sstar Napisano 22 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2018 1 godzinę temu, marionen napisał: W styczniu, ze Szrenicy sam.... no to gratuluję. Nie wiem czy udajecie czy naprawdę nie rozumiecie co miał na myśli @Mitek . Mam nadzieję, że udajecie.... Gratulacje przyjmuję. Jakoś nikt na ten szlak się nie pchał. Fotki dokumentujące wrzuciłem w jakże zacnym wątku: Przy okazji czy coś podobnego do Rokytnic próbowaliście w Jańskich. A może Pecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 22 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2018 3 godziny temu, marionen napisał: Nie wiem czy udajecie czy naprawdę nie rozumiecie co miał na myśli @Mitek . Mam nadzieję, że udajecie.... Jesteśmy śmiertelnie poważni. Spoko, z Mitkiem rozumiemy się bardzo dobrze i lubimy się czasem poprzekomarzać kilka fotek z wczorajszego spaceru: 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Dnia 17.09.2018 o 22:53, Zibi28 napisał: Możesz wyjaśnić to zasysanie? Na trasie poprzez uskok terenu tworzy się klasyczna zaspa jak za płotem przeciwśnieżnym na drogach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 25 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2018 (edytowane) Jak by ktoś był zainteresowany na profilu fb Solisko Arena pojawiła się duża relacja z zdjęciami, trzeba przyznać że robią dobrą robotę. Edytowane 25 Wrzesień 2018 przez marek_kapica 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 25 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2018 Wczoraj oprócz walki o tańsze wyciągi w Bielsku pokręciłem się po Szczyrku. Na parkingu Kowalskiego są już chyba wszystkie kanapy, podpory do nowego-starego wyciągu na Małe Skrzyczne a w Czyrnej (nie mam niestety foto) nowiutka partia armatek TR8 Ciekawe czy poprawią sterówkę tego wyciągu, bo wygląda ona kilka razy gorzej niż te sprzed 50 lat. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 25 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2018 A wiadomo co z parkingami bo jak widać są nadal w lesie z pracami a powtórka z zeszłego sezonu błoto po kolana przy odwilży bleee ciapa że szkoda słów a zapowiadali prace przy nowej nawierzchni parkingów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary bywalec Napisano 25 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2018 A ja muszę się pochwalić. Jestem co prawda malkontent ale.............. ale Sezonówkę kupiłem. Dzisiaj już przyszła . Teraz czekam na śnieg 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 25 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2018 5 godzin temu, Dzarkos napisał: A wiadomo co z parkingami bo jak widać są nadal w lesie z pracami a powtórka z zeszłego sezonu błoto po kolana przy odwilży bleee ciapa że szkoda słów a zapowiadali prace przy nowej nawierzchni parkingów. Na głównym parkingu na razie bez zmian. Błoto Jeśli mają poprawić oba parkingi, to jeszcze trochę poczekają, bo na tym dalszym stoją elementy kolei i wyciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 26 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2018 Niesamowite zdjęcie na S-A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 26 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2018 Dnia 22.09.2018 o 22:37, surfing napisał: Na trasie poprzez uskok terenu tworzy się klasyczna zaspa jak za płotem przeciwśnieżnym na drogach. Aha..... Taka czapa śniegu może być przy samym szczycie i tylko tyle ile go przewieje z drugiej strony góry. Generalnie od tego typu zjawiska śniegu za bardzo nie przebywa. Za to jak wieje halny to co innego. Po stronie czeskiej(słowackiej) zasobne w wilgoć powietrze wznosi się po zboczu na którym dzięki "wilgotnej adiabacie" zostawia jej nadmiar w postaci śniegu(w zimie) lub deszczu(w cieplejszej porze roku). Z tego też powodu Spindlerowy Młyn ma tego śniegu zdecydowanie więcej niż wyciągi w Szklarskiej Porębie. Aby halny mógł wiać to poza wiatrem potrzebna jest jeszcze tzw równowaga stała. Wtedy na z jednej strony gór wypada śnieg a z drugiej czasem się topi, łamia się drzewa a szybownicy się cieszą bo mogą polatać na dużych wysokościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 26 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Zibi28 napisał: Aha..... Taka czapa śniegu może być przy samym szczycie i tylko tyle ile go przewieje z drugiej strony góry. Nie, zaspa tworzy się od lat każdej zimy na uskoku trawersu trasy 3a na całej jej długości i raczej nie ze śniegu z drugiej strony góry, ty piszesz o zupełnie innych zjawiskach a ja o zwykłej zaspie na trasie 3a Tu zdjęcie z grudnia 2017 gdy w koło było 10 cm śniegu Edytowane 26 Wrzesień 2018 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 26 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2018 No cóż, zaspy to nie moja bajka, chyba że w którąś wjadę:;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 28 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2018 (edytowane) Kilka zdjęć z wczorajszego spaceru. Poprawione śnieżenie na Julianach (armatka na górze). Nowe śnieżenie jeszcze niedokończone. Góra 10. Powinno być mniej kamieni, bo troszkę trawy urosło Nieco poszerzony dół 10. Trwa zabezpieczanie skarpy prze osuwaniem. 4 i 7 tez nieco porośnięte trawą. Niestety tylko nieco. Na taśmy rozbiegowe chyba nie mamy co liczyć. Nowa artyleria w Czyrnej. W połączeniu ze stara naliczyłem 52 armatki Automatycznego śnieżenia śladów pod orczykiem z Czyrnej raczej nie będzie. Edytowane 28 Wrzesień 2018 przez fredek321 5 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2018 Kilka dZisiejszych ujęć ze Szczyrku, dzieje sie, będzie gdzie śmigać zima. a tak poza tym moja pierwsza wizyta w tym miejscu po wypadku, tym razem bez roweru za to pod czujnym okiem żony, tak co by glbie pomysły nie przyszły czasem do głowy ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 29 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2018 19 minut temu, Sariensis napisał: Kilka dZisiejszych ujęć ze Szczyrku, dzieje sie, będzie gdzie śmigać zima. Zazdroszczę pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2018 Pogoda była zacna, zreszta sezon w Szczyrku rownież zapowiada sie zacnie, SMR, COS i BSA wyglądają coraz lepiej a jeszcze sporo przed nimi ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2018 Kilka zdjęć nowych kanap ze Szczyrkowskiego 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2018 Praca wre na dole i na gorze, dis murarze budowali z ytonga górna stacje na zbójnickiej kopie ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 30 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2018 13 godzin temu, Sariensis napisał: Praca wre na dole i na gorze, dis murarze budowali z ytonga górna stacje na zbójnickiej kopie ;). Budowa garażu trwa. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2018 Przecinka na Skrzyczne rownież już tylko czeka na kolej, wyglada to bardzo dobrze, naśnieżanie dolin na Slrzycznem rownież mocno odciąży trasy ponad Jaworzyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 30 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2018 1 godzinę temu, fredek321 napisał: Budowa garażu trwa. To nie jest budowa garażu. Garaż będzie się znajdował przy dolnej stacji na Hali Skrzyczeńskiej. Będzie on chyba podobny do tego, który stoi obok przy kolei z Soliska. Nie wiem, co się znajdzie pod stacją na Kopie. Fajnie by było, gdyby budowali toalety, bo trochę ich brakuje. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 30 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2018 32 minuty temu, Sariensis napisał: Przecinka na Skrzyczne rownież już tylko czeka na kolej O jakiej przecince piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2018 Idąc szlakiem w kierunku Baraniej Góry po prawej jest nowa przecinka, której wcześniej nie było, a tak przy okazji to szlaki rowerowe przez Hale Skrzyczenska sa zamknięte z powodu trwających prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 30 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2018 Ta? Lewe zdjęcie z góry, prawe z dołu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2018 Tylko nie wiem czy to nie jest przypadkiem poszerzona trasa z Kopy do Ondraszka? I jak na razie słabo wyglada zaawansowanie na małym Skrzycznem, nie ma już starych orczyków a nowej kanapy jeszcze nie widać, sa tylko jakieś kable i drenaże na razie trasa poszerzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi