Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Zaba_osw napisał:

Dajmy im czas...

Na razie nie wydaje się, by była potrzeba budowania kolejnych hoteli. W tej chwili można bez problemu zarezerwować pokoje na ferie. Myślę, że jeśli zacznie brakować miejsc szybko powstaną nowe hotele. Z miejscem do budowania raczej nie będzie problemu. Przecież nie wszystko musi być przy głównej drodze.

Kto pamięta Demanowską Dolinę kilka-kilkanaście lat temu, a dziś ten wie, że możliwości Szyrku są w zasadzie nieograniczone... Pamiętam turystyczne hotele czy pensjonaty, o standardzie naszego późnego Gierka, przerobione dziś na luksusowe hotele...

Na razie nie ma zapotrzebowania na Szczyrk, bo poza nami, maniakami mało kto ma świadomość jak bardzo zmienił się SON. W przyszłym roku sytuacja ulegnie wieeelkiej zmianie i o wolne miejsce w listopadzie może być już bardzo trudno...

Cytat

CZWARTA KOLEJKA LINOWA W PLANACH

- Jak tylko uzyskamy wszystkie pozwolenia, rozpoczniemy budowę kolejnej, czwartej kolei linowej – nam Vinter. – Kursowałaby z Hali Skrzyczeńskiej na Małe Skrzyczne. Dodatkowa trasa połączyłaby Szczyrkowski Ośrodek Narciarski z Centralnym Ośrodkiem Narciarskim w Szczyrku. Mam nadzieje, że obie te inwestycje zakończymy przed sezonem 2018/2019. Liczymy, że strona polska nadąży z budową zaplecza noclegowego – dodaje. W tym sezonie na gości czeka 8 tysięcy łóżek w kwaterach różnych kategorii.

fragment wywiadu rp.pl. Rzeczywiście w przyszłym roku "tylko" jedna kanapa? Czyrna i Juliany odłożone na później?

• Like 1

1 hour ago, Zaba_osw said:

Kto pamięta Demanowską Dolinę kilka-kilkanaście lat temu, a dziś ten wie, że możliwości Szyrku są w zasadzie nieograniczone... Pamiętam turystyczne hotele czy pensjonaty, o standardzie naszego późnego Gierka, przerobione dziś na luksusowe hotele...

Na razie nie ma zapotrzebowania na Szczyrk, bo poza nami, maniakami mało kto ma świadomość jak bardzo zmienił się SON. W przyszłym roku sytuacja ulegnie wieeelkiej zmianie i o wolne miejsce w listopadzie może być już bardzo trudno...

Pytanie brzmi czy ludziom będzie się chciało spędzać czas w Szczyrku zamiast w Alpach (?).

Weekendy są pewne i będzie masakra, co wyjdzie na dobre dla narciarzy w Wiśle, Ustroniu itp., ale całe ferie ?

Edytowane przez mysiauek

57 minut temu, Ostek napisał:

fragment wywiadu rp.pl. Rzeczywiście w przyszłym roku "tylko" jedna kanapa? Czyrna i Juliany odłożone na później?

Może być tak że budowę kanap w Czyrnej i Julianach zrealizują dopiero jak się okaże że potrzebna jest jeszcze większa przepustowość.

Ważne aby zrobili kanapy na Małe Skrzyczne i połączenie z COS, bo ludzie kochają widokowe niebieskie trasy z samego szczytu.

AR-311049963.jpg&MaxW=980&imageversion=M

1 godzinę temu, Ostek napisał:

Według planów TMR, drugi etap inwestycji ma być skończony do początku sezonu 19/20. Tak więc mogą w przyszłym sezonie zrobić jedną kanapę a dwie kolejne dopiero za dwa lata. 

59 minut temu, mysiauek napisał:

Pytanie brzmi czy ludziom będzie się chciało spędzać czas w Szczyrku zamiast w Alpach (?).

Weekendy są pewne i będzie masakra, co wyjdzie na dobre dla narciarzy w Wiśle, Ustroniu itp., ale całe ferie ?

Beskidy nigdy nie dorównają Alpom z przyczyn naturalnych. Jak ktoś szusował w Bormio, Monte Rosa czy  w Saalbach to nie pojedzie do Szczyrku na więcej niż  na 2-3 dni.To tylko moje zdanie, bo może komuś bardziej odpowiadają trasy narciarskie na wysokościach 400-1250m.n.p.m niż kilkaset razy więcej tras, kilkakrotnie atrakcyjniejszych ,położonych na wysokościach 800-3600m.n.p.m.,które mają narciarze do dyspozycji w Alpach. Oczywiście mam w planie 4-5 krotny jednodniowy wyjazd do Szczyrku w nadchodzącym sezonie narciarskim. Jaki będzie sezon to głównie zależy od pogody ,ale rewelacji nie przewiduję. Teraz większość S.N. ma wybudowane zbiorniki na wodę (nawet Skolnity) to wystarczy kilka dni mrozu i sprawny system naśnieżania ,aby otworzyć trasę. Mam zamiar rozpocząć sezon w pierwszej dekadzie grudnia 2017 na Skolnitym w Wiśle Pozdrawiam Wszystkich. Byle zdrowie Nam dopisywało.

• Like 2

Beskidy nigdy nie dorównają Alpom z przyczyn naturalnych. Jak ktoś szusował w Bormio, Monte Rosa czy  w Saalbach to nie pojedzie do Szczyrku na więcej niż  na 2-3 dni.To tylko moje zdanie, bo może komuś bardziej odpowiadają trasy narciarskie na wysokościach 400-1250m.n.p.m niż kilkaset razy więcej tras, kilkakrotnie atrakcyjniejszych ,położonych na wysokościach 800-3600m.n.p.m.,które mają narciarze do dyspozycji w Alpach. Oczywiście mam w planie 4-5 krotny jednodniowy wyjazd do Szczyrku w nadchodzącym sezonie narciarskim. Jaki będzie sezon to głównie zależy od pogody ,ale rewelacji nie przewiduję. Teraz większość S.N. ma wybudowane zbiorniki na wodę (nawet Skolnity) to wystarczy kilka dni mrozu i sprawny system naśnieżania ,aby otworzyć trasę. Mam zamiar rozpocząć sezon w pierwszej dekadzie grudnia 2017 na Skolnitym w Wiśle Pozdrawiam Wszystkich. Byle zdrowie Nam dopisywało.

To Twoje zdanie. Przykład Białki pokazuje, że są tysiące osób, które właśnie chcą w PL spędzać tygodniowe urlopy. Powodów jest tyle co ludzi, podam kilka z brzegu: 

1. Mają bliżej.

2. Jest taniej.

3. Rodzinne wyjazdy nie wymagają wysokości 800-3600 m.

4. W Szczyrku mówi się po Polsku.

5. Szczyrk to wspomnienie młodości.

I wiele wiele innych.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 6

1 godzinę temu, Krakus81 napisał:

To Twoje zdanie. Przykład Białki pokazuje, że są tysiące osób, które właśnie chcą w PL spędzać tygodniowe urlopy. Powodów jest tyle co ludzi, podam kilka z brzegu: 

1. Mają bliżej.

2. Jest taniej.

I wiele wiele innych.

6. Miejscowi po wykupieniu sezonki mają za zero złotych!

1 godzinę temu, Krakus81 napisał:

1. Mają bliżej.

2. Jest taniej.

I wiele wiele innych.

Cześć

Zgadzając się z ideą przewodnią postu muszę jednak zwrócić uwagę, że:

1. Dla mieszkańców południa czy  środka OK ale już taki np. Szczecin ma w Alpy niewiele dalej.

2. To akurat nie jest prawda. Podliczając takie wyjazdy w różnych opcjach zazwyczaj są to kwoty porównywalne.

3. Rodzinne wyjazdy nie są uzależnione od wysokości ani czegokolwiek. Wszystko zależy od tego czego szukamy i jak jeździmy.

4. To akurat argument nie do zbicia choć zobaczymy jaki język będzie dominował za dwa/trzy lata. ;)

5. Ja wiem?? Spędziłem w Szczyrku sporo czasu na nartach w latach gdy pewnie większości forumowiczów albo na świecie nie było albo nie wiedzieli co to są narty ale żeby sam Szczyrk był jakimś wspomnieniem... natomiast imprezy jakie tam się odbywały... o tak jest co wspominać. :)

Myślę, że tak wielu tych innych znowu nie ma. Osoby, które jeżdżą na nartach wybiorą raczej Alpy z oczywistych względów. Szczyrk pozostanie fajna opcja dla ludzi dla których narty to przejściowa fascynacja, dla początkujących, przypadkowych, takich którzy nie ogarniają zagranicy z założenia.

Pozdrowienia

3.

10 minut temu, Mitek napisał:

Osoby, które jeżdżą na nartach wybiorą raczej Alpy z oczywistych względów. Szczyrk pozostanie fajna opcja dla ludzi dla których narty to przejściowa fascynacja, dla początkujących, przypadkowych, takich którzy nie ogarniają zagranicy z założenia

Pewnie w wielu przypadkach tak będzie, ale są też takie indywidua jak ja, którzy zjeździli "zagranicę", ogarniają ją, nie są początkujący a przy najbliższej okazji i tak wybiorą Szczyrk czy Pilsko 9_9 - tak już mają.

• Like 4

Cześć
Zgadzając się z ideą przewodnią postu muszę jednak zwrócić uwagę, że:
1. Dla mieszkańców południa czy  środka OK ale już taki np. Szczecin ma w Alpy niewiele dalej.
2. To akurat nie jest prawda. Podliczając takie wyjazdy w różnych opcjach zazwyczaj są to kwoty porównywalne.
3. Rodzinne wyjazdy nie są uzależnione od wysokości ani czegokolwiek. Wszystko zależy od tego czego szukamy i jak jeździmy.
4. To akurat argument nie do zbicia choć zobaczymy jaki język będzie dominował za dwa/trzy lata. [emoji6]
5. Ja wiem?? Spędziłem w Szczyrku sporo czasu na nartach w latach gdy pewnie większości forumowiczów albo na świecie nie było albo nie wiedzieli co to są narty ale żeby sam Szczyrk był jakimś wspomnieniem... natomiast imprezy jakie tam się odbywały... o tak jest co wspominać. [emoji4]
Myślę, że tak wielu tych innych znowu nie ma. Osoby, które jeżdżą na nartach wybiorą raczej Alpy z oczywistych względów. Szczyrk pozostanie fajna opcja dla ludzi dla których narty to przejściowa fascynacja, dla początkujących, przypadkowych, takich którzy nie ogarniają zagranicy z założenia.
Pozdrowienia

3.
I dla takich ludzi jest Szczyrk...są ich tysiące.

Zastanówcie się o czym Wy dyskutujecie? bo to zaczyna być żenujące!

Poczytajcie swoje posty z przed kilku lat! Jak to większość z Was to sami sceptycy "nie uda się... Słowacy pożałują... itd" teraz walneli Wam 3 koleje i... i jeszcze mało! no nie wybydowali HOTELI 5* ,żeby arystokracja miała się gdzie bawić! toż to niewybaczalne! 

a qrva jedźcie gdzie chcecie!!!!  jak wam nie pasuje NASZE ŚLĄSKIE SKRZYCZNE! wolna droga, jeszcze jest demokracja i macie paszporty! jeszcze! 

Mówicie Alpy porównywalne cenowo ze Szczyrkiem O.o to już chyba jaja są! 

200 jurków to Skipass 5-7 dni w Alpach tu masz 200 jurków za cały sezon a za 250 Pol + Slo 

Nocleg poza sezonem (wrzesień) w Dolomitach czy Alpach to minimum 20-25 jurków na łeb! ja na Slo płacę 10!!! 

Czy Was już całkiem popier...o z dobrobytu!  500+ wam doładowało konto czy co! 

PS. My Ślązacy i Górale Beskidzcy, tak i tak zagospodarujemy narciarsko Skrzyczne :) 

Pozdrawiam prawdziwych narciarzy!

PS2 a szpanerów co potrzebują 5* hoteli nie potrzebujemy!

Edytowane przez Gość

49 minut temu, Jasiek napisał:

200 jurków to Skipass 5-7 dni w Alpach tu masz 200 jurków za cały sezon a za 250 Pol + Slo 

Nocleg poza sezonem (wrzesień) w Dolomitach czy Alpach to minimum 20-25 jurków na łeb! ja na Slo płacę 10!!! 

Piszesz nieprawdę (a właściwie to manipulujesz) i to trzeba skorygować. W kwestii karnetów sezonowych w Alpach. Jest ich sporo - wybrałem dwa szczególnie ciekawe:

Sezonowy karnet Saas Fee - 200 Euro (trzy ośrodki w tym jeden do 3600 m npm)

Sunny Card (10 ośrodków) - 405 Euro

Jak widać cena karnetu sezonowego w Szczyrku jest adekwatna do oferty tego ośrodka. Ani dużo ani mało - normalnie. W takim Saas Fe nawiasem mówiąc już jeździsz a będziesz jeszcze jeździł jak w Szczyrku nie będzie śladu po śniegu.

Niezależnie od tego bardzo cieszę się, że Szczyrk może stać się wreszcie ON na jaki zasługuje. Życzę mu rzeszy zadowolonych klientów a jak będzie okazja to może tam zajrzę.

Pozdro

Wiesiek

Edytowane przez Wujot
  • Like 1

55 minut temu, Jasiek napisał:

Zastanówcie się o czym Wy dyskutujecie? bo to zaczyna być żenujące!

Masz wiele racji, ale też się zaperzyłeś. Korzystanie z ***** hotelu nie jest szpanem. Życzę mieszkańcom Szczyrku jak najwięcej tak majętnych gości, no i wybudowania takiego hotelu. Myślę, że małopolski ośrodek jakim jest Szczyrk zasługuje na taki hotel i takich gości.

• Like 2

@Wujot i na tym polega demokracja, każdy wybiera to co dla niego najlepsze!

Powodzenia i pozdrawiam.

PS. dolicz paliwo (o czasie nie wspomnę) płatne autostrady, noclegi za..., pivo za 4jurki... przerabiałem to we wrześniu! 

PS2. przy moim jeżdżeniu 40 dni lub więcej :rolleyes: jedyna nadzieja w Totolotku bo 500+ nie wchodzi w rachubę 

Edytowane przez Gość

Masz wiele racji, ale też się zaperzyłeś. Korzystanie z ***** hotelu nie jest szpanem. Życzę mieszkańcom Szczyrku jak najwięcej tak majętnych gości, no i wybudowania takiego hotelu. Myślę, że małopolski ośrodek jakim jest Szczyrk zasługuje na taki hotel i takich gości.
Małopolski ? :)

Spoko już słyszałem nawet w TV że Śląsk jest na zachodzie... albo że Sosnowiec to Śląsk! tak że może i Szczyrk być w Małopolsce!

PS. @fredek321 dla mnie wyjazd na narty to obcowanie z naturą i możliwość zakładania desek pod buty... taki charakterystyczny "klank" nie wiem czy kojarzysz :) To daje mi szczęście i radość. A spanie w 5* hotelach nie cholery mi do tego świata nie pasuje! nie trawie gości w liberiach którzy wchodzą bez wazeliny do... wolę takie bardziej swojskie klimaty. Choć uwielbiam luksus i komfort.

Ale jak już pisałem każdy robi to co lubi! 

PS2. 5* toleruję w Egipcie! ale to inne gwiazdki :) 

PS3. ale z mojej strony to wszystko - nie zaśmiecam więcej tego wątku - sory!

Edytowane przez Gość

3 minuty temu, Jasiek napisał:

Spoko już słyszałem nawet w TV że Śląsk jest na zachodzie... albo że Sosnowiec to Śląsk! tak że może i Szczyrk być w Małopolsce!

Jak była bieda w Szczyrku to leżał on na woj. śląskim, jak inwestują i będzie na bogato to Krakusy się będą chwalić, że to w Małopolsce, za Wiki "Szczyrk leży na południe od Bielska-Białej, północny wschód od Wisły i północny zachód od Żywca, w dolinie Żylicy, w Beskidzie Śląskim, na Żywiecczyźnie (Małopolska)."

Edytowane przez Ostek

4 minuty temu, Jasiek napisał:

To nie kwestia co może być, tylko co jest. Sosnowiec to Małopolska, Szczyrk to Małopolska, Biała to Małopolska, ale Bielsko to Śląsk. W Szczyrku w ferie nocuję w Groniku, co nie znaczy, że ***** przeszkadzałoby mi w jeździe na nartach.

7 minut temu, Jasiek napisał:

nie trawie gości w liberiach

Gdzie takich widziałeś?

2 godziny temu, keisyzrk napisał:

Pewnie w wielu przypadkach tak będzie, ale są też takie indywidua jak ja, którzy zjeździli "zagranicę", ogarniają ją, nie są początkujący a przy najbliższej okazji i tak wybiorą Szczyrk czy Pilsko 9_9 - tak już mają.

Cześć

Mieszkasz w okolicy i to oczywiste. Ja też wpadam do Szczyrku na dwa max trzy dni z przyjemnością, niezależnie od pogody, istnienia hoteli czy czegokolwiek. Byłbym tam gościem nawet gdybym miał mieszkać na przystanku - tak już mam. ;)

Mowa była jednak o wyjazdach tygodniowych, rodzinno-wakacyjnych, które się planuje jako główny w sezonie - chyba, że nie zrozumiałem.

Pozdrowienia

• Like 1

51 minut temu, fredek321 napisał:

Gdzie takich widziałeś?

Żartujesz? Każdy hotel 5* każda knajpka na jakimś poziomie! 👌

Nie wiem czy kojarzysz... Człowiek w dziwnym wręcz średniowiecznym stroju, skłony i gadka opanowane do maxa... ale zawód jak zawód... chcesz pracować to nie masz wyjścia. Tylko im współczuć.

Ale i tak bardziej mnie wqr... Panowie ze szmatę na ręku co patrzą ile zjadłem 😱 😉