Baartos Napisano 19 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2018 Dnia 15.10.2018 o 20:44, Sariensis napisał: Tu masz zbiornik z 29 wrzesnia, wiec mozesz sobie porownac stan po 2tygodniach. A tu z 13 października.ale chyba nie przybyło więcej 😎 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2018 Osobiście wciągałem linę nowej kolei 😉 10 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 9 godzin temu, JC napisał: Osobiście wciągałem linę nowej kolei 😉 Ciężka była? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Gdyby ktoś chciał wiedzieć to SMR planuje start na 15 grudnia. Dla mnie to ni mniej ni więcej oznacza, że nawet w przypadku dobrych warunków nie zamierzają otworzyć wcześniej. Jak oceniacie ich podejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Słabe, ja bym chciał pojeździć w Szczyrku na początku grudnia. Za starych czasów tak bywało. Może jakąś petycję do nich wyślemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Też uważam, że to bardzo słabe podejście. Białka startuje znacznie wcześniej (przy zapowiadanej pogodzie, zakładam że może to być ostatni weekend listopada), a to ich chyba największa obecnie konkurencja w kraju. p.s. W regulaminie sprytnej sezonówki jest zapis o starcie sezonu od 01 grudnia, może więc znowu dadzą karnety na Chopok za 0 zł, jak w zeszłym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Miałam nadzieję na początek grudnia no ale co zrobisz jak nic nie zrobisz Dopiero na święta w takim razie odwiedzę Szczyrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Słabe, ja bym chciał pojeździć w Szczyrku na początku grudnia. Za starych czasów tak bywało. Może jakąś petycję do nich wyślemy? Na pewno pojeździmy na Białym Krzyżu pewnie już za 3,4 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Sezonówka jest od 1 grudnia - to fakt. Tylko, że ja liczyłem konkretnie na SMR że będą działać wcześniej. 80% czasu w zimie spędzam na SMR lub COS. Dla mnie bardzo słabe to ich podejście. Białka ruszy na bank od 1 grudnia, BSA też zapowiedziało, pewnie Czarna Góra też wcześniej ruszy, COS rok temu ruszył jakoś 8-9 grudnia. Na tle tych największych/najlepszych ośrodków SMR wygląda marnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 W ostatnich latach Bialka i Zieleniec ruszaly w pierwszy weekend grudnia. Moze w Szczyrku wiedza, ze nie dadza rady z jakimis robotami wczesniej? Albo zakladaja taka zime jak w ubieglym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca775 Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Mroźne fronty nad polska często są koniec listopada , początek grudnia , później krótkie ocieplenie a potem brakuje czasu na nasniezenie tras. A przypadkiem ubiegłym roku nie bylo problemów z nasniezeniem się na święta. Dlatego dziwne się SMR takiego podejścia , przecież nasniezenie jednej trasy przy gondoli chyba żaden problem.😎😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Dokladnie otwarcie hucznie zapowiadano na 10grudnia, jednak po wielu dniach nasniezania halny zdmuchnal wszystko I otwarcie osrodka przelozono, po tym zdarzeniu bialczanska konkurencja zapraszala do siebie piszac, ze u nich nie “przeminelo z wiatrem”, po takiej wpadce marketingpwej, ostroznosc SMR jest zupelnie zrozumiala, lepiej otworzyc pozniej na przetestowanym nowym systemie nasniezania, niz po raz kolejny narazic sie na fale krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Nowa kolej na Kopę jest o tyle ciekawa, że halny nie powinien jej tak mocno skrzywdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 5 godzin temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Na pewno pojeździmy na Białym Krzyżu pewnie już za 3,4 tygodnie Na popierdolki to ja mam blisko do Zieleńca, który na pewno nie zawiedzie. Zawsze jeszcze jest szansa na Młyna, ale najchętniej bym pojechał na Son. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 7 minut temu, MarioJ napisał: Na popierdolki to ja mam blisko do Zieleńca, który na pewno nie zawiedzie. Zawsze jeszcze jest szansa na Młyna, ale najchętniej bym pojechał na Son. Tylko że SON tak jak Denis Urubko ma swoje daty początku i końca zimy. Także może zakończą sezon tak jak Urubko 28 lutego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Cytat konkurencja zapraszala do siebie piszac, ze u nich nie “przeminelo z wiatrem”, po takiej wpadce marketingpwej, ostroznosc SMR jest zupelnie zrozumiala, Nie po żadnej wpadce marketingowej tylko po totalnej kompromitacji pod względem infrastruktury i planowania.TMR jako potentat w regionie mógł pokazać, że potrafi wygrać z pogodą. Metra sztucznego śniegu nawet Halny nie wywieje. Zastosowali natomiast taktykę pana kazia co ma kawałek łorcyka i liczy na to że się uda. Jak widać planują powtórkę z rozrywki bo księgowi wyliczyli, że wczesne otwarcie się nie opłaca. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 20 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2018 Cytat Zobaczę cię w Tmr to potne narty i obije r..a Ogarnij się człowieku albo nie pisz po alkoholu. W zeszłym roku spędziłem kilkanaście udanych dni w TMR. Nie przeszkadza mi to jednak pamiętać, jak bardzo rozczarowali w grudniu. Śnieżąc na pół gwizdka (albo raczej na 1/10) i opóźniając otwarcie, pozbyli się połowy najbardziej istotnych* dni do jazdy dni w sezonie. *- czyt. bez tłumów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 9 godzin temu, Spiochu napisał: W zeszłym roku spędziłem kilkanaście udanych dni w TMR. Nie przeszkadza mi to jednak pamiętać, jak bardzo rozczarowali w grudniu. Śnieżąc na pół gwizdka (albo raczej na 1/10) i opóźniając otwarcie, pozbyli się połowy najbardziej istotnych* dni do jazdy dni w sezonie. *- czyt. bez tłumów Właśnie dobrze powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 13 godzin temu, Zibi28 napisał: Nowa kolej na Kopę jest o tyle ciekawa, że halny nie powinien jej tak mocno skrzywdzić. Nie do końca. Pierwszy odcinek jest bardzo odsłonięty, tuż za dolną stacją na Hali. Także dojazd do górnej stacji jest wystawiony na wiatr. Reszta schowana za zboczem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 Przy halnym od strony napływu powietrze się wznosi i sypie tam śnieg - dlatego w "Szpindlu" jest go stosunkowo więc niż na stokach Szrenicy. Za to z drugiej strony jest zdecydowanie wyższa temperatura i śnieg się topi. Można przyjąć że ze strony nawietrznej temperatura wraz z wysokością spada o 0,5 stopnia a po drugiej stronie góry rośnie wraz ze spadkiem wysokości o cały stopień. A więc jak powietrze po stronie napływu ma 3 stopnie i musi się wznieść o powiedzmy 600 metrów i potem o tyle samo metrów opaść to jego temperatura po opadnięciu o 600 metrów będzie miało 6 stopni. Czym wyższa góra tym różnica temperatur po dwóch stronach zbocza będzie większa i jej większy destrukcyjny wpływ na pokrywę śniegową. I to jest czynnik o pierwszorzędnym znaczeniu a nie wiatr(chociaż nie jest bez znaczenia). Trasa na Kopę jest położona blisko szczytu więc będzie stosunkowo niewielki wpływ ciepłej strony halnego na pokrywę śniegową. Dodatkowymi pozytywami jest spora wysokość - z klucza o kilka stopni chłodniej. No i przy typowej adwekcji - z zachodu, nawet jak się pojawi halny to trasa jest po tej stronie gdzie pada śnieg a nie po tej gdzie robi się ciepło. A więc zupełnie na odwrót niż zeszłoroczne zaplanowane otwarcie. A tak z ciekawości, jakie były wtedy rzeczywiste warunki? Czy na Hali Skrzyczeńskiej też był taki brak śniegu jak na Solisku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 Odnośnie warunków w ubiegłym sezonie doskonale pamiętam że 26 i 27 grudnia padał deszcz i że po 3 godzinach na nartach byliśmy z żoną przemoczeni. Śniegu było trochę , na pewno była czynna 3,4, 7 w górnej części, 10 . Nie działał orczyk na małe s. 1 i golgota. Warunki nie dopisały w pierwszych dniach funkcjonowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 Czy warunki na Hali Skrzyczeńskiej były i czy padał tam też deszcz? Chodzi o to o ile gorzej było na dole względem góry. Dlaczego nie chodził orczyk na Małe Skrzyczne(było uruchomione naśnieżanie) i jakie tam były warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 To może nie halny a inwersja? Jak mówisz że tak było, to było. Idzie zima, więc będzie można w realu podyskutować o zjawisku. Kiedyś jeździłem na Pilsku w trakcie halnego - oglądać to zjawisko z bliska - to dla szybownika miód dla oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 (edytowane) Pamięć jest zawodna, ale zdjęcia dokumentują jak było 26 grudnia 2017 czyli w drugi dzień świąt. Wyciągi nie działały z powodu wiatru. Z synem wybraliśmy się na tury od Soliska. W moim odczuciu wiatr od rana i w ciągu dnia nie był duży, ale może w pewnych miejscach były duże porywy uniemożliwiające pracę wyciągów. Śnieg wyglądał na wiosenny firn. Nie pamiętam czy info o nieczynnym ośrodku było podane już 25 czy dopiero 26.12 z rana. Edytowane 21 Październik 2018 przez andy-w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 21 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2018 (edytowane) 10 godzin temu, JC napisał: Nie do końca. Pierwszy odcinek jest bardzo odsłonięty, tuż za dolną stacją na Hali. Także dojazd do górnej stacji jest wystawiony na wiatr. Reszta schowana za zboczem. Na Hali Skrzyczeńskiej nigdy nie było kłopotu ze śniegiem bo od zachodu był stary las którego resztki wycieli latem, teraz to nie pomoże ani sto dodatkowych armatek jak przyjdzie tydzień halnego. Tak było Edytowane 21 Październik 2018 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi