Krakus81 Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 Miasto Szczyrk, COS i SON chcą uruchomić skibusy na najbliższy sezon. Przejazd ma być bezpłatny i dostępny tylko za okazaniem karnetu do ośrodków. Mają to być dwa busy, które będą kursować co 15 min rano (7-11) i po południu (14-17:30). http://www.radiopiekary.pl/2017/08/30/szczyrk-miasto-chce-wlasnej-komunikacji/ Komentować tego nie będę, bo wygląda to trochę śmiesznie. Zdziwie się SONowi, jeśli zaakceptuje takie rozwiązanie. Oni 1 w tej 3ce wiedzą o co w tym chodzi, reszta o wolnym rynku nie ma pojęcia. Jeśli ludzie utkną pod stokami do 21 czekając na busa. Szybko do "Scyrku" nie wrócą. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 W ubiegłym tygodniu stałem się szczęśliwym posiadaczem sprytnego karnetu na Szczyrk i po dzisiejszym objeździe SMR-u inaczej patrzę na postęp prac. () Czy zdążą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 A tymczasem ponad budowanymi kolejami po lecie już ani śladu: Po kolorze wrzosów można sądzić, że lada dzień obudzimy się z przymrozkami przy gruncie. Poniżej natomiast w tym tygodniu postępowały mniej spektakularne roboty. Tunel pod trasą Golgoty już przykryty, pewnie ruszy odtwarzanie trasy w tym tygodniu. Jeszcze wielu rozwiązań nie rozumiem (dużej głębokości posadowienia peronu na Wierch, nisko posadowionej drogi do Malinowa) ale ktoś nad tym na pewnie czuwa. Zdjęć brak bo chcąc skrócić drogę na Pośredni skręciłem przed Malinowską Skałą i wylądowałem od razu w Solisku, a tam przy tylu pracujących jakoś tak niezręcznie fotografować. Za tydzień lepiej to zaplanuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 Spokojnie zdążą o ile nie wypadnie coś niespodziewanego. Peron KL Wierch moim zdaniem też jest trochę za nisko (zastanawiam się, gdzie będzie miejsce na wyhamowanie z Golgoty?). Zobaczymy jak ten teren będzie wyglądać po wszystkich pracach. Za dwa tygodnie po raz ostatni jadę do Szczyrku na dłuższy czas przed sezonem (2 lub 3 dni). Może znowu uda mi się zajrzeć w każdy rejon tak jak ostatnio. Tym razem wstawię trochę zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 (edytowane) Dzisiaj z Markiem obadaliśmy jak działa nowy Leitner na Jaworzynę i Skrzyczne. Zahaczając o Malinowską Skałę dotarliśmy na Halę Skrzyczeńską zobaczyć na własne oczy cóż tam się wyprawia. Zbiornik jest tak gotowy chyba w 3/4 (dzisiaj czyli w niedzielę na jego dnie pracownik próbował kruszyć młotem pneumatycznym ogromne bloki skalne). Górne stacje obu kolejek są już gotowe, liny czekają na wciągnięcie (lina pilotowa jest już wciągnięta). Na pewno jeszcze czeka TMR ogrom prac przy uporządkowaniu i zniwelowaniu terenu na hali. Miejsce trudno rozpoznać gdyby nie stara goprówka i "akwarium" . Lasów rozdzielających trasy i okalających halę od dołu już nie ma. Ciekawi mnie skąd będzie czerpana woda do zasilania zbiornika. Spotkani "lokalesi" twierdzili, że będzie pompowana z dołu i mają być wiercone studnie głębinowe. To tyle krótkiej relacji. Zima już blisko . Mam duży dylemat czy nabyć tą promocyjną sezonówkę. Edytowane 10 Wrzesień 2017 przez andy-w 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 Andrzej kupuj, znów będziemy razem szusować jak za starych, dobrych czasów Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 (edytowane) 2 hours ago, Góral spod Skrzycznego said: Andrzej kupuj, znów będziemy razem szusować jak za starych, dobrych czasów No tak, niby od 11 wyjazdu do COS-SON będzie się całosezonówka opłacać, zamiast całodziennego skipassu. Nawet tak myślałem optymistycznie, żeby zawitać tam 20 razy w sezonie czyli jeden dzień wyniesie 45 PLN, ale ... : korki na wjeździe i wyjeździe są wieeeelce prawdopodobne i to mnie bardzo zniechęca, ilość ludzi na trasach też, zdegradowane trasy po 3-4 godz jak na Chopoku. Sam nie wiem. Kurde jakoś optymizm ze mnie uszedł. Za to skitoury mnie ciągną, nie jakieś ekstremalne, takie dla moich możliwości. Edytowane 10 Wrzesień 2017 przez andy-w 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 (edytowane) Szczyrk Solisko sobota 09.09.2017 Edytowane 10 Wrzesień 2017 przez surfing 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 (edytowane) Juliany 09.09.2017 trasa 10, kończą instalacje w ziemi. Edytowane 10 Wrzesień 2017 przez surfing 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 10 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2017 Czyrna 09.09.2017 trasa czerwona 1 i ul.Zwalisko. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 11 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2017 Inwestor wybudował trzy koleje, a zlikwidował 5 orczyków (w tym 3 podwójne) Dokładnie to zlikwidowali wyciągi nr I/XI ("krótki górnik" Czyrna - Hala S), VI (krótki Julian Hala Pośrednia -Wierch) VII, VIII, IV/XII ("Cielętnik" Suche - Hala S).W SON nie ma trasy płaskich jak stół, ale da się tam nauczyć jeździć. Jeśli ktoś nie da rady, zawsze może nauczyć się chociaż trochę w Czyrnej na krótkich wyciągach prywatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 12 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2017 Dyskusję o tym gdzie się uczyć jeździć na nartach proponuję przenieść tutaj: Trasy dla początkujących Poniżej filmy z drona Szczyrkowski 2017 dla tych co nie widzieli, lub chcą jeszcze raz #film SON #dron #film z drona Szczyrk #film z lotu ptaka Szczyrkowski Ośrodek Narciarski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2017 Filmy są już trochę nieaktualne. Nie widać na nich ani kolei ani w pełni wydrążonego zbiornika. Niektóre trasy też się zmieniły od czasu filmowania.Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 12 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2017 Zgadza się, ale niestety nie ma nowszych, za to na nich widać doskonale niwelacje tras. Czerwona 1 Czyrna Nowa niebieska 10 omijająca Golgotę Solisko Hala Skrzyczeńska trasa 4 i 7 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 12 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2017 No to chyba w tym roku zawitam do Szczyrku. Zwłaszcza, że jestem w stanie dojechać w 5 -6 godzin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 To wracając do tematu SON Rozpoczęło się wciąganie liny na pierwszą kolej z Soliska na Halę 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Zdjęcie czerwonej trasy nr 7 po usunięciu orczyków, zamontowaniu nowego naśnieżania, wyprofilowaniu. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 13 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 17 minut temu, JC napisał: Zdjęcie czerwonej trasy nr 7 po usunięciu orczyków, zamontowaniu nowego naśnieżania, wyprofilowaniu. Piękna - będzie świetnie nadawała się do nauki jazdy. Wiesz może czy będzie oświetlona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 20 minut temu, Jeeb napisał: Piękna - będzie świetnie nadawała się do nauki jazdy. Wiesz może czy będzie oświetlona ? Na razie nie. W tym sezonie będą oświetlone trasy 1 i 3 z Hali Skrzyczeńskiej do parkingu u Kowalskiego 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 14 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2017 Pytanie praktyczne, czy wśród tych wszystkich nowości, "stare" budki z kiełbachą zostają, np. na Suche gdzie trasa 7 przebiega? Nigdy się nie zastanawiałem kto był właścicielem gastronomii przy trasach. TMR pozbył się ich, czy póki co zostawił? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 14 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2017 6 minut temu, Ostek napisał: Pytanie praktyczne, czy wśród tych wszystkich nowości, "stare" budki z kiełbachą zostają, np. na Suche gdzie trasa 7 przebiega? Nigdy się nie zastanawiałem kto był właścicielem gastronomii przy trasach. TMR pozbył się ich, czy póki co zostawił? TMR raczej nie ma wpływu na to co dzieje się na prywatnych parcelach. Nie może ludziom zabronić prowadzenia działalności gospodarczej na ich gruncie. Na Chopoku są z jednej strony restauracje należące do TMR (dość drogie) i tak ma też być w Szczyrku (tzn. na pewno będą ich restauracje, a co do cen to mogę się jedynie domyślać, że niskie nie będą), ale "handel" odbywa się także w prywatnych knajpkach. Tam jakiś szałasik, tutaj jakiś domeczek. W Szczyrku też tak na pewno będzie. Oczywiście gdyby TMR był złośliwy to mógłby tak naśnieżać i ratrakować, że dojazd, czy dojście do jakiejś budki czy domeczku byłoby utrudnione. Na Chopoku takich akcji jednak nie odnotowałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2017 Budki przy trasach nie są własnością TMRu, więc to zależy od prywatnych właścicieli. Póki co wszystkie stoją (przynajmniej pod koniec sierpnia jeszcze były [emoji4] ). Widzę że Cosworth240 mnie wyprzedził. Na pewno w tym roku Słowakom nie będzie zależało na likwidacji budek, bo mają tylko jedną własną gastronomię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostek Napisano 14 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2017 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2017 25 minut temu, leitner napisał: Budki przy trasach nie są własnością TMRu, więc to zależy od prywatnych właścicieli. Póki co wszystkie stoją (przynajmniej pod koniec sierpnia jeszcze były ). Widzę że Cosworth240 mnie wyprzedził. Na pewno w tym roku Słowakom nie będzie zależało na likwidacji budek, bo mają tylko jedną własną gastronomię. Wiadomość po wczorajszej wizji... parę budek zniknęło, kilka jest remontowanych, a kilka stoi jak stało i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 14 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2017 No tak, na pewno nie ma budki, która stała przy wyciągach Suche-Hala. Reszta chyba została (te dwie na Suchym). Co do reszty miejsc, to w sumie nie wiem. Na pewno nie ma też budki pod Golgotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi