zipp1001 Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 (edytowane) 35 minutes ago, fredek321 said: Niepokojące informacje o terminie otwarcia. bez przesady z czarnowidzeniem, z naturą nie wygrasz. Żadengo słupa kolejki halny nie przewrócił wiec jest OK. Byle teraz śnieżyli, jak tylko będą warunki, to będzie dobrze i prędzej czy później pojeździmy :-) Skoro ten 16/12 nie wypalił, to teraz można ostudzić emocje i spokojnie czekać aż natura pomoże W tak zwanym między czasie może da się na rowerku pojeździć i też będzie pięknie.. Edytowane 14 Grudzień 2017 przez zipp1001 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milzbi Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 Według mnie ta informacja ma plusy i minusy, plus to to że nie będzie PAD natomiast minus to że otwarcie później ale może i lepiej że później warunki będą lepsze. Natomiast w czasie pobytu PAD będą duże ograniczenie lub całkowicie zamknięte trasy dla innych żeby go ktoś jajkiem nie rzucił np. w kask lub inną część ciała bo będzie zam...... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 Oficjalny komunikat o zmianie terminu otwarcia SMR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borygo Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 otwieraja 22 i co z 8 karnetami znizkowymi do 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 Kolejność publikowania informacji trzeba przyznać doskonała... prezydent.pl skionline forum narty.pl rmf24 skionline strona i wreszcie łaskawie.... SZCZYRKOWSKI FACEBOOK Na oficjalnej stronie ośrodka jak informacji nie było - tak nie ma.... to się chyba nazywa syndrom strusia Z głową... pod śniegiem, tylko niestety ale śniegu brak No dobraaa... myślę że nauczkę już mają.... bo na facebooku zaczęli pisać jakby czytali to forum... teraz może być już tylko lepiej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 A ja pojeździłbym wreszcie moimi ulubionymi trasami dwójką, bieńkulą, kaskadą oraz mixem tras 4 i 7. Ale czy bieńkula w tym sezonie będzie wogóle otwarta w końcu dla tmr priorytetem są teraz inne trasy np. 1 i 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 Szczyrk dał radę. Najlepsze trasy w Polsce pozamykane w trzy d**y. Mistrzowie komunikacji, zarządzania i podejścia do klientów. Ogarnięte ośrodki teraz działają, nieudacznikom nie wyszło. Pozdro z Chopka! Wiało ale warun lepszy niż na otwarcie jeśli chodzi o przygotowanie tras. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2017 Może Ci, którzy piszą tutaj bzdury dowiedzieliby się KONKRETNYCH temperatur, jakie panowały w Białce i w Szczyrku. Może Was to zdziwi, ale nie jest to tajne info. https://www.accuweather.com/pl/pl/szczyrk/266023/december-weather/266023?monyr=12/1/2017 https://www.accuweather.com/pl/pl/biaka-tatrzaska/268128/december-weather/268128?monyr=12/1/2017 Sprawdźcie też listopad i porównajcie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 46 minut temu, leitner napisał: Może Ci, którzy piszą tutaj bzdury dowiedzieliby się KONKRETNYCH temperatur, jakie panowały w Białce i w Szczyrku. Może Was to zdziwi, ale nie jest to tajne info. https://www.accuweather.com/pl/pl/szczyrk/266023/december-weather/266023?monyr=12/1/2017 https://www.accuweather.com/pl/pl/biaka-tatrzaska/268128/december-weather/268128?monyr=12/1/2017 Sprawdźcie też listopad i porównajcie. Dlatego tym bardziej inwestuje się w armatki. Gorsze warunki klimatyczne, silny wiatr i lance postawione prawie pionowo bez możliwości przestawienia kierunku śnieżenia + gorsza wydajność gwarantują niepowodzenie. Od 27.11 do 3.12 mogli śnieżyć na maxa. Dzisiaj rano nadal nic się nie działo. To samo COS. BSA w tym czasie ostro śnieżyło na górze do 10. Białka mimo 70 cm jechała od rana aż do 12 - potem nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 Lance są łatwiejsze w obsłudze . Z armatami są problemy logistyczne podczas naśnieżania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 Białka śnieży -2 stopnie 85% , BSA 0 stopni nie śnieży. COS i SON -1 stopni 92% nic się nie dzieje. Generalnie poniżej -3 mogą jechać niezaleźnie od wilgotności. A lance poniżej -5 stopni. http://www.nobles.pl/smi_html/teoria.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAMDER Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 2 godziny temu, zaruski napisał: Lance są łatwiejsze w obsłudze . Z armatami są problemy logistyczne podczas naśnieżania . ... i armaty są o wiele droższe w eksploatacji i zakupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAMDER Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 42 minuty temu, Piotr1 napisał: A lance poniżej -5 stopni. http://www.nobles.pl/smi_html/teoria.html ...skąd taki wniosek? Z załączonej tabeli (w linku) wynika że śnieg można produkować w dodatnich temperaturach w zależności od wilgotności powietrza. Jeszcze jednym parametrem jest temperatura wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 20 minut temu, ADAMDER napisał: ...skąd taki wniosek? Z załączonej tabeli (w linku) wynika że śnieg można produkować w dodatnich temperaturach w zależności od wilgotności powietrza. Jeszcze jednym parametrem jest temperatura wody. Mam taki link: http://www.lenko.pl/index.php/abc_nasniezania i info ze skionline. Ale jaki parametr na to wpływa to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jata_70 Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 Pewnie to już było, ale dlaczego nie ma biletów 4h bądź przed lub popołudniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAMDER Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 1 godzinę temu, Piotr1 napisał: 1 godzinę temu, Piotr1 napisał: Mam taki link: http://www.lenko.pl/index.php/abc_nasniezania i info ze skionline. Ale jaki parametr na to wpływa to nie wiem. Podawanie konkretnych wartości jest nieporozumieniem. Na proces wytwarzania śniegu ma wpływ kilka czynników: głownie ;temp powietrza , wilgotność powietrza , temperatura wody Są to zmienne które zależą od warunków pogodowych na danym stoku. Na jednym stoku mogą panować różne warunki do produkcji śniegu. Wraz z wysokością spada temperatura i wilgotność. Więc na długich trasach od dużych przewyższeniach np na górze można produkować śnieg lancami a na dolnych tylko armatami. Myślę ze TMR inwestując w SON przeanalizował miejscowy mikroklimat a specjaliści od systemów naśnieżania wiedzą co robią. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 (edytowane) To może być jeszcze jedna przyczyna, czemu SON nie ruszył. Wspominałem o tym wcześniej... Artykuł tyczy się Bielska-Białej, ale w Szczyrku nie było lepiej. Na Hali Skrzeczeńskiej odnotowano 153 km/h! http://www.bielsko.biala.pl/aktualnosci/36364/gigantyczne-straty-koszmarny-obraz-po-halnym Edytowane 15 Grudzień 2017 przez johnny_narciarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewangelizator Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 ja straciłem kasę na rezerwacje pokoju w Sasance ale podchodzę do tematu racjonalnie, niestety siła wyższa, takie rzeczy się zdarzają, wyciąg się zepsuje, prądu zabraknie itd jeśli chodzi o armatki oni sami najlepiej wiedzą co zrobić i jak żeby śnieg zrobić i oczywiste jest, że nie da się tego zrobić w każdych warunkach jedyne co pozostawia pewien niesmak to polityka informacyjna SON, mogli już wcześniej informować ze może być problem z otwarciem ośrodka w podanym terminie, strategia czekania na cud skończyła się słabo wizerunkowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 9 minut temu, ewangelizator napisał: ja straciłem kasę na rezerwacje pokoju w Sasance ale podchodzę do tematu racjonalnie, niestety siła wyższa, takie rzeczy się zdarzają, wyciąg się zepsuje, prądu zabraknie itd jeśli chodzi o armatki oni sami najlepiej wiedzą co zrobić i jak żeby śnieg zrobić i oczywiste jest, że nie da się tego zrobić w każdych warunkach Oj mylisz sie kolego, na tym forum wyraznie widac, ze racji nie maja ci ktorzy zajmuja sie prowadzeniem osrodkow zawodowo i inwestuja w to gruba kase. Zawsze sie znajdzie "znawca" ktory wie lepiej i w ogole czego on to by lepiej nie zrobil. Prawda jest taka ze jedyne co pozostaje to sobie poklikac w klawiature. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewangelizator Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 5 minut temu, Turnplayer napisał: Oj mylisz sie kolego, na tym forum wyraznie widac, ze racji nie maja ci ktorzy zajmuja sie prowadzeniem osrodkow zawodowo i inwestuja w to gruba kase. Zawsze sie znajdzie "znawca" ktory wie lepiej i w ogole czego on to by lepiej nie zrobil. Prawda jest taka ze jedyne co pozostaje to sobie poklikac w klawiature. taka specyfika forów albo może generalnie ludzi czytuje pewne forum sportowe traktujące o profesjonalnym sporcie zza oceanu, są tam userzy którzy uważają, że większość trenerów oraz zarządzających ligą to ignoranci i dyletanci, i oni sami robiliby to lepiej 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba_osw Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 19 godzin temu, shuger napisał: Kolejność publikowania informacji trzeba przyznać doskonała... prezydent.pl skionline forum narty.pl rmf24 skionline strona i wreszcie łaskawie.... SZCZYRKOWSKI FACEBOOK Na oficjalnej stronie ośrodka jak informacji nie było - tak nie ma.... to się chyba nazywa syndrom strusia Z głową... pod śniegiem, tylko niestety ale śniegu brak No dobraaa... myślę że nauczkę już mają.... bo na facebooku zaczęli pisać jakby czytali to forum... teraz może być już tylko lepiej... Widzę, że wręcz podnieca Was (ptk89 nie ustępuje Ci ani na krok) taka sytuacja w SON Czerpiecie dziką radość z każdego potknięcia (które tylko Wy widzicie, bo każdy normlany jest w stanie zrozumieć sytuację)... Nie rozumiem tylko dwóch rzeczy... Pierwsza... Dlaczego zatem chcecie jeździć u takich amatorów i partaczy za jakich uważacie TMR... Olejcie ten ośrodek, przestańcie się nim zajmować i będziecie o wiele spokojniejsi... Możecie do woli oddawać się szaleństwom w Waszej ulubionej Białce (jedyny profesjonalny ON w PL)... Życzyłbym sobie, aby Was i Wam podobnych nigdy w SONie nie spotkać... Druga rzecz... To się w sumie tyczy i mnie bo sam dałem się w to wplątać... Nie rozumiem dlaczego wchodzimy w polemikę z nimi... Może jak przestaniem im odpowiadać, to im się znudzi... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 (edytowane) Forma postu shuger to jedno i też uważam, że trochę przesada, ale co do treści to się zgadzam. Ośrodek narobił sobie złej reklamy na samym początku, to, że ośrodek się nie otworzy było wiadomo już w trakcie halnego i wtedy powinna się pojawić konkretna informacja. Na prawdę trudno uwierzyć w to, że po tym jak we wtorek wywiało śnieg praktycznie do zera i to, że żadna pogoda nie zapowiadała mrozu liczono na otwarcie ośrodka. Nie każdy śledzi informacje na forach, a jak widać po komentarzach na Facebooku sporo osób potraciło przez późne odwołanie rezerwacji zaliczki za noclegi. Tak jeszcze odnośnie komentarzy jakie to były fatalne warunki i nie dało się przygotować ośrodka -> BSA od soboty uruchamia trasę do dołu (z zaznaczeniem, że warunki będą trudne, ale jednak otwiera) Edytowane 15 Grudzień 2017 przez Przemekc1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 1 hour ago, Zaba_osw said: Widzę, że wręcz podnieca Was (ptk89 nie ustępuje Ci ani na krok) taka sytuacja w SON Czerpiecie dziką radość z każdego potknięcia (które tylko Wy widzicie, bo każdy normlany jest w stanie zrozumieć sytuację)... Nie rozumiem tylko dwóch rzeczy... Pierwsza... Dlaczego zatem chcecie jeździć u takich amatorów i partaczy za jakich uważacie TMR... Olejcie ten ośrodek, przestańcie się nim zajmować i będziecie o wiele spokojniejsi... Możecie do woli oddawać się szaleństwom w Waszej ulubionej Białce (jedyny profesjonalny ON w PL)... Życzyłbym sobie, aby Was i Wam podobnych nigdy w SONie nie spotkać... Druga rzecz... To się w sumie tyczy i mnie bo sam dałem się w to wplątać... Nie rozumiem dlaczego wchodzimy w polemikę z nimi... Może jak przestaniem im odpowiadać, to im się znudzi... Kolego, a czemu to odbierasz innym prawo do rozgoryczenia i krytyki i to w taki kategoryczny sposób jak byś był jedynym nieomylnym? Jeżdzę do Szczyrku od ponad 40 lat i cieszą mnie te wszystkie inwestycje, bo pamiętam jak to było dawniej.. Jednak ten temat na forum to dyskusja na temat szczyrkowskiego a nie hymn pochwalny nad niepokalanym poczęciem SMR. Prócz grupy wzajemnej adoracji mają tu prawo wypowiadać swoje przemyślenia również niezadowoleni(słusznie lub nie) a Ty nie masz żadnego prawa traktować ich z góry(bo to tylko świadczy o braku kultury) 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maykee Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 Taaa.. Nie ma to jak zrobić pierwsze dobre wrażenie żeby wszyscy zapamiętali nową jakość, darmowy skibus, 230 lanc etc Ja tez jestem rozgoryczony i zrażony, napaliłem się na Nowy Szczyrk okrutnie, 4 karty gopass leżą w szufladzie, , chciałem przyjechać po raz pierwszy od 12lat (a jeżdżę co roku) i właśnie odwołałem rezerwację. Wpadnę po 2020 jak Słowaki zakończą budowę, nauczą się naśnieżać TE konkretne stoki i zaczną prowadzić poważną i rzetelną komunikację A propos, wychodzi na to ze COS to tacy sami ignoranci jak TMR. Bravo dla BSA 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 15 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2017 Spoko, jak pojadę sobie w marcu to będę miał więcej miejsca dla siebie na stoku [emoji4]. Nie przypominam sobie by kiedykolwiek było warto jechać gdzieś na otwarcie sezonu, w PL warunkach najczęściej równało się to z tłokiem i lodowymi grudami na stoku. Lepiej poczekać, pośledzić warunki i wybrać najlepsze miejsce w danym czasie. Szkoda tylko Szczyrku i jego fajnych tras, że białczańska tłuszcza Januszy „płacę to wymagam i nie interesuje mnie halny” zamierza je zalać . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi