pawelb91 Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 Wyczepiane talerzyki Tatrapomy to jedna z najlepszych konstrukcji wyciągowych. - szybkie - wygodne profilowane teleskopy z również wygodnym "siedziskiem", nabierają narciarza jak haczyk i można wygodnie na rozluźnionych nogach jechać w górę - trasa orczyka może być łamana w każdą stronę wiele razy - odsiewają tych co sobie na nich nie radzą więc trasy obsługiwane przez takie wyciągi nie są zatłoczone. Dalej dosyć popularne w Szwajcarii oraz Francji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack78 Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 Szybkie?? To chyba nie wersja w Szczyrku w COS. Tam jeśli mamy już święto i wyciąg działa, to są straszne kolejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 Na Kubinskiej wyprzęgany talerz jeździ 5,5 m/s. A na przeciwnej stronie stoku są niewyprzęgane kanapy ślimaki - 2,5 m/s.... Najlepszy jest ten wycią który leci od drugiej części stoku, przy starcie wyrywa kręgosłup 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 15 godzin temu, Jusik2002 napisał: A możesz podać przykłady gdzie z chęcią się zostawia te orczyki ?? Chętnie się zapoznam z twoim pomysłem wyjazdu np na Pilsko orczykami w wiosne-jesien ??? Typ narciarza się zmieni w kryzysie.... Hmmmm a niby czemu ma się zmienić skoro 90% ośrodków posiada kanapy ??? Liczysz na sprzedawanie kanap z ośrodków i wymianę na orczyki w celu ograniczenia kosztów ?? Co do szkenia, nie widzę wogole zagrożenia bo w większości ośrodków w miejscach szkoleniowych uwaga zaskoczę cie.... orczyk lub talerzyk. Wszystkie twoje teorie są raczej nietrafione 😉 Nie będę się kłócił, bo w ogóle nie mam zamiaru się kłócić. Trafia do mnie np. argument dodatkowego naśnieżania tras orczyków/talerzyków. Ale z drugiej strony po prostu coraz mniej mi się podoba model narciarstwa kanapowo-autostradowego. Na to nie poradzę. A jak będzie, co ile będzie kosztowało, co komu się będzie opłacało, jaki będzie typ narciarza? Tego nie wiemy. Pożyjemy. Zobaczymy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 55 minut temu, pawelb91 napisał: Wyczepiane talerzyki Tatrapomy to jedna z najlepszych konstrukcji wyciągowych. - szybkie - wygodne profilowane teleskopy z również wygodnym "siedziskiem", nabierają narciarza jak haczyk i można wygodnie na rozluźnionych nogach jechać w górę - trasa orczyka może być łamana w każdą stronę wiele razy - odsiewają tych co sobie na nich nie radzą więc trasy obsługiwane przez takie wyciągi nie są zatłoczone. Dalej dosyć popularne w Szwajcarii oraz Francji. Strasznie "szarpią" te tatrapomy - ale przykład Kubińskiej jest znamienny. Chcesz wjechać w 5 minut - talerzykiem, chcesz w 10 plus - kanapą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 5 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: po prostu coraz mniej mi się podoba model narciarstwa kanapowo-autostradowego. Na to nie poradzę. a jak jedzesz na narty to też unikasz autostrad i dróg expresowych ? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 Taka sama Tatrapoma jest w Šachtičkach na Słowacji, potrafi to nawet w środku podjazdu nieźle szarpnąć i jeszcze mają nawet karnety na gumkę, które trzeba skanować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 49 minut temu, Cappo napisał: Taka sama Tatrapoma jest w Šachtičkach na Słowacji, potrafi to nawet w środku podjazdu nieźle szarpnąć i jeszcze mają nawet karnety na gumkę, które trzeba skanować. To samo w Litmanovej, też takie karnety i też tatrapoma szybka. W przyszłym sezonie planuję poodwiedzać na Słowacji podobne stacje (w zależności od tego jak zima dopisze). Nieduże, nieoblegane a z klimatem i często ciekawymi trasami. Mam już trochę ich na oku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 1 godzinę temu, Jeeb napisał: a jak jedzesz na narty to też unikasz autostrad i dróg expresowych ? Dwa lata temu jechałem w maju do Hochkar w obie strony bez jednego kawałka ekspresówki czy autobany... trasa przez Austrię i Czechy mega interesująca architektonicznie, krajobrazowo i przyrodniczo, polecam niespieszacym się. Ale jak kolega jeździ to nie wiem. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 3 godziny temu, marionen napisał: Hochkar dużo orczyków tam mają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 21 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2022 20 godzin temu, Lexi napisał: i jeszcze z zakrętem Z zakrętem, wyczepiany jest też w Plesie do obsługi Interski i E-sa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 21 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2022 13 godzin temu, pawelb91 napisał: ieduże, nieoblegane a z klimatem i często ciekawymi trasami. Mam już trochę ich na oku. Mam nadzieje że sie podzielisz .....👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 21 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2022 Słowacja rzeczywiście ma sporo takich mało odkrytych jeszcze ośrodków, np. Zavazna Poruba, gdzie kiedyś zawitałem gdy na Chopoku za mocno wiało (blisko L. Mikulasza), czy wspomniane Sachticky. A są nawet mało znane ośrodki z kanapami (Skalka, Salamandra itp.). Prawdziwym "skarbem" byłby też zapuszczony i od lat nieczynny w górnej części ośrodek Ski-Turecka, z ponad 700m przewyższenia. W dniu 20.06.2022 o 14:37, Narciarz ze Śląska napisał: Strasznie "szarpią" te tatrapomy - ale przykład Kubińskiej jest znamienny. Chcesz wjechać w 5 minut - talerzykiem, chcesz w 10 plus - kanapą!!! Podobnie w Rużomberoku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2022 W dniu 21.06.2022 o 01:49, Jeeb napisał: dużo orczyków tam mają ? Nie, ale stare krzesła - tak. Wolne, ale wydajne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 22 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2022 W dniu 20.06.2022 o 14:36, Narciarz ze Śląska napisał: Nie będę się kłócił, bo w ogóle nie mam zamiaru się kłócić. Trafia do mnie np. argument dodatkowego naśnieżania tras orczyków/talerzyków. Ale z drugiej strony po prostu coraz mniej mi się podoba model narciarstwa kanapowo-autostradowego. Na to nie poradzę. A jak będzie, co ile będzie kosztowało, co komu się będzie opłacało, jaki będzie typ narciarza? Tego nie wiemy. Pożyjemy. Zobaczymy! Kocham autostrady i kanapy… na to nic nie poradzę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 23 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2022 11 godzin temu, sstar napisał: Kocham autostrady i kanapy… na to nic nie poradzę. Ja w sumie też. Na orczyku to ja mogę pojeździć dwie godzinki na lokalnej górce. Jak dłużej, to już mnie bolą nogi, dlatego wolę ośrodki z kanapami, do których w miarę sprawnie dojadę po autostradach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2022 50 minut temu, tanova napisał: Ja w sumie też. Na orczyku to ja mogę pojeździć dwie godzinki na lokalnej górce. Jak dłużej, to już mnie bolą nogi, dlatego wolę ośrodki z kanapami, do których w miarę sprawnie dojadę po autostradach. Ano właśnie, nawet do Szpindla człek czeka z utęsknieniem na S3, choć póki co bujanie się po Rudawach oraz taki Czarnów czy Mala Upa mają swój urok rzecz jasna, dokładnie na dwie godzinki z rana, chyba, że wieczorem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2022 W temacie czy też obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 13 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2022 Planowane budowy koleji na halę skrzyczeńska z czarnej wzdłuż bienkuli i na małe Skrzyczne na sezon 23/24. Ktoś coś więcej wie? Takie info dotarło do mnie. A może już tu było i przegapiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2022 1 godzinę temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Planowane budowy koleji na halę skrzyczeńska z czarnej wzdłuż bienkuli i na małe Skrzyczne na sezon 23/24. Ktoś coś więcej wie? Takie info dotarło do mnie. A może już tu było i przegapiłem. W ostatnim wywiadzie Rataj nic na ten temat nie mówił. Wspomniał o Julianach i Golgocie. Ja stawiałbym na scenariusz taki - jak powstanie nowa trasa z Hali do Czyrnej, postawią też kanapę. Kiedy? Na to pytanie nie znam odpowiedzi. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2022 W dniu 13.07.2022 o 08:56, JC napisał: W ostatnim wywiadzie Rataj nic na ten temat nie mówił. Wspomniał o Julianach i Golgocie. Ja stawiałbym na scenariusz taki - jak powstanie nowa trasa z Hali do Czyrnej, postawią też kanapę. Kiedy? Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Inne źródła podają takie plany LIFTS: planned: Hala Pośrednia (Patelnia)-Wierch Pośredni (YOC 2022) 8pers. High speed chairlift (detachable) with bubble Length: 842 m · Carrying capacity/hour: 3000 Manufacturer: LEITNER planned: Czyrna-Hala Skrzyczeńska (YOC 2022) 6pers. High speed chairlift (detachable) with bubble Length: 1350 m · Carrying capacity/hour: 2400 Manufacturer: LEITNER https://www.skiresort.info/ski-lifts/new-ski-lifts/poland/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 15 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2022 3 godziny temu, MarioJ napisał: Inne źródła podają takie plany LIFTS: planned: Hala Pośrednia (Patelnia)-Wierch Pośredni (YOC 2022) 8pers. High speed chairlift (detachable) with bubble Length: 842 m · Carrying capacity/hour: 3000 Manufacturer: LEITNER planned: Czyrna-Hala Skrzyczeńska (YOC 2022) 6pers. High speed chairlift (detachable) with bubble Length: 1350 m · Carrying capacity/hour: 2400 Manufacturer: LEITNER https://www.skiresort.info/ski-lifts/new-ski-lifts/poland/ 1. Hala Pośrednia - Wierch Pośredni, tłumaczę to jako sposób na rozładowanie tłoku na niebieskiej kanapie. Do tego może rozszerzą miejsca do parkowania w tym rejonie. 2. Czyrna - Hala Skrzyczeńska, podobnie jak wyżej większa przepustowość a przy okazji Bieńkula. Bez dodarkowych miejsc parkingowych nie powinno się obejść. Podstawa to jednak przejazd nad drogą i to w obu kierunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 18 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2022 W dniu 13.07.2022 o 06:58, Góral spod Skrzycznego napisał: Planowane budowy koleji na halę skrzyczeńska z czarnej wzdłuż bienkuli i na małe Skrzyczne na sezon 23/24. Ktoś coś więcej wie? Takie info dotarło do mnie. A może już tu było i przegapiłem. To pokłosie tej wypowiedzi tego szefa TMR-u. Co do przebiegu: tak myślałem, ba, byłem pewien! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 31 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2022 - Na trasie Hala Pośrednia - Wierch Pośredni w śladzie dawnego wyciągu orczykowego chcielibyśmy wybudować 6-osobową kolej linową. Obecnie pracujemy nad uzyskaniem pozwolenia na budowę - mówi Marian Galajda z TMR. .... Kolejnym priorytetem inwestora jest Czyrna. - Dawny wyciąg orczykowy na Halę Skrzyczeńską planujemy zastąpić 6-osobową kanapą, która z jednej strony pozwoli szybko i wygodnie dostać się z rejonu Czyrnej na Halę Skrzyczeńską do serca naszego ośrodka, gdzie koniecznie trzeba odwiedzić restaurację Kuflonka na poziomie 1000 m, a z drugiej strony ułatwi dostęp do legendarnej czarnej trasy Bieńkula - mówi Galajda. https://bielskobiala.wyborcza.pl/bielskobiala/7,88025,28634846,nowe-inwestycje-w-beskidach-w-szczyrku-powstana-dwie-kolejki.html?disableRedirects=true 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 31 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2022 Czyli tak jak pisałem @JC miał wielbłąda w swoim poście 😉 Co do Julianów to 4 by wystarczyła.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi