JC Napisano 21 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2017 W SON zaczęli składać elementy podpór gondoli. Cały czas przywożone są nowe elementy kolei 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 26 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2017 Dzisiaj obszedłem cały ośrodek. Duuużo się dzieje. Zbiornik nabiera końcowy kształt. Trasy przystosowane są słomą, a na Pośrednim trwa budowa krzesła. Zwieziono juz elementy slipów nośnych.Na trasach pojawiły się mocowania do lanc Gotowe są stopy pod słupy 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 26 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2017 14 minut temu, JC napisał: Dzisiaj obszedłem cały ośrodek. Duuużo się dzieje. Zbiornik nabiera końcowy kształt. Trasy przystosowane są słomą, a na Pośrednim trwa budowa krzesła. Zwieziono juz elementy slipów nośnych. Na trasach pojawiły się mocowania do lanc Gotowe są stopy pod słupy Nie będę napierdzielał się ze "slipów nośnych" bo wiem,że to literówka (choć to fajnie wyszło) Zapytam tylko co to znaczy - "trasy przystosowane są słomą" bo najzwyczajniej nie wiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 26 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2017 Może Jacek napisze coś więcej, ale, z tego co wiem, to słoma jakoś izoluje i zabezpiecza trasy (nie wiem tylko przed czym ). Pamiętam, że jak w Tatrzańskiej Łomnicy budowali trasę, to też wykładali ją słomą. Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 26 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2017 Slipy nośne ... muszę opatentować nazwę .Myślę, że słoma ma kilka zastosowań. Ochrona gruntu przed wypłukaniem przez deszcz, przyspieszenie wzrostu trawy, no i wizualnie inaczej trasy wyglądają. Z daleka stoki wyglądają jakby była już późna jesień, a nie jak po przejeździe spychacza. To nie jest wiedza nabyta, tylko moje domysły. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2017 (edytowane) Ciekaw jestem jak to wygląda.Nigdy i nigdzie nie spotkałem się z czymś takim. Szkoda,że jest embargo na robienie zdjęć bo nie bardzo mam czas aby wybrać się do Szczyrku na badania organoleptyczne. Czy ta słoma jest mielona czy rozwijana z bali? A teraz mój prywatny wymysł. Może posiali trawę i przykrywają słomą.Miałoby to uzasadnienie w dwóch a nawet trzech sprawach.Po pierwsze wiatr nie zwiewałby nasion,deszcz nie spłucze tak łatwo no i utrzymuje się wilgotność w celu lepszych wschodów nasion trawy. Może się dowiem jaka jest prawda. Edytowane 27 Lipiec 2017 przez MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2017 1 godzinę temu, MB napisał: Ciekaw jestem jak to wygląda.Nigdy i nigdzie nie spotkałem się z czymś takim. Szkoda,że jest embargo na robienie zdjęć bo nie bardzo mam czas aby wybrać się do Szczyrku na badania organoleptyczne. Czy ta słoma jest mielona czy rozwijana z bali? A teraz mój prywatny wymysł. Może posiali trawę i przykrywają słomą.Miałoby to uzasadnienie w dwóch a nawet trzech sprawach.Po pierwsze wiatr nie zwiewałby nasion,deszcz nie spłucze tak łatwo no i utrzymuje się wilgotność w celu lepszych wschodów nasion trawy. Może się dowiem jaka jest prawda. Rozwijają z bali i rozkładają na trasach. W miejscach gdzie jest tej słomy więcej ułożonej, z daleka , trasa wygląda jakby była zarośnięta. Tutaj widać jak to słoma jest rozwinięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 28 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2017 chciałoby się napisać: "mają rozmach, s...." nie powiem, wygląda to imponująco, trzeba będzie w tym sezonie odwiedzić Szczyrk, może się uda otwarcie w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 30 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2017 Prawdę powiedziawszy nie rozumiem tego ściółkowania. Zbyt nikła to warstwa aby miała wspomóc wschody nasion traw. Może kiedyś się dowiem jaki jest cel tego ściółkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 30 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2017 Te siano to nic innego jak osłona nasion trawy - żeby wiatr nie wydmuchał, deszcz nie spłukał, ptaki nie zjadły, żeby utrzymać wilgoć. Dwa pierwsze są szczególnie istotne na pochylonym terenie. Na płaskim i wilgotnym terenie krycie słomą nie jest takie istotne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 30 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2017 6 godzin temu, WojtekM napisał: Te siano to nic innego jak osłona nasion trawy - żeby wiatr nie wydmuchał, deszcz nie spłukał, ptaki nie zjadły, żeby utrzymać wilgoć. Dwa pierwsze są szczególnie istotne na pochylonym terenie. Na płaskim i wilgotnym terenie krycie słomą nie jest takie istotne. Jestem akurat u rodziny w USA wakacyjnie i w parku tutaj stosują dokładnie taką samą technikę. Wysiewają trawę, a na to kładą słomę na takiej siateczce. Robią to jako osłona przed wiatrem i ptakami i to pomimo tego, że teren jest raczej płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 30 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2017 (edytowane) OK, robi się tak i na płaskim, ale bardziej istotne jest to na pochyłym terenie. Tam każdy deszcz spłucze natychmiast wszystko w dół, jeżeli nasiona nie są zakorzenione. A na płaskim - wiadomo, też można, żeby wilgoć się trzymała (jeżeli teren jest suchy) i żeby ptaki nie wyjadły. Edytowane 30 Lipiec 2017 przez WojtekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2017 Dzisiaj rozpoczęło się stawianie słupów nowej gondoli.Jestem na miejscu 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2017 Podpory stawiane są od Hali Skrzyczenskiej w dół 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2017 Kolejny słup 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 Szczyrkowski Ośrodek Narciarski zakończyły się prace związane ze stawianiem słupów 10-os gondoli oraz 6-os kolei krzesełkowej na Halę Skrzczeńską, z pomocą śmigłowca. Na zdjęciu dolna stacja nowej 6-os kanapy łączącej Solisko z Halą Skrzyczeńską. 4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 1 godzinę temu, JC napisał: Szczyrkowski Ośrodek Narciarski zakończyły się prace związane ze stawianiem słupów 10-os gondoli oraz 6-os kolei krzesełkowej na Halę Skrzczeńską, z pomocą śmigłowca. Na zdjęciu dolna stacja nowej 6-os kanapy łączącej Solisko z Halą Skrzyczeńską. Fajnie, cieszy to mnie, ale chyba nikogo więcej, bo obserwuję forum i od kilku dni wszyscy tu aktywni zapychają sobie umysł jakimiś pierdołami niezwiązanymi zupełnie z narciarstwem, tylko potyczkami wszawobrodych z... no właśnie nie wiem z kim, bo jak widzę te elaboraty to nie czytam... W Szczyrku dzieje się historia, a Wy uprawiacie tu tematykę wątpliwej treści, albo jakiś żałosny lans Co się stało z naszym forum.... Dzięki Jacku za relacje z placu budowy, jak będzie następna taka akcja z śmigłem to dzwoń chętnie wybiorę się z Tobą. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 Fajnie, cieszy to mnie, ale chyba nikogo więcej, bo obserwuję forum i od kilku dni wszyscy tu aktywni zapychają sobie umysł jakimiś pierdołami niezwiązanymi zupełnie z narciarstwem, tylko potyczkami wszawobrodych z... no właśnie nie wiem z kim, bo jak widzę te elaboraty to nie czytam... W Szczyrku dzieje się historia, a Wy uprawiacie tu tematykę wątpliwej treści, albo jakiś żałosny lans [emoji20] Co się stało z naszym forum.... Dzięki Jacku za relacje z placu budowy, jak będzie następna taka akcja z śmigłem to dzwoń chętnie wybiorę się z Tobą. To trochę będziesz musiał poczekać. Dzisiaj byłem świadkiem odlotu śmigła na Słowację. Chłopaki skończyli prace ... na razie.Wrócą na jesień, kiedy będą stawiać słupy kolei na Pośredni. Dam znać, to wybierzemy się razem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 1 godzinę temu, SB napisał: Fajnie, cieszy to mnie, ale chyba nikogo więcej, bo obserwuję forum i od kilku dni wszyscy tu aktywni zapychają sobie umysł jakimiś pierdołami niezwiązanymi zupełnie z narciarstwem, tylko potyczkami wszawobrodych z... no właśnie nie wiem z kim, bo jak widzę te elaboraty to nie czytam... W Szczyrku dzieje się historia, a Wy uprawiacie tu tematykę wątpliwej treści, albo jakiś żałosny lans Co się stało z naszym forum.... Brak śniegu, zamiast psioczyć pojechali by się wyszaleć na BSA, napić piwa na zgodę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 1 godzinę temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Brak śniegu, zamiast psioczyć pojechali by się wyszaleć na BSA, napić piwa na zgodę ... Jest problem Góralu... SB nie pije piwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 9 minut temu, MB napisał: Jest problem Góralu... SB nie pije piwa. ... a ja myślałem, że jestem wyjątkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 ... a ja myślałem, że jestem wyjątkiem [emoji20][emoji6] Nie, bo jest nas więcej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 30 minut temu, JC napisał: Nie, bo jest nas więcej ale muszę się przyznać, że nie jestem wielbłądem czy kaktusem i jakieś inne zamienniki czasami spożywam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 3 godziny temu, MB napisał: Jest problem Góralu... SB nie pije piwa. A Chivasa musi tam nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 11 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2017 I ja również:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi