Zibi28 Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 3 godziny temu, Ziemowit napisał: Wg. prognoz halny ma się utrzymywać aż do Poniedziałku po południu. Potem ma się na parę dni uspokoić, ochłodzić i lecieć białe. Nie chce mi się dokładnie analizować, ale nie zdziwię się jak do rana będzie po halnym. Oczywiście dalej będzie wiało ale już bez zjawisk związanych z halnym. Jutro rano zobacymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 2 godziny temu, Cosworth240 napisał: Polski kapitał obecnie koncentruje swoje wysiłki na podboju Pilska... Parking za 20 zł jest tego najlepszym przykładem. A tak na poważnie. TMR - stan mojej wiedzy był na ok. połowę stycznia - więcej niż zadowolony z "performance" Szczyrku. Chyba tak łatwo nie dadzą odbić tego ON... Istnieje za to szansa, że podobnie jak z tym zakazem handlu w niedzielę, który miał pomóc małym sklepom, a w rzeczywistości rekordowa liczba ich się zamyka, że przy takiej zimie padną ośrodki słabe kapitałowo. Taki TMR, PKL i Pingwin kryzys przeżyją. Maluczcy i słabi nie... ON nie da się odbić, można go co najwyżej odkupić. Oczywiście jak właściciel będzie chciał go sprzedać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 8 godzin temu, janek57 napisał: . Mam tez nadzieje ,że TMR już nie przejmie żadnej, nawet najmniejszej polskiej stacji narciarskiej. A ja mam nadzieję że przejmie jeszcze coś w Austri Do sezonówki będzie jak ulał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 (edytowane) 3 godziny temu, marcinn napisał: A ja mam nadzieję że przejmie jeszcze coś w Austrii. Marcin patrząc na to co robią w SMR i na Chopoku z polityką cenową ale nie tylko, to lepiej niech oni nie tykają już więcej Austrii, ani żadnej innej stacji w Alpach. Niech lepiej zadbają o Ankogel i rozwijają to miejsce i przy tym pozostaną. Austriackie i włoskie ON niech pozostaną w tamtejszych rękach. Dla takich narciarzy jak my z Paulą, którzy starają się jechać na pogodę (bo zwyczajnie mamy daleko w Góry i tak planujemy wyjazdy w ostatnich kilku latach, by mieć super warunki), to gra cenami, którą stosuje SMR jest nie do zaakceptowania. Ceny jak i przygotowanie tras dla nas kompletnie wykreślają Słowaków z map narciarskich. Tylko patrzeć po tegorocznej, słabej zimie jak politykę cenową dla karnetu sezonowego również zmienią - zobaczysz, wspomnisz moje słowa... Pozdrawiam Cię serdecznie Edytowane 2 Luty 2020 przez marboru 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 1 godzinę temu, marboru napisał: Marcin patrząc na to co robią w SMR i na Chopoku z polityką cenową ale nie tylko, to lepiej niech oni nie tykają już więcej Austrii, ani żadnej innej stacji w Alpach. Niech lepiej zadbają o Ankogel i rozwijają to miejsce i przy tym pozostaną. Austriackie i włoskie ON niech pozostaną w tamtejszych rękach. Dla takich narciarzy jak my z Paulą, którzy starają się jechać na pogodę (bo zwyczajnie mamy daleko w Góry i tak planujemy wyjazdy w ostatnich kilku latach, by mieć super warunki), to gra cenami, którą stosuje SMR jest nie do zaakceptowania. Ceny jak i przygotowanie tras dla nas kompletnie wykreślają Słowaków z map narciarskich. Tylko patrzeć po tegorocznej, słabej zimie jak politykę cenową dla karnetu sezonowego również zmienią - zobaczysz, wspomnisz moje słowa... Pozdrawiam Cię serdecznie Też się obawiam, że sezonówka mocno podrożeje. Wówczas, cóż, będę jeździł np. na Soszów. Trasy krótsze, ale jeszcze (!) mnie stać! Choć przy tym progresie cenowym spodziewam się zimą 2020/21 cen rzędu ... 200 zł za dzień, bez ulgowych dla dzieci i ekstra cen na święta, np. 250! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 Ja mam ich sezonówkę na Polske, Slowacje, Czechy i u nich nie jeżdże, to co oferuja jest nieakceptowalne, po prostu nie lubię tandety i braku szacunku dla Klienta, ktory w TMR aż razi w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 9 godzin temu, Cosworth240 napisał: Polski kapitał obecnie koncentruje swoje wysiłki na podboju Pilska... Parking za 20 zł jest tego najlepszym przykładem. A tak na poważnie. TMR - stan mojej wiedzy był na ok. połowę stycznia - więcej niż zadowolony z "performance" Szczyrku. Chyba tak łatwo nie dadzą odbić tego ON... Istnieje za to szansa, że podobnie jak z tym zakazem handlu w niedzielę, który miał pomóc małym sklepom, a w rzeczywistości rekordowa liczba ich się zamyka, że przy takiej zimie padną ośrodki słabe kapitałowo. Taki TMR, PKL i Pingwin kryzys przeżyją. Maluczcy i słabi nie... Pisałem o tym już jakiś czas temu (jeszcze w poprzednim sezonie): środa, 23 stycznia 2019 Postępuje polaryzacja biznesu narciarskiego Zima stulecia nie stanowi żniw dla każdej stacji narciarskiej Pisałem już o problemie polaryzacji biznesu narciarskiego w artykule pod jakże znamiennym tytułem: "Czy małe stacje narciarskie przetrwają? Chyba jednak nie". Teraz mamy do czynienia z dwoma, wydawałoby się, sprzecznymi komunikatami. Pierwszy: "W ostatni weekend Szczyrk odwiedziła rekordowa ilość narciarzy. (...) Frekwencja w ośrodkach TMRu w sobotę 19.01: Jasna: 8.000 ludzi; Spindl: 8.600; Szczyrk: 7.600." Więcej: https://ekonomiaplussport.blogspot.com/2019/01/postepuje-polaryzacja-biznesu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 9 godzin temu, Cosworth240 napisał: A tak na poważnie. TMR - stan mojej wiedzy był na ok. połowę stycznia - więcej niż zadowolony z "performance" Szczyrku. Środek ferii i 5-15 cm śniegu na trasach a warunki oznaczone jako trudne.... Faktycznie mają powody do dumy: Biura podróży też były zadowolone... do czasu ogłoszenia upadłości... SMR opinie ma fatalną, więc jeśli zimy się będą powtarzać w takim wydaniu jak obecnie to mogą pakować manatki bo klientów z sentymentem została już tylko garstka... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 14 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Też się obawiam, że sezonówka mocno podrożeje Policz ile od 2018 wzrosły koszty energii dla firm. Do tego dolicz wzrost wynagrodzeń i masz rachunek Wszystko drożeje i nic tego na razie nie zatrzyma. Ceny karnetów w Sczyrku są bardzo duże ale inni też podnoszą, a po takiej zimie to może być dopiero ciekawie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 A tak się dba o klientów którzy przedpłacili kupując sezonówkę lub inne karnety wcześniej (SZCZYRK) vs normalni klienci kupujący karnety w dniu przyjazdu (ZAWOJA). Komentarz zbędny... Oba zdjęcia aktualnie z wysokości ok. 1000mnpm: 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 5 minut temu, Sapient napisał: Policz ile od 2018 wzrosły koszty energii dla firm. Do tego dolicz wzrost wynagrodzeń i masz rachunek Wszystko drożeje i nic tego na razie nie zatrzyma. Ceny karnetów w Sczyrku są bardzo duże ale inni też podnoszą, a po takiej zimie to może być dopiero ciekawie.... Zgadza się i do tego doliczyć trzeba skutki silnych odwilży przeplananych z okresami mrozu. Usłyszałem od instruktora, że tydzień naśnieżania małej stacji takiej jak rzeczka to 40 000zł. Jak to spłynie (a spłynęło bo stację wczoraj zlał taki deszcz, że zamknęli ON, a jeszcze tydzień temu warunki były dobre) to kasa w błoto i trzeba sypać na nowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 (edytowane) @shuger śmieszy mnie ten twój hejt- byleby dowalić SMR. ALE nie porównywałbym w żaden sposób Zawoi do SMR. Nie zamierzam bronić SMR bo po prostu rzadko tam jestem i jestem zwolennikiem cena=jakość/ilość dostępnych tras, ale spójrz co robi pogoda. Były dni co na SMR była lipa z pogodą, a na Mosornym umożliwiała dośnieżanie. I tak jestem zaskoczony, że Szczyrk nie spłynął. Inna sprawa. Od kilkunastu dni przyglądam się co robił PKL na Mosornym. Pogoda umożliwiła im to i sukcesywnie dośnieżali nawet w tym tygodniu. Przypomnę, że mają tylko jedną trasę, dość często trenują szkółki itp więc mieliby kłopoty jakby zrobili dziadostwo. Robią co mogą i faktycznie im to wychodzi. Dlatego często tam jestem. Edytowane 2 Luty 2020 przez Micheł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 17 minut temu, Micheł napisał: Były dni co na SMR była lipa z pogodą, a na Mosornym umożliwiała dośnieżanie Jesteś pewien? Kasina - 600mnpm - Śniegu naturalnego - brak a na trasie piękna gruba pokrywa. Tam też mieli lepsze warunki niż w Szczyrku na 1000mnpm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 W dniu 02.02.2020 trasa 1 i 3 są zamknięte z powodu panujących warunków atmosferycznych. Górny odcinek trasy 10 został zamkniety z powodu panujących warunków atmosferycznych. Od dnia 1.02.2020 jazda wieczorna została odwołana. https://www.szczyrkowski.pl/resort/szczyrk-na-zywo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 Nie interesuje mnie Kasina. Po prostu wiem jakie temperatury były na Mosornym i wykorzystali to- sam widziałem. A Szczyrk to Szczyrk, mało mnie to obchodzi. Najwyraźniej nie mieli odpowiednich warunków, chyba że zaspali wtedy to ich problem. A tobie kolego radzę skończyć tą wojenkę na SMR. Będziesz zdrowszy i oszczędzisz sobie nerwów. Bo póki co twoja gadanina ma się ni jak. Mało kto z przyjeżdżających do Szczyrku czyta twoje żale na tym forum. Pieniłeś się o ceny skipassów i znacząco to nie wpłynęło na frekwencje.PS Znacznie ciekawiej by było jakbyś wywołał burzę na grupie facebookowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 15 minut temu, moruniek napisał: W dniu 02.02.2020 trasa 1 i 3 są zamknięte z powodu panujących warunków atmosferycznych. Górny odcinek trasy 10 został zamkniety z powodu panujących warunków atmosferycznych. Od dnia 1.02.2020 jazda wieczorna została odwołana. https://www.szczyrkowski.pl/resort/szczyrk-na-zywo W resortach wysokiej klasy tak bywa, że płacisz, ale nie wiesz za co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 (edytowane) Hmmm 🤔 Mariusz Pożyjemy, zobaczymy Na dzień dzisiejszy a byłem już kilkakrotnie na słowackiej sezonówce na Moltku i Ankogel trasy przygotowane bez uwag Jeśli słowacy poszybują z cenami mocno w górę to mamy z Maćkiem i kilkoma osobami na to obejście Sunny Card,8 ośrodków w Austri plus lodowiec Masso Corto za b.przyzwoite pieniądze Przy zakupie tej sezonówki( obojgu rodziców)dzieci dostają kartę sezonową za free Ps.A jak wiesz,ja z natury nie lubię narzekać tylko jeździć 😉 🙂 Edytowane 2 Luty 2020 przez marcinn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 Zacytuję sam siebie, 24 stycznia 2020 napisałem: "A mnie zastanawia czemu aktualnie nie śnieżą ? COS śnieży, BSA też, a SMR ma już wystarczającą ilość śniegu ? Ich tłumaczenie o automatycznym włączaniu systemu przy -3, też do mnie jakoś nie trafia (bo aktualnie COS -8, BSA -4,6). " Dodam, że jeździłem u nich od 29 grudnia 2019 do 07 stycznia 2020. Na Pośrednim, parkowałem 7:50 (od 30 grudnia), lance włączały się do śnieżenia góry 10 dokładnie o 8:00 (nie wszystkie). W kilku miejscach na 7 pod lancami były kopy śniegu, w kilku innych nie widać kop śniegu, choć lance chodziły. Tak jakby były włączane chwilę przed otwarciem ośrodka, mimo mrozu w nocy. Dużych zapasów śniegu też nie mają zgromadzonych. Trochę śniegu mieli zgromadzone na Pośrednim i u podnóża Golgoty. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Author Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 7 minut temu, shuger napisał: A tak się dba o klientów którzy przedpłacili kupując sezonówkę lub inne karnety wcześniej (SZCZYRK) vs normalni klienci kupujący karnety w dniu przyjazdu (ZAWOJA). Komentarz zbędny... Przestań w końcu pi#$%@ić. Co porównujesz kawałek 1,5 km łąki w środku lasu ze rejonem Skrzycznego i ilością m2 do naśnieżenia? Tak poza tym na Mosornym mieli tej zimy większy opad naturalny niż by się wydawało i jednak lepsze temperatury to naśnieżania. Przy równych warunkach Mosorny dużo szybciej zamykają bo im się dolna ścianka topi najszybciej. Koszt naśnieżenia blisko 1 km trasy w Myślenicach zaczyna się zbliżać do poziomu 100 tys zł. Między innymi dlatego pomimo, że mieli warunki termiczne zrezygnowali z dośnieżenia całego stoku. Wypowiadasz się choć bladego pojęcia o kosztach nie masz. Koszty prądu dla TMR przy takich warunkach jak w tym roku czyli też Twojego chciejstwa to koszt roczny dla małej wsi z 800 mieszkańcami. A jak by zeszli do zera czyli zaczynają od nowa to zbliżamy się do poziomu rocznego prądu dla takiego Korbielowa. Mowa oczywiście o poziome 3 pełnych dób naśnieżania. A gdzie koszty ratraka by to wszystko przygotować. Stacja na Mosornym nie jest rentowna i w normalnych warunkach rynkowych nie ma szans w obecnym układzie przynosić dochodów. Jak tak lubisz zerkać na kamerki to widzisz, że stok praktycznie pusty i wozi powietrze. W Kasinie pomimo super warunków, popularności, ferii, niedzieli jazda na bieżąco...a często co 2-ga kanapa jedzie pusta a reszta i tak nie ma max. Dla kogo chcesz te super warunki w taką pogodę? Chłopie w Helsinkach ponoć pierwszy raz od 150 lat w styczniu nie spadł nawet 1 centymetr śniegu. W Kasinie geniuszu mają obrazowo zbiornik na poziomie blisko 6 pełnych cystern kolejowych i zastanów się jaki mają system uzupełniania wody i z jakiego żródła. Po drugie znowu Kasina ma lepsze i to dużo warunki termiczne zarówno do naśnieżania jak i utrzymania stoku. Między innymi tak póżno otwierają tam park rowerowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 17 godzin temu, Plywak napisał: co sie dzieje z Johnym narciarzem.? U Maćka wszystko ok Po prostu jeździ na nartach i nie ma czasu na klikanie 😉 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colin23 Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 Shuger mam jedno pytanie: gdzie byłeś w styczniu (lub w grudniu) na nartach i możesz pochwalić i polecić innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 5 minutes ago, marcinn said: U Maćka wszystko ok Po prostu jeździ na nartach i nie ma czasu na klikanie 😉 a już myślałem, że obraził się na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 4 minutes ago, colin23 said: Shuger mam jedno pytanie: gdzie byłeś w styczniu (lub w grudniu) na nartach i możesz pochwalić i polecić innym? był, nawet fotki wrzucał, chyba z Łomnicy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colin23 Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 Ale Łomnica to niestety Ci fatalni Słowacy. Dlatego czekam na info gdzie jest tak super oczywiście bez jechania 1000km 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 2 godziny temu, shuger napisał: Cytat klientów z sentymentem została już tylko garstka... Może zbyt ostro krytykujesz TMR(tez ich nie lubię) ,ale tu masz rację. Może nie garstka ,ale dużo mniej niż w poprzednich sezonach.Oszczędność na utrzymaniu i naśnieżaniu tras nie popłaca, jak również niszczenie środowiska naturalnego.(podcięcie zbocza ,uśnięcie dużej liczby drzew, zbyt szerokie trasy jak na klimat panujący w masywie Małego skrzycznego i Pośredniego Wierchu). Do naśnieżania potrzebują ogromnej ilości wody ,,dzięki takim a nie innym '' wytyczeniu i poszerzeniu tras. Zimy śnieżne i mroźne jeszcze będą to jakoś przetrwają ,ale nie jest to takie pewne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi