Zibi28 Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 To że w lotnictwie oblodzenie jest zjawiskiem bardzo groźnym to jest jak gdyby rzecz całkiem oczywista. Za to w kolejach linowych chyba jest zjawiskiem rzadziej spotykanym. Fakt faktem trochę się ludzie namarzli i przeżyli przygodę z GOPR-em w tle. Samo zatrzymanie się kolei bardzo dobrze świadczy to o jego producencie. Za to trochę mniej o właścicielu kolei. Bo takie zjawiska jak wiatr cy oblodzenie są na tyle przewidywalne że można wyłączyć kolej zanim któreś z tych zjawisk zagrozi bezpieczeństwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 Ktoś spotkał się z takim przypadkiem w Polsce ? Oblodzenie i ewakuacja? Bo jakoś mało to przekonujące chyba że są inne dodatkowe powody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 Według komunikatu SON uruchomienie kolejki na zbojnicką kopę najwcześniej 27 lub 28 grudnia. A chciałem jechać 26 grudnia. Nie podpuszczam ich ale mogliby chociaż uruchomić kolejke na pośredni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 (edytowane) On 12/23/2018 at 12:30 PM, JC said: Co do określenia orczyków, to jako młody człowiek, nie zrozumiałeś, co takie określenie niesie za sobą. Ja mam troszkę więcej lat i doskonale pamiętam tamte czasy. Określeniem "komunistyczne" opisywało się także przedmioty, rzeczy stare, trochę byle jakie, sprawiające problemy itd. A, że orczyki doskonale do tego pasują, bo jeszcze pochodzą z tego okresu, dlatego użyłem takie sformułowania. Hmm, przyznaje, że pierwszy raz słyszę określenia, że orczyki są komunistyczne, a w Szczyrku jeżdżę od ponad 40lat. Wydaje mi się, że drogi adminie troszkę konfabulujesz... Orczyki w szczyrku były zawsze górnicze ew.gatowskie. W takim razie rozumiem, że według tego co powyżej T-bary na Stubaiu czy innych alpejskich ośrodkach też są komunistyczne? Edytowane 25 Grudzień 2018 przez zipp1001 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Czepiacie sie. Komunistyczne w sensie stare - takie, ktore jezdzily jeszcze w minionych czasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szplukasz Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Komunistyczne czyli z minionej epoki. Nie na się nad tym co rozwodzić. Kupa starego żelastwa i nic więcej. Cieszmy się tym co jest teraz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Jestem właśnie pod Gondola, dziwna sprawa... Pół godziny po terminie otwarcia, a tu nic się nie dzieje. Nawet gondoli zniknęły z liny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Solisko też dopiero się wciąga na linę ! Chyba zaspali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Mieli chyba zakrapianą wigilię. 😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 (edytowane) Ta sama sytuacja co wczoraj z wyciągiem na Kopę. Liny oblodzone i krzesła oraz gondoli się slizgaja... Nici z jazdy , jadę gdzie indziej. Edytowane 25 Grudzień 2018 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 (edytowane) Czekam na Was na Beskdzie ⛷🙂🏂 Tutaj wszystko hula Edytowane 25 Grudzień 2018 przez andy-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Stałem przez chwilę pod COS - tam też krzesła stały. BSA chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 COS jest czynny dopiero od 10.00 dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adales Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 10 minut temu, johnny_narciarz napisał: Stałem przez chwilę pod COS - tam też krzesła stały. BSA chodzi. COs ruszył o 10:00 (wg zapowiedzi) i kolej działa. BSA - kolej działa. Tylko słowacka super nowoczesność stoi bo jest za zimowo. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 5 minut temu, adales napisał: COs ruszył o 10:00 (wg zapowiedzi) i kolej działa. BSA - kolej działa. Tylko słowacka super nowoczesność stoi bo jest za zimowo. Zapomniałeś że tutaj na TMR nie wolno narzekać? Zaklinajmy rzeczywistość bo wszystko jest u nich idealnie :) Albo inaczej wszyscy mają z górki czyt. sąsiedzi z COS i BSA, a tylko u nich cholera lód na liny wchodzi :) 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 (edytowane) Włączyli podgrzewanie liny..... Info że o 10.30 przewidują start może warto poczekać Edytowane 25 Grudzień 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 2 godziny temu, Sapient napisał: Ktoś spotkał się z takim przypadkiem w Polsce ? Oblodzenie i ewakuacja? Bo jakoś mało to przekonujące chyba że są inne dodatkowe powody. Mogło tak być. A dowód "w sprawie" pewnie się rozpuścił:;) Oblodzenie jest groźnym zjawiskiem. W przesuwającym się froncie atmosferycznym były wbudowane chmury w których bardzo mocno lodziło. Lodzenie występuje gdy temperatura jest zawarta w granicach 0-10 st C. I akurat w tym dniu nasuwający się front przyniósł chmury ze zmieniającą się w tym zakresie temperaturą. Wiatr wiał dość mocno, więc sprzyjał, aby te bardzo przechłodzone krople wody mogły osiadać na elementami konstrukcji. Do tego trzeba dodać że wyciąg jest zainstalowany stosunkowo wysoko i w dużej części jest dobrze wyeksponowany na działanie wiatru i ewentualnego oblodzenia. I akurat w tym dniu warstwa chmur w których tak mocno lodziło znajdowała się na wysokości pracującego wyciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 (edytowane) Strach się bać jak radzą sobie gdzie indziej na świecie ? Na świecie nie w takich warunkach pracują koleje linowe i jakoś dają radę, ale nie w Polsce. Myślę że obsługa nie nadąża za technologią "nowego Scyrku" ale z czasem się wyrobią. ps. Tak tak pamiętam ośrodek jest w budowie... Edytowane 25 Grudzień 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Zdjęcia GOPR z ewakuacji. Oblodzony kas po jednym zjeździe z Hali Skrzyczeńskiej 24.12.2018 Więcej http://wiadomosci.bielsko.info/18693-awaria-kolejki-linowej-w-szczyrku-turystow-ewakuowano-na-linach-bielsko-biala 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamad Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 1 godzinę temu, Sapient napisał: Włączyli podgrzewanie liny..... Info że o 10.30 przewidują start może warto poczekać Czyli obsługa nie nadąża za technologią. Chyba jeszcze sporo muszą się nauczyć. Czasem wydaje mi się jakby Ci ludzie dalej byli w czasach PRL (jak ktoś woli to w czasach górników) i zapomnieli się przestawić o 40 lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 20 godzin temu, Sapient napisał: Ktoś spotkał się z takim przypadkiem w Polsce ? Oblodzenie i ewakuacja? Bo jakoś mało to przekonujące chyba że są inne dodatkowe powody. Mogło tak być. A dowód "w sprawie" mógł się rozpuścić:;) Oblodzenie jest groźnym zjawiskiem. Zachmurzenie wewnątrz frontu atmosferycznego mogło zawierać bardzo dużo mocno przechłodzonych kropel wody o temperaturze od 0 do -10 stopni celsjusza.. Wiatr wiał dość mocno więc te bardzo przechłodzone krople wody mogły gwałtownie zamarzać po zetknięciu się z elementami konstrukcji wyciągu i mógł to być proces stosunkowo gwałtowny. A że wyciąg jest zainstalowany stosunkowo wysoko bo powyżej tysiąca metrów i w dużej części jest dobrze wyeksponowany na działanie wiatru i ewentualnego oblodzenia. W modelu numerycznym z którego korzystam był przedstawiony front atmosferyczny wraz z zobrazowaną warstwą chmur w której występowała strefa silnego lodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Sorry, nie wiem dlaczego dlaczego się powtórnie wysłało. Chyba zostałem dalej w czasach PRL:;) mamad zauważyłeś jak narciarz ma oblodzony kask? W ciągu tak krótkiego przejazdu tyle szklistego lodu? To było pod względem oblodzenia coś niezwykłego. Możesz mi wytłumaczyć w czym obsługa nie nadąża za technologią? Czego się muszą nauczyć? W czym mają się przestawić? Dzień był wyjątkowy i dzięki nowoczesnym zabezpieczeniom nikomu nic się nie stało. Taka pogoda się trafia raz na ileś lat. Może mieli pecha a może powinni mieć dobrego meteorologa. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Cześć' Kurczę, że też ja nigdy nie trafiam na takie fajne akcje. Wiele razy stałem na zepsutym czy z innych powodów unieruchomionym wyciągu ale zawsze w końcu ruszał i zabawy nie było. Ekipy miały szanse przynajmniej przećwiczyć procedury awaryjne i akcję w warunkach bojowych ale komfortowych. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Ja też jestem zawiedziony. Akurat pojechałem innym wyciągiem. I niestety będę musiał z tym jakoś żyć:;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 25 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2018 Nie staracie się Panowie 😀 Mnie ściągali już jako 5 latka z pojedynczego krzesła na Skrzyczne(dokładnie na Jaworzynę) , potem z rodzicami z gondoli na Szyndzielnię, a ostatnio chyba z 3 lata temu również Skrzyczne,ale nowa kanapa 😁 Wczoraj przegapiłem 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi