surfing Napisano 31 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2022 8 godzin temu, moruniek napisał: - Na trasie Hala Pośrednia - Wierch Pośredni w śladzie dawnego wyciągu orczykowego chcielibyśmy wybudować 6-osobową kolej linową. Obecnie pracujemy nad uzyskaniem pozwolenia na budowę - mówi Marian Galajda z TMR. .... Kolejnym priorytetem inwestora jest Czyrna. - Dawny wyciąg orczykowy na Halę Skrzyczeńską planujemy zastąpić 6-osobową kanapą, która z jednej strony pozwoli szybko i wygodnie dostać się z rejonu Czyrnej na Halę Skrzyczeńską do serca naszego ośrodka, gdzie koniecznie trzeba odwiedzić restaurację Kuflonka na poziomie 1000 m, a z drugiej strony ułatwi dostęp do legendarnej czarnej trasy Bieńkula - mówi Galajda. https://bielskobiala.wyborcza.pl/bielskobiala/7,88025,28634846,nowe-inwestycje-w-beskidach-w-szczyrku-powstana-dwie-kolejki.html?disableRedirects=true Przypomnę iż razem z kanapą z Czyrnej na HS ma powstać nowa trasa niebieska w górnej części przechodząca pod Bieńkulą. Dodatkowo nowa niebieska z Zbójnickiej Kopy dochodząca do nowej niebieskiej poniżej Hali Skrzyczeńskiej (HS) Szczegóły na poniższej mapie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2022 W dniu 31.07.2022 o 21:13, surfing napisał: Przypomnę iż razem z kanapą z Czyrnej na HS ma powstać nowa trasa niebieska w górnej części przechodząca pod Bieńkulą. Dodatkowo nowa niebieska z Zbójnickiej Kopy dochodząca do nowej niebieskiej poniżej Hali Skrzyczeńskiej (HS) Szczegóły na poniższej mapie Potwierdzam, tylko wg mojej wiedzy, kanapa powstanie, jak nowa trasa będzie gotowa, a nie odwrotnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 11 godzin temu, JC napisał: Potwierdzam, tylko wg mojej wiedzy, kanapa powstanie, jak nowa trasa będzie gotowa, a nie odwrotnie 1. Czyli szybciej zbudują na Julianach ? 2. Czy ta nowa niebieska trasa nie będzie wstępem do lepszego i wygodniejszego połączenia COS z SMR ? W sensie, że byłby wygodniejszy przejazd z COS na SMR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 Ta górna część faktycznie umożliwiłaby ominięcie podchodzenia na szczyt Skrzycznego. Ale dolna wygląda mi na jakiś żart - trawers tak stromego terenu i zrobienie z tego szerokiej, niebieskiej trasy? W dodatku krzyżującej się z Bieńkulą? Bardzo wątpię, że ona powstanie. Najpierw niech dotrzymają obietnicy o poszerzeniu Golgoty o pas lasu między dawnym orczykiem, skoro już to jest problemem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 7 godzin temu, Krakus81 napisał: 1. Czyli szybciej zbudują na Julianach ? 2. Czy ta nowa niebieska trasa nie będzie wstępem do lepszego i wygodniejszego połączenia COS z SMR ? W sensie, że byłby wygodniejszy przejazd z COS na SMR ? Ad. 1 Tego nie wiem Ad. 2 Jeżeli będzie poprowadzona tak jak na mapce wyżej, to będzie to wygodniejszy przejazd z COS do TMR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 6 godzin temu, koliber napisał: Ta górna część faktycznie umożliwiłaby ominięcie podchodzenia na szczyt Skrzycznego. która gorna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 Nie ma możliwości przejazdu z COS do TMR bez podchodzenia na szczyt. Po drodze jest dolina którą trzeba ominąć zjeżdżając ze szczytu Skrzycznego. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 1 godzinę temu, christof napisał: która gorna? Ta, która wg mapki odbija poniżej zakrętu na Ondraszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czepek Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 Macie na myśli taki przebieg trasy jak narysowałem kolorem czerwonym. To się w ogóle tak da? W sensie czy tam są na tyle spadki by się dało cokolwiek jechać. Tam ten skręt z Ondraszka w tym przebiegu byłby cokolwiek dziwny(ostry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 41 minut temu, czepek napisał: Macie na myśli taki przebieg trasy jak narysowałem kolorem czerwonym. To się w ogóle tak da? W sensie czy tam są na tyle spadki by się dało cokolwiek jechać. Tam ten skręt z Ondraszka w tym przebiegu byłby cokolwiek dziwny(ostry). Takie małe Shibuya pod Skrzycznem na Ondraszku miało by szansę powstać 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 Narty w Szczyrku w najbliższych dwóch latach staną się bardziej atrakcyjne. A to za sprawą nowych inwestycji w Szczyrk Mountain Resort. W planach - budowa nowych kolei, modernizacji systemu naśnieżania i modyfikacji kilku kultowych tras. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 Podsumowując planowane nowe inwestycje TMR w Szczyrk SMR . 1. Najpierw 8 na Julianach ,, trasy zostaną wyrównane"- czyli coraz większa konkurencja dla Białki. 2. Poszerzenie Golgoty - moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, a Golgota już nie ta, bo nie ma trudnej końcówki. 3. Czyrna, nowa kanapa wzdłuż Bieńkuli. Czy nowa trasa niebieska z Kopy i HS jest w planach? PS. Jacku, widać że popracowałeś nad formą- przyda się na skiturach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 W dniu 9.08.2022 o 21:34, czepek napisał: Macie na myśli taki przebieg trasy jak narysowałem kolorem czerwonym. To się w ogóle tak da? W sensie czy tam są na tyle spadki by się dało cokolwiek jechać. Tam ten skręt z Ondraszka w tym przebiegu byłby cokolwiek dziwny(ostry). Tak, są znacznie większe spadki niż na 3a ze Zbójnickiej. Zapowiada się ciekawa i długa trasa ze Skrzycznego do Czyrnej z pominięciem HS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 Karnet sezonowy 22/23 Szczyrk SMR i TMR. Brak karnetu tylko na Szczyrk. Sprzedaż do - 30. 9. 2022 519 € Ostatnia szansa 10. - 30. 11. 2022 549 € Normalna cena 12. 2022 – do końca sezonu 649 € Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 38 minut temu, surfing napisał: Czy nowa trasa niebieska z Kopy i HS jest w planach? Plany są, ale bardzo odległe. Teraz TMR skupia się na Julianach, a następnie na uruchomieniu Czyrnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 2 godziny temu, surfing napisał: 649 € to drożej niż w Szwajcarii https://www.magicpass.ch/en/ 😃 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 Juliany wyjątkowo przeskalowane z dwoma wyciągami. Polityka maksymalnego skubania rynku. Będzie tam ciasno, więc niebezpiecznie. Białka bis. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 Nie będzie tak źle - to są 4 szerokie trasy (8, 9, 9a, 10), na które będą przypadały 2 kanapy. W Białce na ogół przypada tylko jedna trasa na każdy wyciąg. Podobnie jest (a raczej będzie) na Jaworzynie. Szczyrk zachowa zdrowe proporcje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 11 godzin temu, surfing napisał: Tak, są znacznie większe spadki niż na 3a ze Zbójnickiej. Zapowiada się ciekawa i długa trasa ze Skrzycznego do Czyrnej z pominięciem HS. Wychodzi minimum 4600 m trasy, chyba będzie jakaś wycinka leśna na pasie równoległym do Bieńkuli. Ktoś mnie oświeci jak to teraz wychodzi przez HalęSkrzyczeńską i trasę nr 3? Swoją drogą rewelacyjna wiadomość z naśnieżaniem Bieńkuli. Taka atrakcja w postaci regularnie otwartej czarnej trasy do tego z kanapą to wielki krok do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 47 minut temu, lika napisał: chyba będzie jakaś wycinka leśna na pasie równoległym do Bieńkuli. Do budowy kanapy wzdłuż Bieńkuli nie ma potrzeby wycinki, bo pas po orczyku jest już poszerzony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 7 minut temu, surfing napisał: Do budowy kanapy wzdłuż Bieńkuli nie ma potrzeby wycinki, bo pas po orczyku jest już poszerzony. Nie znałem tej lokalizacji - dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack78 Napisano 15 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2022 1 godzinę temu, surfing napisał: Do budowy kanapy wzdłuż Bieńkuli nie ma potrzeby wycinki, bo pas po orczyku jest już poszerzony. I pewnie w przyszłym roku znów mnie ludzie będą pytać czy tam jechał ratrak (po dawnym orczyku) Takie miałem pytania, jak w gondoli mówiłem że Bieńkula jest wyratrakowana i można nią śmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2022 W dniu 15.09.2022 o 09:57, surfing napisał: Karnet sezonowy 22/23 Szczyrk SMR i TMR. Brak karnetu tylko na Szczyrk. Sprzedaż do - 30. 9. 2022 519 € Ostatnia szansa 10. - 30. 11. 2022 549 € Normalna cena 12. 2022 – do końca sezonu 649 € Ja ciągle czekam na "karnet lokalny". Te Szpindle i Chopoki - nie pojadę, więc poza moim zainteresowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 20 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2022 4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Ja ciągle czekam na "karnet lokalny". Te Szpindle i Chopoki - nie pojadę, więc poza moim zainteresowaniem. Ciekawi mnie, ile sezonówek nie sprzedano w porównaniu z poprzednimi sezonami. Z moich znajomych (okolice BB) nikt nie kupił "super hiper sezonki" na wszystkie osrodki TMRu, ale każdy by chętnie wydał około 1200 zł tylko na Szczyrk. Widocznie specjaliści od sprzedaży policzyli, że im się nie opłaca sprzedać tylko Szczyrku. Szkoda, zostawię pieniądze u konkurencji (COS, BSA, Wisła, Ustroń, w marcu Alpy, i może pojedyncze dni w SMR). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack78 Napisano 20 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2022 4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Ja ciągle czekam na "karnet lokalny". Te Szpindle i Chopoki - nie pojadę, więc poza moim zainteresowaniem. od 2 lat go nie oferują i nie wierzę że wróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi