MB Napisano 12 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2017 20 godzin temu, SB napisał: A Chivasa musi tam nie mają Majom,majom. ino nie tele wiele Ty możesz wychlastać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2017 Koniec Off topu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 22 godziny temu, JC napisał: Koniec Off topu!!! Posłusznie wykonuję Dalszy ciąg małego, górskiego spaceru. Ze Skrzycznego, przez Małe Skrzyczne w kierunku Hali Skrzyczeńskiej. Im bliżej tym coraz lepsze widoki. Zalążek górnej stacji gondoli Górna stacja kanapy z Soliska wraz z garażem Kolejne kroki i coraz lepiej widoczny zbiornik na wodę. Pomimo, że niedziela nikt nie odpoczywa. Praca wre. Będzie to widać również na kolejnych zdjęciach. Zbiornik w całej okazałości. Zdjęcie nie oddaje jego ogromu, ale dla porównania ten z BSA to oczko wodne, a ten małe jezioro. Troszkę w dół i widoczna przecinka i podpory nowego wyciągu gondolowego. Schodzimy czwórką potem dwójką. Wszędzie widoczne poszerzenia, niwelacje, miejsca montażu lanc. Miejsca gdzie ingerowano w stok zabezpieczone słomą. Skręt w lewo. Szóstka. Na niej znów widać, że nikt nie próżnuje. Szóstką dochodzimy do końcówki siódemki i czwórki. Tam też kolosalne zmiany. I najważniejsza nowość - nowy wariant końcówki czwórki i siódemki. Śladem starego orczyka. Widok z góry i z dołu Widok na alternatywę Golgoty. Trasa coraz bliższa ukończenia. Na Solisku też nikomu niedziela nie przeszkadza. Trwa budowa tunelu i wykańczanie dolnej stacji kanapy na HS. Jutro dalszy ciąg. Tym razem z Pośredniego. Tam też się sporo dzieje. Elementy konstrukcyjne na szczycie Golgoty i dźwig na Wierchu Pośredniego 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 Z tego co widzę, to w grudniu będę musiał w kasie zabrać mapkę ośrodka, bo się zgubię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 14 minut temu, hupon napisał: Z tego co widzę, to w grudniu będę musiał w kasie zabrać mapkę ośrodka, bo się zgubię . Zdjęcia nie są wstanie oddać ogromu tej inwestycji. Szliśmy z rozdziawioną buzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 Na pewno wybiorę się na "oględziny" (Skrzyczne, Małe Skrzyczne, Solisko, Pośredni) późną jesienią, kiedy wszystkie wyciągi przewidziane na nadchodzący sezon będą gotowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, fredek321 napisał: Zdjęcia nie są wstanie oddać ogromu tej inwestycji. Szliśmy z rozdziawioną buzią. Nooo byłem tam ostatnio i potwierdzam! Zimą... będzie się działo!!! PS. Słowacy (czytaj: TMR)... jak mówią to dotrzymują słowa a nie tylko mówią! a więc szykujmy sprzęt Panowie i Panie. Będziemy mieli kolejny zarombisty ośrodek narciarski! Edytowane 13 Sierpień 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 14 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2017 Dzisiaj krótki spacerek po Pośrednim. Zdjęcia nie najlepsze, bo mgła była tak gęsta, że konia udusiła. Musicie wierzyć na słowo. System śnieżenia gotowy w 90% Droga techniczna dla ciężkiego sprzętu. Na Wierchu Pośredniego praca wre. Trwa wylewanie betonu na szkielet górnej stacji kanapy z Soliska. Zasypywanie podstawy ostatniej podpory. Gruchy z betonem mijały nas kilka razy. Elementy konstrukcyjne zgromadzone tuż powyżej Golgoty. Wszystko precyzyjnie oznakowane. Nawet nakrętki. Fundament podpory na wysokości początku Golgoty. Dolna stacja "Małego Juliana" i resztki napędu zwiezione na dół. Na koniec nowa trasa od góry. Jest naprawdę bardzo szeroka. 17 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shower Napisano 22 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2017 A czy ktoś orientuje się jak z budową nowych parkingów i oświetlenia tras??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2017 Parkingi są nietknięte i pewnie nie będą ale radziliśmy sobie do tej pory, więc damy radę. A co do oświetlenia to wydaje mi się, że z Hali SK. w obu kierunkach oświetlona będzie "jedynka" i "siódemka" lub "czwórka" i to chyba od razu. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 22 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2017 3 godziny temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Parkingi są nietknięte i pewnie nie będą ale radziliśmy sobie do tej pory, więc damy radę. A co do oświetlenia to wydaje mi się, że z Hali SK. w obu kierunkach oświetlona będzie "jedynka" i "siódemka" lub "czwórka" i to chyba od razu. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka Góralu, z tym oświetleniem to tak serio? Widziałeś już jakieś słupy oświetleniowe przy wymienionych trasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 12 godzin temu, ptk89 napisał: Góralu, z tym oświetleniem to tak serio? Widziałeś już jakieś słupy oświetleniowe przy wymienionych trasach? To już dokładnie nam odpowie reporter @leitner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 Oświetlenie ma powstać (z tego co wiem) na 2 (poniżej Hali Skrz.) oraz na 1. Na 7 nie może być oświetlenia przez obszar Natura 2000, który w niewielkim stopniu zahacza o trasę. Taka ciekawostka - w SON w sumie ma być 230 lanc i armatek śnieżnych 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 24 minuty temu, leitner napisał: Oświetlenie ma powstać (z tego co wiem) na 2 (poniżej Hali Skrz.) oraz na 1. Na 7 nie może być oświetlenia przez obszar Natura 2000, który w niewielkim stopniu zahacza o trasę. Taka ciekawostka - w SON w sumie ma być 230 lanc i armatek śnieżnych Zatem wychodzi jedna lanca/armatka na 75 metrów trasy(230 lanc / 17 km tras). Na Chopoku według informacji ze strony jasna.sk jest 527 lanc/armatek na 49 km tras w ośrodku - to daje średnio jedną lancę na 100 metrów. Oczywiście to są teoretycznie wyliczenia bo nie wszystkie trasy są śnieżone na Chopoku i pewnie nie wszystkie będą w Szczyrku. Nie mniej jednak Szczyrk wypada całkiem fajnie i śmiem twierdzić, że sezon może trwać długo PS. Według http://geoserwis.gdos.gov.pl/mapy/ górna stacja wyciągu Suche-Hala S. oraz trasa nr. 7 nie przebiega przez obszar Natura 2000. Ten obszar zaczyna się od górnej stacji wyciągu w kierunku Małego Skrzycznego. Na zdjęciu na czerwono obszar Natura 2000, a na zielono przebieg trasy nr. 7 Podobnie jest z Golgotą i całym Pośrednim. Też tam nie ma Natura 2000, więc szkoda, że rezygnują z oświetlenia tamtej części ośrodka. PS.2 Powiedzmy Sienna i cała Czarna Góra znajduje się w obszarze Natura 2000, a nie przeszkodziło im to w wymianie kolejki czy uruchomieniu nocnych jazd nawet do godziny 22:30. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 2 godziny temu, ptk89 napisał: Zatem wychodzi jedna lanca/armatka na 75 metrów trasy Na żywo jest gęściej, poniżej 50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba_osw Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Dnia 2017-08-22 o 18:38, Góral spod Skrzycznego napisał: Parkingi są nietknięte i pewnie nie będą ale radziliśmy sobie do tej pory, więc damy radę. No nie do końca... Powstaje nowy, a w zasadzie stary, ale wcześniej nie obsługiwał terenów SON, parking tzw u Kowalskiego... czyli przy dolnej stacji gondolki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shower Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 ale SON się zmienia i za chwilę może być problem z zaparkowanie i termin jakoś radziliśmy sobie może zamienić się w horror z parkowaniem miałem sytuacje kiedy podjechałem w rejon Soliska i wszystkie miejsca parkingowe były zajęte. Teraz po przebudowie należy się spodziewać że przyjedzie wiele nowych osób ciekawych inwestycji jak i starych których przerażały orczyki. Mam nadzieję że za parkingi wezmą się jak już skończą główne prace i w tym roku przybędzie chociaż trochę nowych miejsc parkingowych, wszak ma ich być 1500 Ciekaw też jestem jak sam Szczyrk będzie teraz funkcjonował, bo przecież około godziny 16 korek bywał do Czyrnej a jak spodziewają się 500 tys narciarzy to ..... jakoś trudno mi sobie to wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Musicie wyjeżdżać jak ja o 7,20 na parkingu 7,30. Jest pusto Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 19 minut temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Musicie wyjeżdżać jak ja o 7,20 na parkingu 7,30. Jest pusto Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka Góralu, Polityka "musicie być wcześniej" nad naszym polskim morzem doprowadziła do tego, że Janusze rozkładają parawany o 6 rano i idą dalej spać. W górach może skończyć się tym, że ludzie zaczną zostawiać auta na parkingu rano i wracać na kwatery autobusami na dalsze spanie, tylko po to by po całym dniu jazdy mieć blisko auto i bez zbędnego noszenia sprzętu na plecach szybko odjechać do domu. Jak dla mnie Szczyrk po prostu musi rozwiązać problem transportu przez zwiększenie parkingów i uruchomienie skibusów możliwie bardzo często(max. co 20 minut). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 1 godzinę temu, shower napisał: ale SON się zmienia i za chwilę może być problem z zaparkowanie i termin jakoś radziliśmy sobie może zamienić się w horror z parkowaniem miałem sytuacje kiedy podjechałem w rejon Soliska i wszystkie miejsca parkingowe były zajęte. Teraz po przebudowie należy się spodziewać że przyjedzie wiele nowych osób ciekawych inwestycji jak i starych których przerażały orczyki. Mam nadzieję że za parkingi wezmą się jak już skończą główne prace i w tym roku przybędzie chociaż trochę nowych miejsc parkingowych, wszak ma ich być 1500 Ciekaw też jestem jak sam Szczyrk będzie teraz funkcjonował, bo przecież około godziny 16 korek bywał do Czyrnej a jak spodziewają się 500 tys narciarzy to ..... jakoś trudno mi sobie to wyobrazić. Obawiam się, że bez większych inwestycji docelowo się nie obejdzie. Tu są dwie rzeczy - z jednej strony parkingi; z drugiej przebudowa układu drogowego. Jasne trzeba stworzyć sprawny system ski-busów, ale to raczej nie wystarczy. Większość ośrodków w Austrii pomimo dobrze funkcjonującego systemu ski busowego inwestuje sporo środków w zorganizowanie parkingów. W wielu miejscach są to nawet parkingi kryte, choć te czasami są płatne - wydaje mi się, że tak np. jest w Ischgl. Niestety kryty parking to spora inwestycja i póki co na taką TMR nie zdecydował się w żadnym ze swoich ośrodków z Jasną na czele, a pod Chopokiem nigdy różowo z parkowaniem nie było. Moim zdaniem to miasto Szczyrk i lokalny samorząd musi się w to jakoś włączyć, zwłaszcza w problem układu drogowego. W Austrii często nawet niewielkie miejscowości mają obwodnice puszczone w tunelach (Saalbach choćby), co znakomicie poprawia przepustowość, ale to jest coś o czym akurat bardziej powinno myśleć miasto Szczyrk niż TMR. Może pomyśleć o jakiś środkach unijnych na ten cel. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 1 godzinę temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Musicie wyjeżdżać jak ja o 7,20 na parkingu 7,30. Jest pusto Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka Rewelacyjny pomysł stanowiący definitywne rozwiązanie problemu. Przeprowadzę się do Szczyrku, żeby móc go bezproblemowo wdrożyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 1 godzinę temu, ptk89 napisał: Góralu, Polityka "musicie być wcześniej" nad naszym polskim morzem doprowadziła do tego, że Janusze rozkładają parawany o 6 rano i idą dalej spać. W górach może skończyć się tym, że ludzie zaczną zostawiać auta na parkingu rano i wracać na kwatery autobusami na dalsze spanie, tylko po to by po całym dniu jazdy mieć blisko auto i bez zbędnego noszenia sprzętu na plecach szybko odjechać do domu. Do mnie Twoja argumentacja nie dociera. Nad morzem masz plaże o nieograniczonej długości i zawsze coś znajdziesz. Idę tak długo aż będzie pusto. Na Bałkanach poszli dalej pomysłowi urlopowicze ; w Chorwacji, Czarnogórze i Bośnii , a i we Włoszech też potrafią zostawiać ręczniki na noc. I to oserwuję od kilkunastu lat w niektórych regionach. Ja tego nie rozumiem, chyba przywiązują się do konkretnego miejsca, mnie to tylko śmieszy. Z parkingami jest inaczej, wyciągi na górę ośrodków są w konkretnych miejscach, w niektórych ośrodkach kilka. Ewenementy w Polsce są dwa (które ja znam), Zieleniec gdzie wyciągi ciągną się wzdłuż drogi jak plaże nad Bałtykiem i Kasprowy gdzie w ogóle nie ma parkingu (tylko dla Zajazdu Górskiego) Poza tym wszędzie są parkingi lepsze i gorsze (bliżej lub dalej od wyciągów). Harrachov, Spindleruv Młyn, Pec, Rokytnice, Szklarska, Karpacz i całe Alpy. Kto rano przyjedzie, ten jak radzi Góral parkuje przy wyciągu, a jak chcesz spać to doginasz z buta lub korzystasz ze skibusa. I czy wybudują 1500 miejsc parkingowych ,czy 5000, czy 20000 to dalej będą parkingi lepsze i gorsze. Każdy oczywiście chce te przy wyciągach, a tak się nie da. A ktoś kto zostawia auto na noc, by stało przy wyciągu i jeździ skibusem, to dla mnie idiota. Z idiotami nie będę konwersować, bo szkoda mi mojego cennego czasu. A każdy wybierze jak woli, ja osobiście nie mam problemu ze wstawaniem, ale jak trzeba to z buta też pójdę w razie potrzeby. Na koniec ubiegłego sezonu narciarskiego doginałem ze sprzętem prawie 10 km i byłem zadowolony, a w młodości potrafiłem pokonywać większe odległości byle tylko pozjeżdżać na nartach, czego leniwym (bez urazy) też życzę, tzn zjazdów na nartach , a niekoniecznie doginania z buta. Pozdrawiam serdecznie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Kilka świeżych zdjęć z SON-u Jeśli chodzi o inne miejsca, to na Solisku trwa montaż dolnej stacji kolei na Wierch Pośredni a niedługo rozpocznie się montaż górnej stacji kanapy Solisko - Hala S. Reszta była już tu opisywana, więc nie będę się powtarzał. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 11 godzin temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Musicie wyjeżdżać jak ja o 7,20 na parkingu 7,30. Jest pusto Ja mam trochę dalej - startuję o 7:10 i jestem o 7:30 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 25 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2017 11 godzin temu, hupon napisał: Ja mam trochę dalej - startuję o 7:10 i jestem o 7:30 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi