unky Napisano 18 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2018 Będzie tak na pewno. Oczywiście stare czasy nie wrócą no i w sumie dobrze ale takich tłumów to nie będzie. Nie realne po tym co się tutaj w tym roku dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unky Napisano 18 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2018 Brak pracowników...ogarnijcie się. Największa firma zarządzająca ośrodkami narciarskimi w europie wschodniej i nie miałaby pracowników w nowej miejscówce która ma być ich numerem dwa? Ja tam nie widziałem braku pracowników. W infocenter przy gondoli siedziało ich ze czterech i kompletnie nie mieli co robić. Wystarczyłby jeden. Taka potężna firma jak ma braki kadrowe zatrudnia ludzi z workservice'ów, dla nich koszty nie są istotne na etapie startu ośrodka. Musi być sznyt i jakość. Wg. mnie po prostu uznali że to co jest otwarte to wystarczy i nie ma sensu odpalać więcej. Zobaczcie, tam gdzie dojeżdzały kanapy/gondola to orczyki były nieczynne bo i po co wg. nich. Orczyki chodzą tylko na małe skrzyczne bo tam kanapa nie dociera. Jaki problem postawić 4 osoby żeby obsługiwały orczyki na Julianach? Przy takiej ilości zatrudnienia to pikuś. Po prostu im się nie chciało i uznali że to zbytek jak można tam wjechać niebieską kanapą. Pracowników to może zabraknąć panu Kaziowi z niskobudżetowego pensjonaciku jak mu nagle wszyscy położą wypowiedzenia a go nie stać na jakieś konkretne podwyżki ale nie takiemu gigantowi jak TMR. Ich stać na WSZYSTKO. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 18 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2018 14 minut temu, unky napisał: Będzie tak na pewno. Oczywiście stare czasy nie wrócą no i w sumie dobrze ale takich tłumów to nie będzie. Nie realne po tym co się tutaj w tym roku dzieje. Trudno przewidzieć jak będzie - nie bardzo jest alternatywa niestety. Może jedynie ubędzie trochę narciarzy z daleka, bo to faktycznie ryzyko - przyjechać i dowiedzieć się, że nic nie działa z powodu wiatru, albo że awaria kolejki na Skrzyczne (w SMR też się zdarzało). A to wszystko nowe urządzenia! Z ciekawości sprawdzam sobie warunki w wybranych ośrodkach w Austrii i np. w takim Serfaus na 68 wyciągów działa 68, na 214 km tras czynnych jest 214. Nawet jednego, drobnego talerzyka sobie nie podarują. I to jest ta najważniejsza różnica - nie w warunkach, nie w górach, a w mentalności. Góra Lazid - tylko jedna kolejka i aż 5 równoległych, czarnych tras, którymi prawie nikt nigdy nie jeździ (są w cieniu i bardzo strome) - tam jakoś opłaca się ratrakować, nawet dla jednego narciarza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 Współczuję żeby porównywać Alpy z Szczyrkiem...... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot06 Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 A ten orczyk na Julianach jest w planach ? Może go już przed sezonem spisali na straty to po co mają go uruchamiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 (edytowane) 17 godzin temu, koliber napisał: nie działa 8a (początkujący nie mogą przez to korzystać z 8-ki, bo musieliby zjechać Golgotą), nie działa szeroka i łagodna 9-tka, która odciążyłaby inne trasy z nadmiaru początkujących narciarzy, nie działa 5-tka, nie działa wariant 3d, który też odciążyłby "ściankę" na trójce. Myślałem, że większość z nich wynikała z małej ilości śniegu gdy byłem tam na Sylwestra, ale ostatnio chyba sporo dopadało? Czyżby jednak efekt oszczędności? W ostatnim tygodniu, na Julianach jeździłem po wszystkich nieczynnych trasach 8a, 9, 9a, ba pod orczykiem bez problemu, Gdzieniegdzie wyłaziła trawa ale tylko dlatego, że nie było ani razu przejechane ratrakiem i przy dużej ilości narciarzy tak się porobiło. Górkę można bez strat objechać dosłownie z każdej strony. Bary Iglo i Rudy kot normalnie otwarte i pełno w nich ludzi. Czyli wszystko działa, tylko Słowacy nic o tym nie wiedzą Jedyny dla mnie sensowne wytłumaczenie, to polityka firmy odcinająca się od starych wysłużonych orczyków i mówiąca idzie nowe. Nie wiem jakie mają plany na ten rok ale jak nie postawią teraz kanapy na Julianach to zakładam, że w przyszłym sezonie sytuacja się powtórzy i na powyższych trasach znowu jazda na dziko. Edytowane 19 Luty 2018 przez Ostek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 A to nie jest porównywanie? W Austrii mają po 2metry i więcej śniegu naturalnego, ciężko by jakąś trasa nie była czynna? Ile mamy go w Szczyrku? To że jest biało to nie znaczy że śniegu jest wystarczająco by odpalić trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 Kopernika nie jest ośrodkiem w czasie modernizacji albo raczej gruntownej przebudowie... Pogadamy za rok o tej porze. A jeszcze tak na marginesie w tamtej okolicy jest często dużo chłodniej niż w Szczyrku. Tyle z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 Po blisko dwutygodniowej przerwie dzisiaj trafiłem ponownie do Szczyrku, na parkingu pod gondolą 8.25 i już tylko jeden rząd wolny do parkowania, ale ja nie jestem @bolec, Krzychu, kiedy wjeżdża na parking mawia: Kurde, znowu jestem drugi, a po chwili dodaje, aaa, nieee, przecież to jest Volvo w akwarium . Pogoda żyleta, lekki mrozik, i bardzo dobrze przygotowane trasy - przez kilka pierwszych zjazdów szukałem kamieni, bez powodzenia. Tradycyjnie już przed 11 przeniosłem się do COS, i nie była to ucieczka przed tłumami, czy zdegradowanymi trasami (tych, do 10.30 nie uświadczyłem). Kolejka do kanapy na Skrzyczne do 10 minut, i było to zdecydowanie dłużej niż single line w SMR. Trasy chyba jeszcze lepsze, więcej naturalnego śniegu i więcej luzu. Z upływem dnia trochę łat lodowych, odsypów i muld, ale za to kolejka do kanapy i orczyka znacznie mniejsza. Powrót do SMR trasą 3a, tu pomęczyłem jeszcze 1-kę i 3-kę - już mocno wyślizgane, jazda z dobrymi krawędziami lub na odsypach. To był bardzo udany dzień na nartach. 27 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 Pięknie, Krzysztofie jak zwykle idealna relacja:) dzięki, jutro sprawdzę czy nie kłamałes. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolec Napisano 19 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2018 Jak znam @keisyzrk to nie kłamie i relacje ma perfekcyjne a do tego fajny kompan do jazdy Tylko dlaczego katuje nas takimi relacjami tygodniu ! Wrrrrrr .... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 11 godzin temu, przemo_narciarz napisał: (...) jutro sprawdzę czy nie kłamałes. 7 godzin temu, bolec napisał: Jak znam @keisyzrk to nie kłamie (...) Kurde, jeśli teraz komuś nie spodoba się w Szczyrku, to wyjdę na forumowego kłamcę - toż to dramatyzm rodem z tureckiego serialu 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 No już wiem czemu skończyło się kanaliowanie. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Od jutra do soboty będę jeździł, już nie mogę się doczekać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Jak narazie super:) juz zrobione wiecej niż w cały ost pechowy dzień. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Zjechane juz wszystkie trasy. I powiem krótko na taki szczyrk czekałem Wszystkie trasy przygotowane świetnie, kamienie ogolnie brak za wyjątkiem trasy 1 tam dużo luźnych drobnych kamieni. Reszta bez uwag, szok ze nie ma kamieni na niebieskiej na ktorej było gruzowisko. Pięknie koniec ferii i mega warun, czyli tak jak planowałem:) 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andre372 Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Witam mam kilka pytań do kolegów i koleżanek , czy COS I SON są na jednym karnecie do objechania ,i czy jak kupię karnet parkując pod COS jest przejazd na nartach do SON i jak wygląda powrót , Ewentualnie jakaś rada gdzie najlepiej zaparkować aby objechać dwa ośrodki , i gdzie można dobrze zjeść na jednym z tych dwóch ośrodków ,wiem że temat mógł być już poruszany i opisywany ale za podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt_ka Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Od piątku przyjeżdżam testować. Miałem to już zrobić pod koniec stycznia, ale na początku stycznia widząc co się dzieje tj. czarne trasy i kiepskie prognozy zrezygnowałem w ostatniej chwili z kwatery (udało się jeszcze bez opłat) i przeniosłem rodzinny wyjazd do Białki. Białka wiadomo jakie ma trasy, a le już drugi raz okazało się, że jeśli chodzi o gwarancje śniegu jest bezkonkurencyjna. Co prawda ostatecznie pod koniec stycznia dało się pojeździć w Szczyrku (nie tylko kamerki ale i wieści od znajomych którzy nie mieli możliwości wycofania rezerwacji), ale w tym czasie w Białce warunki wręcz marzenie. Tak wiem tam trochę zimniej, halny mniej dokucza, ale chciałbym zauważyć, że od dobrych dwóch tygodni jest mróz w Szczyrku, dopiero niedawno została odpalona golgota, a na reszcie tras śniegu tyle, że przy występujących tu kamieniach, parę dni cieplejszych i znowu o stanie tras będzie można mówić jako o porażce. Przyczyna? parę osób już tutaj pisało, założony system naśnieżania. Może w wyższych partiach lance się sprawdzą, wiadomo że są tańsze, ale niżej bez porządnej inwestycji w armatki będzie zawsze tak słabo jak teraz. No chyba że nadchodzi nie ocieplenie a oziębienie klimatu. Życzę jak najlepiej, bo mam sentyment. tutaj 20 lat temu zacząłem przygodę z nartami, a i trasy chyba najciekawsze w Polsce. dobrze gdyby włodarze ośrodka, a najlepiej ktoś z kadry ze słowacji przejrzał komentarze na tym forum i wyciągnął wnioski przed przyszłym sezonem. Polacy tez potrafią zarządzać vide Białka. Tam nie mają takich warunków terenowych, ale pod kątem przygotowania stoków i organizacji całej otoczki - nie ma wstydu w Europie. to już jest produkt i klientów im nie brakuje i nie zabraknie. Tak jak już ktoś pisał, przy otwarciu wszystkich możliwych do uruchomienia tras, orczyków byłoby przyjemniej i mniej tłoczno zarówno na wyciągach jak i na trasach. A tego sobie wszyscy życzymy. po weekendzie podzielę się swoimi doświadczeniami i przeżyciami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt_ka Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 COS i SON na jednym karnecie. Z COS jest zjazd do SON, ale powrót busem darmowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andre372 Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 2 minuty temu, wojt_ka napisał: COS i SON na jednym karnecie. Z COS jest zjazd do SON, ale powrót busem darmowym. Ok dziękuje .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Witam mam kilka pytań do kolegów i koleżanek , czy COS I SON są na jednym karnecie do objechania ,i czy jak kupię karnet parkując pod COS jest przejazd na nartach do SON i jak wygląda powrót , Ewentualnie jakaś rada gdzie najlepiej zaparkować aby objechać dwa ośrodki , i gdzie można dobrze zjeść na jednym z tych dwóch ośrodków ,wiem że temat mógł być już poruszany i opisywany ale za podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam, Tak, są na jednym karnecie, ale jeśli kupisz karnet 4 godzinny to jest on ważny tylko w COS. Przejazd do SON jest, w przeciwną stronę powrót skibusem. Jeśli chodzi o smaczną i tanią kuchnię, to mnie osobiście smakuje w barze Kaprys 100 metrów od dolnej stacji COS, naprzeciwko sklepu Delikatesy Centrum. Smaczna domowa kuchnia, a przy okazji ceny nie drenują kieszeni.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andre372 Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 2 minuty temu, kordiankw napisał: Tak, są na jednym karnecie, ale jeśli kupisz karnet 4 godzinny to jest on ważny tylko w COS. Przejazd do SON jest, w przeciwną stronę powrót skibusem. Jeśli chodzi o smaczną i tanią kuchnię, to mnie osobiście smakuje w barze Kaprys 100 metrów od dolnej stacji COS, naprzeciwko sklepu Delikatesy Centrum. Smaczna domowa kuchnia, a przy okazji ceny nie drenują kieszeni. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Dziękuję za info, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Stało sie jechałem orczykiem Na ale cóż trzeba było zobaczyć czy pilsko na swoim miejscu, nawet tatery i babia były. Niestety zdjecie nie oddaje. A tutaj juliany. Podsumowujac wyjazd spoko, udało się fajnie pojeździć. Najważniejsza informacja to jednak zakończenie akcji 2zl na skipass dla shugera, za niedługo poprosi żeby mu za 100zł sprzedali 4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Witam mam kilka pytań do kolegów i koleżanek , czy COS I SON są na jednym karnecie do objechania ,i czy jak kupię karnet parkując pod COS jest przejazd na nartach do SON i jak wygląda powrót , Ewentualnie jakaś rada gdzie najlepiej zaparkować aby objechać dwa ośrodki , i gdzie można dobrze zjeść na jednym z tych dwóch ośrodków ,wiem że temat mógł być już poruszany i opisywany ale za podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam, Jeśli chciałbyś zjeść coś na stoku to masz trzy opcje: na Dolinach drewniana chałupa Hilton, nawet Martyna Wojc. tam bywa, Suche 3/4 trasy do Soliska pod żółtą kanapą obie knajpki ten sam właściciel. Ale to tylko regionalne kiełbaski i serki, trunki. Nie polecam baraniny. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andre372 Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 5 minut temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Jeśli chciałbyś zjeść coś na stoku to masz trzy opcje: na Dolinach drewniana chałupa Hilton, nawet Martyna Wojc. tam bywa, Suche 3/4 trasy do Soliska pod żółtą kanapą obie knajpki ten sam właściciel. Ale to tylko regionalne kiełbaski i serki, trunki. Nie polecam baraniny. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka Na dolinach ? w którym miejscu na cos czy w sonie dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi