kruger27 Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 54 minuty temu, fredek321 napisał: Gdzie jest taki grill? Nie mogę skojarzyć. W knajpie Baca w połowie trasy do soliska tylko trza na tyły grila podejść 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 Koledzy już odpowiedzieli, ja tylko dodam że wejście jest takie nieoczywiste przez drzwi bez klamek położone z lewej strony knajpki. I ogólnie bardzo ją polecam. Ceny znośne a jedzenie bardzo smaczne. Jedliśmy karczek, żeberka, kiełbasę i golonke i wszystko bardzo smaczne. Polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipp1001 Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 2 hours ago, cyniczny said: czy tam (rozumiem, że to góra nowego/starego wyciągu na M.Skrzyczne) jest tyle kamoli, czy to tylko złudzenie na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 To złudzenie, głównie to części gałązek, choinek itp 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2018 Dnia 21.12.2018 o 06:27, JC napisał: Jeżeli macie ochotę zobaczyć, jak w środę wyglądały trasy w Szczyrk Mountain Resort, zapraszam do oglądania "moich wypocin" po wizycie w Szczyrku Bardzo ciekawy pomysł z tym vlogiem Gratulacje, że chciało Ci się rozpocząć tego rodzaju relację! Niestety jako naczelny obrońca orczyków (w zastępie Pawła "Mostostala") muszę się przyczepić. Określanie starych wyciągów orczykowych mianem "komunistycznych" jest lekko mówiąc krzywdzące i mało trafne. Jeśli mamy patrzeć tylko na okres powstania oraz osoby, które do tego doprowadziły, to równie dobrze można powiedzieć, że cały SON a szczególnie trasy narciarskie (zwłaszcza te nieposzerzone) są komunistyczne. Mimo swojego niewielkiego doświadczenia, częściej słyszałem określenia "wyciągi górnicze" (lub ośrodek górniczy) niż "ośrodek komunistyczny" (czego właściwie nigdy nie usłyszałem). A zresztą gdyby zacząć grzebać głębiej w politycznej historii tego miejsca to doszłoby się do jeszcze bardziej negatywnych w odbiorze wniosków, także może lepiej pozostać przy wyciągach górniczych zamiast komunistycznych. A zresztą te wyciągi są/były o wiele mocniejsze i trwalsze od tych, które stawia się obecnie, co potwierdzają osoby z ośrodka i wielu znawców tematu. Żeby nie było - nikogo nie zmuszam do kochania orczyków, ale lepiej po prostu powiedzieć "kapiące smarem stare rzęchy" Powodzenia w tworzeniu kolejnych vlogów (mam nadzieję, że to nie ostatni, bowiem bardzo przyjemnie się go słucha)! 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 10 godzin temu, leitner napisał: Bardzo ciekawy pomysł z tym vlogiem Gratulacje, że chciało Ci się rozpocząć tego rodzaju relację! Niestety jako naczelny obrońca orczyków (w zastępie Pawła "Mostostala") muszę się przyczepić. Określanie starych wyciągów orczykowych mianem "komunistycznych" jest lekko mówiąc krzywdzące i mało trafne. Jeśli mamy patrzeć tylko na okres powstania oraz osoby, które do tego doprowadziły, to równie dobrze można powiedzieć, że cały SON a szczególnie trasy narciarskie (zwłaszcza te nieposzerzone) są komunistyczne. Mimo swojego niewielkiego doświadczenia, częściej słyszałem określenia "wyciągi górnicze" (lub ośrodek górniczy) niż "ośrodek komunistyczny" (czego właściwie nigdy nie usłyszałem). A zresztą gdyby zacząć grzebać głębiej w politycznej historii tego miejsca to doszłoby się do jeszcze bardziej negatywnych w odbiorze wniosków, także może lepiej pozostać przy wyciągach górniczych zamiast komunistycznych. A zresztą te wyciągi są/były o wiele mocniejsze i trwalsze od tych, które stawia się obecnie, co potwierdzają osoby z ośrodka i wielu znawców tematu. Żeby nie było - nikogo nie zmuszam do kochania orczyków, ale lepiej po prostu powiedzieć "kapiące smarem stare rzęchy" Powodzenia w tworzeniu kolejnych vlogów (mam nadzieję, że to nie ostatni, bowiem bardzo przyjemnie się go słucha)! Może i są trwałe -co potwierdza ich działanie od 45 lat (Czyrna), ale na dziś: - są głośne; - prądożerne; - oraz (co pewnie jest najistotniejsze z punktu widzenia biznesowego) stwarzają olbrzymie problemy z dojazdem (długa trasa) słabszym narciarzom. Współczynnik tak zwanych "wypadów" i następnie spacerów do trasy (jest daleko) lub niebezpiecznych zjazdów trasą orczyka jest zbyt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 Pozdrowionka z wilgotnego i mglistego Szczyrku. 7 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 Byłem wczoraj, na zdjęciach widać, ze trochę świeżego dosypało :). Udanego szusowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 Dzisiaj wystarczyło mi 2 godz. na nartach. Trasy 3, 3B i 4 przygotowane dobrze. Od Hali do Kopy kilka cm świeżego śniegu. Od Hali śniegu nowego coraz mniej i był on mokry i hamujący. Na 4 na dole kilka przetarć, ale do ominięcia. Głównym rozgrywającym była niska chmura i mgła. W zasadzie od Kopy do Hali całkowite mleko. Dopiero od połowy 3 i 4 było w miarę przejrzyście. Zamarzający opad mokrego śniegu i mżawki na goglach też nie poprawiał widoczności. W związku z tym , że kurtka i spodnie chyba były już na granicy przemoczenia postanowiłem zakończyć ten trudny narciarsko dzień. Nie, wyjazdu nie żałuję bo każdy dzień na nartach to dzień udany 🙂 . 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 13 godzin temu, leitner napisał: Określanie starych wyciągów orczykowych mianem "komunistycznych" jest lekko mówiąc krzywdzące i mało trafne. Jeśli mamy patrzeć tylko na okres powstania oraz osoby, które do tego doprowadziły, to równie dobrze można powiedzieć, że cały SON a szczególnie trasy narciarskie (zwłaszcza te nieposzerzone) są komunistyczne. Dziękuję za mile słowa o moich początkach z vlogowaniem Co do określenia orczyków, to jako młody człowiek, nie zrozumiałeś, co takie określenie niesie za sobą. Ja mam troszkę więcej lat i doskonale pamiętam tamte czasy. Określeniem "komunistyczne" opisywało się także przedmioty, rzeczy stare, trochę byle jakie, sprawiające problemy itd. A, że orczyki doskonale do tego pasują, bo jeszcze pochodzą z tego okresu, dlatego użyłem takie sformułowania. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 Dnia 21.12.2018 o 06:27, JC napisał: Jeżeli macie ochotę zobaczyć, jak w środę wyglądały trasy w Szczyrk Mountain Resort, zapraszam do oglądania "moich wypocin" po wizycie w Szczyrku Nie mogę znalezc jakos czesci 001. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 Fatyczne dziś rano było cieżko. Albo w deszczu i mokrym śniegu na 3 i 4 albo powyżej Hali w mleku i po płaskim. Po kilku zjazdach w deszczu przejechałem na COS i tam jakoś dotrwałem do momentu kiedy temp jakby spadła i pojawił się drobny śnieg. (23 była całkiem fajna a przede wszystkim pusta do 12:00) Przy takim mokrym śniegu zdecydowanie fajniej się jechało z Małego Skrzycznego niż ze Zbójnickiej. Jak na razie straty w śniegu nie sa straszne (największe na dole 4 i trochę na Hali) Kolo 13 - 14 dół juz w wielkich muldach na których sporo ludzi sobie nie radziło. 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 Gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć jak wygląda trasa 4 przy pięknej pogodzie 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 I jeszcze przejazd trasą 3b ze Zbójnickiej Kopy na Halę Skrzyczeńską 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2018 6 godzin temu, WojtekM napisał: Nie mogę znalezc jakos czesci 001. Będzie wkrótce. Jeszcze się składa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 W radiu zet mówili coś o akcji na nowej kolei na Zbójnicką Kopę. Awaria, ściągają ludzi http://wiadomosci.bielsko.info/18693-awaria-kolejki-linowej-w-szczyrku-trwa-ewakuacja-turystow 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 nie pomagali w przygotowaniu Wigilii...to maja.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 "Szczyrk, Hala Skrzyczeńska - poważna awaria kolejki linowej. Najprawdopodobniej konieczna będzie ewakuacja narciarzy metodą alpinistyczną. Na miejsce udają się liczne służby ratunkowe w tym wszystkie okoliczne jednostki OSP. Punkt koncentracji służb jest zlokalizowany przy dolnej stacji kolei gondolowej. Możliwe utrudnienia w ruchu na głównych drogach Szczyrku! 🔃 12:44 - Jak przed chwilą przekazał nam dyżury GOPR w Szczyrku, trwa ewakuacja około 30 osób pomiędzy Halą Skrzyczeńską a Zbójnicką Kopą. Ratownicy są doskonale przeszkoleni i jest to dla nich standardowa procedura. Wsparcia udzielają strażacy ochotnicy i zastępy z JRG-1 w Bielsku-Białej. Nie ma zagrożenia życia żadnego z uwięzionych w kolejce." Goprowiec cos mówił, że oni walczyli do samego otwarcia, żeby zdążyć ją uruchomić. Może trochę za bardzo się pospieszyli? Oby to nic poważnego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 Patrzyłem teraz na kamerkę i kanapy przez chwilę wolno się poruszały może to nic poważnego, oby tak było.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemek Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 Pewniakiem oblodziło liny ,rolki i prowadnice , takie warunki dyszcz śnieg czyli gołoleć po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 Rzeczywiście, oblodzenia były i są dziś spore, ale takie coś nie powinno mieć miejsca przy kręcącej kolei. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 (edytowane) Wersja z oblodzeniem http://bielskobiala.wyborcza.pl/bielskobiala/7,88025,24308124,awaria-kolejki-linowej-w-szczyrku-gopr-ewakuuje-narciarzy.html#s=BoxOpImg3 i bez https://fakty.interia.pl/polska/news-awaria-wyciagu-w-szczyrku-ewakuowano-okolo-20-osob,nId,2748001 Chyba najwięcej szczegółów. http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/awaria-kolejki-narciarskiej-w-szczyrku-ewakuacja-narciarzy,4930844,artgal,t,id,tm.html Edytowane 24 Grudzień 2018 przez fredek321 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 Tu oficjalnie. 24.12.2018 Oblodzenie na Zbójnickiej Kopie Duża wilgotność i szybka zmiana temperatury na Zbójnickiej Kopie spowodowała oblodzenie w momencie wjazdu krzeseł na peron, przez co na linach i rolkach szybko powstała warstwa lodu. W konsekwencji doprowadziło to do zatrzymanie kolei. Konieczna była ewakuacja 26 pasażerów, która przebiegła sprawnie i bezpiecznie pod okiem kilkudziesięciu ratowników GOPR i Straży Pożarnej. Przepraszamy za zaistniałą sytuację i dołożymy wszelkich starań, aby więcej się nie powtórzyła. Dziękujemy za wytrwałość osobom, które brały w tym udział i życzymy spokojnych Świąt. https://www.szczyrkowski.pl/zaplanuj-pobyt/szczyrk-na-zywo/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 🤪 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 24 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2018 Rano nie puszczali wyciągu z Soliska bo lina była oblodzona, ale po jakichś tam próbach w końcu go uruchomili, więc warunki do Soliska były świetne. Przed zablokowaniem wyciągu na Kopę miałem okazję się nim przejechać. Około południa miał do Szczyrku dotrzeć chłodny front atmosferyczny a więc i związane z nim oblodzenie. Trochę to dziwnie wyglądało jak przyjeżdża się rano po mokrym i trochę z nieba pada ni to deszczu ni to śniegu i zazwyczaj w ciągu dnia powinno być tylko cieplej a dziś akurat na odwrót. Na szczęście przyjechałem na narty z żoną więc miał się kto zając skrobaniem szyb:;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi