do upadłego, zrobiłem brutto 78km(to mniej więcej tyle ile robię dziennie przy pobycie na lodowcu, gdzie infrastruktura jest z 5x większa?) uśmiech powraca mi do tej pory na twarz Gdyby nie te kolejki, zajeździłbym się chyba na śmierć Nie ma dla mnie (niestety) alternatywy dla Szczyrku dla jednodniowego wyjazdu. Nie wiem jak to zrobiłeś, ale przy pół godzinnych kolejkach 78 km brutto chyba nie jest realne. Tak przynajmniej wynika z moich szybkich obliczeń 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 17 minut temu, melo7anthony napisał: przy pół godzinnych kolejkach 78 km brutto chyba nie jest realne. Pewnie 78km mierzone przez Endomondo wraz z przejazdem skibusem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 (edytowane) 22 minutes ago, melo7anthony said: Nie wiem jak to zrobiłeś, ale przy pół godzinnych kolejkach 78 km brutto chyba nie jest realne. Tak przynajmniej wynika z moich szybkich obliczeń pewnie że niemożliwe, ale przecież te pół godziny było w szczycie Edytowane 7 Marzec 2018 przez zipp1001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 (edytowane) 7 minutes ago, surfing said: Pewnie 78km mierzone przez Endomondo wraz z przejazdem skibusem ok, wkleję zrzuty z telefonu, by zaspokoić niedowiarków.. Edytowane 7 Marzec 2018 przez zipp1001 dodanie screenshotów 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba_osw Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Cytat Byłem SMR w niedzielę 4/03. Stałem w tych półgodzinnych kolejkach. Wytłumacz mi po co piszesz takie bzdury... Skąd u co poniektórych takie skłonności konfabulacji... Stałeś w 30 minutowych kolejkach? Przecież idelnie pokazałeś na wykresie, ze nie stałeś nawet 10 minut... (w przeciągu pierwszej godziny nie stałeś nawet 5 minut). Jedyna dłuższa przerwa jak zjechałeś na sam dół (prawdopodobnie WC lub parking). Ludzie ogarnijcie się trochę... 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPGöral Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 37 minut temu, Zaba_osw napisał: Wytłumacz mi po co piszesz takie bzdury... Skąd u co poniektórych takie skłonności konfabulacji... Stałeś w 30 minutowych kolejkach? Przecież idelnie pokazałeś na wykresie, ze nie stałeś nawet 10 minut... (w przeciągu pierwszej godziny nie stałeś nawet 5 minut). Jedyna dłuższa przerwa jak zjechałeś na sam dół (prawdopodobnie WC lub parking). Ludzie ogarnijcie się trochę... *** *odczuwalne 30 min* *** 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi